Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
- MehmedPasaMoric
#76 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Ne razumijem strah od Sengen viza, moja cijela porodica je imala tu vizu prije 25 godina, prosjecno imovinsko stanje, samo stari bio zaposlen... Vadila se bukvalno za sat vremena, vrijedila cini mi se godinu dana i davala vise slobode nego sto imamo danas sa bezviznom rezimom jer si mogao ostati duze od 90 dana u komadu. Onaj kome treba taj ce je i izvaditi bez problema, obicni gradjani koji ne planiraju put u EU svakako nemaju nista ni od trenutnog bezviznog rezima
- Sanjarko
#77 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Gdje si Sago, sta mai?sagosen wrote: ↑30/11/2024 14:35 Vec sam pisao na temi kandidacijski status BiH za pristupanje EU, pa cu ponoviti i sad. Jedini gori od ovih Europejaca su mi bosanski Europejci. Unija koja je primila Rumuniju, Bugarsku, pa i raspali Kipar koji je olicenje nefunkcionalne drzave. Drzava gdje UN drzi DMZ po sred teritorije, dvije fudbalske lige, itd, vlada u Nikoziji nema ni promila kontrole nad turskim dijelom ostrva, i onda takva Unija postavlja uslove BiH.
Da ne pricam da je prica o pristupanju aktuelna od pocetka 2000-ih, znaci kad vidim nesto EU BiH, BiH EU na nekom news portalu automatski preskacem vijest podsvjesno. Unija gdje je sistem odlucivanja los, gdje te bilo ko moze blokirati u pristupnim pregovorima samo zato jer mu se nesto ne svidja. Poprilicno ucjenjivacki, vidimo na primjeru Makedonije koja je i ime promijenila, ej zamisli promijenili ime drzave, pa nista. Najjaci su mi i dalje ovi briznici "aaaa ako ne uvedemo vize turcima, rusima, kinezima" uvest ce vize EU nama hahahaha...
Koliko god BiH treba EU (ako i treba), toliko i EU treba BiH.
-
starboy018
#78 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
A Schengen visa is an entry permit for non-EU nationals to make a short, temporary visit of up to 90 days in any 180-day period to a country in the Schengen area.MehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 14:44 Ne razumijem strah od Sengen viza, moja cijela porodica je imala tu vizu prije 25 godina, prosjecno imovinsko stanje, samo stari bio zaposlen... Vadila se bukvalno za sat vremena, vrijedila cini mi se godinu dana i davala vise slobode nego sto imamo danas sa bezviznom rezimom jer si mogao ostati duze od 90 dana u komadu. Onaj kome treba taj ce je i izvaditi bez problema, obicni gradjani koji ne planiraju put u EU svakako nemaju nista ni od trenutnog bezviznog rezima
neko ko zivi u pogranicnom podrucju sa RH ce sigurno ici u Sarajevo ganjati vizu,prikupljati papire, placati 80e da ode do susjednog grada
svašta, Armenija, Turska i arapske zemlje se bore da dobiju bezvizni rezim, a mi navijamo da nam se ukine. svašta
-
Vjecita_zavrzlama
#79 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Mehmed sigurno je tamo neki Miroslav koji nas zeli u ruski svet zedne preko vodestarboy018 wrote: ↑30/11/2024 14:48A Schengen visa is an entry permit for non-EU nationals to make a short, temporary visit of up to 90 days in any 180-day period to a country in the Schengen area.MehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 14:44 Ne razumijem strah od Sengen viza, moja cijela porodica je imala tu vizu prije 25 godina, prosjecno imovinsko stanje, samo stari bio zaposlen... Vadila se bukvalno za sat vremena, vrijedila cini mi se godinu dana i davala vise slobode nego sto imamo danas sa bezviznom rezimom jer si mogao ostati duze od 90 dana u komadu. Onaj kome treba taj ce je i izvaditi bez problema, obicni gradjani koji ne planiraju put u EU svakako nemaju nista ni od trenutnog bezviznog rezima
neko ko zivi u pogranicnom podrucju sa RH ce sigurno ici u Sarajevo ganjati vizu,prikupljati papire, placati 80e da ode do susjednog grada![]()
svašta, Armenija, Turska i arapske zemlje se bore da dobiju bezvizni rezim, a mi navijamo da nam se ukine. svašta![]()
-
NediM17
#80 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Ruski svet ce prvo tu kod tebe doc' u sveCku, nije mu daleko. 
- MehmedPasaMoric
#81 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Nije tako bilo prije, a mislim da i danas postoje razlicite kategorije... Manje vise ko je htio da iskoristi bezvizni rezim iskoristio ga je, zato vecini ljudi koji su ostali u BiH nije toliko stalo do njega. Pa nije ovo Turska zemlja sa 87 miliona ljudi gdje imas 20-25 miliona mladih i sposobnih koji hoce da se obrazuju u Evropi, ovo je zemlja penzionera i budzetskih zaposlenikastarboy018 wrote: ↑30/11/2024 14:48A Schengen visa is an entry permit for non-EU nationals to make a short, temporary visit of up to 90 days in any 180-day period to a country in the Schengen area.MehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 14:44 Ne razumijem strah od Sengen viza, moja cijela porodica je imala tu vizu prije 25 godina, prosjecno imovinsko stanje, samo stari bio zaposlen... Vadila se bukvalno za sat vremena, vrijedila cini mi se godinu dana i davala vise slobode nego sto imamo danas sa bezviznom rezimom jer si mogao ostati duze od 90 dana u komadu. Onaj kome treba taj ce je i izvaditi bez problema, obicni gradjani koji ne planiraju put u EU svakako nemaju nista ni od trenutnog bezviznog rezima
neko ko zivi u pogranicnom podrucju sa RH ce sigurno ici u Sarajevo ganjati vizu,prikupljati papire, placati 80e da ode do susjednog grada![]()
svašta, Armenija, Turska i arapske zemlje se bore da dobiju bezvizni rezim, a mi navijamo da nam se ukine. svašta![]()
-
starboy018
#82 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
ti si ga iskoristio, omatorio pa komotno mogu i ukinuti, jel tako ?MehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 14:56Nije tako bilo prije, a mislim da i danas postoje razlicite kategorije... Manje vise ko je htio da iskoristi bezvizni rezim iskoristio ga je, zato vecini ljudi koji su ostali u BiH nije toliko stalo do njega. Pa nije ovo Turska zemlja sa 87 miliona ljudi gdje imas 20-25 miliona mladih i sposobnih koji hoce da se obrazuju u Evropi, ovo je zemlja penzionera i budzetskih zaposlenikastarboy018 wrote: ↑30/11/2024 14:48A Schengen visa is an entry permit for non-EU nationals to make a short, temporary visit of up to 90 days in any 180-day period to a country in the Schengen area.MehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 14:44 Ne razumijem strah od Sengen viza, moja cijela porodica je imala tu vizu prije 25 godina, prosjecno imovinsko stanje, samo stari bio zaposlen... Vadila se bukvalno za sat vremena, vrijedila cini mi se godinu dana i davala vise slobode nego sto imamo danas sa bezviznom rezimom jer si mogao ostati duze od 90 dana u komadu. Onaj kome treba taj ce je i izvaditi bez problema, obicni gradjani koji ne planiraju put u EU svakako nemaju nista ni od trenutnog bezviznog rezima
-
Vjecita_zavrzlama
#83 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Pa evo neka pokusaju uvesti nasi politicari da vidis koliko vecinu ne zanima.Zasto je Dodik pristao cak i Rusiji da uvodi vizu? Ne cudi me za nas mi nismo vezani za Tursku koliko su srbi za RusijuMehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 14:56Nije tako bilo prije, a mislim da i danas postoje razlicite kategorije... Manje vise ko je htio da iskoristi bezvizni rezim iskoristio ga je, zato vecini ljudi koji su ostali u BiH nije toliko stalo do njega. Pa nije ovo Turska zemlja sa 87 miliona ljudi gdje imas 20-25 miliona mladih i sposobnih koji hoce da se obrazuju u Evropi, ovo je zemlja penzionera i budzetskih zaposlenikastarboy018 wrote: ↑30/11/2024 14:48A Schengen visa is an entry permit for non-EU nationals to make a short, temporary visit of up to 90 days in any 180-day period to a country in the Schengen area.MehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 14:44 Ne razumijem strah od Sengen viza, moja cijela porodica je imala tu vizu prije 25 godina, prosjecno imovinsko stanje, samo stari bio zaposlen... Vadila se bukvalno za sat vremena, vrijedila cini mi se godinu dana i davala vise slobode nego sto imamo danas sa bezviznom rezimom jer si mogao ostati duze od 90 dana u komadu. Onaj kome treba taj ce je i izvaditi bez problema, obicni gradjani koji ne planiraju put u EU svakako nemaju nista ni od trenutnog bezviznog rezima
Zato jer im je EU zaprijetila
-
NediM17
#84 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Ko ti je to slag'o?
-
Vjecita_zavrzlama
-
NediM17
#86 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Javi mi kad mile pristane. 
-
starboy018
-
NediM17
#88 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Znaci nisu uveli.
A za 2 godine ko ziv ko mrtav.
A za 2 godine ko ziv ko mrtav.
- MehmedPasaMoric
#89 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Ja ga nikad nisam ni koristio, imao par posjeta toj Evropi jos prije bezviznog rezima i nije me odusevila ni kao turisticka destinacija ni kao mjesto za zivot, te je ne planiram nikad vise posjetiti jer me ne zanima. A i da ga ukinu, opet ce mladi i perspektivni lako dobiti vizu, tako da to zaista nije neki veliki problem... Mozda jedino za radnike na crnostarboy018 wrote: ↑30/11/2024 14:58ti si ga iskoristio, omatorio pa komotno mogu i ukinuti, jel tako ?MehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 14:56Nije tako bilo prije, a mislim da i danas postoje razlicite kategorije... Manje vise ko je htio da iskoristi bezvizni rezim iskoristio ga je, zato vecini ljudi koji su ostali u BiH nije toliko stalo do njega. Pa nije ovo Turska zemlja sa 87 miliona ljudi gdje imas 20-25 miliona mladih i sposobnih koji hoce da se obrazuju u Evropi, ovo je zemlja penzionera i budzetskih zaposlenikastarboy018 wrote: ↑30/11/2024 14:48
A Schengen visa is an entry permit for non-EU nationals to make a short, temporary visit of up to 90 days in any 180-day period to a country in the Schengen area.
![]()
![]()
-
starboy018
#90 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
a ljudi koji svakodnevno cirkuliraju na relaciji BiH - EU? Ljudi koji zive u pograničnom podrucju dugom 1517 km? ljudi koji bi otisli na kakav jednodnevni izlet?MehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 15:13Ja ga nikad nisam ni koristio, imao par posjeta toj Evropi jos prije bezviznog rezima i nije me odusevila ni kao turisticka destinacija ni kao mjesto za zivot, te je ne planiram nikad vise posjetiti jer me ne zanima. A i da ga ukinu, opet ce mladi i perspektivni lako dobiti vizu, tako da to zaista nije neki veliki problem... Mozda jedino za radnike na crnostarboy018 wrote: ↑30/11/2024 14:58ti si ga iskoristio, omatorio pa komotno mogu i ukinuti, jel tako ?MehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 14:56
Nije tako bilo prije, a mislim da i danas postoje razlicite kategorije... Manje vise ko je htio da iskoristi bezvizni rezim iskoristio ga je, zato vecini ljudi koji su ostali u BiH nije toliko stalo do njega. Pa nije ovo Turska zemlja sa 87 miliona ljudi gdje imas 20-25 miliona mladih i sposobnih koji hoce da se obrazuju u Evropi, ovo je zemlja penzionera i budzetskih zaposlenika![]()
![]()
inace jedva cekaju mlađe osobe da se prijave za vizu
- kamberovica polje
#91 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Ma hoće brat priklanjanje bogobojaznom i family friendly istoku, jer ipak je "ta Evropa" (tih par gradića i vukojebinica) trula i turistički nezanimljiva.starboy018 wrote: ↑30/11/2024 15:19a ljudi koji svakodnevno cirkuliraju na relaciji BiH - EU? Ljudi koji zive u pograničnom podrucju dugom 1517 km? ljudi koji bi otisli na kakav jednodnevni izlet?MehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 15:13Ja ga nikad nisam ni koristio, imao par posjeta toj Evropi jos prije bezviznog rezima i nije me odusevila ni kao turisticka destinacija ni kao mjesto za zivot, te je ne planiram nikad vise posjetiti jer me ne zanima. A i da ga ukinu, opet ce mladi i perspektivni lako dobiti vizu, tako da to zaista nije neki veliki problem... Mozda jedino za radnike na crnostarboy018 wrote: ↑30/11/2024 14:58
ti si ga iskoristio, omatorio pa komotno mogu i ukinuti, jel tako ?![]()
![]()
inace jedva cekaju mlađe osobe da se prijave za vizu![]()
- Cherry-Cherry
#92 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Na ovoj temi se vidi sav jad i bijeda tipičnog bošnje sdaovaca. Najbolje da odete na taj vaš istok i ostanete tamo. Ne moramo svi biti taoci kockastih, zelenih glOvuša, koje nas vuku na dno.
- Cherry-Cherry
-
broj dva
- Haris.ba
#95 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Geopoliticki Japan je dio Zapadnog svijeta. Iako je na istoku.
- sagosen
#96 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Inace, u EU bez viza mogu drzavljani sledecih zemalja

Ali plasi se Bosnjo da ce se njemu vize uvesti ako ne ispuni sve sto se od njega trazi. Trci Bosnjo ispunjavaj sve da ne ispadnes iz drustva elite Mauricijusa, Trinidada i Tobaga, Tuvalua i Tonge.

Ali plasi se Bosnjo da ce se njemu vize uvesti ako ne ispuni sve sto se od njega trazi. Trci Bosnjo ispunjavaj sve da ne ispadnes iz drustva elite Mauricijusa, Trinidada i Tobaga, Tuvalua i Tonge.
- kamberovica polje
#97 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Predlažem personalnu uniju s Japanom.
Mislim da bi se savršeno nadopunjavali.
-
HelaS
#98 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Svojom pozicijom, veličinom teritorija i prirodnim resursima, BiH uopšte nije "mala i beznačajna", čak suprotno
-
starboy018
#99 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
kako vizna politika Mauricijusa utiče bilo kako na EU?
hajde procitaj ponovo odluku EU, primijeti ovo "geographycal proximity"

- sagosen
#100 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Nema sta onda sta se ceka sa uvodjenjem viza turcima rusima i arapima, a uci cemo u eu kad udjemo
nasi eu prijatelji su nam rekli da ima bujruma..nego inace, hrvatska je vize turcima i rusima uvela mjesec-dva prije pristupanja EU 2013.