Jelka-kitite il ne?
Moderator: anex
- skrbavi-admin
#101 Re: Jelka-kitite il ne?
Kitim dok jos mogu i zena da
-
Deny25
#102 Re: Jelka-kitite il ne?
Gdje ima jeftino plasticna velika mi treba?
-
BiBi911
-
hava123
#104 Re: Jelka-kitite il ne?
Baš mi danas reklama izleti na Temu, ali kasno da sad naručujem.
Možda bude jysk, jumbo...
-
hava123
-
vanjki
#106 Re: Jelka-kitite il ne?
Meni isto nema veze sa religijom.Jednostavno djeca se uvijek obraduju i daje neku toplinu u kuci.Mi kicimo 
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#107 Re: Jelka-kitite il ne?
Nisam niti ću
Paganski običaj my ass, postoji razlog zašto se kaže "marry Christmas".
Poštujem sve, ne smatram se nekim ultra-vjernikom, ali smatram taj običaj tuđim.
Za mene je to isto kao kada bi počeo obilježavati kinesku novu godinu.
Paganski običaj my ass, postoji razlog zašto se kaže "marry Christmas".
Poštujem sve, ne smatram se nekim ultra-vjernikom, ali smatram taj običaj tuđim.
Za mene je to isto kao kada bi počeo obilježavati kinesku novu godinu.
-
HelaS
#108 Re: Jelka-kitite il ne?
Dok nam u grad nisu došli i uselili se ljudi iz provincija, sa svojim primitivnim interesima i odnosima spram drugih ljudi, religija, naroda i njihovih tradicija, mi smo u Sarajevu proslavljali sve praznike koje su drugi imali i proslavljali ga u gradu. Većina Sarajlija prije bila je kosmopolitske naravi
-
Vjecita_zavrzlama
#109 Re: Jelka-kitite il ne?
Kako to a nova godina se vise slavi od bajrama
Cc
- PreWiBa
#110 Re: Jelka-kitite il ne?
Blabla, epizoda seljaci naselili Sarajevo ep. 212178HelaS wrote: ↑29/11/2024 22:59Dok nam u grad nisu došli i uselili se ljudi iz provincija, sa svojim primitivnim interesima i odnosima spram drugih ljudi, religija, naroda i njihovih tradicija, mi smo u Sarajevu proslavljali sve praznike koje su drugi imali i proslavljali ga u gradu. Većina Sarajlija prije bila je kosmopolitske naravi
Pola grada vam je tri godine slalo pozdrave granatama u rodne komšiluke, da bi po izlasku nosili i wc-šolje sa sobom. Nekako mi se čini da je to bio onaj lafo "urbani" dio ljudi, ne sjetim se da su novopridošli "primitvci" postali izvršioci tih stvari.
Ne podmeći mi da sam primitivan ili da nekoga mrzim. Jednostavno, ne smatram to svojim praznikom i to je to, nema tu puno filozofiranja. To što ja ispoljavam svoj lični identitet u tom smislu je moja stvar.
Nigdje nisam nikoga napao, niti ikoga osuđujem što to radi - svako ima pravo na lični izbor. Nazvati me primitivcem jer ne spadam u tvoju uskogrudnu definiciju "ne-primitivne" osobe je ono što je pravi seljakluk ovdje.
-
HelaS
#111 Re: Jelka-kitite il ne?
Pisao sam o prethodnom vremenu u Sarajevu i Sarajlijama, kakve ti imaš veze sa Sarajevomsehohari wrote: ↑29/11/2024 23:06Blabla, epizoda seljaci naselili Sarajevo ep. 212178HelaS wrote: ↑29/11/2024 22:59Dok nam u grad nisu došli i uselili se ljudi iz provincija, sa svojim primitivnim interesima i odnosima spram drugih ljudi, religija, naroda i njihovih tradicija, mi smo u Sarajevu proslavljali sve praznike koje su drugi imali i proslavljali ga u gradu. Većina Sarajlija prije bila je kosmopolitske naravi
Pola grada vam je tri godine slalo pozdrave granatama u rodne komšiluke, da bi po izlasku nosili i wc-šolje sa sobom. Nekako mi se čini da je to bio onaj lafo "urbani" dio ljudi, ne sjetim se da su novopridošli "primitvci" postali izvršioci tih stvari.
Ne podmeći mi da sam primitivan ili da nekoga mrzim. Jednostavno, ne smatram to svojim praznikom i to je to, nema tu puno filozofiranja. To što ja ispoljavam svoj lični identitet u tom smislu je moja stvar.
Nigdje nisam nikoga napao, niti ikoga osuđujem što to radi - svako ima pravo na lični izbor. Nazvati me primitivcem jer ne spadam u tvoju uskogrudnu definiciju "ne-primitivne" osobe je ono što je pravi seljakluk ovdje.
I zašto me vrijeđaš
- srce_ruke_lopata
#112 Re: Jelka-kitite il ne?
Komšinica mi se zove Jelka 
-
Seyfo
#113 Re: Jelka-kitite il ne?
Povraća mi se kad novomuslimani kažu da jelka "nije dio ni naše kulture,ni tradicije".
Aha.
A nije im bilo mrsko kad su kao djeca dobijali paketiće od djeda mraza za novu godinu.
Amnezija.
Sjeme im se zatrlo primitivno talibansko zatucano.
I da oni te gluposti drže za sebe i primjenjuju samo na sebi, nikome ne bi smetalo,ali to oni nameću normalnom svijetu.
Uspjeh je odbraniti se od njih i otresti ih kao slinu
Pu
Aha.
A nije im bilo mrsko kad su kao djeca dobijali paketiće od djeda mraza za novu godinu.
Amnezija.
I da oni te gluposti drže za sebe i primjenjuju samo na sebi, nikome ne bi smetalo,ali to oni nameću normalnom svijetu.
Pu
- dale cooper
#114 Re: Jelka-kitite il ne?
Kakve veze ima merry christmas sa kićenjem jelke za novu godinu, što je kod našeg svijeta ovdje većinom praksa?
- nepass1
#115 Re: Jelka-kitite il ne?
Meni vala mrsko nit imam naviku.
- PreWiBa
#116 Re: Jelka-kitite il ne?
Ja lično ne poznajem tu tradiciju, a ni moji roditelji. Baš sam jednom pitao...Seyfo wrote: ↑29/11/2024 23:29 Povraća mi se kad novomuslimani kažu da jelka "nije dio ni naše kulture,ni tradicije".
Aha.
Amnezija.
Pu
Ja sam išao u katoličku osnovnu i katoličko obdanište, pa nikada nisam dobivao neke paketiće. Jedino neke slatkiše i slično, ali to je bilo za sv. Nikolu.
Previše ste sarajevocentrični.
Last edited by PreWiBa on 29/11/2024 23:40, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#117 Re: Jelka-kitite il ne?
A jedno ide uz drugo, hajde nemojmo se zezati...dale cooper wrote: ↑29/11/2024 23:31Kakve veze ima merry christmas sa kićenjem jelke za novu godinu, što je kod našeg svijeta ovdje većinom praksa?![]()
I da napomenem, za mene je to sve ok i lični izbor, ali nemojmo sada izmišljati neke nove definicije određenih praksi.
Ne postoji novogodišnja jelka, jelka se asocira sa božićem, a ne sa novom godinom....
- dale cooper
#118 Re: Jelka-kitite il ne?
Pa ide možda usputno jedno sa drugim tamo gdje ti živiš , u fazonu "merry christmas & happy new year", u Bosni ti jarane nije tako sigurno.sehohari wrote: ↑29/11/2024 23:39A jedno ide uz drugo, hajde nemojmo se zezati...dale cooper wrote: ↑29/11/2024 23:31Kakve veze ima merry christmas sa kićenjem jelke za novu godinu, što je kod našeg svijeta ovdje većinom praksa?![]()
I da napomenem, za mene je to sve ok i lični izbor, ali nemojmo sada izmišljati neke nove definicije određenih praksi.
Ne postoji novogodišnja jelka, jelka se asocira sa božićem, a ne sa novom godinom....
Ove dvije stvari su odvojene. Slavljenje Nove Godine je praksa i navika iz prethodnog sistema i nema nikakve religijske konotacije.
I nema to veze sa sarajevocentrizmom, tako je i kod mene u Tuzli, a vjerujem i većinih drugih mjesta u BiH.
-
Vjecita_zavrzlama
#119 Re: Jelka-kitite il ne?
Na Balkanu je djeda Mraz a u zemljama Sovjetskog saveza ded Moroz ili Morozko - cisto novogodisnji obicajsehohari wrote: ↑29/11/2024 23:39A jedno ide uz drugo, hajde nemojmo se zezati...dale cooper wrote: ↑29/11/2024 23:31Kakve veze ima merry christmas sa kićenjem jelke za novu godinu, što je kod našeg svijeta ovdje većinom praksa?![]()
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ded_Moroz
Dakle ovo je slavenski obicaj a mi smo slaveni
- PreWiBa
#120 Re: Jelka-kitite il ne?
Slavenski običaj koji se veže uz božić.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/11/2024 23:44Na Balkanu je djeda Mraz a u zemljama Sovjetskog saveza ded Moroz ili Morozko - cisto novogodisnji obicajsehohari wrote: ↑29/11/2024 23:39A jedno ide uz drugo, hajde nemojmo se zezati...dale cooper wrote: ↑29/11/2024 23:31
Kakve veze ima merry christmas sa kićenjem jelke za novu godinu, što je kod našeg svijeta ovdje većinom praksa?![]()
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ded_Moroz
Dakle ovo je slavenski obicaj a mi smo slaveni
Komunisti su prvo i bili zabranili to jer je imalo religijsku konotaciju, tek kasnije je opet bilo dozvoljeno. Hoću reći, u biti to je opet vezano uz božić i/ili religiju.
Za mene je jelka božićna stvar koja neme veze sa sekularnom novom godinom.
Čuj jelka novogodišnja, a bukvalno postoji meme kako Hrvati izbacuju jelku prije nego li komšija misli da su pravoslavci
- PreWiBa
#121 Re: Jelka-kitite il ne?
Za mene je jelka vezana uz božić, ne uz novu godinu.dale cooper wrote: ↑29/11/2024 23:43Pa ide možda usputno jedno sa drugim tamo gdje ti živiš , u fazonu "merry christmas & happy new year", u Bosni ti jarane nije tako sigurno.sehohari wrote: ↑29/11/2024 23:39A jedno ide uz drugo, hajde nemojmo se zezati...dale cooper wrote: ↑29/11/2024 23:31
Kakve veze ima merry christmas sa kićenjem jelke za novu godinu, što je kod našeg svijeta ovdje većinom praksa?![]()
Ove dvije stvari su odvojene. Slavljenje Nove Godine je praksa i navika iz prethodnog sistema i nema nikakve religijske konotacije.
I nema to veze sa sarajevocentrizmom, tako je i kod mene u Tuzli, a vjerujem i većinih drugih mjesta u BiH.
Nova godina se obilježava uz vatromet, kakav dobar izlazak i slično.
Većina svijeta jelku tako gleda, u engleskom se kaže "Christmas tree", u njemačkom i "Christbaum".
- canvra888
#122 Re: Jelka-kitite il ne?
Znači novomuslimani su efendije koje diljem BiH na džumanskim hutbama govore o ovome?
Btw, ovo nije dio tradicije i kulture Bošnjaka muslimana. Ništa pogrešno ne kažu na hutbama. Ne počinje tradicija i kultura Bošnjaka muslimana od 1929. pa da to bude referentno. Za Bošnjake ateiste već ne znam.
- dale cooper
#123 Re: Jelka-kitite il ne?
Kao što rekoh ne živiš i ne provodiš dovoljno vremena ovdje u Bosni da znaš kakvi su kod nas običaji oko nove godine.sehohari wrote: ↑29/11/2024 23:56Za mene je jelka vezana uz božić, ne uz novu godinu.dale cooper wrote: ↑29/11/2024 23:43Pa ide možda usputno jedno sa drugim tamo gdje ti živiš , u fazonu "merry christmas & happy new year", u Bosni ti jarane nije tako sigurno.
Većina svijeta jelku tako gleda, u engleskom se kaže "Christmas tree", u njemačkom i "Christbaum".
Naravno da će na engleskom i njemačkom, pretežno kriščanskim zemljama, biti christmas tree i christbaum. Kod nas je novogodišnja jelka,
a za ove koji slave kriščanske praznike je božićno drvce/jelka. U nas je nova godina mnogo veći deal nego li na zapadu. Na zapadu je
božić main event.
- PreWiBa
#124 Re: Jelka-kitite il ne?
Dođe ti ga na istodale cooper wrote: ↑30/11/2024 00:02Kao što rekoh ne živiš i ne provodiš dovoljno vremena ovdje u Bosni da znaš kakvi su kod nas običaji oko nove godine.sehohari wrote: ↑29/11/2024 23:56Za mene je jelka vezana uz božić, ne uz novu godinu.dale cooper wrote: ↑29/11/2024 23:43
Pa ide možda usputno jedno sa drugim tamo gdje ti živiš , u fazonu "merry christmas & happy new year", u Bosni ti jarane nije tako sigurno.
Naravno da će na engleskom i njemačkom, pretežno kriščanskim zemljama, biti christmas tree i christbaum. Kod nas je novogodišnja jelka,
a za ove koji slave kriščanske praznike je božićno drvce/jelka. U nas je nova godina mnogo veći deal nego li na zapadu. Na zapadu je
božić main event.
Nije jelka došla iz Iraka u Bosnu, već iz istih tih kršćansih zemalja.
Sorry, za mene to jednostavno nije dio tradicije, niti za ikoga kojeg poznajem. To je po mom mišljenju više noviji trend u određenim krugovima urbanog stanovništva.
-
Vjecita_zavrzlama
#125 Re: Jelka-kitite il ne?
Pa ne pocinje ni od turaka a ni od 1992canvra888 wrote: ↑29/11/2024 23:58Znači novomuslimani su efendije koje diljem BiH na džumanskim hutbama govore o ovome?
Btw, ovo nije dio tradicije i kulture Bošnjaka muslimana. Ništa pogrešno ne kažu na hutbama. Ne počinje tradicija i kultura Bošnjaka muslimana od 1929. pa da to bude referentno. Za Bošnjake ateiste već ne znam.
Pa sta je sad nase?