Libanon

Post Reply
sumirprimus

#4726 Re: Libanon

Post by sumirprimus »

alijagoro wrote: 28/11/2024 06:51
sumirprimus wrote: 28/11/2024 05:36 Upravo, uporiste hezbole u libanu vraceno u kameno doba, cjelokupno vodstvo likvidirano, plus one epizode s pejdzerima. Moraju se povuci sjeverno i jos izrael zadruavva pravo da nastqavi sa bi bombardovanjem ako se ne povinuju. I jos slave.
Strahota
I opet izraelci do prve livade i vracanje u vrecama,kao i uvijek ranije.
U danasnje doba, i nemaju potrebe dalje ici, vidi pod kompletno rukovodstvo hezbole . Kontam ja da ti siljis i zasto zsiljis za hezholu, ali je suludo za drzavu liban i libance. Kad pogledas nemaju
potrebe za ratom sa Izraelom. Suludo stradati za tudje ciljeve. Kao sto sam gore postavio misljenje jednog libanca o hezboli, vlahda zna bolje od nas.
alijagoro

#4727 Re: Libanon

Post by alijagoro »

sumirprimus wrote: 28/11/2024 07:01
alijagoro wrote: 28/11/2024 06:51
sumirprimus wrote: 28/11/2024 05:36 Upravo, uporiste hezbole u libanu vraceno u kameno doba, cjelokupno vodstvo likvidirano, plus one epizode s pejdzerima. Moraju se povuci sjeverno i jos izrael zadruavva pravo da nastqavi sa bi bombardovanjem ako se ne povinuju. I jos slave.
Strahota
I opet izraelci do prve livade i vracanje u vrecama,kao i uvijek ranije.
U danasnje doba, i nemaju potrebe dalje ici, vidi pod kompletno rukovodstvo hezbole . Kontam ja da ti siljis i zasto zsiljis za hezholu, ali je suludo za drzavu liban i libance. Kad pogledas nemaju
potrebe za ratom sa Izraelom. Suludo stradati za tudje ciljeve. Kao sto sam gore postavio misljenje jednog libanca o hezboli, vlahda zna bolje od nas.
Ako nema potrebe dalje ici,zasto uopste i pokusavati :? Oni su pokusali uzeti na foru razbijeni Hezbollah,nije im uspjelo i to je to.
sumirprimus

#4728 Re: Libanon

Post by sumirprimus »

Lez bi honist, da hoce dosli bi do bejruta.
Nije im to cilj, cilj je ocistit jug libana od hezbole, zaustavit raketiranje sjevera izraela. Usput su uradili skidanje komolet rukovodstva kontra strane, brz da su ozbiljnije usli u liban. Hezbola ono sto je prezgivjelo, mora ici sjeverno od litanija. Sta tacno slave?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#4729 Re: Libanon

Post by arman1 »

Hajmo pošteno govoriti. Idf je k**čina od vojske, jako su samo dok sa distance ravnaju i tuku po civilima. Čim dođe prsa u prsa, donji su. Isti su četnici.
Ne treba zaboraviti da je idf 90 tih četnicima obezbjedio dio tehničkih sredstava (snajpere, sredstva veze i sredstva za elektronsko ratovanje).
Ovo je pobjeda Hezbi jer su dobili primirje koje će im pomoći da se reorganizuju, obuče i unaprijede. Pokazali su zube nacistima i dokazali se. Tampon zona od 30 km koju će držati Libanska vojska je dovoljna da im ne može proći kopneni bltzkrieg, a od avijacije se svakako znaju čuvati i sakrivati. Kad se ponovo zakrve imat će hezbe još jače i naprednije oružje, a vrijeme je svakako na njihovoj strani i polako pridobijaju naklonost sve većeg dijela libanske javnosti.
I na zapadu vizija realnosti BI se znatno promijenila, a dolaskom i asimilacijom migranata taj proces se lagano ubrzava.
Definitivno pokrenut je tajmer nestanka genocidnog cionističkog entiteta koji s judeizmom ima samo zajedničku ikonografiju.
Sefket007

#4730 Re: Libanon

Post by Sefket007 »

Nikada ranije nisam vidio da da roliko ljudi ali i neke poznate licnosti javno nazivaju Hezbolah i Hamas borcima za slobodu svog naroda, a istovremeno optuzuju cioniste za genocid.

Cionistici i dalje drze u saki politicare velikog broja zapadnih zemalja ali definitivno su izgubilu PR rat... sve se vise ljudi pita.zašto naša vlada podržava Izrael...
geoxx

#4731 Re: Libanon

Post by geoxx »

karanana wrote: 28/11/2024 01:10 al najbolji su ovi sto slave pobjedu. pucaju, trube, zastave.....
arapi su u tom jaci od srba, i kad gube pobjedjuju.
Ljudi bukvalno ponizeni sporazumom.

Sta kaze, imat ce vremena da se obuce i naoruzaju, a i to im zabranjeno. :lol:
JovicSA

#4732 Re: Libanon

Post by JovicSA »

dječak sa šibicama wrote: 28/11/2024 00:23 Stvar je jasna, ako se hizbola ne povuce preko rijeke, izraelci nastavljaju ravnanje bombama.

Samo ce dobiti legitimitet, jer "Hezbolah nije ispunio obaveze".

Mudar potez Izraela, na zalost. Ako se hizbola ne povuce, oni su krivci za nastavak rata.
Pomalo naivno razmišljanje i pomalo navijački. Izrael može uvijek naći izgovor i razlog za nastavak neselektivnog bombarodovanja bez obzira šta piše u sporazumu jer za Izrael nema straha od posljedica tako da to što piše da Hezbolah mora ili Izrael ne vrijedi ništa kada su u pitanju njihovi odnosi. Sila Boga ne moli. Sa druge strane Hezbolah će dobiti priliku da se reorganizuje do idućeg sukoba a očito da ni Izraelu nije bilo mrsko da se i oni malo odmore...ipak IDF nisu Rusi da šalju svoju vojsku u talasima jedan za drugim da ginu za 300 metara ravnice.
sumirprimus

#4733 Re: Libanon

Post by sumirprimus »

arman1 wrote: 28/11/2024 09:46 Hajmo pošteno govoriti. Idf je k**čina od vojske, jako su samo dok sa distance ravnaju i tuku po civilima. Čim dođe prsa u prsa, donji su. Isti su četnici.
Ne treba zaboraviti da je idf 90 tih četnicima obezbjedio dio tehničkih sredstava (snajpere, sredstva veze i sredstva za elektronsko ratovanje).
Ovo je pobjeda Hezbi jer su dobili primirje koje će im pomoći da se reorganizuju, obuče i unaprijede. Pokazali su zube nacistima i dokazali se. Tampon zona od 30 km koju će držati Libanska vojska je dovoljna da im ne može proći kopneni bltzkrieg, a od avijacije se svakako znaju čuvati i sakrivati. Kad se ponovo zakrve imat će hezbe još jače i naprednije oružje, a vrijeme je svakako na njihovoj strani i polako pridobijaju naklonost sve većeg dijela libanske javnosti.
I na zapadu vizija realnosti BI se znatno promijenila, a dolaskom i asimilacijom migranata taj proces se lagano ubrzava.
Definitivno pokrenut je tajmer nestanka genocidnog cionističkog entiteta koji s judeizmom ima samo zajedničku ikonografiju.
Hehe, ko ti to reko i gdje si tocuo? Idf je najjaca vojska dole u regiji realno nemaju ozbiljnog protivnika.samo nije sve u regularnim armijama. To su i iranci naucili otuda i udaraju preko proksija godinama.
Treba imati "nou hau" i ekonomski i industrijski razvijeni drudstvo da bi se moglo i "udarsti iz daljine"...
Kako se znaju sacuvati od udara iz zraka vidjeli smo u bejrutu na kompletnom hezbola rukovodstvu, ili sa hanijom u po teherana, ili onim iranskim generalom u damasku.
Ovo za kraj ko da je prepisano uz hamasovog statuta,(strasno sta se javno na bh forumu pise) tako se i oni nadaju pa nista . Dzaba sav jed, mrznja, kletve psovke, samostalno tumacenje drugih etnickih skupina, naroda, izrael nece nestati.
dječak sa šibicama

#4734 Re: Libanon

Post by dječak sa šibicama »

Upravo je suprotno, naivno je razmisljati u stilu "eto ja sam potpisao ali kad odem kuci onda cu se praviti da nisam potpisao i ja njih zajebo".
Stvar je jasna, sporazum je jasan, Hezbolah se mora povuci preko rijeke i jug drzave preuzima libanonska vojska, nisu oni nikakvi posmatraci vec moraju preuzeti jug drzave. Ako to ne bude uradjeno, Izrael nastavlja sa bombardovanjem.

Ne znam sta je tu nejasno, sporazum vrlo jasan i sta ko mora uraditi. Muljanje i petljanje ce samo nastaviti rat koji Hezbolah ocigledno ne moze izdrzati. Da moze, ne bi pristali na ovakav sporazum.
Moenx

#4735 Re: Libanon

Post by Moenx »

Najvise.ne razumijem one koji usporedjuju Hezbolah Izrahell sukob 2006 i sada .
Ne znam koji su bili uslovi primirja tada ali cini se pretpostavljam da je upravo taj rat zapoceo eru establiranja Hezbollaha kal regionalnog faktora .
Ostali su na terenu i tu su se mogli razvinati poslije ucestvovati u zahuktalim sukobima u regionu.
Mislim na Siriju ovdje
Sada Izrahell je cini se racunao na to te je htio da ih ostavi i bez vodjstva i teritorije
Da li ce vrijeme raditi za ideju Hezbolaha ostaje da se vidi
Elem IGF je svojim aktivnostima stavio Hezbolah u stupicu
Iako je njihovo djelovanje mislim na Hezbolah svih ovih decenija bilo regionalno kazem , sada je ovaj sukob cini se ostavio ih bez logistike
Vise se nece moci slobodno razvijati u Libanonu
Libanon i njegova vlada vise nisu mogli izdrzati da njegovo stamovnistvo nude taoc u sukobima koji ne mare za civile
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4736 Re: Libanon

Post by Truba »

bruka za IDF

ne znam što su bili ciljevi ali operacija nesupsješna
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#4737 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

Moenx wrote: 28/11/2024 11:28 Najvise.ne razumijem one koji usporedjuju Hezbolah Izrahell sukob 2006 i sada .
Ne znam koji su bili uslovi primirja tada ali cini se pretpostavljam da je upravo taj rat zapoceo eru establiranja Hezbollaha kal regionalnog faktora .
Ostali su na terenu i tu su se mogli razvinati poslije ucestvovati u zahuktalim sukobima u regionu.
Mislim na Siriju ovdje
Sada Izrahell je cini se racunao na to te je htio da ih ostavi i bez vodjstva i teritorije
Iako je njihovo djelovanje mislim na Hezbolah svih ovih decenija bilo regionalno kazem , sada je ovaj sukob cini se ostavio ih bez logistike
Libanon i njegova vlada vise nisu mogli izdrzati da njegovo stamovnistvo nude taoc u sukobima koji ne mare za civile
Upravo
Ako se stvarno desi povlačenje, to je de facto njihovo gašenje.

Ljudi ne razumiju, sjeverno od te rijeke više nema šiita, nema tu više nikakvog "strateškog povlačenja".
Morali bi se povuči u dolinu Bikaa, koja je daleko od svega.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#4738 Re: Libanon

Post by arman1 »

Genocidaši prekršili primirje, pucali na civile koji su obilazili svoje kuće. Ima ranjenih,
karanana

#4739 Re: Libanon

Post by karanana »

Truba wrote: 28/11/2024 11:48 bruka za IDF

Ako ne znas sta su ciljevi kako mozes reci da je operacija neuspjesna?
Sta ako ti kazem da je jedan od ciljeva, mozda i glavni, bio potisnuti hezbu sjeverno od rijeke latani i napraviti tampon zonu izmedju njih i izraela?
swanfilter

#4740 Re: Libanon

Post by swanfilter »

Moenx wrote: 28/11/2024 11:28 Najvise.ne razumijem one koji usporedjuju Hezbolah Izrahell sukob 2006 i sada .
Mislim na Siriju ovdje
Hezbolah je vladao na jugu. Tako da ne kontam tvrdnju kako je cijeli Libanon ispastao zbog njih. Uostalom, i druge frakcije u Libanonu su javno dale podrsku istom tom Hezbolahu. I svaki put kada je doslo do konfrontacije sa Izraelom.

Jel to Hezbolah kriv kada IDF iz cista mira potamani vojnike regularne armije, a oni i dalje pokunjeni.

Da se nije pojavio Hezbolah, mozda bi danas Bejrut bio jedan veliki Kibuc za doseljenike iz Poljske, Rusije i od drugdje ...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#4741 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

karanana wrote: 28/11/2024 15:34
Truba wrote: 28/11/2024 11:48 bruka za IDF

Ako ne znas sta su ciljevi kako mozes reci da je operacija neuspjesna?
Sta ako ti kazem da je jedan od ciljeva, mozda i glavni, bio potisnuti hezbu sjeverno od rijeke latani i napraviti tampon zonu izmedju njih i izraela?
To već piše u rezoluciji 1701

Pitanje je hoće li se pridržavati, ne šta je potpisano...
swanfilter

#4742 Re: Libanon

Post by swanfilter »

geoxx wrote: 28/11/2024 09:55
karanana wrote: 28/11/2024 01:10 al najbolji su ovi sto slave pobjedu. pucaju, trube, zastave.....
arapi su u tom jaci od srba, i kad gube pobjedjuju.
Ljudi bukvalno ponizeni sporazumom.

Sta kaze, imat ce vremena da se obuce i naoruzaju, a i to im zabranjeno. :lol:
U Gazu igla ne moze uci, pa im odoljevaju godinu i vise. Kako?

Prije 15-20 godina Hezbolah je Kacusama pogranicni dio ugrozavao. Ovaj put su po Haifi komandna mjesta razvaljivali. A ni Tel Aviv uopste nije siguran vise.

Izraelci su zagrizli previse u trenutku kada Gaza nikako da kapitulira. A kako su nagovjestavali i krenuli, samo totalno unistenje Hezbolaha bio je uslov za kraj sukoba.

Da su i dalje toliko optimisticni, cekali bi Januar i dolazak Trumpa na vlast. I na osnovu dosadasnjeg, nikada ne bi pristali na sporazum, a da je Hezbolah druga strana u pregovorima.

Ovo je kapitulacija Benje prije svega. Narod ga ima u zubima jos od prije. Na osnovu dosadasnjeg, Izrael bi ratovao jos najmanje 2 godine. I na kraju, previranja unutar vlade.

Tek sada ce biti zanimljivo u Izraelu.
dječak sa šibicama

#4743 Re: Libanon

Izrael je za sada na papiru dobio sta je trazio, relativni pobjednici kratkog sukoba, ako se hezbo ne povuce preko rijeke nastavlja se rat.

Da je Izrael potpuno pobijedio, ne bi onda aktivirali svoje stare saveznike u Siriji, "islamske ekstremiste" da pokrenu ofanzivu. Vjerovatno prebacuju lopticu opet na Siriju, da nastete irancima, iako ce i ovaj sukob u Siriji biti kratkog daha moje misljenje je takvo.

Po meni, ceka se ono glavno, napad USA, VB i zapada kao podrske Izraelu, na Iran. Mozda i Izrael napadne kao predvodnik, ako poraze Teheran, onda su porazili i Hezbolah i Siriju i sve okolo.

S obzirom na raspolozenje buduceg Trumpovog kabineta, obracun sa Iranom ce se sigurno dogoditi.
swanfilter

#4744 Re: Libanon

Post by swanfilter »

dječak sa šibicama wrote: 28/11/2024 16:36 Izrael je za sada na papiru dobio sta je trazio, relativni pobjednici kratkog sukoba, ako se hezbo ne povuce preko rijeke nastavlja se rat.

Da je Izrael potpuno pobijedio, ne bi onda aktivirali svoje stare saveznike u Siriji, "islamske ekstremiste" da pokrenu ofanzivu. Vjerovatno prebacuju lopticu opet na Siriju, da nastete irancima, iako ce i ovaj sukob u Siriji biti kratkog daha moje misljenje je takvo.

Po meni, ceka se ono glavno, napad USA, VB i zapada kao podrske Izraelu, na Iran. Mozda i Izrael napadne kao predvodnik, ako poraze Teheran, onda su porazili i Hezbolah i Siriju i sve okolo.

S obzirom na raspolozenje buduceg Trumpovog kabineta, obracun sa Iranom ce se sigurno dogoditi.
Zanimljiv je taj rok od 60 dana. Bas do Januara i dolaska Trumpa.

Za rat protiv Irana same SAD moraju zrtvovati previse. Osim mozda VB i Njemacke, ne znam ko je jos spreman na invaziju, jer ista znaci put bez povratka.

Jedno je slati devize i oruzje, pa eto vas tamo. Sasvim drugo je uvjeriti javnost u opravdanost invazije koja zahtijeva najmanje 200 hiljada vojnika. A ceka te najmanje 500 hiljada fanatika. I zbog cega ono? Zbog jos jedne obmane. Kao i u slucaju Iraka ...
alijagoro

#4745 Re: Libanon

Post by alijagoro »

swanfilter wrote: 28/11/2024 17:14
dječak sa šibicama wrote: 28/11/2024 16:36 Izrael je za sada na papiru dobio sta je trazio, relativni pobjednici kratkog sukoba, ako se hezbo ne povuce preko rijeke nastavlja se rat.

Zanimljiv je taj rok od 60 dana. Bas do Januara i dolaska Trumpa.

Za rat protiv Irana same SAD moraju zrtvovati previse. Osim mozda VB i Njemacke, ne znam ko je jos spreman na invaziju, jer ista znaci put bez povratka.

Jedno je slati devize i oruzje, pa eto vas tamo. Sasvim drugo je uvjeriti javnost u opravdanost invazije koja zahtijeva najmanje 200 hiljada vojnika. A ceka te najmanje 500 hiljada fanatika. I zbog cega ono? Zbog jos jedne obmane. Kao i u slucaju Iraka ...
Javnost se brzo uvjeri(sjeti se price o zaklanim bebama)propaganda protiv Irana radi punom parom jos od revolucije,tu je poso odradjen dakle davno,ostaje pitanje samo dal bi Iran bio pickin dim ili neki novi Vijetnam.Mozda je ovo sa Hezbollahom i Hutima,opipavanje da se vidi spremnost.
dječak sa šibicama

#4746 Re: Libanon

Ovi sa zapada imaju sve moguce taktike, svim su bojama premazani, u neku kopnenu invaziju na Iran ja licno sumnjam da oni imaju tu snagu, nije Iran macji kasalj. Ali, imaju Kurde, imaju azere na sjeveru Irana, a Azeri pajdasi sa Izraelom. A tu su i Balochi na jugoistoku.

Moguce da ce ici starom dobrom taktikom zavadi pa vladaj, udari na Teheran iz zraka ravnanje, a onda se aktiviraju ovi "borci za slobodu" iz separatistickih grupa.
swanfilter

#4747 Re: Libanon

Post by swanfilter »

Napad na Iran ugrozava egzistenciju cijelog svijeta.

Ko misli da ce nafta i plin iz Saudije, Iraka, Emirata i Katara i dalje ici u prodaju kao da se nista ne desava, neka ne preskace terapiju. Da su barem odnosi sa Rusijom na TI, mozda. Ovako, valjda su pojedini krugovi spremni na sutradan.
Vjecita_zavrzlama

#4748 Re: Libanon

Post by Vjecita_zavrzlama »

dječak sa šibicama wrote: 28/11/2024 17:36 Ovi sa zapada imaju sve moguce taktike, svim su bojama premazani, u neku kopnenu invaziju na Iran ja licno sumnjam da oni imaju tu snagu, nije Iran macji kasalj. Ali, imaju Kurde, imaju azere na sjeveru Irana, a Azeri pajdasi sa Izraelom. A tu su i Balochi na jugoistoku.

Moguce da ce ici starom dobrom taktikom zavadi pa vladaj, udari na Teheran iz zraka ravnanje, a onda se aktiviraju ovi "borci za slobodu" iz separatistickih grupa.
Samo naprijed ,sto prije osloboditi narod islamisticke vlasti
alijagoro

#4749 Re: Libanon

Post by alijagoro »

Vjecita_zavrzlama wrote: 28/11/2024 17:57
dječak sa šibicama wrote: 28/11/2024 17:36 Ovi sa zapada imaju sve moguce taktike, svim su bojama premazani, u neku kopnenu invaziju na Iran ja licno sumnjam da oni imaju tu snagu, nije Iran macji kasalj. Ali, imaju Kurde, imaju azere na sjeveru Irana, a Azeri pajdasi sa Izraelom. A tu su i Balochi na jugoistoku.

Samo da ih ne oslobode od zivota,ko djecu Palestine.Kad ce poceti udari na Saudiju i ostale arapske rezime :?
Vjecita_zavrzlama

#4750 Re: Libanon

Post by Vjecita_zavrzlama »

alijagoro wrote: 28/11/2024 18:41
Vjecita_zavrzlama wrote: 28/11/2024 17:57

Samo da ih ne oslobode od zivota,ko djecu Palestine.Kad ce poceti udari na Saudiju i ostale arapske rezime :?
Pa njih mjenjaju iznutra, Saudija prije 20 godina nije dala zenama da voze cak, danas i alkohol eno uvode
Post Reply