Desavanja u Hrvatskoj

kakavdanakneiskustvu

#26551 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

Point. wrote: 27/11/2024 09:49
kakavdanakneiskustvu wrote: 27/11/2024 08:07
Point. wrote: 26/11/2024 21:28
Smatraš li da je Rakitić hrvatski fudbaler?

Nadarević nije samo hrvatski glumac nego i bosanskohercegovački, porijeklo ga veže za BiH, rođen u BiH, glumio u BH kinematografiji, zadnjih 13 godina je glumuo i živio u Sarajevu koja ga je možda definisala kao glumca u ulozi Izeta.
logično da jeste

pa prije svega je hrvatski glumac jer je čitav život živio u hrvatskoj. postoje i oni koji znaju za neke druge uloge Nadatrevića osim te, prilično bezvezne

jesu li Dejan Aćimović,Daria Lorenci, Zdenko Jelčić, Dragan Despot,Ivo Gregurević i bh. glumci?
Kako jeste ako nikad nije živio u Hrvatskoj do sada?
kako znaš gdje tačno živi fudbaler, i ima li kucu ili stan u hrvatskoj?ima hrvatsko drzavljastvo, nastupa za hrvatsku, i po tebi nije hrvatski fudbaler??

zasto izbjegavas odgovoriti jesu lio ovi pobrojani glumci i bh. glumci??
Haris.ba

#26552 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Haris.ba »

Je li Bono Vox bosanski muzicar? Ima nas pasos?
kakavdanakneiskustvu

#26553 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Haris.ba wrote: 27/11/2024 10:57 Je li Bono Vox bosanski muzicar? Ima nas pasos?
A rakitić znači nije hrvatski fudbaler jer 30 godina nije zivio u toj drzavi?
Point.

#26554 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Point. »

kakavdanakneiskustvu wrote: 27/11/2024 10:54
kakavdanakneiskustvu wrote: 27/11/2024 08:07

logično da jeste

pa prije svega je hrvatski glumac jer je čitav život živio u hrvatskoj. postoje i oni koji znaju za neke druge uloge Nadatrevića osim te, prilično bezvezne

jesu li Dejan Aćimović,Daria Lorenci, Zdenko Jelčić, Dragan Despot,Ivo Gregurević i bh. glumci?
kako znaš gdje tačno živi fudbaler, i ima li kucu ili stan u hrvatskoj?ima hrvatsko drzavljastvo, nastupa za hrvatsku, i po tebi nije hrvatski fudbaler??

Čuj kako znam. Eto živio je u Hrvatskoj a išao na treninge i utakmice u Gelsenkirchen, Barcelonu, Sevillu i gdje je sve igrao :-)

Tebi je glavni kriterij gdje je ko živio pa kako tom logikom dva različita kriterija za Ivana i Mustafu? Mustafa je živio dobrih godina i u BiH a siguran sam da je posjedovao i nekretnine u istoj.

Nisam upoznat sa dole nabrojenom glumačkom gospodom, tako da me ne interesuju.
kakavdanakneiskustvu

#26555 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Point. wrote: 27/11/2024 13:12

Čuj kako znam. Eto živio je u Hrvatskoj a išao na treninge i utakmice u Gelsenkirchen, Barcelonu, Sevillu i gdje je sve igrao :-)

Tebi je glavni kriterij gdje je ko živio pa kako tom logikom dva različita kriterija za Ivana i Mustafu? Mustafa je živio dobrih godina i u BiH a siguran sam da je posjedovao i nekretnine u istoj.

i po tebi nije hrvatski fudbaler jer je igrao u klubovima van hrvatske?

Nadarević je čitav život živio u Hrvatskoj, to što je zbog uloge u LZN povremeno boravio u Sarajevu ne znači da je došao živjeti sa porodicom u BiH,čitav život živi u hrvatskoj, oba braka zasnovao u hrvatskoj, djeca mu rođena u hrvatskoj, a u BiH dolazio samo zbog snimanja filmova i serija i po tome nije hrvatski glumac, reci da se šališ svega ti

Saša Petrović glumio u Vratiće se rode,srbijanski glumac otprilike tvoja logika

Pročitaš malo na netu ko su i šta su i odmah mozeš odgovoriti jesu li i ti glumci bh. glumci
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26556 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Chmoljo »

malo vam je glupa rasprava.

ono što se kod nas ne može prihvatiti jeste činjenica da je svako ono što osjeća da jeste i kako se identifikuje. ostali faktori poput mjesta življenja ili porijekla mogu samo podebljati tu činjenicu.

reći da je Mustafa samo hrvatski glumac prosto nije tačno. s obzirom na vrijeme u kojem je živio i bio glumački aktivan nadilazi lokalne podjele. posebno je to što nikada nije definisao da je hrvat ili bosanac. on bi vjerovatno rekao najradije jugosloven, jer to i jeste bio, koliko god se danas sprdalo sa tim.

da je samo hrvatski, prosto je svojatanje, prvo zbog njegovog stava da se nije javno izjasnio. drugo zbog njegovog porijekla, pa onda i mjesta rođenja, i životnih uticaja koje je imao kao pripadnik bošnjačkog kulturnog kruga čega se evidentno nije stidio niti je ikada sakrivao.
kakavdanakneiskustvu

#26557 Re: Desavanja u Hrvatskoj

normalno da nije samo hrvatski glumac,ali je hrvatski kao što je hrvatski glumac bio i šovagović ili šerbedžija, ja uopće ne spominjem to kako se on nacionalno izjašnjavao.
Point.

#26558 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Point. »

kakavdanakneiskustvu wrote: 27/11/2024 13:36

Nadarević je čitav život živio u Hrvatskoj, to što je zbog uloge u LZN povremeno boravio u Sarajevu ne znači da je došao živjeti sa porodicom u BiH,čitav život živi u hrvatskoj, oba braka zasnovao u hrvatskoj, djeca mu rođena u hrvatskoj, a u BiH dolazio samo zbog snimanja filmova i serija i po tome nije hrvatski glumac, reci da se šališ svega ti

Pročitaš malo na netu ko su i šta su i odmah mozeš odgovoriti jesu li i ti glumci bh. glumci
Ja samo slijedim tvoju logiku koja kaže Mustafa je hrvatski glumac jer je živio u Hrvatskoj i pohađao tamo školu. Slijedom te logike Rakitić ne može biti hrvatski fudbaler jer nije ni živio u Hrvatskoj niti je tamo pohađao školu. Čak štaviše više je bosanac jer su mu roditelji iz Žepča, sa Hrvatskom i nema neke veze.

Koliko je hrvatski glumac toliko je i bosanskohercegovački.
kakavdanakneiskustvu

#26559 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Point. wrote: 27/11/2024 18:45

Ja samo slijedim tvoju logiku koja kaže Mustafa je hrvatski glumac jer je živio u Hrvatskoj i pohađao tamo školu. Slijedom te logike Rakitić ne može biti hrvatski fudbaler jer nije ni živio u Hrvatskoj niti je tamo pohađao školu. Čak štaviše više je bosanac jer su mu roditelji iz Žepča, sa Hrvatskom i nema neke veze.

Pa neko ko zivi u Hrvatskoj, radi, osnuje porodicu , razvede se pa se ponovo oženi, zaradi penziju, djeca mu se rode u Hrvatskoj, šta će biti nego hrvatski glumac??

U BiH nikad nije zivio, osim ako pod zivljenjem u BiH ne smatras vrijeme koje je provodio na snimanjima filmova i jedne serije

Nije ni Daniel Day Lewis i britanski i američki glumac iako je glumio u nekim američkim filmovima
Point.

#26560 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Point. »

kakavdanakneiskustvu wrote: 27/11/2024 18:54
Point. wrote: 27/11/2024 18:45

Pa neko ko zivi u Hrvatskoj, radi, osnuje porodicu , razvede se pa se ponovo oženi, zaradi penziju, djeca mu se rode u Hrvatskoj, šta će biti nego hrvatski glumac??

U BiH nikad nije zivio, osim ako pod zivljenjem u BiH ne smatras vrijeme koje je provodio na snimanjima filmova i jedne serije

Nije ni Daniel Day Lewis i britanski i američki glumac iako je glumio u nekim američkim filmovima
Tom logikom je Ivan Rakitić švicarski fudbaler.

Kako nije živio, rođen je u Banjaluci i 7 godina živio u Bosanskom Novom.

kakavdanakneiskustvu

#26561 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Da čak 7 godina živio u BiH a u hrvatskoj 70 godina. Čovjek u BiH nikada nije živio otkada je postao glumac, tako da je prijue svega hrvatski glumac,pa tek onda bh. ili nekada i jugoslovenski
MMM1977

#26562 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by MMM1977 »

Ja ipak mislim da je on crnogorski glumac
swanfilter

#26563 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by swanfilter »

Haris.ba wrote: 25/11/2024 12:43 Mustafa N.je bio hrvatski glumac, a Mesa S.srpski pisac.

Nema potrebe svojatati.

To ne znaci da ne treba konzumirati ono sto su oni radili. Ali, ni ne treba svojatati.
Na osnovu cega? Mesa Selimovic nije govorio i pisao ekavicom. Ili koristio Cirilicu.

A kada su pisci u pitanju, meni je gore navedeno nekakav argument. Ivo Andric je srpski, jer je imao nesto protiv Osmanlija.

Pa, Alija se izjasnjavao kao Srbin. Kazu, balija ...

Tako se i Niciju Zemlju svojata. Sve je, samo ne bh film ...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#26564 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by PreWiBa »

Meša nije srpski pisac LOL

Jedno je izjašnjavati se etnički u određenom smislu, drugo je biti dio neke druge države.

On je bh. pisac, u to uopće nema sumnje. Isto kao i Ivo Andrić.

Mi ne govorimo o tome kako je se pokojni Nadarević osjećao kao Hrvat, Bošnjak blablabla, mi govorimo kojoj gdje je on pripadao kao ličnost, kao glumac.
On je bukvalno rekao da sebe gledao kao hrvatskog glumca, jer mu je matična kuća HNK u Zagrebu.
swanfilter

#26565 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by swanfilter »

Sta mi je smijesno, Andrica najvise Srbi svojataju. Samo zbog Turaka.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#26566 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by PreWiBa »

swanfilter wrote: 27/11/2024 22:36 Sta mi je smijesno, Andrica najvise Srbi svojataju. Samo zbog Turaka.
Pa čuj, on se jeste definitivno smatrao Srbinom, u to isto nema sumnje.
Ne da nije bio samo Srbin, već je i bio velikosrpski nacionalista.

Ali to ne znači da nije iz BiH i da mu najvažnija djela kao temu nemaju bosanske prilike.
kakavdanakneiskustvu

#26567 Re: Desavanja u Hrvatskoj

sehohari wrote: 27/11/2024 21:49 Meša nije srpski pisac LOL

Jedno je izjašnjavati se etnički u određenom smislu, drugo je biti dio neke druge države.

On je bh. pisac, u to uopće nema sumnje. Isto kao i Ivo Andrić.

Mi ne govorimo o tome kako je se pokojni Nadarević osjećao kao Hrvat, Bošnjak blablabla, mi govorimo kojoj gdje je on pripadao kao ličnost, kao glumac.
On je bukvalno rekao da sebe gledao kao hrvatskog glumca, jer mu je matična kuća HNK u Zagrebu.
:thumbup:
Haris.ba

#26568 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Haris.ba »

Valjda ljudi znaju bolje ko je sta od ljudi o kojima se radi.

Meni je i dan danas nevjerovatno to svojatanje.

Npr.
Potičem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog književnog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredjeljenje, jer sam vezan za sve što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom.

Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebu da dokazujem. Znali su to, uostalom, i članovi uređivačkog odbora edicije 'Srpska književnost u sto knjiga', koji su takođe članovi Srpske akademije nauka i umjetnosti. Nije zato slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim biografskim podatkom”, istakao je Meša
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#26569 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Domaci izdajnik »

istra_hr wrote: 27/11/2024 06:37
dječak sa šibicama wrote: 26/11/2024 16:21 Tesla je amerikanac i prije svega, po svemu, potpuno atipican covjek za jednog balkanca. Lik je slucajno rodjen u Hrvatskoj i to je sve, mozda se on ponosio svojim srpskim rodom ili hrvatskom domovinom ja to ne znam a licno sumnjam i to, bio je amer od glave do pete. I velicanstveni cudak, frajer se zaljubio u goluba :lol:
:-) ... puno je nepoznanica iz Teslinog života; čak i mitomanije
No, postoje pismeni dokazi za neke.
Godina 1936. Tesla navršava 80 godina. Tada vodeći hrvatski političar V. Maček, telegramom čestita rođendan https://i.postimg.cc/KcN1Prj1/Ma-ek-Tesla.webp
N.Tesla zahvaljuje sa "poznatom izjavom". Orginal telegrama čuva se danas u Teslinom muzeju u Beogradu. Kopija istog je u "Memorijalnom centru Nikola Tesla" u rodnom Smiljanu, Gospić
Image
https://www.facebook.com/picturesofinfi ... 595052805/
Point.

#26570 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Point. »

kakavdanakneiskustvu wrote: 27/11/2024 19:37 Da čak 7 godina živio u BiH a u hrvatskoj 70 godina. Čovjek u BiH nikada nije živio otkada je postao glumac, tako da je prijue svega hrvatski glumac,pa tek onda bh. ili nekada i jugoslovenski
Jest al malo sutra.
kakavdanakneiskustvu

#26571 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Point. wrote: 28/11/2024 13:21
kakavdanakneiskustvu wrote: 27/11/2024 19:37 Da čak 7 godina živio u BiH a u hrvatskoj 70 godina. Čovjek u BiH nikada nije živio otkada je postao glumac, tako da je prijue svega hrvatski glumac,pa tek onda bh. ili nekada i jugoslovenski
Jest al malo sutra.
nego šta je?
skupljac_zeljeza

#26572 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by skupljac_zeljeza »

Nije uspjelo Tuđmanu pa hoće on da proba. Možda ne zna da nije ni prvi ni zadnji u tom pokušaju.

Point.

#26573 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Point. »

kakavdanakneiskustvu wrote: 28/11/2024 15:00
Point. wrote: 28/11/2024 13:21
Jest al malo sutra.
nego šta je?
Bosanskohercegovački/hrvatski. Tim redosljedom.
swanfilter

#26574 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by swanfilter »

skupljac_zeljeza wrote: 28/11/2024 16:29 Nije uspjelo Tuđmanu pa hoće on da proba. Možda ne zna da nije ni prvi ni zadnji u tom pokušaju.

Mislim da je jedino legitimno rijesenje konstitutivnost triju naroda u tri zavađene drzave. Bez obzira na broj.

I bas me zanima kakav status bi danas Srbi u Hrv imali da ih nisu sveli na tragove.
skupljac_zeljeza

#26575 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by skupljac_zeljeza »

swanfilter wrote: 28/11/2024 16:45

Mislim da je jedino legitimno rijesenje konstitutivnost triju naroda u tri zavađene drzave. Bez obzira na broj.

I bas me zanima kakav status bi danas Srbi u Hrv imali da ih nisu sveli na tragove.
Oni nama savjetuju to za naše dobro, ali nema šanse da bi sebi slično. Ne znam što kriju od nas da se na taj način ne može u EU u koju nas oni navodno najviše guraju. Rekli iz Evropskog suda u presudi Zornić da je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom koja je i dio našeg Ustava i da je konstituentima istekao rok jer su imali svrhu samo do uspostave mira. Tuđman u Daytonu potpisao da se neće više miješati u poslove susjedne države, ali oni očito ne poštuju ni Tuđmana ni njegov potpis.
Post Reply