Super.ljubijankic wrote: ↑27/11/2024 09:10Imao sam ja iskustvo, isprintao uplatnice sa aplikacije, odnio njima i fino rekli moras u banku da ti stave pecat na ovo ili da ti oni isprintaju uplatnicu. Otisao na salter, oni stavili pecat, ponovo odnio i nije bilo problema. Malo i ovi po drzavnim salterima uce svoj posaoThorgerson wrote: ↑27/11/2024 09:05Iskreno, ne bih zelio to da isprobavam.ljubijankic wrote: ↑27/11/2024 08:59 Pa i kada platis preko mobilnog imas dokaz o uplati. Isprintas uplatnicu i odes na salter da ti banka stavi pecat na taj list.
Da me gore doceka neki sluzbenik mupa sa telecim pogledom i pitanjem sta je ovo, đe uplatnica, ja ne mogu nista s'ovim.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- Thorgerson
#20876 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
-
citroen xm
#20877 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Imam pun paket usluga, naravno uvali ga banka čim zatražiš kredit.
Račune i dalje ne plaćam elektronski, bar ne većinu. A mrzim plaćanje karticom, ono baš kad nemam dovoljno keša u novčaniku.
Jeste elektronski lakše, ali...
Račune i dalje ne plaćam elektronski, bar ne većinu. A mrzim plaćanje karticom, ono baš kad nemam dovoljno keša u novčaniku.
- ElRe
- Ironmen
#20879 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne pomaze nista vec 15 godina bez olyntha ili snupa zaspat nebi mogao, mislio bi mogao ali ujutro bi me docekala teska upala grla i stradanje sinusa, prije nego sto mi preporucis, kapi divljeg kestena i krastavca, razno razne cajeve napitke itd obisao sam sve doktore u BiH i sve sam probao i nista mi nije pomoglo.
- Ironmen
#20880 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja preko RB aplikacije placam sve racune, platis prvi puti onda napravis sebi precace, struja, voda, mobitel, sve, ogromna usteda na vremenu, zato preporuke svima da predju na placanje racuna preko aplikacije.citroen xm wrote: ↑27/11/2024 10:15 Imam pun paket usluga, naravno uvali ga banka čim zatražiš kredit.![]()
-
citroen xm
#20881 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma sve znam, ali volim više ovako.
-
zippoo87
#20882 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne bi cekao u redu ni za kakve pare.
Idem svakodnevno u BH postu,ovamo na pakete a tamo na druga dva saltera red do napolje,po 20 osoba ceka u redu,valjda da plati struju ili sta li vec.
I tako svaki dan.
Ja ako bas morma na slater,kada vidim d aje guzva,odem i dodjem ponovo oko 15-15:30 da platim nesto.
Ovo ako idem licno na salter po otkupninu.
Ali eto,nekome je "lakse" na tezi nacin
Idem svakodnevno u BH postu,ovamo na pakete a tamo na druga dva saltera red do napolje,po 20 osoba ceka u redu,valjda da plati struju ili sta li vec.
I tako svaki dan.
Ja ako bas morma na slater,kada vidim d aje guzva,odem i dodjem ponovo oko 15-15:30 da platim nesto.
Ovo ako idem licno na salter po otkupninu.
Ali eto,nekome je "lakse" na tezi nacin
-
zippoo87
#20883 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tragikomedijaproblemnatravunu wrote: ↑27/11/2024 06:47dokleN je to došlo, da nam se snižene Milke čokolade reklamiraju za ove crne petkezippoo87 wrote: ↑26/11/2024 23:48U Konzumu Milke 4 KM od 300 Grama,od srijede 27.11.
https://ustedite.ba/2024/11/konzum-black-friday/
Uzeti dvije,da imam uz kafu a imam i u frizideru jos jednu,tek nacetu...moze mi biti do 2025. godine![]()
![]()
![]()
![]()
Ali pale su dvije velike po 300gr ,oreo
Ista cijena je i mlijecne ali nije ista gramaza...mlijecna 220 gr 4 KM
-
noviclan
#20884 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zar nije 250gr

-
korisnicki
#20885 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Koliko kod vas izmjena motornog ulja i filtera na autu. Danas se iznenadih 30 KM kod vulkanizera za 20 min. posla. Idući put spreman sam ako treba cijeli dan ležati pod autom i napatiti se, NEDAM.
-
Naslovnica
#20886 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znači toliko cijeniš sebe, 30KM cijeli dan?korisnicki wrote: ↑27/11/2024 18:51 Koliko kod vas izmjena motornog ulja i filtera na autu. Danas se iznenadih 30 KM kod vulkanizera za 20 min. posla. Idući put spreman sam ako treba cijeli dan ležati pod autom i napatiti se, NEDAM.
Koliko bi po tebi trebala biti realna cijena promjene ulja i filtera?
Meni čovjek danas zamjenio ventilator kabine i reostat, žmireći, za 10min max.
Ka'e daj 15KM, reko evo ti 20 jarane, halal.
I ja bih to zamijenio ne za 10 minuta ali bih za pola sata.
Nije vrijedno prljati ruke zbog 15-20KM, cijenim ja svoja leđa dok mogu platiti radije ću platiti, dobro majstoru, dobro meni, svima dobro
-
PRO165
#20887 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Off topic: Kapi divljeg krastavca zaista pomažu. I to marka Sinamel, od nekog zagrebačkog travara. Brate, to kad staviš moraš ležati na leđima! Kao da te neko burgija u mozak ali kroz nos. U pitanju je koncentracijaIronmen wrote: ↑27/11/2024 15:45Ne pomaze nista vec 15 godina bez olyntha ili snupa zaspat nebi mogao, mislio bi mogao ali ujutro bi me docekala teska upala grla i stradanje sinusa, prije nego sto mi preporucis, kapi divljeg kestena i krastavca, razno razne cajeve napitke itd obisao sam sve doktore u BiH i sve sam probao i nista mi nije pomoglo.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#20888 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Orbit je s 0,90 KM otišao na 1,30 KM , jebeni Orbit , deset komada žvakaćih guma.korisnicki wrote: ↑27/11/2024 18:51 Koliko kod vas izmjena motornog ulja i filtera na autu. Danas se iznenadih 30 KM kod vulkanizera za 20 min. posla. Idući put spreman sam ako treba cijeli dan ležati pod autom i napatiti se, NEDAM.
Zašto ?
Može im se.
Znaš li zamijeniti sam , ne znaš ?
Plati.
Nihada Uka zaboli dupe za to , on udara 5.000 - 6.000 netto i mrtav- hladan će ti reči kako to nije njegova nadležnost.
Da ti neko zamijeni ulje za 15 minuta jer je to istinski potrebno vrijeme.
-
korisnicki
#20889 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Do prije par godina isti je tu zamjenu naplaćivao 5KM. Uz sve pasjaluke sa cijenama i inflaciju toliki pad vrijednosti novca u zadnje 3-4 godine ipak nije. To je posao 15-20 minuta, znači njegova je satnica preko 100 KM, nije tolika ni u Švicarskoj. Ja sam stava da trebam cijeniti svoj novac jer do istoga nije lako doći.Naslovnica wrote: ↑27/11/2024 20:00Znači toliko cijeniš sebe, 30KM cijeli dan?korisnicki wrote: ↑27/11/2024 18:51 Koliko kod vas izmjena motornog ulja i filtera na autu. Danas se iznenadih 30 KM kod vulkanizera za 20 min. posla. Idući put spreman sam ako treba cijeli dan ležati pod autom i napatiti se, NEDAM.
Nije vrijedno prljati ruke zbog 15-20KM, cijenim ja svoja leđa dok mogu platiti radije ću platiti, dobro majstoru, dobro meni, svima dobro
-
korisnicki
#20890 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Obično ga mijenjam sam, trenutno nisam imao dostupan kanal a sa malom dizalicom je zaista mukotrpno.teskeredzic_22 wrote: ↑27/11/2024 20:04Orbit je s 0,90 KM otišao na 1,30 KM , jebeni Orbit , deset komada žvakaćih guma.korisnicki wrote: ↑27/11/2024 18:51 Koliko kod vas izmjena motornog ulja i filtera na autu. Danas se iznenadih 30 KM kod vulkanizera za 20 min. posla. Idući put spreman sam ako treba cijeli dan ležati pod autom i napatiti se, NEDAM.
Zašto ?
Može im se.
Znaš li zamijeniti sam , ne znaš ?
Plati.
Nihada Uka zaboli dupe za to , on udara 5.000 - 6.000 netto i mrtav- hladan će ti reči kako to nije njegova nadležnost.
Da ti neko zamijeni ulje za 15 minuta jer je to istinski potrebno vrijeme.
- teskeredzic_22
#20891 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije važno šefe , iako znam okrečiti NE ŽELIM , iako znam zamijeniti ulje NE ŽELIM.korisnicki wrote: ↑27/11/2024 20:12
Obično ga mijenjam sam, trenutno nisam imao dostupan kanal a sa malom dizalicom je zaista mukotrpno.
No to ne znači da to želim ili mogu platiti kao Sveti Petar cicvaru.
Država je k.... , goli , formalni koji te kazni ako voziš 70 tamo gdje je ograničenje 60 a pred Pirpom na Čobaniji u desnoj traci svaki dan parkirani šleperi 100 metara od policije.
I onda hoće radnu nedelju DRUGIMA "jer država s inspekcijama treba da radi svoj posao".
Ko je nas kleo nije nas štedio.
-
PRO165
#20892 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mi imamo realan problem u cijenjenju tuđeg vremena i rada. Osim togan nije taj vulkanizer uzeo sebi 30KM nego će iz toga (ako je izdao račun ali to je drugo pitanje) platiti PDV, doprinose, mašine, poslovni prostor, knjigovođu, struju... i sl.Naslovnica wrote: ↑27/11/2024 20:00Znači toliko cijeniš sebe, 30KM cijeli dan?korisnicki wrote: ↑27/11/2024 18:51 Koliko kod vas izmjena motornog ulja i filtera na autu. Danas se iznenadih 30 KM kod vulkanizera za 20 min. posla. Idući put spreman sam ako treba cijeli dan ležati pod autom i napatiti se, NEDAM.
S druge strane sve što možeš uraditi sam , naravno uradi sam. Zašto OBI pod sloganom Solomaheri ubi puru. Zato što ako imaš imalo prakse i znanja možeš kupiti alat za 30% cijene usluge majstora, plus niti čekaš niti se natežeš (naravno ne govorim za vulkanizera u ovom slučaju).
- ElRe
-
Naslovnica
#20894 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja sam nedavno okrečio veliku dječju sobu i postavio laminat (i lajsne).PRO165 wrote: ↑27/11/2024 20:18Mi imamo realan problem u cijenjenju tuđeg vremena i rada. Osim togan nije taj vulkanizer uzeo sebi 30KM nego će iz toga (ako je izdao račun ali to je drugo pitanje) platiti PDV, doprinose, mašine, poslovni prostor, knjigovođu, struju... i sl.Naslovnica wrote: ↑27/11/2024 20:00Znači toliko cijeniš sebe, 30KM cijeli dan?korisnicki wrote: ↑27/11/2024 18:51 Koliko kod vas izmjena motornog ulja i filtera na autu. Danas se iznenadih 30 KM kod vulkanizera za 20 min. posla. Idući put spreman sam ako treba cijeli dan ležati pod autom i napatiti se, NEDAM.
S druge strane sve što možeš uraditi sam , naravno uradi sam. Zašto OBI pod sloganom Solomaheri ubi puru. Zato što ako imaš imalo prakse i znanja možeš kupiti alat za 30% cijene usluge majstora, plus niti čekaš niti se natežeš (naravno ne govorim za vulkanizera u ovom slučaju).
Ne zato što nisam imao para da platim nego što nisam mogao da se uganjam sa majstorima, a sve ovo preko OLX i slično, nemam povjerenja, većina se meščini slučaju obrela u tim vodama, postavlja slike radova za koje se ašćare vidi da nisu sa naših prostora i sl.
Ovo što ih imam s posla ne zna đe goni od obaveza, uradiće oni meni to za dž ali kada budu imali vremena, za 2-3 mjeseca.
Jesam se slomio, ne znam da li je vrijedilo jer bi neko drugi možda uradio isto kvalitetno, ali sam baš zadovoljan kako je ispalo.
Da li je vrijedilo? I jeste i nije.
Jeste u smislu da je čovjek zadovoljan kada obavi neki posao kako treba, ono, ko Pat i Mat na kraju svakog crtanog.
Nije vrijedilo u smislu da to koliko bi majstor naplatio nije vrijedno mojih leđa i vremena, nikako.
- teskeredzic_22
#20895 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Vjerovatno bi vrijedilo da sjediš kod kuće besposlen ?Naslovnica wrote: ↑27/11/2024 20:36
Ja sam nedavno okrečio veliku dječju sobu i postavio laminat (i lajsne).
Ne zato što nisam imao para da platim nego što nisam mogao da se uganjam sa majstorima, a sve ovo preko OLX i slično, nemam povjerenja, većina se meščini slučaju obrela u tim vodama, postavlja slike radova za koje se ašćare vidi da nisu sa naših prostora i sl.
Jesam se slomio, ne znam da li je vrijedilo jer bi neko drugi možda uradio isto kvalitetno, ali sam baš zadovoljan kako je ispalo.
Jeste u smislu da je čovjek zadovoljan kada obavi neki posao kako treba, ono, ko Pat i Mat na kraju svakog crtanog.
Nije vrijedilo u smislu da to koliko bi majstor naplatio nije vrijedno mojih leđa i vremena, nikako.
No ti poput mene , imaš posao od kog živiš i u okviru kog na dnevnom nivou obradiš milion informacija ?
Odmoriti se OD POSLA i posvetiti se porodici , hobijima i odmoru je LEGITIMNO , to kapitalisti sjebavaju sistematski od 1992 , "moraš , trebaš , ležiš , beskoristan si " i slične idotarije su mainstream.
Ponavljam , legitimno je ODMARATI SE , ne ljenčariti.
Za svaku vrstu zanatskog posla u vlastitoj režiji moraš imati ALAT koji ti treba sezonski ili (više)godišnje.
Najebali smo - ukratko s ovim cijenama.
-
zippoo87
#20896 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja ljetos okrecio cijeli sprat sebi...vrhunski. Jos da sam odmah uzeo najbolji i originalni Jupol Classic,ne bi jednu sobu dva puta krecio 
Ali eto,mati kupila neku smecarsku boju i ajde reko,da se ne baci i nasukao se.
A i inace,sve sto mogu ili mislim da znam odraditi,odem kupim alat i za cijenu ruku majstora,dobijem sebi alat koji cu koristiti kasnije ponovo.
Meni nije mrsko i ne bojim se probati nove stvari.
Ko ne zna ili ne zeli,slazem se da je tesko naci majstora danas.
Evo trenutno cekam majstora stolara,da se na kuhinjskoj ploci promijeni ploca i da se ugradi rerna i keramicka ploca.
Zvali ga u petak,rekao doci u nedjelju,pa ga zvao ja jucer,rekao doci danas...evo prosao i danasnji dan
I to samo da se uzmu mjere i da se moze kupiti ploca,a cekati ce se jos neko vrijeme dok i ne ugradi
Mislim nije mi hica a znam i da je ovaj majstor ovako seprtlja ali opet odradi posao,vec mi je radio vise stvari...samo eto,nije bas od rijeci
A i inace,sve sto mogu ili mislim da znam odraditi,odem kupim alat i za cijenu ruku majstora,dobijem sebi alat koji cu koristiti kasnije ponovo.
Evo trenutno cekam majstora stolara,da se na kuhinjskoj ploci promijeni ploca i da se ugradi rerna i keramicka ploca.
Zvali ga u petak,rekao doci u nedjelju,pa ga zvao ja jucer,rekao doci danas...evo prosao i danasnji dan
I to samo da se uzmu mjere i da se moze kupiti ploca,a cekati ce se jos neko vrijeme dok i ne ugradi
Mislim nije mi hica a znam i da je ovaj majstor ovako seprtlja ali opet odradi posao,vec mi je radio vise stvari...samo eto,nije bas od rijeci
-
Naslovnica
#20897 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Radi se, nije da se ne radi, ali uglavnom mogu rasporediti svoje obaveze na poslu.teskeredzic_22 wrote: ↑27/11/2024 20:41Vjerovatno bi vrijedilo da sjediš kod kuće besposlen ?Naslovnica wrote: ↑27/11/2024 20:36
Ja sam nedavno okrečio veliku dječju sobu i postavio laminat (i lajsne).
No ti poput mene , imaš posao od kog živiš i u okviru kog na dnevnom nivou obradiš milion informacija ?
Odmoriti se OD POSLA i posvetiti se porodici , hobijima i odmoru je LEGITIMNO , to kapitalisti sjebavaju sistematski od 1992 , "moraš , trebaš , ležiš , beskoristan si " i slične idotarije su mainstream.
Ponavljam , legitimno je ODMARATI SE , ne ljenčariti.
Za svaku vrstu zanatskog posla u vlastitoj režiji moraš imati ALAT koji ti treba sezonski ili (više)godišnje.
Najebali smo - ukratko s ovim cijenama.
Jbjga, imam ubodnu, bušilicu, brusilicu, čekić.
Svašta sam radio kada sam bio mlađi, sada neće ni leđa, ni vid a vala nema ni potrebe. Platiš ako možeš i svi sretni i zadovoljni.
Ha ja!
- tramvajtrojka
#20898 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sljedeci put uvali se fino i uzmi caparol jest kao svetog petra kajgana al ce ti zidovi biti bijeli kao porculanski tanjirzippoo87 wrote: ↑27/11/2024 20:54 Ja ljetos okrecio cijeli sprat sebi...vrhunski. Jos da sam odmah uzeo najbolji i originalni Jupol Classic,ne bi jednu sobu dva puta krecio
I to samo da se uzmu mjere i da se moze kupiti ploca,a cekati ce se jos neko vrijeme dok i ne ugradi![]()
Mislim nije mi hica a znam i da je ovaj majstor ovako seprtlja ali opet odradi posao,vec mi je radio vise stvari...samo eto,nije bas od rijeci![]()
-
Naslovnica
#20899 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja sam sobu prešao Spektrom a za kuhinju uzeo Spektru premium.
Pregletovo gdje je trebalo, prebrusio, nabacio impregnaciju i umoči mačak, mada realno nije ni bilo potrebe za dvije ruke odradio sam dvije.
Imao nekakav mačak od davnih dana i još onih malih, kupio onaj kružni za čoškove (baš je spas) i kupio beorol neki crveno bijeli mačak za ravne površine/disperzije, baš mi se dobro pokazao. Natako ga na onu pritku i rokaj.
Najgore je očistiti kasnije ako pokapa pođeđeđe, koliko god čovjek da zaštiti i oblijepi uvijek kapne negdje.
Pregletovo gdje je trebalo, prebrusio, nabacio impregnaciju i umoči mačak, mada realno nije ni bilo potrebe za dvije ruke odradio sam dvije.
Imao nekakav mačak od davnih dana i još onih malih, kupio onaj kružni za čoškove (baš je spas) i kupio beorol neki crveno bijeli mačak za ravne površine/disperzije, baš mi se dobro pokazao. Natako ga na onu pritku i rokaj.
Najgore je očistiti kasnije ako pokapa pođeđeđe, koliko god čovjek da zaštiti i oblijepi uvijek kapne negdje.
-
citroen xm
#20900 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja svašta radim po kući i uglavnom ne zovem majstore za sitne kućanske popravke. I svašta me interesuje, ali krečiti ne znam. Jednostavno ne ide. Jednom pokušao i zamalo nisam frljno i mačak i kantu boje kroz prozor.
Za to postoji majstor, platim i lijepo i meni i njemu. Oko auta znam zamjeniti gume, sijalice, provjeriti sve... ali da sam radim servise nemam ni alata ni uslova. Fino prepustim profesionalcu i ljepota. Kada mi taj zbog bilo čega ne odgovara, tražim drugog ali sam ne mogu.
Poenta je da je pozitivno odraditi sam ono što se može, a da se ne gubi život. Kompleksnije stvari treba ipak prepustiti profesionalcima, a od njih 100 se sigurno nađe neki koji je i cjenovno i po odgovornosti korektan.
Za to postoji majstor, platim i lijepo i meni i njemu. Oko auta znam zamjeniti gume, sijalice, provjeriti sve... ali da sam radim servise nemam ni alata ni uslova. Fino prepustim profesionalcu i ljepota. Kada mi taj zbog bilo čega ne odgovara, tražim drugog ali sam ne mogu.
Poenta je da je pozitivno odraditi sam ono što se može, a da se ne gubi život. Kompleksnije stvari treba ipak prepustiti profesionalcima, a od njih 100 se sigurno nađe neki koji je i cjenovno i po odgovornosti korektan.