KupiGlobaL - USA -->BIH

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
canvra888

#3026 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by canvra888 »

Mislim da ne gledaju kad je naručeno, nego kad je stiglo na carinu.
tri_poloski

#3027 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by tri_poloski »

Vise puta mi se desilo da su na carini u istoj sedmici bili razliciti paketi cija je zbirna vrijednost mnogo vise od 300KM, ali nijedan pojedinacno nije preko 300KM i sve je proslo uredno, bez dodatnih troskova.
Sid the sloth

#3028 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Sid the sloth »

To moze na srecu.
DaysleepeR

#3029 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

canvra888 wrote: 27/11/2024 14:57 Mislim da ne gledaju kad je naručeno, nego kad je stiglo na carinu.
Dajem ono što se kaže benefit of the doubt.
Uvoznik nema nikakvu kontrolu nad datumom dolaska na carinu.
On samo ima kontrolu i odgovornost na to kada je naručio artikle.
I za to se jedino može carina uhvatiti.
Ali se neće hvatati jer paketi dolaze od različitih dobavljača što je u startu dovoljno, a pogotovo iz različitih zemalja, različitim prijevoznicima.

Bezveze širite priču koja nema nikakvo uporište.
canvra888

#3030 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by canvra888 »

DaysleepeR wrote: 27/11/2024 16:27
canvra888 wrote: 27/11/2024 14:57 Mislim da ne gledaju kad je naručeno, nego kad je stiglo na carinu.
Ali se neće hvatati jer paketi dolaze od različitih dobavljača što je u startu dovoljno, a pogotovo iz različitih zemalja, različitim prijevoznicima.

Nema uvoznik također kontrolu ni koji je kurs dolara na dan kad roba pristigne na carinu pa je rečeno da se gleda kurs na dan carinjenja, tako da ti ta cijela argumentacija pada u vodu.

Koliko je god tuđa priča bez uporišta, toliko je i tvoja.
Urbana

#3031 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Urbana »

Lični primjer
Narudžba vrijednosti cca 70£ stigla dhlom, sportsdirect je razdvojio na 2 paketica koja su stigla zajedno.
Zovu iz dhla (nisam 100% sigurna al mislim da oni imaju kućno carinjenje), pošto su dvije pošiljke u isto vrijeme carinik insistira da se jedna ocarini. U tom paketu je bio dio narudžbe od 11£. Poslala racun, vidi se da je jedna narudžba, ništa ne vrijedi. Iz dhla nazvali, javili koliko treba platiti i njima neprijatno. Kažem da vrate taj paket nazad. Drugi je dostavljen regularno.

Naravno da to ne znači da će cariniti svaki put ako se to desi jer ne ide svaki paket na carinski pregled niti dolazi istim putem, istoj sluzbi. Ali ako dodju istom cariniku on može i da ga ocarini.

Zato i kupi global preporučuje da se naručuje na članove porodice radije nego da imaš više paketa na svoje ime na istom letu.
Averus

#3032 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Averus »

....
Last edited by Averus on 27/11/2024 20:09, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#3033 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

Urbana wrote: 27/11/2024 17:15 Lični primjer
Narudžba vrijednosti cca 70£ stigla dhlom, sportsdirect je razdvojio na 2 paketica koja su stigla zajedno.
Zovu iz dhla (nisam 100% sigurna al mislim da oni imaju kućno carinjenje), pošto su dvije pošiljke u isto vrijeme carinik insistira da se jedna ocarini. U tom paketu je bio dio narudžbe od 11£. Poslala racun, vidi se da je jedna narudžba, ništa ne vrijedi. Iz dhla nazvali, javili koliko treba platiti i njima neprijatno. Kažem da vrate taj paket nazad. Drugi je dostavljen regularno.

Naravno da to ne znači da će cariniti svaki put ako se to desi jer ne ide svaki paket na carinski pregled niti dolazi istim putem, istoj sluzbi. Ali ako dodju istom cariniku on može i da ga ocarini.

Zato i kupi global preporučuje da se naručuje na članove porodice radije nego da imaš više paketa na svoje ime na istom letu.
DHL posiljke su skroz druga prica
DaysleepeR

#3034 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

canvra888 wrote: 27/11/2024 16:44
DaysleepeR wrote: 27/11/2024 16:27

Nema uvoznik također kontrolu ni koji je kurs dolara na dan kad roba pristigne na carinu pa je rečeno da se gleda kurs na dan carinjenja, tako da ti ta cijela argumentacija pada u vodu.

Koliko je god tuđa priča bez uporišta, toliko je i tvoja.
Pada prvi put kad dodje do presedana.
Cekamo...
canvra888

#3035 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by canvra888 »

DaysleepeR wrote: 27/11/2024 20:07

Po čemu su druga priča?

Carine se grupno sa detaljnije popunjenim carinskim deklaracijama za razliku od drugih pošiljki.

Isto kao i ove sa KG i Pesoto letova.
Jasamkodi

#3036 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Jasamkodi »

DaysleepeR wrote: 27/11/2024 14:38
Jasamkodi wrote: 27/11/2024 14:37
DaysleepeR wrote: 27/11/2024 13:26

Volio bih da mi izložiš tvoju logiku po kojoj bi platio.
Isto tako presedan u kojem je bilo ko drugi platio.
Za druge ne znam dal je ko platio, ne bavim se presedanima.

A sto se tice logike fino pise roba zanenarive vrijednosti do 300 KM plus pise jednom u toku sedmice.
Jesi li sve naručio u istoj sedmici?
Nisam ja nista narucio, neko drugi gore je pisao da jeste. Ja samo prikupljam informacije, i ovo mi je potpuno novo iskreno.

Mislim ima neke logike da carina nece ocariniti posiljke od razlicitih posiljalaca za koje ti ne znas kad ce ti doci, jer se moze desiti da neka posiljka zaglavi negdje i ne mozes ti onda nagadjati kad ce to doci…

Ali po zakonu nema nikakvog uporista, i sve se svede na srecu, tj. da li je carinik ustao na desnu ili na lijevu nogu.
DaysleepeR

#3037 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

canvra888 wrote: 27/11/2024 20:15
DaysleepeR wrote: 27/11/2024 20:07

Po čemu su druga priča?

Carine se grupno sa detaljnije popunjenim carinskim deklaracijama za razliku od drugih pošiljki.

Isto kao i ove sa KG i Pesoto letova.
Zato sto navedeni slucaj nije KG, vec pojedinacna DHL posiljka na aerodromu i taj je postupak potpuno drugaciji od posiljke koja dodje na postu, ili putem KG kao grupna.

DHL posiljke na aerodromu nisu pogodne za fizicka lica i tu se ne moze primijeniti pojednostavljeni postupak kao na posti.
DaysleepeR

#3038 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

Jasamkodi wrote: 27/11/2024 20:20
DaysleepeR wrote: 27/11/2024 14:38
Jasamkodi wrote: 27/11/2024 14:37

Za druge ne znam dal je ko platio, ne bavim se presedanima.

A sto se tice logike fino pise roba zanenarive vrijednosti do 300 KM plus pise jednom u toku sedmice.
Jesi li sve naručio u istoj sedmici?
Nisam ja nista narucio, neko drugi gore je pisao da jeste. Ja samo prikupljam informacije, i ovo mi je potpuno novo iskreno.

Mislim ima neke logike da carina nece ocariniti posiljke od razlicitih posiljalaca za koje ti ne znas kad ce ti doci, jer se moze desiti da neka posiljka zaglavi negdje i ne mozes ti onda nagadjati kad ce to doci…

Ali po zakonu nema nikakvog uporista, i sve se svede na srecu, tj. da li je carinik ustao na desnu ili na lijevu nogu.
Nemas nikakve potrebe da se sekiras.
insaneinthebrain

#3039 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by insaneinthebrain »

Htio sam naruciti neki preciscivac zraka na akciji, ali je malo vecih dimenzija. Slao sam upit na kupiglobal al su me refersiali na stranicu. Paket prelazi one standardne dimezije 30cm*25cm*xx cm. Uredjaj sa pakovanjem bi bio oko 7kg. Prema cjenovniku ispadne da ide 22$ po kg zbog vecih dimenzija. Da li bi se placalo jos nesto osim ovih 154$. Ima li neko iskustva sa vecim paketima :?
1Dante1

#3040 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by 1Dante1 »

Razlika izmedju DHL i kupiglobal je ta sto dhl dodatno zarađuje u carinskim posredovanju pa je naplata onoga što je po zakonu 95%. Tasa mašna firme posluju u sivoj zoni i carine kada bas moraju.

Daysleeper i ekipa su na temu temi istu priču vratili, kao nema carine nebitno koliko pošiljka neka je samo ispod 300KM dok zakon kaže drugačije.
Plavo-bijeli

#3041 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Plavo-bijeli »

insaneinthebrain wrote: 28/11/2024 13:33 Htio sam naruciti neki preciscivac zraka na akciji, ali je malo vecih dimenzija. Slao sam upit na kupiglobal al su me refersiali na stranicu. Paket prelazi one standardne dimezije 30cm*25cm*xx cm. Uredjaj sa pakovanjem bi bio oko 7kg. Prema cjenovniku ispadne da ide 22$ po kg zbog vecih dimenzija. Da li bi se placalo jos nesto osim ovih 154$. Ima li neko iskustva sa vecim paketima :?
MA previše je to...7x$16 ...samo 207km bi dostava minimum bila..pa jedino da ga dzaba dobivas...
Jos bi ti morao bit jeftiniji od 100km da ne bi morao jos carinu placati.

A ako bi po tom drugom cjenovniku isao...pa gdje ces dati samo na dostavu preko 300km..jos bi te carina opeljusila.
DaysleepeR

#3042 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

1Dante1 wrote: 28/11/2024 13:43 Razlika izmedju DHL i kupiglobal je ta sto dhl dodatno zarađuje u carinskim posredovanju pa je naplata onoga što je po zakonu 95%. Tasa mašna firme posluju u sivoj zoni i carine kada bas moraju.

Daysleeper i ekipa su na temu temi istu priču vratili, kao nema carine nebitno koliko pošiljka neka je samo ispod 300KM dok zakon kaže drugačije.
Razlika između DHL i Kupiglobal je što se DHL carini na aerodromu i što se sve pošiljke za sve primatelje bez obzira bila to fizička ili pravna lica moraju cariniti putem carinske deklaracije i postupka, za razliku od pošte koja jedina može zaobići carinjenje putem deklaracije i plaćanja špediterskih troškova ako je pošiljka za fizičko lice i manja od 300 KM. Zato je DHL druga priča.
Kad je KG u pitanju, svi mi skupa koji plaćamo troškove transporta učestvujemo i u špediterskim troškovima i ne plaćamo ih pojedinačno.

Zato je DHL naplatio carinjenje iako je pošiljka bila male vrijednosti što se ne dešava na pošti.

Isto tako, ako imaš iste sedmice pošiljke preko KG, Temu, one uopšte ne dolaze na istu carinarnicu tako da nema nikakve opasnosti da će se sabrati i obačunati bilo kakve dažbine, i kad bi se to nekim čudom i radilo, a ne radi se.

Treba sahraniti tu temu i ničim potkrijepljenu tvrdnju.
insaneinthebrain

#3043 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by insaneinthebrain »

Plavo-bijeli wrote: 28/11/2024 13:57
insaneinthebrain wrote: 28/11/2024 13:33 Htio sam naruciti neki preciscivac zraka na akciji, ali je malo vecih dimenzija. Slao sam upit na kupiglobal al su me refersiali na stranicu. Paket prelazi one standardne dimezije 30cm*25cm*xx cm. Uredjaj sa pakovanjem bi bio oko 7kg. Prema cjenovniku ispadne da ide 22$ po kg zbog vecih dimenzija. Da li bi se placalo jos nesto osim ovih 154$. Ima li neko iskustva sa vecim paketima :?
MA previše je to...7x$16 ...samo 207km bi dostava minimum bila..pa jedino da ga dzaba dobivas...

A ako bi po tom drugom cjenovniku isao...pa gdje ces dati samo na dostavu preko 300km..jos bi te carina opeljusila.
zar dostava ide u carinu, citao sam ovdje da ne ulazi samo cijena proizvoda
1Dante1

#3044 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by 1Dante1 »

Znaci dhl ima pravo da carini dvije pošiljke i poštuje zakon, dok ostali isto tako imaju pravo, ali to ne koriste, odnosno krše zakon?

Dodju mi dvije pošiljke preko dhl naplate carinu i PDV
Dodju preko pošte ne naplate.

Sta je reci?

Ulazi i dostava. Zamisli mobitel košta 100KM dostava hiljadu.
Plavo-bijeli

#3045 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Plavo-bijeli »

insaneinthebrain wrote: 28/11/2024 14:03

zar dostava ide u carinu, citao sam ovdje da ne ulazi samo cijena proizvoda
A dobro jeste u pravu si, trebalo bi samo da se gleda cijena i dostava ali u Ameriku...opet mi je to previse... o kojem je preciscivacu zraka rijec?
DaysleepeR

#3046 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

1Dante1 wrote: 28/11/2024 14:04 Znaci dhl ima pravo da carini dvije pošiljke i poštuje zakon, dok ostali isto tako imaju pravo, ali to ne koriste, odnosno krše zakon?

Dodju mi dvije pošiljke preko dhl naplate carinu i PDV
Dodju preko pošte ne naplate.

Sta je reci?

Ulazi i dostava. Zamisli mobitel košta 100KM dostava hiljadu.
Lupate bezveze bez poznavanja materije samo da bi se svađali po forumima.
Jedina carinarnica na kojoj se može ostvariti pravo primanja pošiljke do 300 KM za fizička lica bez carinjenja je pošta carinjenja. I to je po zakonu.
Na svim ostalim carinarnicama, ako ti dođe pošiljka, mora se raditi deklaracija, makar vrijednosti bila 1 KM. I to je po zakonu.
Last edited by DaysleepeR on 28/11/2024 14:11, edited 1 time in total.
1Dante1

#3047 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by 1Dante1 »

. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i
Za carinu se ne bih vise raspravljao. Uvezao sam stotine pošiljkuli kao fizičko i pravno lice. To sto si ti zadrt je druga stvar.
Last edited by 1Dante1 on 28/11/2024 14:12, edited 1 time in total.
Jasamkodi

#3048 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Jasamkodi »

Ne racuna se trosak dostave koji placas KG u limit od 300 KM. Isto kao sto kad nesto narucis iz UK, ne racunaju ti trosak dostave Royal Mailom ili DHLom.

Vise puta mi je narudzba KG bila oko 160$, a dostava 20+$.
Jasamkodi

#3049 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Jasamkodi »

Svakako ne preporucujem kupovinu bilo kakvih preciscivaca zraka. Bolje uloziti u neku modernu klimu koja ima slicnu mogucnost.
DaysleepeR

#3050 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

1Dante1 wrote: 28/11/2024 14:11
. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i
Za carinu se ne bih vise raspravljao. Uvezao sam stotine pošiljkuli kao fizičko i pravno lice. To sto si ti zadrt je druga stvar.
Nisam ja zadrt već mi je to posao.
Svaki dan sam svjedok greškama koje prave fizička lica prilikom kupovine u inostranstvu koji onda radi nepoznavanja zakona krive svakog drugog osim sebe.
Jako je teško pokušavati objasniti nekom nešto ko ne barata svim činjenicama a insistira na vlastitom viđenju stvari.
Post Reply