Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HelaS

#22501 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

laik1981 wrote: 19/11/2024 10:03 Eno kopaju tek asfaltiranu cestu u olimijskom :lol: Garant neku cijev zaboravili zavrnuti kako treba. Da li ce neko ikad odgovarati za javasluk i nesposobnost u ovoj vukojebini? Da li ce se i jedan medij pozabaviti nebulozama ove prirode?
@bitanga je nedavno pisao da je razlog pucanja tih ViK cijevi sila, težina mehanizacije, što je i logično i tačno. Te vodovodne i kanalizacione cijevi, vremenom, izgube nosivi dio zemljišta, drenažu i nasutu zemlju odnese voda ili se strese zemljotresima i sl, i kada se gornji kolovozni dio ceste iznad cijevi otkopava i kada se asfaltira, teške mašine vibracijom tokom kopanja i asfaltiranja nabiju te cijevi ispod kojih je loša nosiva podloga, i one pucaju. Ne može se ViK optuživati niti okrivljavati, ne može zapravo niko, za ovakve "tehničke" kvarove. Nikad se ViK-ova instalacija nije gradila na nosačima, već su se cijevi polagale neposredno na zemlju i na drenažu. Ne znam kako je sada.
pepeljara

#22502 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by pepeljara »

HelaS wrote: 19/11/2024 20:13
laik1981 wrote: 19/11/2024 10:03 Eno kopaju tek asfaltiranu cestu u olimijskom :lol: Garant neku cijev zaboravili zavrnuti kako treba. Da li ce neko ikad odgovarati za javasluk i nesposobnost u ovoj vukojebini? Da li ce se i jedan medij pozabaviti nebulozama ove prirode?
@bitanga je nedavno pisao da je razlog pucanja tih ViK cijevi sila, težina mehanizacije, što je i logično i tačno. Te vodovodne i kanalizacione cijevi, vremenom, izgube nosivi dio zemljišta, drenažu i nasutu zemlju odnese voda ili se strese zemljotresima i sl, i kada se gornji kolovozni dio ceste iznad cijevi otkopava i kada se asfaltira, teške mašine vibracijom tokom kopanja i asfaltiranja nabiju te cijevi ispod kojih je loša nosiva podloga, i one pucaju. Ne može se ViK optuživati niti okrivljavati, ne može zapravo niko, za ovakve "tehničke" kvarove. Nikad se ViK-ova instalacija nije gradila na nosačima, već su se cijevi polagale neposredno na zemlju i na drenažu. Ne znam kako je sada.
to se zove pravi sebi posla za naredne godine :D
Pukne, zovnu da popravi i tako u nedogled :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#22503 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

HelaS wrote: 19/11/2024 20:13

evo opet cu napisati posto sam direktno upoznat sa problematikom
svaka cesta koja se radi ne pazi se na podzemne instalacije jer ih savrseno boli q,prave podlogu i asfalt,a sjebu sve ostalo-vodu,plin,struju,optiku...samo cupaju ako im prodje da zatrpaju i niko ne skonta dobro je i ne tice ih se vise...sa strujom im uspije u 20% slucajeva ,ostete kabl ,zatrpaju i on rikne poslije 10 dana ili poslije prve kise,vidio sam cak i da zgule vodovodne cijevi (ne prekinu skroz-voda curi) i samo zatpaju...za javne firme iskop rade kvazi privatne firme koje imaju po 10 zaposlenih od kojih ima jedan ili nijedan pametan i oni su po ugovoru duzni iskop vratiti u prvobitno stanje...jedino vodovod ima svoj iskop i oni su najveci katili ,gdje god im pored cijevi prolazi bilo kakav kabl redovno ga otkinu i savrseno ih boli q iako im se to sve naplati ...
Thorgerson

#22504 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Opet, nije problem da iskopas. Jbg, ionako se sve radi preko qrca, tako da mi je jasno da sfusere i pokidaju il sjebu instalacije.

Ali zasto kad iskopas, zakopas ne pokusas dovesti barem u priblizno stanje.

Ovo na Mojmilu, bukvalno kao da je neko civarama dovukao betona istresao i krampom poravnao. Jer da je lopatom, licilo bi na nesto. Pa cak i nogama da je izgazao bilo bi ravnije.

Mislim, pogleda li taj majstor posao koji zavrsi. Jel mu bude neobicno?! Qrac bi tako privatno nekome uradio.
bitanga_sa_otesa

#22505 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Thorgerson wrote: 19/11/2024 22:07

Mislim, pogleda li taj majstor posao koji zavrsi. Jel mu bude neobicno?! Qrac bi tako privatno nekome uradio.
napisah gore izgleda nisi skontao...
to su firme ''dabogda'',uposlenici fizikaneri degenerici sa IQ manjim od 100,niko nije iz sarajeva ,papani bez skole i zuba,primitivci... sta ocekujes od takvih :? gledaju samo kako ce se ogrebat za cigaru il pivu i da ne rade ...
Thorgerson

#22506 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

bitanga_sa_otesa wrote: 19/11/2024 22:16

to su firme dabogda,uposlenici fizikaneri degenerici sa IQ manjim od 100,niko nije iz sarajeva ,papani bez skole i zuba,primitivci... sta ocekujes od takvih :? gledaju samo kako ce se ogrebat za cigaru il pivu i da ne rade ...
Pa ok, ali onda treba da svi pisemo zalbe. Jer ove stvari olako prolaze. Ako tog boli qrac, kako ne boli qrax jbmu Stetu ili eto Efendica koji svaki dan tim putem prolaze.
bitanga_sa_otesa

#22507 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Thorgerson wrote: 19/11/2024 22:18
Pa ok, ali onda treba da svi pisemo zalbe. Jer ove stvari olako prolaze. Ako tog boli qrac, kako ne boli qrax jbmu Stetu ili eto Efendica koji svaki dan tim putem prolaze.
ma vjeruj da inspekcija to sve uprati i salje opomene ,jer nekad prodje i po mjesec da ne asfaltiraju rupu.al takvima to nista ne znaci ,jer su i te gazde slicni kao i radnici...uglavnom neki sumnjivi tipovi i lazovcine...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#22508 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

to su firme dabogda,uposlenici fizikaneri degenerici sa IQ manjim od 100,niko nije iz sarajeva ,papani bez skole i zuba,primitivci... sta ocekujes od takvih :? gledaju samo kako ce se ogrebat za cigaru il pivu i da ne rade ...
Koje zalbe jedva i te firme nadju da krpe rupe
Nema vise ko jbt
azdralovic

#22509 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by azdralovic »

bitanga_sa_otesa wrote: 19/11/2024 22:22
ma vjeruj da inspekcija to sve uprati i salje opomene ,jer nekad prodje i po mjesec da ne asfaltiraju rupu.al takvima to nista ne znaci ,jer su i te gazde slicni kao i radnici...uglavnom neki sumnjivi tipovi i lazovcine...
znaci za javne radove se biraju firme "uglavnom neki sumnjivi tipovi i lazovcine..." :bih:
bitanga_sa_otesa

#22510 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

azdralovic wrote: 20/11/2024 15:42
znaci za javne radove se biraju firme "uglavnom neki sumnjivi tipovi i lazovcine..." :bih:
.firme koje vrse iskop za javne firme.i ne biraju se ,vec prodju na tenderu...
BadBoy

#22511 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

mk ultra wrote: 19/11/2024 22:29

Nema vise ko jbt
Samo azijate dovodit. Danas konobar u Holidayu neki je radnik iz tog podneblja, stoji momak ko strijela zapet šta god treba trči, nosi, sređuje. Samo ne zna naš jezik.
Laplace

#22512 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

to su firme ''dabogda'',uposlenici fizikaneri degenerici sa IQ manjim od 100,niko nije iz sarajeva ,papani bez skole i zuba,primitivci... sta ocekujes od takvih :? gledaju samo kako ce se ogrebat za cigaru il pivu i da ne rade ...
Eto, takvi su kod nas (Breza) iskopali kanal na nepreglednoj krivini (srećom, lokalna cesta, ali uzak put i dosta vozila prolazi jer vodi ka naseljima sa mnogo kuća) i ostavili otvoren kanal na najgorem mjestu Na tom mjestu se i ranije bilo nezgodno mimoići (krivina, ograde do same ceste, nepregledno). Sada moraš ići na rizik kad kanal obilaziš sa lijeve strane, još ima vozača koji se tu zalete. Nikakva odgovornost, što ne čudi kad vidim da odgovornosti nema ni u centru glavnog grada.

Da se hoće, tj. da su u svim institucijama profesionalci, pa da se utvrdi ko je uzrokovao problem i njemu naredi da put vrati u ispravno stanje o svom trošku (kopanje, popravka, ponovno asfaltiranje i sve ostalo), vodilo bi se računa.
Laplace

#22513 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

BadBoy wrote: 20/11/2024 18:14
mk ultra wrote: 19/11/2024 22:29
Nema vise ko jbt
Samo azijate dovodit. Danas konobar u Holidayu neki je radnik iz tog podneblja, stoji momak ko strijela zapet šta god treba trči, nosi, sređuje. Samo ne zna naš jezik.
Radije bih naučio engleski (na kojem se mogu solidno sporazumjeti zbog posla), pa i kineski, nego da gledam kako (domaći) konobar/konomarica po desetak puta prolazi pored mene kao da ne postojim, k'o fol ne vidi me, valjda nisam dovoljno vrijedan da me usluži.

Znači, postao sam toliko alergičan na takve konobare da više ne čekam po pola sata nego ustajem čim drugi put prođe pored stola a da mi se ne obrati. Jednom smo u Alti naručili kafe i čekali gledajući konobara (od kojeg smo naručili) kako sa nekim šupljira i ne pomišlja da napravi kafe, fino smo ustali i napustili objekat. Šupljiraj mami svojoj, majstore, kad već nemaš kulture da obaviš posao pa onda šupljiraš.
Laplace

#22514 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

Sjetih se kad je prije više od dvadeset godina asfaltiran put kroz moju mahalu (tamo gdje sam nekad živio). Tu je oduvijek bio neasfaltiran put, poslije jače kiše ili topljenja snijega je bilo toliko blato da nisi imao šanse ne isprljati se maltene do koljena.

Skupili vlasnici kuća novac (neki su "prodavali kuću" dok nisu završili radovi da ne bi dali novac), mjesna zajednica dala dio i krenuli radovi. Narod po selu (pa i mi), sretan da se konačno tu asfaltira, radnicima donosio kafe, kolače, ručkove, oon domaćinski. A ovi većinu radnog vremena provodili po kafama, klačima i ručkovima pa se radovi odužili dok nisu komšije skontali i malo popustili sa čašćavanjem radnika.

Znači, da znate, kad se kroz vašu ulicu vrši rekonstrukcija asfalta, red je ljude častiti kafom, kolačima a bogami i ručkom.
last mohicans

#22515 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

Štele, javi nam se, da te ko nije kidnapovao. Uslikaj se na ovom cirkusu na Skenderiji. Sad se ne slikaš....
Image
Image
Koji flop od "rekonstrukcije" kolovoza i ivičnjaka. Mjesecima nas jebu u zdrav mozak ovi nesposobnjakovići. Ovaj izrovljeni asfalt na stanici stoji najmanje 14 dana.
Cossack

#22516 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Čekao Šteta da snijeg okopni... :skoljka:
izbjeglica_iz_besmisla

#22517 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Predizborna kampanja vec pocela?
So What!

#22518 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

XII transverzala na korak do dogovora: Šta kažu Šteta, Muzur, Ceste
Image

Općina Ilidža izdala je Urbanističku saglasnost za izgradnuu dijela XII transverzale od Stupske petlje do dijela ispred uključenja Stupske ulice.
Potvrđeno je ovo za Vijesti.ba u Cestama FBiH iz kojih dodaju da slijedi pristupanje izradi elaborate eksproprijacije za ovaj dio saobraćajnice.

Da je Urbanistička saglasnost data za dio od Stupske petlje do ulice Stupska, potvrdio je i načelnik Ilidže Nermin Muzu.

“Za ostatak očekujemo još jednu promjenu koja bi bila povoljnija za naše građena iz naselja Bulevar i Tibra, ukoliko bude povoljno izdaćemo i za taj dio. Bruka je taj dio od Aerodroma prema petlji, teško je, ali podsjećam da je prvi projekt iz 2007. godine, a sada je 2024. godina. Mislim da smo na jako dobrom putu da ovo pitanje riješimo”, kaže Muzur.

Iz Cesta FBIH podsjećaju da su nakon dobijanja Urbanističke saglasnosti od Općine Novi Grad pristupili izradi elaborata eksproprijacije i glavnog projekta.

“Nakon što je Općina Novi Grad izvršila cijepanje parcela podnijet je prijedlog za potpunu ekspropijaciju nekretnina”, navode iz Cesta FBIH.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, iako se radi o nadležnosti federalnog i općinskog nivoa, izrazio je interes KS za izgradnju ove dionice.

“Kad se građani obraćaju Sarajevu, obraćaju se nama. Ja nisam neko ko će reći nije to naša nadležnost. Blizu smo dogovora da što prije raspišemo kružnio tok kod Aerodroma, to je kružni tok koji bi pravio novi ulaz na Aerodrom i spajao s postojećom A trensverzalom. To je poslije Vogošće u Sarajevu najopterećenija saobraćajnica. Mi se tu stavljamo na raspolaganje. Kada se sve usaglasi, ja mislim da bi mi u naredne dvioje godine mogli krenuti s izgradnjom, i da kažemo tamo do 2027./2028. godine dati novu vrijednost, da ovaj ulaz i izlaz iz Sarajeva, Aerodroma, dolikuje našem glavnom gradu”, kaže Šteta za Vijesti.ba.
Vijesti.ba
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22519 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

tek sad ono da plaćaju likovima 75000 a oni oće 780000???
na svetog nikad :D
Logovan

#22520 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Na korak do dogovora, uskoro, kreće izgradnja, ubrzo, riješene skoro sve prepreke... :skoljka: Sit sam najava :mrgreen:
izbjeglica_iz_besmisla

#22521 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Na strani sam Trojke ali mene su ohladili sto se tice oovih najava onog momenta kad su "rijesili" cep na grbavici i juznoj long.

Zgradu dotakli nisu, ko biva kruzni tok ce rijesiti.
noviclan

#22522 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

last mohicans wrote: 27/11/2024 07:46 Štele, javi nam se, da te ko nije kidnapovao. Uslikaj se na ovom cirkusu na Skenderiji. Sad se ne slikaš....
Image
Image
Koji flop od "rekonstrukcije" kolovoza i ivičnjaka. Mjesecima nas jebu u zdrav mozak ovi nesposobnjakovići. Ovaj izrovljeni asfalt na stanici stoji najmanje 14 dana.
I "opet" izgleda debili nece postaviti one visoke ivicnjake da hankuja moze parkirati hyundai
Logovan

#22523 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Možda budu stubići.
Haris.ba

#22524 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 27/11/2024 09:46 Na strani sam Trojke ali mene su ohladili sto se tice oovih najava onog momenta kad su "rijesili" cep na grbavici i juznoj long.

Zgradu dotakli nisu, ko biva kruzni tok ce rijesiti.
Jest da su nesta potpisivali i slikali se pred izbore - ali nisu ni planirali zgradu dirati.

Valjda su uspjeli neke papire dobiti da naprave kruzni kod zgrade.
A, zgrada ostaje.

Valjda bi kruzni malo pomogao teorijski. Barem da lijeva skretanja prema gradu ne prave guzvu.
Cossack

#22525 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

So What! wrote: 27/11/2024 09:14 XII transverzala na korak do dogovora: Šta kažu Šteta, Muzur, Ceste
Image

Općina Ilidža izdala je Urbanističku saglasnost za izgradnuu dijela XII transverzale od Stupske petlje do dijela ispred uključenja Stupske ulice.
Potvrđeno je ovo za Vijesti.ba u Cestama FBiH iz kojih dodaju da slijedi pristupanje izradi elaborate eksproprijacije za ovaj dio saobraćajnice.

Da je Urbanistička saglasnost data za dio od Stupske petlje do ulice Stupska, potvrdio je i načelnik Ilidže Nermin Muzu.

“Za ostatak očekujemo još jednu promjenu koja bi bila povoljnija za naše građena iz naselja Bulevar i Tibra, ukoliko bude povoljno izdaćemo i za taj dio. Bruka je taj dio od Aerodroma prema petlji, teško je, ali podsjećam da je prvi projekt iz 2007. godine, a sada je 2024. godina. Mislim da smo na jako dobrom putu da ovo pitanje riješimo”, kaže Muzur.

Iz Cesta FBIH podsjećaju da su nakon dobijanja Urbanističke saglasnosti od Općine Novi Grad pristupili izradi elaborata eksproprijacije i glavnog projekta.

“Nakon što je Općina Novi Grad izvršila cijepanje parcela podnijet je prijedlog za potpunu ekspropijaciju nekretnina”, navode iz Cesta FBIH.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, iako se radi o nadležnosti federalnog i općinskog nivoa, izrazio je interes KS za izgradnju ove dionice.

“Kad se građani obraćaju Sarajevu, obraćaju se nama. Ja nisam neko ko će reći nije to naša nadležnost. Blizu smo dogovora da što prije raspišemo kružnio tok kod Aerodroma, to je kružni tok koji bi pravio novi ulaz na Aerodrom i spajao s postojećom A trensverzalom. To je poslije Vogošće u Sarajevu najopterećenija saobraćajnica. Mi se tu stavljamo na raspolaganje. Kada se sve usaglasi, ja mislim da bi mi u naredne dvioje godine mogli krenuti s izgradnjom, i da kažemo tamo do 2027./2028. godine dati novu vrijednost, da ovaj ulaz i izlaz iz Sarajeva, Aerodroma, dolikuje našem glavnom gradu”, kaže Šteta za Vijesti.ba.
Vijesti.ba
Ovakve ublehaške članke bi trebalo dekretom zabraniti!
Post Reply