Ni ne piše se da je bio ovo ili ono po nacionalnom etničkom identitetu, nego da je bio glumac iz drzave koja se zove Hrvatska, u toj drzavi ima glumaca koji su i Srbi valjda po nacionalnom identitetu, pa ih niko ne zove srpskim glumcima, nego hrvatskimfortaleza wrote: ↑25/11/2024 21:00 Takvim ljudima poput Nadarevića je teško pripisati nacionalnu etiketu, jer čovjek izlazi van tog okvira i za vrijeme života je bio svjestan toga. Zato se i nije striktno nacionalno izjasnio.
Najbolji primjer je Tesla, za kojeg se i dan danas raspravljamo čiji je, a on se za života o tome uopće nije opterećivao.
Desavanja u Hrvatskoj
-
kakavdanakneiskustvu
#26526 Re: Desavanja u Hrvatskoj
- fortaleza
#26527 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ma da, pogotovo u to vrijeme.
Nekako mi je nespojiv taj jaki nacionalni naboj sa univerzalnom željom da se osigura besplatna energija svim ljudima.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#26528 Re: Desavanja u Hrvatskoj
- Point.
#26529 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Školovao se i Ivan Rakitić u Švicarskoj, je li on švicarski ili hrvatski igrač?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/11/2024 08:34Školovao se u Hrvstalkoj,ne u SarajevuPoint. wrote: ↑25/11/2024 20:57Ne interesuje me gdje je živiokakavdanakneiskustvu wrote: ↑25/11/2024 19:23
Nadarević je živio skoro čitav život u Hrvatskoj. Logično da je hrvatski glumac.
Rođen u Banjaluci, školovao se u Sarajevu, glumio u kultnim bosanskim filmovima i 13 godina u LZN, ulozi po kojoj će ostati možda najviše poznat.
evo meni će ustati najviše u pamćenju po ulozi u Glembajevima, tu seriju uopće nisam gledao
To što su i Zdenko Jelčić, Dragan Despot rođeni u BiH ne čini ih BH glumcima
Mustafa Nadarević je bosansohercegovački glumac. Neka je i hrvatski. Ali je i bosanskohercegovački.
- istra_hr
#26530 Re: Desavanja u Hrvatskoj
kakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/11/2024 08:38
... da je bio glumac iz drzave koja se zove Hrvatska, u toj drzavi ima glumaca koji su i Srbi valjda po nacionalnom identitetu, pa ih niko ne zove srpskim glumcima, nego hrvatskim
"hrvatski" glumac/pjevač/nogometaš... ovo "hrvatski" je pridjev - a ne definicija šta si, ko si nacionalno
Koliko znam, Rade Šerbeđija je hrvatski glumac, Arsen Dedić-hrvatski pjevač
Ili npr. Eduardo da Silva je bio hrvatski nogometni reprezentativac
Ili, moliću lijepo, Hus-Husein Hasanefendić-vođa/gitarist Parnog valjka je, hrvatski rock muzičar.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#26531 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Onda je Tesla americki naucnik 
-
breuer
#26532 Re: Desavanja u Hrvatskoj
pa normalno da jeste...
- istra_hr
#26533 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Da, istina
Ali, kad se voziš autocestom kroz HR, tj. Liku... fino stoji reklama (blizu Gospića) ovdje je rođen N Tesla
I to je to..
- fortaleza
#26534 Re: Desavanja u Hrvatskoj
-
kakavdanakneiskustvu
#26535 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Prije svega je hrvatski glumac jer je skoro čitav život proveo u Hrvatskoj.Glumio je i u nekim srbijanskim filmovima. je li zbog toga donekle i srbijanski glumac?Point. wrote: ↑26/11/2024 10:03Školovao se i Ivan Rakitić u Švicarskoj, je li on švicarski ili hrvatski igrač?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/11/2024 08:34Školovao se u Hrvstalkoj,ne u Sarajevu
evo meni će ustati najviše u pamćenju po ulozi u Glembajevima, tu seriju uopće nisam gledao
Mustafa Nadarević je bosansohercegovački glumac. Neka je i hrvatski. Ali je i bosanskohercegovački.
-
kakavdanakneiskustvu
#26536 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Da, je li Hus i BH muzičar jer je rođen u BiH?istra_hr wrote: ↑26/11/2024 10:06kakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/11/2024 08:38
... da je bio glumac iz drzave koja se zove Hrvatska, u toj drzavi ima glumaca koji su i Srbi valjda po nacionalnom identitetu, pa ih niko ne zove srpskim glumcima, nego hrvatskim![]()
"hrvatski" glumac/pjevač/nogometaš... ovo "hrvatski" je pridjev - a ne definicija šta si, ko si nacionalno
Koliko znam, Rade Šerbeđija je hrvatski glumac, Arsen Dedić-hrvatski pjevač
Ili npr. Eduardo da Silva je bio hrvatski nogometni reprezentativac
Ili, moliću lijepo, Hus-Husein Hasanefendić-vođa/gitarist Parnog valjka je, hrvatski rock muzičar.![]()
- istra_hr
#26537 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Naravno, niko pametan NE osporava mjesto rođenja.
I Eduardo da Silva je Brazilac rođenjem- ali i "hrvatski" nogometaš/reprezentativac.
Možda jedino Srbi osporavaju mjesto rođenja (Tesli), ali ne mogu protiv činjenica
- Point.
#26538 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Šta je Rakitić npr? Švicarski fudbaler? Roditelji mu iz BiH, on rođen u BiH, dobar dio života glumio u BH filmovima i serijama ali eto hrvatski glumac. Netje da možekakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/11/2024 10:40Prije svega je hrvatski glumac jer je skoro čitav život proveo u Hrvatskoj.Glumio je i u nekim srbijanskim filmovima. je li zbog toga donekle i srbijanski glumac?Point. wrote: ↑26/11/2024 10:03Školovao se i Ivan Rakitić u Švicarskoj, je li on švicarski ili hrvatski igrač?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/11/2024 08:34
Školovao se u Hrvstalkoj,ne u Sarajevu
-
kakavdanakneiskustvu
#26539 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Rakitić je rođen u gradu Rheinfelden, koji koliko ja znam nije u BiH.Point. wrote: ↑26/11/2024 12:51Šta je Rakitić npr? Švicarski fudbaler? Roditelji mu iz BiH, on rođen u BiH, dobar dio života glumio u BH filmovima i serijama ali eto hrvatski glumac. Netje da možekakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/11/2024 10:40Prije svega je hrvatski glumac jer je skoro čitav život proveo u Hrvatskoj.Glumio je i u nekim srbijanskim filmovima. je li zbog toga donekle i srbijanski glumac?
Čiji je ako ne hrvatski glumac??
Glumio je i u srbijanskim filmovima, je lio zbog toga malo i srbijsnaki glumac.
Nadarević nije hrvatski glumac? Nije hrvatski glumac iako je nacionalni prvak hrvatskog glumišta, iako je od djetinjstva počeo živjeti u Hrvatskoj gdje je proveo čitav život? ?Nadarević nije hrvatski glumac iako je od više od 80 uloga u karijeri ima desetak u bh filmovima i serijama, ostalo sve u hrvatskim i jednu u srbijanskom filmu?
Dragan Despot,Zdenko Jelčić ,rođeni u BiH,Dejan Aćimović takođe, Daria Lorenci takođe rođena u BiH jesu li svi oni i bh glumci, glumili su u nekim bh filmovima?
- dječak sa šibicama
#26540 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Tesla je amerikanac i prije svega, po svemu, potpuno atipican covjek za jednog balkanca. Lik je slucajno rodjen u Hrvatskoj i to je sve, mozda se on ponosio sv ojim srpskim rodom ili hrvatskom domovinom ja to ne znam a licno sumnjam i to, bio je amer od glave do pete. I velicanstveni cudak, frajer se zaljubio u goluba
A Plenki uvlaciguz level pro

hoce Trumpic plinovod i naoruzavanje, Hrvatska dogodine izdvaja 3% za oruzje, tusnuce im Trump jos americkog oruzja.
A Plenki uvlaciguz level pro

hoce Trumpic plinovod i naoruzavanje, Hrvatska dogodine izdvaja 3% za oruzje, tusnuce im Trump jos americkog oruzja.
- Point.
#26541 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Smatraš li da je Rakitić hrvatski fudbaler?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/11/2024 13:18Rakitić je rođen u gradu Rheinfelden, koji koliko ja znam nije u BiH.Point. wrote: ↑26/11/2024 12:51Šta je Rakitić npr? Švicarski fudbaler? Roditelji mu iz BiH, on rođen u BiH, dobar dio života glumio u BH filmovima i serijama ali eto hrvatski glumac. Netje da možekakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/11/2024 10:40
Prije svega je hrvatski glumac jer je skoro čitav život proveo u Hrvatskoj.Glumio je i u nekim srbijanskim filmovima. je li zbog toga donekle i srbijanski glumac?
Nadarević nije hrvatski glumac? Nije hrvatski glumac iako je nacionalni prvak hrvatskog glumišta, iako je od djetinjstva počeo živjeti u Hrvatskoj gdje je proveo čitav život? ?Nadarević nije hrvatski glumac iako je od više od 80 uloga u karijeri ima desetak u bh filmovima i serijama, ostalo sve u hrvatskim i jednu u srbijanskom filmu?
Dragan Despot,Zdenko Jelčić ,rođeni u BiH,Dejan Aćimović takođe, Daria Lorenci takođe rođena u BiH jesu li svi oni i bh glumci, glumili su u nekim bh filmovima?
Nadarević nije samo hrvatski glumac nego i bosanskohercegovački, porijeklo ga veže za BiH, rođen u BiH, glumio u BH kinematografiji, zadnjih 13 godina je glumuo i živio u Sarajevu koja ga je možda definisala kao glumca u ulozi Izeta.
- istra_hr
#26542 Re: Desavanja u Hrvatskoj
dječak sa šibicama wrote: ↑26/11/2024 16:21 Tesla je amerikanac i prije svega, po svemu, potpuno atipican covjek za jednog balkanca. Lik je slucajno rodjen u Hrvatskoj i to je sve, mozda se on ponosio svojim srpskim rodom ili hrvatskom domovinom ja to ne znam a licno sumnjam i to, bio je amer od glave do pete. I velicanstveni cudak, frajer se zaljubio u goluba![]()
No, postoje pismeni dokazi za neke.
Godina 1936. Tesla navršava 80 godina. Tada vodeći hrvatski političar V. Maček, telegramom čestita rođendan https://i.postimg.cc/KcN1Prj1/Ma-ek-Tesla.webp
N.Tesla zahvaljuje sa "poznatom izjavom". Orginal telegrama čuva se danas u Teslinom muzeju u Beogradu. Kopija istog je u "Memorijalnom centru Nikola Tesla" u rodnom Smiljanu, Gospić

-
Seawolf
#26543 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Mogao je Nikola poslati Vlatku i nešto para Western Unionomistra_hr wrote: ↑27/11/2024 06:37dječak sa šibicama wrote: ↑26/11/2024 16:21 Tesla je amerikanac i prije svega, po svemu, potpuno atipican covjek za jednog balkanca. Lik je slucajno rodjen u Hrvatskoj i to je sve, mozda se on ponosio svojim srpskim rodom ili hrvatskom domovinom ja to ne znam a licno sumnjam i to, bio je amer od glave do pete. I velicanstveni cudak, frajer se zaljubio u goluba![]()
... puno je nepoznanica iz Teslinog života; čak i mitomanije
Godina 1936. Tesla navršava 80 godina. Tada vodeći hrvatski političar V. Maček, telegramom čestita rođendan https://i.postimg.cc/KcN1Prj1/Ma-ek-Tesla.webp
N.Tesla zahvaljuje sa "poznatom izjavom". Orginal telegrama čuva se danas u Teslinom muzeju u Beogradu. Kopija istog je u "Memorijalnom centru Nikola Tesla" u rodnom Smiljanu, Gospić
![]()
- Point.
#26544 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Mogao je i preko onih svojih golubova 
-
kakavdanakneiskustvu
#26545 Re: Desavanja u Hrvatskoj
logično da jestePoint. wrote: ↑26/11/2024 21:28Smatraš li da je Rakitić hrvatski fudbaler?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/11/2024 13:18Rakitić je rođen u gradu Rheinfelden, koji koliko ja znam nije u BiH.
Nadarević nije samo hrvatski glumac nego i bosanskohercegovački, porijeklo ga veže za BiH, rođen u BiH, glumio u BH kinematografiji, zadnjih 13 godina je glumuo i živio u Sarajevu koja ga je možda definisala kao glumca u ulozi Izeta.
pa prije svega je hrvatski glumac jer je čitav život živio u hrvatskoj. postoje i oni koji znaju za neke druge uloge Nadatrevića osim te, prilično bezvezne
jesu li Dejan Aćimović,Daria Lorenci, Zdenko Jelčić, Dragan Despot,Ivo Gregurević i bh. glumci?
-
breuer
#26546 Re: Desavanja u Hrvatskoj
jel Mick Jagger američki pjevač?
- Point.
#26547 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Kako jeste ako nikad nije živio u Hrvatskoj do sada?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑27/11/2024 08:07logično da jestePoint. wrote: ↑26/11/2024 21:28Smatraš li da je Rakitić hrvatski fudbaler?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/11/2024 13:18
Rakitić je rođen u gradu Rheinfelden, koji koliko ja znam nije u BiH.
pa prije svega je hrvatski glumac jer je čitav život živio u hrvatskoj. postoje i oni koji znaju za neke druge uloge Nadatrevića osim te, prilično bezvezne
jesu li Dejan Aćimović,Daria Lorenci, Zdenko Jelčić, Dragan Despot,Ivo Gregurević i bh. glumci?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#26548 Re: Desavanja u Hrvatskoj
uvijek se sjetim jarana kad je pričao da je 1997 gledao neki bend na tv i pitaju fontmena zašto se zovete tesla
kaže po nekom poljskom zanstveniku za struju
kako nije bitno gdje se rodio... najbolje se roditi tamo gdje se cijeni talenat, samoincijativa i skolovanje
kaže po nekom poljskom zanstveniku za struju
kako nije bitno gdje se rodio... najbolje se roditi tamo gdje se cijeni talenat, samoincijativa i skolovanje
- dječak sa šibicama
#26549 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Srbi kazu da je ovo falsifikatistra_hr wrote: ↑27/11/2024 06:37dječak sa šibicama wrote: ↑26/11/2024 16:21 Tesla je amerikanac i prije svega, po svemu, potpuno atipican covjek za jednog balkanca. Lik je slucajno rodjen u Hrvatskoj i to je sve, mozda se on ponosio svojim srpskim rodom ili hrvatskom domovinom ja to ne znam a licno sumnjam i to, bio je amer od glave do pete. I velicanstveni cudak, frajer se zaljubio u goluba![]()
... puno je nepoznanica iz Teslinog života; čak i mitomanije
![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#26550 Re: Desavanja u Hrvatskoj

ako je na ćirilici onda je istina