Ukrajina

Peacean

#211651 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

ReymondReddington wrote: 24/11/2024 09:08
HelaS wrote: 23/11/2024 17:04
ReymondReddington wrote: 23/11/2024 16:58

Pravo pitanje je cime Juzna koreja moze platiti 100 000 svojih vojnika da idu ginuti za neku ukrajinu.
Pa ukrajinskim novcima :?
Pa nisu placenici da idu ginuti zs neku drugu drzavu. Moze li ih juzna koreja natjerati ikako? Na to sam mislio.
Južna Koreja je demokratija i razvijena država a tu ne možeš tjerati ljude u rat na silu. A i da mogu slanje njihovih trupa bi sjeverni debeljuca shvatio kao objavu rata pa eto još većeg problema. Ali sada je moguća vojna pomoć u vidu tehnike i stručne podrške kako bi vidjeli kako se njihovi sistemi ponašaju protiv tehnologija koje sjever ima na raspolaganju.
Čitalac

#211652 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Pistorius: Rusija potpuno prešla na ratnu ekonomiju.
Rusija je u stanju proizvesti onoliko oružja i streljiva u 3 mjeseca koliko cijela Europska unija u jednoj godini, izjavio je njemački ministar obrane Boris Pistorius za Der Spiegel.
Prema njegovim riječima, ruski diktator Vladimir Putin "potpuno je prešao na ratnu ekonomiju" i sebe već vidi kao pobjednika u ratu protiv Ukrajine. Istovremeno, Pistorius je rekao da je u tijeku hibridni rat dezinformacijama i lažnim vijestima.
Čitalac

#211653 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Potpukovnik Andrij Savenko, GUR: Mobilizacija nam je sramotna.
Naravno, osjećam raspoloženje društva. Činjenica je da su ljudi umorni. Što se tiče vojske, o takvoj riječi – umor – uopće ne razmišljam niti je imam pravo koristiti. Jer, ako se ljudi poput mene umore, jednostavno ćemo izgubiti svoju zemlju. Jasno je da sada gubimo teritorije. Ne idemo naprijed. Općenito, situacija na fronti je vrlo teška. Javna komunikacija na državnoj razini odudara od stvarnosti. Kod nas je, nažalost, uvijek tako. Ono što nam se govori nije ono što vidim u stvarnosti na fronti.
Ne vidim redove ljudi koji žele služiti i braniti domovinu. Čak smo došli do takve sramote da zdrave momke treba trpati u neke autobuse i na silu odvlačiti u vojne urede, samo da bi ažurirali svoje podatke. Stoga, nažalost, imamo takvu situaciju da vojnici koji su u ratu dvije i više godina, ne mogu otići na odmor. Nema ih tko zamijeniti. Ako iskusne vojnike koji su stali u obranu domovine jednostavno demobiliziramo, fronta će se raspasti i to je kraj.
Zašto ljudi ne žele braniti svoju zemlju? Zašto neki Andrij, Saša i Petro moraju nositi sav teret, a drugi ne? Ovo nije pitanje za vojsku već za društvo, za one u pozadini. Ako osoba tijekom deset godina rata nije stigla u vojsku, onda je meni osobno jasno da uopće ne želi služiti. Takvi će ljudi učiniti sve da izbjegnu službu, da izbjegnu rat.
Meni je puno lakše jer ne očekujem nikakvu zahvalnost od ljudi za ono što moram učiniti kao čovjek. Moja je dužnost braniti domovinu. Ne očekujem da me itko nosi na rukama. Međutim, nažalost, i sada u agresiji ponovo smo se vratili na ono: „Pa, nisam te ja poslao u rat...“
zigzag

#211654 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

nema Dine !!! Na kopanju je ... ima sve papire za tri rata i nemojte više dolaziti da ga mobilišete...

A najljepše je bili kad neko 1993. ide na fakultet i tako ga oslobode vojne obaveze.
zigzag

#211655 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Valerij Zalužni, bivši glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, koji je sada ambasador Ukrajine u Londonu, izjavio je da je Treći svjetski rat već počeo, onog trenutka kada su se s ukrajinskim vojnicima počeli boriti sjevernokorejski vojnici.
Batko je u pravu. Srećom još je to na kontrolisanoj osnovi. I trebalo bi u medijima viš potencirati da je Sjeverna Koreja objavila rat Ukrajini iako to nije zvanično.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#211656 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Kako se meni čini Sjeverna i Južna su još u ratu, samo su potpisali primirje?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#211657 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Svjetski rekord.
Čitalac

#211658 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Vojnik bataljuna K-2 54. mehanizirane brigade s pozivnim znakom "Kum" pokazao je veliko junaštvo, stojeći sam protiv jurišne skupine ruske vojske. Odbio je napad brojnijeg neprijatelja, nanijevši im gubitke i natjeravši ih na povlačenje.
Čitalac

#211659 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Tkačenko: Oko 150 hiljada interno raseljenih osoba vratilo se na okupirana područja, u Mariupolj se vratila trećina stanovnika, to su strašne brojke.
Maksim Tkačenko (Sluga naroda), član Odbora za ljudska prava, rekao je da se oko 150 tisuća interno raseljenih osoba vratilo na okupirana područja, posebice oko trećine stanovnika koji su napustili Mariupolj tijekom rata.
„Primjerice, prema dostupnim podacima, 200 tisuća stanovnika Mariupolja napustilo je svoj grad, bježeći od rata koji je Rusija donijela u našu zemlju. Svaki treći se vratio kući, u Mariupolj, u okupaciju. Riječ je o oko 67-70 tisuća ljudi. Po meni su to strašne brojke”, rekao je Tkačenko.
Prema njegovim riječima, glavni razlog za povratak interno raseljenih osoba na okupirana područja je to što nisu mogli započeti novi život na području koje kontrolira Ukrajina, "nisu dobili odgovarajuću pomoć od države - nemaju smještaj, socijalnu podršku, naknade, posao itd."
Tkačenko je istaknuo da u Ukrajini trenutno ima oko 5 milijuna interno raseljenih osoba.
"S jedne strane, imamo porast broja raseljenih zbog napredovanja neprijatelja. S druge strane, broj se smanjuje zbog toga što se neki vraćaju kući, čak i na okupirana područja ili odlaze u inozemstvo“, rekao je Tkačenko.
Rothmans

#211660 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

Čitalac wrote: 24/11/2024 18:00 Tkačenko: Oko 150 hiljada interno raseljenih osoba vratilo se na okupirana područja, u Mariupolj se vratila trećina stanovnika, to su strašne brojke.
Maksim Tkačenko (Sluga naroda), član Odbora za ljudska prava, rekao je da se oko 150 tisuća interno raseljenih osoba vratilo na okupirana područja, posebice oko trećine stanovnika koji su napustili Mariupolj tijekom rata.
„Primjerice, prema dostupnim podacima, 200 tisuća stanovnika Mariupolja napustilo je svoj grad, bježeći od rata koji je Rusija donijela u našu zemlju. Svaki treći se vratio kući, u Mariupolj, u okupaciju. Riječ je o oko 67-70 tisuća ljudi. Po meni su to strašne brojke”, rekao je Tkačenko.
Prema njegovim riječima, glavni razlog za povratak interno raseljenih osoba na okupirana područja je to što nisu mogli započeti novi život na području koje kontrolira Ukrajina, "nisu dobili odgovarajuću pomoć od države - nemaju smještaj, socijalnu podršku, naknade, posao itd."
Tkačenko je istaknuo da u Ukrajini trenutno ima oko 5 milijuna interno raseljenih osoba.
"S jedne strane, imamo porast broja raseljenih zbog napredovanja neprijatelja. S druge strane, broj se smanjuje zbog toga što se neki vraćaju kući, čak i na okupirana područja ili odlaze u inozemstvo“, rekao je Tkačenko.
Upravo na video klubu gledam '20 dana u Mariopolju'. Ko se vraca ? Ukrajinci ?
karanana

#211661 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Cuo sam i ja ovo, vrlo interesantno. Znaci ukrajinci koji su pobjegli na ukrajinsku teritoriju kad je grad pao sada se vracaju u okupirani grad? Kuda li taj put povratka vodi? Kako dodju do mariupola? Veoma interesantno i jos jedan pokazatelj da se ova teritorija vjerovatno nikad ni ratom ni mirom nece vratiti ukrajini.
Čitalac

#211662 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

U suštini, ovo se slaže sa rezultatima dosadašnjih istraživanja. Otprilike trećina interno raseljenih u anketama je navodila da bi se vratili kući, na okupiranu teritoriju, ali čekaju primirje ili kraj rata. Ostali bi radije nastavili život u drugoj oblasti Ukrajine ili u inostranstvu. Nema podataka o starosnoj strukturi, ali pretpostavljam da će se mediji ovih dana detaljnije pozabaviti temom.
Pitanje je šta bi neko mlađi mogao tamo da radi. Prema Nacionalnom centru otpora, od početka godine 7 hiljada ljudi sa teritorija okupiranih nakon februara 2022. potpisalo je ugovore sa ruskom vojskom, prvenstveno zato što nema drugih mogućnosti za zaradu.
Peacean

#211663 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

sumirprimus

#211664 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ono gdje ja skidam kapu zelenom. Trecu godinu zaredom tvrdoglavo drzi crtu jbenim rusima. I tu se ne slazem ni sa madnerom, ni sa šijama iz iranskog centra, ni sa cetaljima . Nije malo, treba to prezivjet.
Treba bit underdog u zivotu i drzat crtu. Bit bjen i nastvit. Kad si pitar u bosni ti to ne mos skontat realno (Milslim da je madner pitar,otuda to poredjenje/ slesh pravda za madnera najveceg kontrasa drustvenih mreza :mrgreen: :bih:
Dakle zeleni kapa dole, glava u vreci a jbe milosnu majku orcima jer nema izbora.
Slava Ukrajini :bih:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#211665 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Kako Putinove nuklearne prijetnje nisu uspjele zaustaviti napade Storm Shadow u Rusiji.

Putinov neuspjeh da odvrati upotrebu zapadnih projektila od strane Ukrajine prisilit će rusku vojsku da ponovno procijeni i premjesti snage u svojoj invaziji, ovotjedni analitičari Frontlinea objašnjavaju zašto:

General pukovnik Ben Hodges (umirovljeni), bivši zapovjednik američke vojske u Europi
Pukovnik Philip Ingram (umirovljeni), vojni obavještajni stručnjak
General bojnik Rupert Jones (umirovljeni), bivši zapovjednik stalnih združenih snaga
Dr Matthew Savill, RUSI direktor vojnih znanosti
Leigh Turner, bivši britanski veleposlanik u Ukrajini
Distortion

#211666 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

sumirprimus wrote: 24/11/2024 20:05 Ono gdje ja skidam kapu zelenom. Trecu godinu zaredom tvrdoglavo drzi crtu jbenim rusima. I tu se ne slazem ni sa madnerom, ni sa šijama iz iranskog centra, ni sa cetaljima . Nije malo, treba to prezivjet.
Treba bit underdog u zivotu i drzat crtu. Bit bjen i nastvit. Kad si pitar u bosni ti to ne mos skontat realno (Milslim da je madner pitar,otuda to poredjenje/ slesh pravda za madnera najveceg kontrasa drustvenih mreza :mrgreen: :bih:
Dakle zeleni kapa dole, glava u vreci a jbe milosnu majku orcima jer nema izbora.
Slava Ukrajini :bih:
100% se slazem :thumbup:

Ni neki u NATO clanicama nisu haman svjesni tog. Najveca drzava na svijetu, sa SSSR zalihama daje sve na ovaj rat i zaglavili iza Donjecka. Neki bi na mjestu Zelenskog skinuli gace i pobjegli ali je lik ostao i historicari ce nakon svega ovog pisati o nekom ko se hrabro suprostavio agresoru.
zilog

#211667 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Ne zna se ko je gori, rasisticki, ili rusisticki olos? :roll:
sitni svercer

#211668 Re: Ukrajina

Post by sitni svercer »

8)

Čitalac

#211669 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Bargilevič: Svi napadi na Kupjansk odbijeni, grad nije ugrožen.
Oružane snage Ukrajine odbile su sve napade ruskih okupatora na Kupjansk, trenutno nema opasnosti za grad, izjavio je u eteru teletona načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine Anatolij Bargilevič.
„Neprijatelj je uništen, u ovom trenutku nema prijetnje za Kupjansk. U budućnosti će se poduzeti sve odgovarajuće mjere za jačanje naših trupa. Kupjansk je pouzdano branjen jedinicama koje se tamo nalaze", dodao je načelnik Glavnog stožera.
Bernardinac

#211670 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Navodno su Ukrajinci pogodili radar S400 u Kurshchyni (Kuršini)😁
Ovo Kurshchyna mi je predobar naziv.

Vidimo uskoro jel ovo istina.

Čitalac

#211671 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ovo je potvrdio Generalštab:
U noći 24. studenog, naše jedinice pogodile su radarsku stanicu protuzračnog raketnog sustava S-400 u regiji Kursk. Riječ je o položaju protuzračnog raketnog divizijuna 1490. raketnog puka 6. armije Ruske Federacije. Ova postrojba Oružanih snaga Ruske Federacije vodila je borbeni rad u režimu „zemlja-zemlja“, odnosno pogađajući kopnene nepokretne ciljeve. Civilni objekti i civili u naseljima Ukrajine uglavnom su bili mete ruskih osvajača.
Bernardinac

#211672 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Čitalac wrote: 24/11/2024 21:51 Ovo je potvrdio Generalštab:
U noći 24. studenog, naše jedinice pogodile su radarsku stanicu protuzračnog raketnog sustava S-400 u regiji Kursk. Riječ je o položaju protuzračnog raketnog divizijuna 1490. raketnog puka 6. armije Ruske Federacije. Ova postrojba Oružanih snaga Ruske Federacije vodila je borbeni rad u režimu „zemlja-zemlja“, odnosno pogađajući kopnene nepokretne ciljeve. Civilni objekti i civili u naseljima Ukrajine uglavnom su bili mete ruskih osvajača.
Ma meni se čini da će se nešto dogoditi kad Trump dođe jer se ovaj dio ruske zemlje što ukrajinci drže u Kurščini😁pretvara u najintezivniji dio fronta.

Kao trka za Ljubin grob. :D

Kao da će doći šumar i reći STOP. Što ste sjekli, sjekli. Nosite usječeno kući i neću da vas više vidim u šumi.

Ja se još ipak nadam još jednom trzaju ZSU na jugu. :roll:
drug_profi

#211673 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ja mislim da pomalo sazrijeva vrijeme za NATO trupe u Ukrajini.
Izvoli pucaj ako smijes.
Tako se druze Putine, eskalira do deskalacije.
A ne ovi blefovi sa prototipovima nekakvih lafo ICBM.
Bernardinac

#211674 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drug_profi wrote: 25/11/2024 00:16 Ja mislim da pomalo sazrijeva vrijeme za NATO trupe u Ukrajini.
Izvoli pucaj ako smijes.
Tako se druze Putine, eskalira do deskalacije.
A ne ovi blefovi sa prototipovima nekakvih lafo ICBM.
Ne trebaju NATO prašinari. Rusi se bune što im rakete lete iznad Rusije.
Ok. Pa neka ih NATO satare ako hoće u granicama Ukrajine?
Da uvedu no fly zone i dadnu zračnu podršku ZSU na zemlji?
Ne treba više.
Mogu ako hoće ali...
Jebali bi (konvencionalno) al da ne uđe (nekonencionalno)
drug_profi

#211675 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nece oni da Rusija bude porazena.
Jos nisu shvatili.
I zasad se sve opcije mira zasnivaju da se Rusima da sto zele, a da se Ukrajina zastiti nekako.
Post Reply