Slažem se, ali realno Nadarević je bio bosansko - hrvatski glumac, i naš i njihov.
Desavanja u Hrvatskoj
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#26502 Re: Desavanja u Hrvatskoj
- dječak sa šibicama
#26503 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nije rekao da muslimani generalno imaju vece afinitete prema religiji, vec njegova porodica, i u tom kontekstu bi radije da nije Mustafa jer ga je nana "maltretirala" religijom.
Inace ja sam vise puta slusao Mustafu kad kaze da je i bosanski i hrvatski glumac, odnosno jugoslovenski kako tu rece. Ne vidim u tome nista lose, covjek rodjen i radio u SFRJ, ni prvi ni zadnji koji sebe smatra "svacijim a najvise svojim".
Upravo je Hadzihafizbegovic primjer prelivode, kad se vec njega navodi u ovom kontestu, taj je sa Brenom snimao film dok je u proljece 92 gorila Bosna, pa se onda prebacio u Hrvatsku i pravac u Grude kod Bobana, gdje je skupa sa Vajtom i Rusom sluzio u umjetnickoj ceti HVO neko kratko vrijeme. I tek se onda prebacio za Tuzlu, zli jezici bi rekli tek kad je vidio da Tuzla nece pasti, i onda tamo postao gorljivi sovinist, jer njegove ratne i poratne predstave su cisti sovinizam.
Vise cijenim ove "jugoslovene".
Inace ja sam vise puta slusao Mustafu kad kaze da je i bosanski i hrvatski glumac, odnosno jugoslovenski kako tu rece. Ne vidim u tome nista lose, covjek rodjen i radio u SFRJ, ni prvi ni zadnji koji sebe smatra "svacijim a najvise svojim".
Upravo je Hadzihafizbegovic primjer prelivode, kad se vec njega navodi u ovom kontestu, taj je sa Brenom snimao film dok je u proljece 92 gorila Bosna, pa se onda prebacio u Hrvatsku i pravac u Grude kod Bobana, gdje je skupa sa Vajtom i Rusom sluzio u umjetnickoj ceti HVO neko kratko vrijeme. I tek se onda prebacio za Tuzlu, zli jezici bi rekli tek kad je vidio da Tuzla nece pasti, i onda tamo postao gorljivi sovinist, jer njegove ratne i poratne predstave su cisti sovinizam.
- HarTar
#26504 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Kako god, meni je pao u očima sa ulogom Izeta u LZN. Izgovarati one vulgarnosti, hvatati žene za stražnjicu, promovirati drogu za silovanje, itd., nijedan veliki glumac i čovjek ne bi prihvatio, a da ne govorim o pedofilu Kasumoviću....
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#26505 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Imaš li izvor za to? Ja sam citirao gdje je to rekao.dječak sa šibicama wrote: ↑24/11/2024 13:11 Nije rekao da muslimani generalno imaju vece afinitete prema religiji, vec njegova porodica, i u tom kontekstu bi radije da nije Mustafa jer ga je nana "maltretirala" religijom.
Naravno da je teška prelivoda, ali rasprava nije o o tome kako je neko bio kao čovjek.
Rekoh, dobar je glumac, simpatičan je uvijek bio, ali on nije bh. glumac.
Pokojni Ćiro je 10x puta više i bosanskohercegovačka javna ličnost nego Nadarević, ali njega, interesantno, dosta se manje spominje u tom smislu, jer vjerovatno nema muslimansko ime i prezime...
-
kakavdanakneiskustvu
#26506 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ćiro je bio idiot, Tuđmanova podguzna smrdljiva muha, čovjek koji je rekao da će odseliti iz Hrvatske ako na izborima pobijedi Račan i onda kada je se to desilo ušutio se ko pizda
-
swanfilter
#26507 Re: Desavanja u Hrvatskoj
1941-45 Ciro bi zamjenio sve dresove po dva puta. Da nije bio u sportu, bio bi Tuđman. E takav je to lik.
Bezze prica oko Mustafe. Bio veci Jugosloven od vrha KP. I bio pametan.
Nesto o Mustafi, a Brega nam prodaje muda pod bubrege.
-
swanfilter
#26508 Re: Desavanja u Hrvatskoj
sehohari wrote: ↑24/11/2024 13:18Imaš li izvor za to? Ja sam citirao gdje je to rekao.dječak sa šibicama wrote: ↑24/11/2024 13:11 Nije rekao da muslimani generalno imaju vece afinitete prema religiji, vec njegova porodica, i u tom kontekstu bi radije da nije Mustafa jer ga je nana "maltretirala" religijom.
Naravno da je teška prelivoda, ali rasprava nije o o tome kako je neko bio kao čovjek.
Rekoh, dobar je glumac, simpatičan je uvijek bio, ali on nije bh. glumac.
Pokojni Ćiro je 10x puta više i bosanskohercegovačka javna ličnost nego Nadarević, ali njega, interesantno, dosta se manje spominje u tom smislu, jer vjerovatno nema muslimansko ime i prezime...
Prica je bila u vezi njegovih selidba tokom zivota. Pa je rekao da zbog toliko gradova u njegovom zivotu, pripada svima. Jer su mu svi pri srcu. I da mu je simpaticno svrstavanje, al se ne vidi u tome.
-
kakavdanakneiskustvu
#26509 Re: Desavanja u Hrvatskoj
swanfilter wrote: ↑24/11/2024 21:53 1941-45 Ciro bi zamjenio sve dresove po dva puta. Da nije bio u sportu, bio bi Tuđman. E takav je to lik.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#26510 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Stvar je percepcije.
Imas dosta tih primjera koji transcendiraju granice uspostavljene 1990tih.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#26511 Re: Desavanja u Hrvatskoj
"transcendiraju"...lele morao sam guglat
, kad ono tamo samo hrvatske stranice objašnjavaju kaj
je to.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Haris.ba
#26513 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Mustafa N.je bio hrvatski glumac, a Mesa S.srpski pisac.
Nema potrebe svojatati.
To ne znaci da ne treba konzumirati ono sto su oni radili. Ali, ni ne treba svojatati.
Nema potrebe svojatati.
To ne znaci da ne treba konzumirati ono sto su oni radili. Ali, ni ne treba svojatati.
- dječak sa šibicama
#26514 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ciro ogledni primjer prelivode, dok je doktor bio ziv, Ciro je bejzbol palicama branio svoje domoljublje.
A onda se po potrebi transformise u velikog bosanca.
Nije bezveze onaj vic koji je zaprav o istina, da je najveca Cirina neispunjena zelja, sjesti na klupu Crvene Zvezde. Kakve li bi njima ublehe prodavao, mogu samo zamisliti. Valjda bi se onom guslaru ubacio u duet, ono lelecu turci kukaju bule oj lele lele evo ga vule.
A onda se po potrebi transformise u velikog bosanca.
Nije bezveze onaj vic koji je zaprav o istina, da je najveca Cirina neispunjena zelja, sjesti na klupu Crvene Zvezde. Kakve li bi njima ublehe prodavao, mogu samo zamisliti. Valjda bi se onom guslaru ubacio u duet, ono lelecu turci kukaju bule oj lele lele evo ga vule.
- fortaleza
#26515 Re: Desavanja u Hrvatskoj
transcendetuju
-
Bobi
- Forum administrator
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Point.
#26518 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Čuj Nadarević hrvatski glumac i Andrić srpski pisac.
Al se lako odričemo naših velikana, drama.
Al se lako odričemo naših velikana, drama.
-
kakavdanakneiskustvu
- Point.
#26520 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne interesuje me gdje je živiokakavdanakneiskustvu wrote: ↑25/11/2024 19:23Nadarević je živio skoro čitav život u Hrvatskoj. Logično da je hrvatski glumac.
Rođen u Banjaluci, školovao se u Sarajevu, glumio u kultnim bosanskim filmovima i 13 godina u LZN, ulozi po kojoj će ostati možda najviše poznat.
Last edited by Point. on 25/11/2024 21:01, edited 1 time in total.
- fortaleza
#26521 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Takvim ljudima poput Nadarevića je teško pripisati nacionalnu etiketu, jer čovjek izlazi van tog okvira i za vrijeme života je bio svjestan toga. Zato se i nije striktno nacionalno izjasnio.
Najbolji primjer je Tesla, za kojeg se i dan danas raspravljamo čiji je, a on se za života o tome uopće nije opterećivao.
Najbolji primjer je Tesla, za kojeg se i dan danas raspravljamo čiji je, a on se za života o tome uopće nije opterećivao.
- Haris.ba
#26522 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Cuj, ne zna se ciji je Tesla...

Moguce onda da je ovo laz?

Moguce onda da je ovo laz?
Posetio je i Narodni muzej i Veliku školu, gde je o svom radu govorio studentima i profesorima, a sa srpskim fizičarom Đorđem Stanojevićem razgovarao je o započetoj gradnji prve električne centrale u Beogradu.
"Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu", rekao je tada Tesla, obraćajući se studentima
-
Bobi
- Forum administrator
#26523 Re: Desavanja u Hrvatskoj
To šta je on tada rekao a poznavajuci srpsku mitologiju, za svakog oni mogu reči da je rekao da je Srbin
. Smatram da im se ne može vjerovati
.
- istra_hr
#26524 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nikola Tesla - vječna, nepresušna tema prepucavanja "čiji je" ?
Neki naši pretjeruju i vele Hrvat; nije ...
A ovi, prekodrinski (i njihova im ovodrinska rodbina) nikako se ne mogu pomirit sa činjenicom da mu je rodni Smiljan, kod Gospića u Hrvatskoj - a ne u Šumadiji.
A što se tiče spomenutih Teslinih izjava, mnoge su izmišljene.
Jedina za koju postoji pismeni dokaz, je onaj rođendanski telegram (1936. g), u kojem Tesla zahvaljuje i ponavlja da se ponosi Srpskim rodom i Hrvatskom domovinom.
Neki naši pretjeruju i vele Hrvat; nije ...
A ovi, prekodrinski (i njihova im ovodrinska rodbina) nikako se ne mogu pomirit sa činjenicom da mu je rodni Smiljan, kod Gospića u Hrvatskoj - a ne u Šumadiji.
A što se tiče spomenutih Teslinih izjava, mnoge su izmišljene.
Jedina za koju postoji pismeni dokaz, je onaj rođendanski telegram (1936. g), u kojem Tesla zahvaljuje i ponavlja da se ponosi Srpskim rodom i Hrvatskom domovinom.
-
kakavdanakneiskustvu
#26525 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Školovao se u Hrvstalkoj,ne u SarajevuPoint. wrote: ↑25/11/2024 20:57Ne interesuje me gdje je živiokakavdanakneiskustvu wrote: ↑25/11/2024 19:23Nadarević je živio skoro čitav život u Hrvatskoj. Logično da je hrvatski glumac.
Rođen u Banjaluci, školovao se u Sarajevu, glumio u kultnim bosanskim filmovima i 13 godina u LZN, ulozi po kojoj će ostati možda najviše poznat.
evo meni će ustati najviše u pamćenju po ulozi u Glembajevima, tu seriju uopće nisam gledao
To što su i Zdenko Jelčić, Dragan Despot rođeni u BiH ne čini ih BH glumcima
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 26/11/2024 08:39, edited 1 time in total.