Moram se sloziti sa Sokratom (teskom mukom). Trump nema nista cime moze uslovljavati Murkowski i Collins, a ni Mitcha. A Mitch koji je toliko bio lider sigurno ima nekoliko senatora koje moze povuci za sobom, ako hoce. Moze vrlo lako zagorcati Trumpu citav mandat. Ne zato sto je dobar insan, nego sto mu se moze.vaučer wrote: ↑22/11/2024 10:16 I opet ponavljam.
Uzmi da su ga blokirali, Republikanci, namjerno. (a ne znamo da jesu)
Ovo je i dalje potpuno neutemeljeno.
Jer su ga mogli blokirati isključivo na osobnoj razini - jer Gaetza više mrze Republikanci nego itko drugi.Četiri republikanska senatora su dovoljna da prebace balans moći, da J.D. Vancea naprave potpuno beznačajnim, i da se Trump suoči sa nekom kontrolom. Ako ništa, za prve dvije godine mandata. Ovo "povlačenje" Gaetza je samo po sebi indikativno. Neki neće trpjeti sve gluposti koje dolaze iz Bijele Kuće.
Nemoj sanjati ikakve unutarnje kontrole, ti dani su prošli.
Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- ultima_palabra
#24201 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- Capajebo
#24202 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Početak kraja "Zapada".
Treba razjebati UN i ćao.
Treba razjebati UN i ćao.
-
Osmi Socrates
#24203 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Je l' to bogati zbog onog "Gaetz se nije zajeb'o"?jeza u ledja wrote: ↑22/11/2024 17:18Ovo je opet onaj djeciji fazon nisam te citirao samo sam komentarisao tvoj post jelde?Osmi Socrates wrote: ↑22/11/2024 08:50 Ovaj jež citira i kad lupeta.Ako si tanak na živcima, odmori, jbg. Ili me bar ne citiraj kad lupetaš.
Svaki put kad mi se budes htio napraviti pametan, dobices adekvatan odgovor.![]()
K'o neka babetina, jbt. Još se samo sa sobom nisi posvađ'o. Možda i jesi, ali ne želiš pred očima javnosti. Poštujem.
A sad se smiri. Nije ti ovo privatna prćija da nešto kao prijetiš k'o turbo-folker.
-
Osmi Socrates
#24204 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
E otkad slušam da je početak kraja Zapada. Skoro čitav život, jbt.
Nije valjda početak početka Istoka. Putin je isto na potjernici ovog suda, a Kineze niko i ne pita šta su uradili Uyghurima.
Assad pobi stotine hiljada, a nije ni završio na potjernici.
I skoro niko ne spominje, ali i Hamas vođa je danas završio na ICC potjernici baš kao i Netanyahu.
Nije valjda početak početka Istoka. Putin je isto na potjernici ovog suda, a Kineze niko i ne pita šta su uradili Uyghurima.
Assad pobi stotine hiljada, a nije ni završio na potjernici.
I skoro niko ne spominje, ali i Hamas vođa je danas završio na ICC potjernici baš kao i Netanyahu.
- jeza u ledja
#24205 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Prijetim ti odgovaranjem na postove?Osmi Socrates wrote: ↑22/11/2024 19:50Je l' to bogati zbog onog "Gaetz se nije zajeb'o"?jeza u ledja wrote: ↑22/11/2024 17:18Ovo je opet onaj djeciji fazon nisam te citirao samo sam komentarisao tvoj post jelde?Osmi Socrates wrote: ↑22/11/2024 08:50 Ovaj jež citira i kad lupeta.Ako si tanak na živcima, odmori, jbg. Ili me bar ne citiraj kad lupetaš.
Svaki put kad mi se budes htio napraviti pametan, dobices adekvatan odgovor.![]()
K'o neka babetina, jbt. Još se samo sa sobom nisi posvađ'o. Možda i jesi, ali ne želiš pred očima javnosti. Poštujem.
A sad se smiri. Nije ti ovo privatna prćija da nešto kao prijetiš k'o turbo-folker.

-
Osmi Socrates
#24206 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Da sve zainteresirane riješi bilo kakve nedoumice, Gaetz objavio da se ne vraća u Kongres sljedeće godine. Baš je naglasio "Kongres". Gotova karijera? Sad će na neki podcast.
Od DeSantisa sad svi očekuju da pošalje Laru Trump u Senat. Međutim, šta ako DeSantis više neće igrati kako Trump svira?
DeSantis navodno želi senatsko mjesto u bliskoj budućnosti.
Naravno, pravu dramu bi napravio da podnese ostavku na mjesto guvernera Floride i onda ga nasljednik pošalje u Senat.
Od DeSantisa sad svi očekuju da pošalje Laru Trump u Senat. Međutim, šta ako DeSantis više neće igrati kako Trump svira?
DeSantis navodno želi senatsko mjesto u bliskoj budućnosti.
Naravno, pravu dramu bi napravio da podnese ostavku na mjesto guvernera Floride i onda ga nasljednik pošalje u Senat.
-
Osmi Socrates
#24207 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Još bolje, zakon u Floridi ne zabranjuje da Guverner pošalje sam sebe u Senat.
Čak se priča da bi mogao i svoju ženu poslati. Ozbiljna dilema pred njim. Kako da sebe opet napravi relevantnim?
Čak se priča da bi mogao i svoju ženu poslati. Ozbiljna dilema pred njim. Kako da sebe opet napravi relevantnim?
-
Hendrix
#24208 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
E fakat te price o propasti zapada...isto ko i nadanje da ce Izrael propasti jos malo samo. Ta neka nadanja ono nece ni oni dugo...bice pravde...stvarno znak nemoci pred silom koja ne mari ni za koga i ide po svom.
I na kraju uzdanje u visu pravdu neku, ne znam kad ce ljudi doci tobe vise da to ne postoji.
I na kraju uzdanje u visu pravdu neku, ne znam kad ce ljudi doci tobe vise da to ne postoji.
- sinuhe
#24209 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Male pobjede. Nece neki Gaetz biti ministar. K'o kad politika nema ni pocetka ni kraja.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#24210 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Može li Trump zaista ukinuti Ministarstvo obrazovanja?
OBRAZOVANJE u SAD-u je u nadležnosti saveznih država - većinom one donose odluke, a ne vlada u Washingtonu. No, izborna pobjeda Donalda Trumpa, koji će 20. siječnja 2025. položiti zakletvu kao predsjednik SAD-a, izaziva buru među roditeljima, nastavnicima i stručnjacima za obrazovanje, piše Deutsche Welle.
Tijekom predizborne kampanje Trump je obećao ukidanje nacionalnog odnosno saveznog Ministarstva obrazovanja i, između ostalog, zaprijetio da će obustaviti financijsku pomoć školama koje obrađuju teme poput rasizma na satovima ili priznaju rodni identitet svojih učenika i učenica.
"Glavna zamjerka koju su republikanci tijekom kampanje iznosili na račun obrazovanja bila je da škole indoktriniraju njihovu djecu neprimjerenim materijalima o temama kao što su rasizam, seksualnost i rodni identitet", kaže David Steiner, direktor Instituta za obrazovanje na uglednom Sveučilištu Johns Hopkins, u razgovoru za DW. "Ironično je, međutim, da savezna politika ne može ništa promijeniti po tom pitanju jer su kurikulumi odgovornost saveznih država!"
Unatoč tim ograničenjima, Trumpova administracija ima prostora za značajne promjene u obrazovnom sustavu SAD-a.
Može li Trump zaista ukinuti Ministarstvo obrazovanja?
Ne tek tako. Bez obzira na predizborna obećanja, čak ni predsjednik SAD-a ne može jednostavno ukinuti jedno savezno ministarstvo. Trumpu bi za to trebala podrška Kongresa. U Senatu bi bila potrebna čak i tzv. "super većina", odnosno glasovi najmanje 60 senatora. Republikanci trenutno imaju većinu od 53 mjesta u Senatu, što znači da bi im trebali i glasovi demokrata - a vrlo je malo vjerojatno da bi ih mogli dobiti.
Čak ni svi republikanci vjerojatno ne bi glasali za ukidanje jer je jedna od važnih uloga Ministarstva obrazovanja pružanje financijske pomoći školama koje podržavaju djecu iz siromašnih obitelji. Takve djece posebno ima mnogo u američkim državama, gdje su na vlasti republikanci.
Sredstva Ministarstva obrazovanja također se koriste za obuku nastavnog osoblja i za podršku obrazovanju djece s invaliditetom. Steiner smatra da je malo vjerojatno da bi buduća američka administracija imala hrabrosti dovesti u pitanje te isplate. "Invalidnost se javlja kod djece iz svih društvenih slojeva", kaže ovaj stručnjak za obrazovanje. "Roditelji takve djece su izuzetno moćna interesna grupa."
Brandi Urie, koja je majka djeteta s invaliditetom i nastavnica u osnovnoj školi u saveznoj državi Idaho, kaže da bi ukidanje saveznog Ministarstva obrazovanja bila velika greška. "Ako bi se ministarstvo ukinulo, nestala bi i nacionalna zaštita, koja osigurava da učenici s invaliditetom imaju isti pristup obrazovanju kao i sva druga djeca u školskom uzrastu", izjavila je Urie za DW.
Djeca iz manjinskih grupa bit će "ostavljena na cjedilu"
Izgleda da će Ministarstvo obrazovanja ipak opstati. Trumpova administracija vjerojatno će donijeti druge promjene u obrazovni sektor. Jedan od trenutnih zadataka Ministarstva obrazovanja je borba protiv diskriminacije učenika i studenata na temelju njihova podrijetla, religije, seksualnosti ili rodnog identiteta u školama ili sveučilištima.
"Trump i konzervativna većina u Kongresu mogli bi izmijeniti statut, koji definira što se smatra diskriminacijom, na primjer u sportu", kaže Steiner.
Popularna tema konzervativnih političara je isključivanje transrodnih učenica iz ženskih sportskih timova, uz obrazloženje da "muškarci ne bi trebali igrati u ženskim timovima". Trumpova administracija bi to mogla legalizirati. Ako bi obitelj jedne učenice podigla tužbu, slučaj bi mogao završiti pred Vrhovnim sudom, koji je većinom sastavljen od konzervativnih sudaca, koji bi vjerojatno podržali Trumpovu logiku, objašnjava Steiner.
Drugi primjer, koji konzervativna Trumpova administracija možda ne bi smatrala diskriminacijom, jest postavljanje 10 Božjih zapovijedi u učionice i obvezno pohađanje kršćanskog vjeronauka kao dijela "kurikuluma koji uključuje kršćanske vrijednosti“, dodaje Steiner.
"Svako dijete koje nije bijelo, kršćansko i heteroseksualno bit će ostavljeno na cjedilu"
U Teksasu je u utorak preliminarno usvojen prijedlog zakona prema kojem će škole, koje u predmetima poput engleskog jezika koriste reference na biblijske odlomke, dobiti dodatna sredstva.
"Definitivno sam zabrinuta zbog toga što smo za najvišu funkciju u zemlji izabrali osobu koja namjerava utjecati na školske kurikulume", kaže u razgovoru za DW Karen Svoboda, jedna od osnivačica i direktorica Obrane demokracije - progresivne roditeljske inicijative u SAD-u. "Svako dijete koje nije bijelo, kršćansko i heteroseksualno bit će ostavljeno na cjedilu", poručuje.

Pobjedom tVumpa potvrdjuje se duboka podjela amerike na konzervativne-radikalne bjelačke stavove i demokratsko-liberalne multikonfesionalne stavove.
-
Hendrix
#24211 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Najzalosnije je da je danas 1992 mi bi bili nacisti i korumpirana drzava kako magatori nazivaju Ukrajinu. Nas bi mozda nazvali teroristima i pozvali na prekid pomoci pa nek cetnici zavrse svoje. Ovi nasi levati nisu svjesni da smo bili u istoj situaciji a navijaju za Ruse jer im je algoritam utuvio u glavu rusku propagandu.
Prosto mi ne nevjerovatno da ima Bosnjak danas koji podrzava Rusiju i Trumpa...a ima ih bruka.
Prosto mi ne nevjerovatno da ima Bosnjak danas koji podrzava Rusiju i Trumpa...a ima ih bruka.
- pici
#24212 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
To su Bošnje kojima je dinarefendija u glOvi.
Svaki rat je pljačka, kakva religija, nacionalnost, rasa, patriotizam itd to su sve šuplje... idemo u selo na se najebemo mamare i popljačkamo... to je rat.
tVump je populista i dinarefendija. Nece taj zaratiti brez ogomnog interesa, nije kokošar da se bakće banana državicama. Njegove oči su uprte u kinu, on je definicije bjelačkog poglavice.
Ukrajina ce biti kolateralna šteta, udovoljit ce putinu al ce traziti nesto debelo zauzvat, EU je krava muzara. Kako da prestane da bidne muzara... samo zajednicke trupe i fond za naoruzanje, NATO pokrice. Cisto sumljam da bi ijedan americki predsjednik pritisnuo crveno dugme zbog bilo koje clanice. Use i u svoje kljuse.
Svaki rat je pljačka, kakva religija, nacionalnost, rasa, patriotizam itd to su sve šuplje... idemo u selo na se najebemo mamare i popljačkamo... to je rat.
tVump je populista i dinarefendija. Nece taj zaratiti brez ogomnog interesa, nije kokošar da se bakće banana državicama. Njegove oči su uprte u kinu, on je definicije bjelačkog poglavice.
Ukrajina ce biti kolateralna šteta, udovoljit ce putinu al ce traziti nesto debelo zauzvat, EU je krava muzara. Kako da prestane da bidne muzara... samo zajednicke trupe i fond za naoruzanje, NATO pokrice. Cisto sumljam da bi ijedan americki predsjednik pritisnuo crveno dugme zbog bilo koje clanice. Use i u svoje kljuse.
- pici
#24213 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Više hiljada pripadnika
Trumpova prva odluka? Novi američki predsjednik izbacuje transrodne osobe iz vojske
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/trum ... /241125010
Original
Als die Nazis die Kommunisten holten,
habe ich geschwiegen;
ich war ja kein Kommunist.
Als sie die Sozialdemokraten einsperrten,
habe ich geschwiegen;
ich war ja kein Sozialdemokrat.
Als sie die Gewerkschafter holten,
habe ich nicht protestiert;
ich war ja kein Gewerkschafter.
Als sie mich holten,
gab es keinen mehr, der protestieren konnte.
Prevod
Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.
Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.
Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.
Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.
-
zilog
#24214 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Dobar dio tih "Bosnjaka" (i Abdicevci su Bosnjaci), zivi u uvjerenju da bi svijet bez Amerike bio festival mira i rahatluka, a Trump im dodje kao sredstvo rasturanja Amerike. Pokusao sam shvatiti tu logiku (o svijetu bez Amerike), ali ne ide...Hendrix wrote: ↑25/11/2024 08:00 Najzalosnije je da je danas 1992 mi bi bili nacisti i korumpirana drzava kako magatori nazivaju Ukrajinu. Nas bi mozda nazvali teroristima i pozvali na prekid pomoci pa nek cetnici zavrse svoje. Ovi nasi levati nisu svjesni da smo bili u istoj situaciji a navijaju za Ruse jer im je algoritam utuvio u glavu rusku propagandu.
Drugi dio, jos morbidniji, navija za Trump-a, zbog veza sa Rusijom, koja je, po njima, - "prijatelj muslimana"...
- ultima_palabra
#24215 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Iskreno, ne znam licno ni jednog takvog, a ne idem na prostranstva interneta gdje takvi obitavaju.zilog wrote: ↑25/11/2024 16:04Dobar dio tih "Bosnjaka" (i Abdicevci su Bosnjaci), zivi u uvjerenju da bi svijet bez Amerike bio festival mira i rahatluka, a Trump im dodje kao sredstvo rasturanja Amerike. Pokusao sam shvatiti tu logiku (o svijetu bez Amerike), ali ne ide...Hendrix wrote: ↑25/11/2024 08:00 Najzalosnije je da je danas 1992 mi bi bili nacisti i korumpirana drzava kako magatori nazivaju Ukrajinu. Nas bi mozda nazvali teroristima i pozvali na prekid pomoci pa nek cetnici zavrse svoje. Ovi nasi levati nisu svjesni da smo bili u istoj situaciji a navijaju za Ruse jer im je algoritam utuvio u glavu rusku propagandu.
Drugi dio, jos morbidniji, navija za Trump-a, zbog veza sa Rusijom, koja je, po njima, - "prijatelj muslimana"...![]()
-
zilog
#24216 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Dovoljno je procitati neke postove na ovom forumu.ultima_palabra wrote: ↑25/11/2024 16:43Iskreno, ne znam licno ni jednog takvog, a ne idem na prostranstva interneta gdje takvi obitavaju.zilog wrote: ↑25/11/2024 16:04Dobar dio tih "Bosnjaka" (i Abdicevci su Bosnjaci), zivi u uvjerenju da bi svijet bez Amerike bio festival mira i rahatluka, a Trump im dodje kao sredstvo rasturanja Amerike. Pokusao sam shvatiti tu logiku (o svijetu bez Amerike), ali ne ide...Hendrix wrote: ↑25/11/2024 08:00 Najzalosnije je da je danas 1992 mi bi bili nacisti i korumpirana drzava kako magatori nazivaju Ukrajinu. Nas bi mozda nazvali teroristima i pozvali na prekid pomoci pa nek cetnici zavrse svoje. Ovi nasi levati nisu svjesni da smo bili u istoj situaciji a navijaju za Ruse jer im je algoritam utuvio u glavu rusku propagandu.
Drugi dio, jos morbidniji, navija za Trump-a, zbog veza sa Rusijom, koja je, po njima, - "prijatelj muslimana"...![]()
-
BiBi911
#24217 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Odi na temu o Iranu ili Izraelultima_palabra wrote: ↑25/11/2024 16:43Iskreno, ne znam licno ni jednog takvog, a ne idem na prostranstva interneta gdje takvi obitavaju.zilog wrote: ↑25/11/2024 16:04Dobar dio tih "Bosnjaka" (i Abdicevci su Bosnjaci), zivi u uvjerenju da bi svijet bez Amerike bio festival mira i rahatluka, a Trump im dodje kao sredstvo rasturanja Amerike. Pokusao sam shvatiti tu logiku (o svijetu bez Amerike), ali ne ide...Hendrix wrote: ↑25/11/2024 08:00 Najzalosnije je da je danas 1992 mi bi bili nacisti i korumpirana drzava kako magatori nazivaju Ukrajinu. Nas bi mozda nazvali teroristima i pozvali na prekid pomoci pa nek cetnici zavrse svoje. Ovi nasi levati nisu svjesni da smo bili u istoj situaciji a navijaju za Ruse jer im je algoritam utuvio u glavu rusku propagandu.
- cyprus
#24218 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja znam...ultima_palabra wrote: ↑25/11/2024 16:43 Iskreno, ne znam licno ni jednog takvog, a ne idem na prostranstva interneta gdje takvi obitavaju.
- Peacean
#24219 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Trump će krenuti cijelom svijetu tarife da lupa, lik stvarno nije normalan 
- AleksoMKD
#24220 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
https://www.yahoo.com/news/special-coun ... 00678.html
Trump election case is tossed after special counsel Jack Smith requests dismissal citing 'categorical' DOJ policy
The judge overseeing Donald Trump's election interference case dismissed the case Monday, after special counsel Jack Smith asked the judge to toss the case due to a long-standing Justice Department policy that bars the prosecution of a sitting president.
Trump election case is tossed after special counsel Jack Smith requests dismissal citing 'categorical' DOJ policy
The judge overseeing Donald Trump's election interference case dismissed the case Monday, after special counsel Jack Smith asked the judge to toss the case due to a long-standing Justice Department policy that bars the prosecution of a sitting president.
-
jokker09
#24221 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Price o propasti Zapada/Istoka odavno ne slusam jer znam da tako lako nijedna strana svijeta nece pastiHendrix wrote: ↑22/11/2024 22:06 E fakat te price o propasti zapada...isto ko i nadanje da ce Izrael propasti jos malo samo. Ta neka nadanja ono nece ni oni dugo...bice pravde...stvarno znak nemoci pred silom koja ne mari ni za koga i ide po svom.
Ali se ne slazem sa zadnjim dijelom iskreno...zasto ja moram doci tobe da bih shvatio da Viši Sud ne postoji?
Ako se ispostavi da ima, onda nisi došao tobe već si najebo'
- vaučer
#24222 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Super vijest za tarife.
Prvo jer nije odmah udario na EU (a hoće, samo je pitanje kad).
A drugo jer će vojska idiota koja je glasala za njega dobiti instant lekciju po novčaniku.
Prvo jer nije odmah udario na EU (a hoće, samo je pitanje kad).
A drugo jer će vojska idiota koja je glasala za njega dobiti instant lekciju po novčaniku.
- jeza u ledja
#24223 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Mislis super za EU?
Od tarifa ce najvise najebati Meksiko i Kina. No Meksiko ce jos dodatno najebati kad se pocnu izbacivati ilegalci i vracati u zemlju trazeci dole posao.
Nego evo gledam, Trump je postavio ko-autora Project 2025 da bude direktor Office of Management and Budget. Znaci projekat koji je bio toliko nepopularan (mescini samo 4% glasaca ga je podrzavalo), da je Trump morao sam da se od istog distancira:
I evo sad par sedmica nakon izbora postavlja jednog od njegovih glavnih autora u Kabinet.“I know nothing about Project 2025,” Trump posted on his social media website. “I have no idea who is behind it. I disagree with some of the things they’re saying and some of the things they’re saying are absolutely ridiculous and abysmal. Anything they do, I wish them luck, but I have nothing to do with them.”
Plus su tu ljigavci tipa Stephen Miller, koji je isto bio jedan od autora projekta, kao i sam Vance, koji je mescini napisao predgovor za isti.
Znaci bukvalno mesto sto maltene niko ne podrzava, i sto je Trump sam rekao da ne podrzava.
Trazili ste, gledajte.
- ultima_palabra
#24224 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Dobro je pa jaja nece poskupiti.
- jeza u ledja
#24225 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
I to je upitno.