miki8 wrote: ↑22/11/2024 23:24
Imam jedno totalno naivno pitanje za koje se nadam da ce neko na forumu pokusati odgovoriti. Pricao sam sa dosta ljudi po kafama, nikako nismo mogli povezati sta se desava na auto-trzistu.
Uzimam primjer Porsche Carrera 992 serija, a primjer cijena sa mobile de.
Na Porsche sajtu u Njemackoj, osnovni redizajnirani model je 128.000 Eura bez ikakvog popusta. Zamolio sam skolskog sto zivi gore da ode u salon i pita za cijenu i rokove. On je uspio dogovoriti oko 4% popusta (121.000) i ako bi ga sad narucio, auto stize kroz 4 mjeseca.
Na Mobile je trenutno najpovoljniji 992 po cijeni od 98.890 Eura. Auto je 2019. godiste, bijela boja i presao je 101,100 km.
Za 121.000 Eura na mobile, krece bazna verzija, 2023 godina, siva boja i presao 13.050 km.
Moze li neko objasniti sta se desava na trzistu sa kupcima koji odu uzeti prakticno izvozano sportsko auto u odnosu redizajnirani glanc nov auto? Razlika u cijeni izmedju novog i izvozanog ispod 20%. Malo mladji primjerak je iste cijene kao nov.
Donekle mi je bilo jasno tokom pandemije da su cekanja na nova auta bila ogromna pa su ljudi isli na polovno iz nuzde, ali sta je danas razlog da i danas imamo polovna izvozana auta koja su prakticno iste cijene kao glanc nova auta.
Prije su se auta mijenjala brze danas svi stedimo i kupovinu novog ostavljamo za kasnije. Vlasnici 911 su postali kao oni sto voze ferari auto im postalo investicija i stoji u garazi.
Premalo ponude povecava cijenu.
Mi smo eniaqa cekali 6mj Skoda imala ogroman broj narudzbi mada mnoge narudzbe stornirane pa fabrike ne proizvode/narucuju mnogo dijelova. I sada kada je doslo vrijeme da zamjenimo ebiaqa nakon sto sam ga ja izhebo kosta kao nov jer novih bas i nema a ako hoces polovnjaka nema ih puno pa moras platit ko da je nov.
Losa situacija ekonomski dovodi do toga da malo ko hoce da trosi a kada se ne teosi cijene idu gore.
Lista cekanja za golf je preko 6mj, corola(plava bijela, siva ove su dostupne odmah) isto 6mj.
Mi moramo cekat kugu do juna