Sve u isti glas...
Kao, bombardovali smo Ukrajinu. Eto svih proteklih 1000 dana to nisu radili pa sad prijete.
Jadno da jadnije ne može biti.
Ima i tu istine, ne djeluje kao budala, on izgleda nije ni planirao nikakav rat sa Ukrajinom, samo fatalna greška u procjeni.
"Danas je Putin priznao da je ove godine napravio drugi korak prema eskalaciji, prema širenju ovog rata. Korištena je nova balistička raketa. Putin je pogodio naš grad Dnipro, jedan od najvećih gradova u Ukrajini. Ovo je očito i ozbiljno povećanje razmjera i brutalnosti ovog rata, cinično kršenje Povelje UN-a od strane Rusije. I naglasit ću: ovo je drugi korak Rusije prema eskalaciji. Prvi takav korak bilo je uključivanje Sjeverne Koreje u rat protiv Ukrajine – kontingent od najmanje 11 tisuća vojnika. Putin je poduzeo oba ova koraka, ignorirajući sve u svijetu koji pozivaju da se rat ne širi. Njega nije briga što Kina, Brazil, europske zemlje, Amerika, sve druge zemlje svijeta pozivaju.
Imamo svako pravo na samoobranu prema međunarodnom pravu. Naše pravo je isto kao i bilo koje druge nacije. I kada ruski projektili pogađaju naše gradove, kada iranski šahedi napadaju Ukrajinu svake noći, kada je kontingent iz Sjeverne Koreje raspoređen na našoj granici, Putin ne samo da produljuje rat, on jednostavno svaki put pljuje u lice onima u svijetu koji zaista žele da se uspostavi mir. Svijet mora reagirati na ovo. Sada nema jakih reakcija iz svijeta. Putin je vrlo osjetljiv na to. On vas provjerava, dragi partneri. Svima je jasno tko je jedini krivac za ovaj rat, tko je počeo ovaj rat 24. veljače i ulaže sve svoje resurse da se rat nastavi. Mora se zaustaviti. Ako ne bude oštre reakcije na akcije Rusije, onda vide da je to moguće. To je ono što Putin radi”.
Verhovna Rada otkazala je sjednicu zakazanu za 22. studenog, a narodni zastupnici upozoreni su na mogući ruski napad na vladinu četvrt. Prema izvorima Ukrajinske Pravde, zastupnici su upozoreni na prijetnju i pozvani da ograniče svoju prisutnost i prisutnost svojih obitelji u vladinoj četvrti. Za sutrašnju sjednicu planiran je sat pitanja vladi.
Mislim da ovdje nisi u pravu.Man of steel wrote: ↑21/11/2024 22:22 Mislim da Putin nije očekivao da će rat ovoliko potrajati i da će se rat preliti čak i na teritorij Rusije.
Njemu sad povratka nema i ovu bitku ne smije izgubiti,a jedini način da je izgubi je da ga njegovi smaknu, jer Rusija kao država bez ozbiljnog armagedona ne može biti poražena u vojničkom smislu.
Ukrajinci su tu donji u svakom slučaju.
Niko ih nije pitao za početak a neće ih pitati ni za kraj rata.
Na kraju će dobiti neki "Deyton" mir, uništenu državu i milione unesrećenih ljudi.
Zapad sa Amerikom na čelu zna da Rusija ne može biti poražena, i jedini cilj koji mogu ostvariti je da preko Ukrajine što više oslabe Ruse ne mareći ni za jedne ili druge.
Slava Ukrajini!kluz franjo wrote: ↑21/11/2024 19:55 Već 998. dan opstanka Ukrajine.
A rutalj-četaljima, MAGA-rcima i koalicionim im mula-talibanima ostaju "priče iz 1001. noći".
Sa zakljuckom: ako ne bude Ukrajine, nece biti ni svijeta.Zar još mislite da smo mi jedan narod? Još mislite da nas možete plašiti, slomiti, natjerati na ustupke? Vi stvarno ništa niste shvatili, zar ne? Zar ne razumijete ko smo mi?
Za što smo mi? O čemu se radi?
Čitajte mi s usana: Bez plina ili bez vas? Bez vas. Bez svjetla ili bez vas? Bez vas. Bez vode ili Bez vas. Bez vas. Bez hrane ili bez vas? Bez vas.
Hladnoća, glad, mrak i žeđ nisu za nas tako strašni i smrtonosni kao vaše prijateljstvo i bratstvo. Ali istorija će sve staviti na svoje mjesto. I bit ćemo s plinom, svjetlom, vodom i hranom…i BEZ vas!”
Inače taj govor Zelenkog je epski po meni. U stilu Winston Churchilla.drug_profi wrote: ↑22/11/2024 01:04 Vjerujem da bi za smirivanje znacajno pomogla poruka: "druze Staljine nemoj da posaljem jednog covjeka, jer drugog necu morati".
A takodjer Ukrajina mora iskeziti zube i nakostrijesiti dlaku.
I ponoviti i Rusiji i svijetu poruku:
Sa zakljuckom: ako ne bude Ukrajine, nece biti ni svijeta.Zar još mislite da smo mi jedan narod? Još mislite da nas možete plašiti, slomiti, natjerati na ustupke? Vi stvarno ništa niste shvatili, zar ne? Zar ne razumijete ko smo mi?
Za što smo mi? O čemu se radi?
Čitajte mi s usana: Bez plina ili bez vas? Bez vas. Bez svjetla ili bez vas? Bez vas. Bez vode ili Bez vas. Bez vas. Bez hrane ili bez vas? Bez vas.
Hladnoća, glad, mrak i žeđ nisu za nas tako strašni i smrtonosni kao vaše prijateljstvo i bratstvo. Ali istorija će sve staviti na svoje mjesto. I bit ćemo s plinom, svjetlom, vodom i hranom…i BEZ vas!”
Mislim da je ovo najblize istini o pocetku rata. Ono u fazonu - ma ajmo jebat ga..... Konto je likvidirat Zelenskog brzinski i postavit ponovo marionetu koja bi sve vratila u pocetni status.....
Kad dođu presudna vremena, hrabrost i odvažnost ostaju jedina punopravna moneta. General Valerij Zalužni bio je taj čovjek koji je 24. veljače 2022. ispisao jednu od najvažnijih crtica nove ukrajinske povijesti – povijest nacionalnog otpora, prvo poglavlje, bez kojeg ne bi bilo perspektive za nastavak. Stoga riječi Zalužnog: "Ma koliko nam bilo teško, osramotiti se sigurno nećemo" mogu postati epigraf za povijest ključnog trenutka Velikog rata, kada je sve odlučeno.
Tome je prethodio mukotrpan prijeratni rad, čiji je lavovski dio bio skriven od šire javnosti. Pod vodstvom zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine, razvijeni su jedinstveni dokumenti i strategije, izvedeni su deseci vojno-taktičkih vježbi, razrađeni su različiti scenariji, napisano je stotine tajnih zapovijedi i uputa. Učinjen je kolosalan posao po obimu i intelektualnom sadržaju koji tek čeka svoje buduće istraživače koji će otvoriti mnoge nepoznate stranice. Stoga, ako netko kaže da je Ukrajina spašena čudom, onda treba znati da je svako "čudo" unaprijed pažljivo pripremano, koliko je moguće pripremiti se za rat s podmuklim i podlim neprijateljem.
to sam i ja pitao , ili Ukrajinci neće da objave ili je ovo prdimahovina. Meni sve vuče na to kao da je ovaj morao pokazatiPeacean wrote: ↑22/11/2024 09:36 Ima li kakvih slika sa mjesta udara ovih novih raketa? Hipersonični projektili su vrlo neprecizni zbog čega su decenijama korišćeni samo za nuklearne bojeve glave. Zanima me jesu li šta ciljano pogodili ili su samo zasuli po željenoj oblasti nadajući se da će pogoditi šta važnije.
- U najtežoj smo situaciji u gotovo tri godine rata. Donekle mislim da je još teže nego u proljeće 2022. Razlozi su brojni: nedostatak osoblja, nedovoljna obučenost...Stalno govore: motivacija i tako dalje. Motivacija je stvar profesionalnosti, obučenosti, povjerenja...Donekle je problem i nedovoljna količina sredstava.
- Budimo iskreni, situacija nije puno bolja ni kod Rusa. Sve priče o deset-sedam njihovih granata na jednu našu nisu točne. Rusi imaju vrlo problematičnu situaciju s oružjem i vojnom opremom, oklopnim vozilima, streljivom i kvalitetom streljiva. Ali oni imaju nekoliko sistemskih prednosti. KAB-ovi su radikalno promijenili situaciju na terenu. I, naravno, obujam ljudskih resursa igra značajnu ulogu. Rusi napreduju prvenstveno zbog beskrajne količine mesa u doslovnom smislu te riječi. Meso – jer to nije lako nazvati vojnikom…
- Zima neće imati radikalan učinak. Vrijeme prvenstveno utječe na pokretljivost vozila i smanjuje mogućnosti rada s opremom, a što se tiče pješaka, oni će i dalje djelovati isto. Njihovi su zadaci plitki proboji, a ne marševi od 50 kilometara. Izađu iz rupe i zauzmu našu rupu udaljenu 250-300 metara ili kilometar. Za nas bi utjecaj zimskog vremena mogao biti negativniji. Zbog nedostatka kadra i kvalitete obučenosti, dronovi su nam sada glavno sredstvo za uništavanje. Stoga se bojim da očekivanja da će Rusi zbog zime usporiti ni na koji način nisu opravdana. Naprotiv, naša obrana može postati teža zbog činjenice da će naše glavno sredstvo uništenja smanjiti svoju učinkovitost.
- Sada nam prijeti velika opasnost u Zaporožju, to je izuzetno opasan smjer. Ako pogledate kartu, većih naselja gotovo da nema. Sve naše komunikacije se protežu od zapada prema istoku i mogu se presjeći. To za nas može biti stvarno značajan problem. Koliko mi je poznato, posljednjih tjedana tamo aktivno jačamo i grupiranje i fortifikacije, ali ne znam sastav neprijateljske grupe, niti neprijateljeve namjere u cijelosti, kao ni naš sastav…
- Kako riješiti kritičan manjak ljudi? Tako što ćemo ljude obučavati daleko bolje nego sada. Tada će se mnogo manje samovoljno napuštati položaji, manje će biti ubijenih ili ranjenih, a gubici neprijatelja će se povećati. Onda će sljedeći mjesec vaš kritični manjak biti malo manji, a zatim još manji. Počet ćete graditi umjesto da se u nedogled smanjuje. Potrebno je pozabaviti se visokokvalitetnom borbenom obukom. Trenutno 80% centara za obuku vode ljudi koji nisu bili u ratu. Pitanje je: što oni podučavaju? Potrebno je prikupiti 3-4 tisuće vojnika - da, bit će bolno, ali ne i kritično. Uzmeš dobre vodnike i stare vojnike: potres mozga, ovo i ono – neće biti lako. Na dobar način, za 6 mjeseci postat će kvalitetni instruktori. Nakon toga možete okvirno izračunati da jedna osoba treba obučiti desetoricu, odnosno, 4 tisuće mogu spremati 40 tisuća u isto vrijeme. A to je sasvim druga kvaliteta ljudi…
- Potpuno je očito da se više ne možemo baviti propagandom. S vremenom, što su izvještaju pozitivniji, to nepovjerenje raste jer ti izvještaji odudaraju od onoga što ljudi čuju od rođaka i prijatelja koji su u ratu. Komuniciram s različitim ljudima i iznenađen sam kada shvatim da, zbog nepovjerenja prema službenim kanalima, neki doživljavaju situaciju čak i gorom nego što ona uistinu jest. Ovo je također opasna priča. Stoga, razgovarajte s ljudima iskreno...