ne znam ni ja,a pazi ovo, u podcastu Edina Avdića, košarkaškog komentatora juče bio gost Kevin Punter, Amerikanac, košarkaš, na početku podcasta Edin ga upita zna li ko Nick Nolte,jer je taj nekada davnoi snimao film čija je radnja vezana za košarku, Punter reče da ne zna. On ne zna ko je Nolte, mi ne znamo ko je ovaj pjevač.
Popularne stvari koje ne kontam
-
kakavdanakneiskustvu
#38676 Re: Popularne stvari koje ne kontam
- dragma
- Vozim: Pješe
#38677 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Umjetnička instalacija s bananom zalijepljenom selotepom na zid prodata je na aukciji kuće Sothby's u New Yorku za 6,2 miliona dolara?!

Od slika u pećinama nastalih prije 30.000 godina do afričkih maski, od Leonarda da Vincija i Michelangela Buonarrotija preko Claudea Moneta i Vincenta van Gogha, Salvadora Dalija i Andyja Warhola stigosmo do nakaznih eventa i debilnih instalacija. Razumijem satirični pristup umjetnosti ali 6,2 miliona dolara?!
Jel' konačno neko smije glasno da kaže car je go?

Od slika u pećinama nastalih prije 30.000 godina do afričkih maski, od Leonarda da Vincija i Michelangela Buonarrotija preko Claudea Moneta i Vincenta van Gogha, Salvadora Dalija i Andyja Warhola stigosmo do nakaznih eventa i debilnih instalacija. Razumijem satirični pristup umjetnosti ali 6,2 miliona dolara?!
- Pandakonda
#38678 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Bila
Isto su radili sa Mr. Beast cokoladicom gdje je prodaju za preko desetak maraka iako je samo 2-3 eura po evropi.
- SmokingMan
#38679 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ti toj banani teoretski možeš dodijeliti vrijednost od milijardu Eura, i obmanuti ljude kako ona ima tu neku jedinstvenu apstraktnost, stvar je društvenog hajpa i da on što duže medijski bude popraćen i potraje do licitacije predmeta. Pogotovo ako tu postoji šema da se prevari sistem i legalizuje ogroman novac sumnjivog porijekla, bez obzira što će se državi platiti porpiličan porez, sumnjam da se vodilo računa o porijeklu novca, jer se na kraju i ne zna ko je kupac. Kasnije taj novac postaje legalan i tu se sa kupcem podijeli svota onako kako ste se prethodno dogovorili. Na poslijetku, kao neki posrednik u prevari / nadri-umjetnik- performer / kritičar umjetnosti dobiješ za tričavu bananu od 0.60 eurocenti 1.000.000 puta veću vrijednost.
- dembele
#38680 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Za par dana treba otići do marketa i kupiti novu bananu da se uradi update "umjetničke instalacije"dragma wrote: ↑21/11/2024 20:37 Umjetnička instalacija s bananom zalijepljenom selotepom na zid prodata je na aukciji kuće Sothby's u New Yorku za 6,2 miliona dolara?!
- dragma
#38681 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Mediokritetima punim para i treba prodavati muda pod bubrege, ali nije to u pitanju. Referisao sam se na ovu bananu kao primjer svega onog što nam se danas podmeće kao umjetnost i u čemu svi fol uživamo. Zato sam i upotrebio sintagmu iz Carevog novog ruha (H.C. Andersen)SmokingMan wrote: ↑21/11/2024 20:57 Ti toj banani teoretski možeš dodijeliti vrijednost od milijardu Eura, i obmanuti ljude kako ona ima tu neku jedinstvenu apstraktnost, stvar je društvenog hajpa i da on što duže medijski bude popraćen i potraje do licitacije predmeta. Pogotovo ako tu postoji šema da se prevari sistem i legalizuje ogroman novac sumnjivog porijekla, bez obzira što će se državi platiti porpiličan porez, sumnjam da se vodilo računa o porijeklu novca, jer se na kraju i ne zna ko je kupac. Kasnije taj novac postaje legalan i tu se sa kupcem podijeli svota onako kako ste se prethodno dogovorili. Na poslijetku, kao neki posrednik u prevari / nadri-umjetnik- performer / kritičar umjetnosti dobiješ za tričavu bananu od 0.60 eurocenti 1.000.000 puta veću vrijednost.
Last edited by dragma on 22/11/2024 03:14, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#38682 Re: Popularne stvari koje ne kontam
"Mislio je da je pronasao malo mace domace macke, a kad je mace poraslo on se sokirao"
Tacno dobijem poriv da udjem u ekran sa bejzbol palicom. Kao mislio je da je nasao mace domace macke, a mace ko medzed, kao nije vidio da je malo mace velicine prosjecnog macora od 14 godina, pa kad je naraslo on se sokirao vidjevsi da je to mali ris, ili puma. Ili leopard. Grizli.
Jos jaci oni snimci "sokiranih zena kad vide svoju novu frizuru". Sta rade dok ih frizerka sisa, bleje u pod, zavezu joj oci ili stave ljepljivu traku na lice.
Drustvene mreze su (za) retardirane.
Tacno dobijem poriv da udjem u ekran sa bejzbol palicom. Kao mislio je da je nasao mace domace macke, a mace ko medzed, kao nije vidio da je malo mace velicine prosjecnog macora od 14 godina, pa kad je naraslo on se sokirao vidjevsi da je to mali ris, ili puma. Ili leopard. Grizli.
Jos jaci oni snimci "sokiranih zena kad vide svoju novu frizuru". Sta rade dok ih frizerka sisa, bleje u pod, zavezu joj oci ili stave ljepljivu traku na lice.
-
Hendrix
#38683 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Utaja poreza i pranje para. Banana ili sta drugo svejedno je. Bitna je percepcija da je djelo vrijedno neke imaginarne pare i to je to. Kupis prljavim parama a onda uzmes kredit gdje ti je osiguranje umjetnina tipa ove banane i tako dobijes legalne pare na racun.dragma wrote: ↑21/11/2024 20:37 Umjetnička instalacija s bananom zalijepljenom selotepom na zid prodata je na aukciji kuće Sothby's u New Yorku za 6,2 miliona dolara?!
Znam da izgleda da su bogatasi totalni debili kad krse pare na nekakve naizgled budalastine...ali iza toga stoji strategija izbjegavanja poreza.
- Digla_da_kreci
#38684 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Koji je ovo uzas od cokolade ne vrijedi ni marku, isto one turske jeftine, ali dzaba kad se ime prodaje, nisam ni znala za ovog lika da je neki popularni jutjuber.Pandakonda wrote: ↑21/11/2024 20:44 Isto su radili sa Mr. Beast cokoladicom gdje je prodaju za preko desetak maraka iako je samo 2-3 eura po evropi.
- dječak sa šibicama
#38685 Re: Popularne stvari koje ne kontam
konceptualna umjetnost, u narodu poznatije i kao prodavanje muda za bubrege
ali ovo se smatra umjetnoscu u kulturnim krugovima, naglasavam
-
John Cleese
#38686 Re: Popularne stvari koje ne kontam
dječak sa šibicama wrote: ↑21/11/2024 23:41 "Mislio je da je pronasao malo mace domace macke, a kad je mace poraslo on se sokirao"
-
tap3ah75
#38687 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ja ne kontam koliko ima zvijezda na našoj zastavi.
Koliko god na forumu napišem ne prihvata mi
Koliko god na forumu napišem ne prihvata mi
- dembele
- Tvrtko II Kotromanić
- ZoomZoomKiwi
#38690 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sedam plus dvije polovine je osam, al’ hajd.
- Laplace
#38691 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Najbolje bi bilo da umjesto zvijezda i ljiljana stave ćevape. Onda bi se znalo: na zastavi deset i na grbu pet. Mislim, svi znamo koliko ćevapa ide, logično.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#38692 Re: Popularne stvari koje ne kontam
- Jack Be Nimble
#38693 Re: Popularne stvari koje ne kontam
-
kakavdanakneiskustvu
#38694 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jack Be Nimble wrote: ↑27/11/2024 22:47To bi bila zastava sarajeva.
- dragma
#38695 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sinoć, nepregledna kolona plavuša na putu prema Zetri...
-
Dr Arsla
#38696 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Prije nekih 20-tak godina imao kolegicu čija je sestra bila taj neki konceptualni umjetnik. I priča tako ona da recimo sad uzmes neki komad željezne šipke, ispresavijas je da bude uvrnuta sva i to ti je kao umjetničko djelo koje se nekad moze dobro prodati. Ja je tad gledao i slušao u čudu a sad kad frajer podade zalijepljenu bananu za tolike šolde kontam da je žena bila u pravuSmokingMan wrote: ↑21/11/2024 20:57 Ti toj banani teoretski možeš dodijeliti vrijednost od milijardu Eura, i obmanuti ljude kako ona ima tu neku jedinstvenu apstraktnost, stvar je društvenog hajpa i da on što duže medijski bude popraćen i potraje do licitacije predmeta. Pogotovo ako tu postoji šema da se prevari sistem i legalizuje ogroman novac sumnjivog porijekla, bez obzira što će se državi platiti porpiličan porez, sumnjam da se vodilo računa o porijeklu novca, jer se na kraju i ne zna ko je kupac. Kasnije taj novac postaje legalan i tu se sa kupcem podijeli svota onako kako ste se prethodno dogovorili. Na poslijetku, kao neki posrednik u prevari / nadri-umjetnik- performer / kritičar umjetnosti dobiješ za tričavu bananu od 0.60 eurocenti 1.000.000 puta veću vrijednost.
-
Bazinga1234
-
mishic
#38698 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Teško je naći adekvatnu temu na Klixu za problem koji je nevjerovatan a tiče se nekoliko oblasti naše svakodnevnice.
Načelno riječ je o falsifikovanju diploma ali je problem puno dublji i širi od onoga što se o tome u javnosti zna.
Prvo, naše zakonodavstvo takvo kakvo jeste nije harmonizirano i usklađeno kako bi to trebalo i MORALO biti pa da niži propisi budu usklađeni sa višim i da ni na koji način i ni na kojem nivou ne može biti drugačije. Kod nas to nije tako.
Drugo, Agencija za zaštitu ličnih podataka ne dozvoljava provjeru diploma!!! Ovo zdrav razum nikako ne može prihvatiti!
Treće, samo u Kantonu Sarajevo je otkriveno 125 falsifikovanih diploma ( apsolutno sam uvjeren da to nije realan podatak, daleko ih je više! ) ali ključno pitanje je šta nakon toga? Kakve posljedice snose vlasnici, kakve davaoci, i kakve su ukupne posljedice ovako strašnog kriminala?
Zna se ko su vlasnici tih diploma, zna se koje ustanove su ih izdale, zna se gdje su se osobe sa tim diplomama uposlile i koliko dugo rade na tim radnim mjestima... Ali se ne zna koje mjere se poduzimaju i kakve posljedice snose počinioci ove vrste kriminala?
Evo recimo kako i šta će o tome misliti oni koji su odbijeni na konkursima prilažući legalnu diplomu nad kojom je prednost dobila ta falsifikovana? Ili šta da čini onaj ko je dugi niz godina nezaposlen zbog toga što ga je na konkursu istisnuo onaj sa falsifikatom i godinama ubire plate dok ovaj ide od konkursa do konkursa ali bezuspješno.
I naravno tu su i čitav niz drugih problema vezanih za ovu oblast a koji spadaju u mito, korupciju, štele i kriminal...
Načelno riječ je o falsifikovanju diploma ali je problem puno dublji i širi od onoga što se o tome u javnosti zna.
Prvo, naše zakonodavstvo takvo kakvo jeste nije harmonizirano i usklađeno kako bi to trebalo i MORALO biti pa da niži propisi budu usklađeni sa višim i da ni na koji način i ni na kojem nivou ne može biti drugačije. Kod nas to nije tako.
Drugo, Agencija za zaštitu ličnih podataka ne dozvoljava provjeru diploma!!! Ovo zdrav razum nikako ne može prihvatiti!
Treće, samo u Kantonu Sarajevo je otkriveno 125 falsifikovanih diploma ( apsolutno sam uvjeren da to nije realan podatak, daleko ih je više! ) ali ključno pitanje je šta nakon toga? Kakve posljedice snose vlasnici, kakve davaoci, i kakve su ukupne posljedice ovako strašnog kriminala?
Zna se ko su vlasnici tih diploma, zna se koje ustanove su ih izdale, zna se gdje su se osobe sa tim diplomama uposlile i koliko dugo rade na tim radnim mjestima... Ali se ne zna koje mjere se poduzimaju i kakve posljedice snose počinioci ove vrste kriminala?
Evo recimo kako i šta će o tome misliti oni koji su odbijeni na konkursima prilažući legalnu diplomu nad kojom je prednost dobila ta falsifikovana? Ili šta da čini onaj ko je dugi niz godina nezaposlen zbog toga što ga je na konkursu istisnuo onaj sa falsifikatom i godinama ubire plate dok ovaj ide od konkursa do konkursa ali bezuspješno.
I naravno tu su i čitav niz drugih problema vezanih za ovu oblast a koji spadaju u mito, korupciju, štele i kriminal...
-
DonieBrasco
#38699 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Lazne diplome su sistematski organizovani kriminal to je kristalno jasno, kao i vecina stvari u ovoj drzavi tj. zloupotreba institucija od strane pojedinaca i grupa koje korumpirane.
-
BiBi911
#38700 Re: Popularne stvari koje ne kontam
te neregularne diplome su kaznjivo djelo i vecina tih diploma je uposlena u drzavnim sluzbama. U privatnom sektoru ih je malo ili ne dolaze do izrazaja. Susretao se sa mnogo takvih ali u privatnom sektoru takvi se brzo ucutkaju ili nesto nauce pa se to ne primjeti.mishic wrote: ↑11/12/2024 15:10 Teško je naći adekvatnu temu na Klixu za problem koji je nevjerovatan a tiče se nekoliko oblasti naše svakodnevnice.
Mada ni ovi sa regularnm diplomama nisu nesto bolji cak sto vise.
ali ako neko misli da mu zavrsen Fakultet ili neka druga skola diploma donosi odmah posao i da mu se svi mi moramo odmah nakloniti tI se gadno varas/te.
ja ne kontam ljude koji ganjaju samo drzavnu sluzbu. i tako nekih godina i godina. ili na osnovi nekih "tuznih" benificija hoce posao.
ja imam taj neki drzavni regularni fakultet zavrsen ali ta skola mi je dala 5% znaanj ostalo sam sve mukom kroz posao naucio. pogotovo nasi fakulteti gdje prakse NEMA.
i krtko pitanje kako dokazat da je neko korisnik te diplome ili kako dokazat da je neki fakultet izdavao te diplome. kada na 95% drzavnih se na isti nacin moze zavrsit diploma cak i brze no sto moze u Travniku. A o srednjim skolama da se ne prica one su jos gore od fakulteta