W0rM wrote: ↑21/11/2024 13:41
apsidejzi wrote: ↑21/11/2024 13:27
W0rM wrote: ↑21/11/2024 12:48
Ja, i?
I dalje ne objasnjava zasto uzimati kao sa svedskog stola, marama nije obavezna, ali se klanja ovako?
Eh sad smo dosli do pravog pitanja i vjerovatno najveceg razloga zasto sam ja odlucio bataliti islam u potpunosti. Ovo sto cu ti sada napisati je proces koji je trajao 5 godina uz istrazivanje i borbu sa sobom da to prihvatim. Tako da ne ocekujem da ces prihvatiti. Vjerovatno ces razumjeti na intelektualnom nivou ali neces prihvatitina emotivnom nivou.
Ako se vratimo 1000 godina unazad u zlatno doba islama, pronacemo veliku raznolikost u islamskom misljenju. Imali smo siroku lepezu misljenja i stavova. Ako procitas Al Muqaddimah od Ibn Hajduna npr mozda ces to ponajbolje i razumjeti. Najveca intelektualna bitka se vodila izmedju Ibn Sine i El Gazalija, mada je bilo mnogo mnogo intelektualnih bitki u tom dobu. I niko nikoga nije optuzivao za herezu. Svi su bili muslimani i sve je bilo u sklopu islama. Upravo zbog ove nedefinisanosti Kur'ana. Ako neko smatra da je ovo ispravno on pronadje to u Kur'anu i to bude njegova vjera. Islam je tada bio kao Hinduizam danas. Bio je kisobran za mnoge podpravce. Nije bilo ispravnog i pogresnog pravca iako su svi za sebe mislil da su ispravni. Danas imamo samo sjenku ondasnjeg islama u vidu vehabizma, sufizma, siizma... ili u vidu pravnih pravaca tj mezheba. Tada je bilo mnogo vise pravaca i drzavna vlast nije odredjivala ko je upravu ko ukrivu. Obicno bi se ljudi grupisali u istomisljenike i imao si podrucja gdje su pojedini bili dominantne. Ponekad bi ratovali jedni s drugima ali to je vise bilo zbog ekonomskih nego pravnih neslaganja.
Helem, takav jeda bogati islamski zivot u kojem je svaka jedinka mogla pronaci svoje mjesto pod kisobranom islama (kao sto danas svaka jedinka moze naci mjesto pod kisobranom hinduzima ako zeli), je nestao kada je Dzingis kan zauzeo vecinu tadasnje hilafeta, i spalio sve biblioteke. Tada je doslo do velikog filtriranja islama. Naime, jedna od tih mnogih struja u islamu je bila struja bazirana na El Gazaliju. On je prva osoba koja je tek 500 godina nakon Muhameda uvela pravila i red u islam. On je prvi odredio i formalizirao u sta musliman vjeruje i sta musliman radi ako zeli da bude musliman. Danas to nazivamo imanski i islamski sarti. To nije postojalo u prvih 500 godina islama. Svaka grupa je imala neka svoja pravila i bas kao ova drugarica, ako se otkrije ali i dalje vjeruje u Boga to je OK. Medjutim, po Gazaliju to nije OK i ona je trebala da bude ubijena zbog hereze i izlaska iz islama. On je prvi uveo ubistvo otpadnika iz islama i on je prvi uveo kriterije koji nekoga cine otpadnikom iz islama.
Sta se desava nakon Dzingis kana i spaljivanja knjiga? Desava se da je na vlast dosao halifa koji je bio sljedbenik El Gazalija. U to doba je bilo popularno pamtiti knjige velikih ucenjaka napamet. Bas kao sto danas imamo hafize Kur'ana (ljude koji znaju napamet knjigu od prvog do zadnjeg slova) tako smo imali hafize Ibn Sininih djela, El Gazalijevih djela i mnogih ostalih. Imali smo ljude koji su znali hadiske zbirke napamet (imamo ih i danas), ali i mnoge druge knjige. Sta ce se desiti nakon paljenja knjiga u vecini islamskih biblioteka? Halifa koji je bio sljedbenik El Gazalija je ulozio mnogo para da se skupe svi hafizi Gazalijevih djela i da se te knjige ponovo napisu i da ostanu na papiru. A sta se desilo sa knjigama koje je napisao Ibn Sina npr? One su spaljene od strane Dzingis kana a oni ljudi koji su ih znali napamet su umrli. Tek je poneki od njih zapisao iste i spasio ih. Tako je recimo 2005-e godine pronadjena jedna Ibn Sinina knjiga u danasnjem Izraelu. Ja imam tu knjigu u svojoj biblioteci. neki njegov ucenik je samovoljno napisao tu knjigu po svom sjecanju.
Znaci s jedne strane imamo drzavnu vlast koja finansira zapisivanje knjiga koje odgovaraju vlasti s druge strane pojedinci u svojoj moci pokusavaju spasiti sta se spasiti moze. naravno da ce prevladati ono sto se vise finansira. i tako se desilo veliko filtriranje islama gdje je uglavnom prezivjelo ovo Gazalijevo i danas svi uce o islamskim i imanskim sartima i svi znaju sta je halal a sta haram a u principu prije 800-1000 godina islamski svijet je bio potpuno drugaciji.
Kao sto rekoh, meni je trebalo 5 godina da procesuiram ovo i da se uvjerim da danasnji islam nije islam s kojim je dosao Muhamed nego je tumacenje El Gazalija, koje je prezivjelo zahvaljujuci Dzingis kanu i tom nesretnom halifi koji je placao obnovu biblioteke El Gazalijevih djela. islam je prije njega bio mnogo siri i bogatiji.
Tvoje poimanje stvari i procesa. Nije Bagdad bio jedini grad gdje su spisi i knjige cuvale. I dalje nema odgovora na moj post iznad. Ne treba uzimati kao sa svedskog stola i tumaciti "po svome", pogotovo kod hadisa koji su "sahih" kategorije.
To "ja mislim", "nigdje nepise", "bilo prije", za sebe zadrzati, istraziti, raspitati se dobro, pa onda komentarisati.
Naravno da nije Bagdad jedini grad gdje su se knjige cuvale, ali nije Dzingis kan ni zauzeo samo Bagdad. Procitaj malo historiju pa ces vidjeti koliko je i sta zauzeo. Lik je bukvalno unistio islamsku kulturu u par godina. Nakon Gazalija, islam vise nije bio isti. To nije moje misljenje, to je cinjenica.
Koju je tesko prihvatiti. Razumijem. To sam i napisao na pocetku posta. Meni je trebalo 5 godina da je sazvacem i postepeno sebe uvjerim da nisam pogresno procitao ni shvatio. U 12 stoljecu se bukvalno desilo veliko filtriranje islama. Ovo u sta ti danas vjerujes je Gazalijeva verzija. ne kazem ja da je ona neispravna, ali kazem da je jedna od mnogih koje su postojale. Ima jos jedna zanimljiva stvar vezano za to. Islamsko zlatno doba je trajalo sve do trenutka do kada je Gazalijeva ideja prevladala. Cim je on postao dominantan, islam je poceo padati.
Meni je to dosta indikativno o cemu se radi. Islam je postao kanon. Do tada je bilo slobodno tumacenja Kur'ana gdje je bilo mjesta za svakoga, a od tada krece filtriranje i proganjanje. Rezultat - pocetak pada islamskog carstva od kojeg se nikada nije oporavilo.
Nakon sto sam to skontao i prihvatio, upitao sam sebe: pa jel islam bio ispravniji (ako je ikada i bio ispravan) u prvih 500 godina prije Gazalija ili je bas Gazali morao doci da nametne svoj stav. Svi muslimani i svi ucenjaci koji su zivjeli prije Gazalija, ukljucujuci i ashabe su budale, a on ko biva pametan. I svi njegovi savremenici budale, a on kao pametan. Naravno da ne. Izvrseno je brutalno filtriranje islama za korist vladajuce klase tog doba. Halifa je uradio isto ono sto je crkveni sabor uradio sa biblijom 400 godina nakon isusa. Izabrao ono sto je ispravno.
Cak sta vise, muslimani danas ne slijede ni Gazalija nego tog halifu koji je izabaro Gazalija. Da je kojim slucajem on volio Ibn Sinu, danas bi islam bio potpuno drugaciji. Znas, kod mene se to zove: prodaja muda pod bubrege. Ovaj halifa je mislio nesto, imao pare i sad ja 800 godina kasnije trpim posljedice njegovog izbora.
kao sto rekoh, tvoja reakcija je ocekivana. Zimus je Sukrija Ramic napisao knjigu "Savremena metodologija" u kojoj je govorio o hadisima i tumacenju Kur'ana. Nije napisao ovo sto sam ja napisao, ali kad citas knjigu uvidjas da je i on nadosao na isto ovo o cemu ja pricam. Samo se nije izrazio ovako. I dozivio je takvu kritiku od muslimana da su ga se haman svi odrekli. Tesko je prihvatiti gorku istinu: Islam je filtriran.