Porez na kupovinu nekretnine!!??

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dixi5

#51 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by dixi5 »

korisnicki wrote: 20/11/2024 13:33 Nema interesa, ne vjeruje u pravnu sigurnost u BiH.
Znaci govori gluposti. Da je siguran u ono sto govori, isao bi do strasbura :D
korisnicki wrote: 20/11/2024 13:33 Nego, šta je to definicija dvostruko oporezvanje?
Dvostruko oporezivanje se valjda odnosi na placanje poreza u jednoj i/ili drugoj zemlji.
korisnicki

#52 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by korisnicki »

dixi5 wrote: 20/11/2024 13:45
korisnicki wrote: 20/11/2024 13:33 Nema interesa, ne vjeruje u pravnu sigurnost u BiH.
korisnicki wrote: 20/11/2024 13:33 Nego, šta je to definicija dvostruko oporezvanje?
Dvostruko oporezivanje se valjda odnosi na placanje poreza u jednoj i/ili drugoj zemlji.
Moguće, ali svakako nije normalno za jednu te istu stvar plaćati više puta porez.
holowey

#53 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by holowey »

korisnicki wrote: 20/11/2024 15:07
dixi5 wrote: 20/11/2024 13:45

pdv se odnosi na dodanu vrijednost... znaci kupis stan po jednoj cijeni, prodas ga po vecoj cijeni, pdv bi bio naplativ na tu razliku u cijeni, tj dodanu vrijednost... ne platis pdv na cijeli iznos nego na dodatnu vrijednost... ali kod daljeg prometovanaj nekretnina nema vise placanja pdv-a, placas ga samo kod prve kupovine od izgradnje, ali placas drugu vrstu poreza... znaci nije nista poreza duplirano...

edit: pobrkalo mi se quotiranje...
tap3ah75

#54 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by tap3ah75 »

Moze li mala pomoć ako neko zna

Da se odmah zna ... kupljena vikendica ali je u ugovoru o kupoprodaji i svim dosadašnjim papirima pisalo i vođeno je kao KUĆA I DVORIŠTE"
Podnio sam zahtjev da me oslobode od plaćanja poreza na osnovu pripadnosti ARBiH.

Došla mi je odbijenica i obavijest da porez moram platiti.
Obrazloženje je da je komisija sad kad je izlazila klasicifirala objekat kao VIKEND OBJEKAT.

Ima li tu fajde žaliti se ... zar mogu tako na "svoju ruku" promijeniti "klasu" objekta.

I ovo što piše ... da žalba ne odlaže izvršenje rješenja .... je li to znači ako se budem žalio da ipak trebam uplatiti porez? ... da mi ne spucaju kamate ako se slučajno razvuče ovo oko žalbe.
Pa ako kojim slučajem se usvoji žalba da će mi vratiti lovu
Didier

#55 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by Didier »

tap3ah75 wrote: 17/12/2024 13:22 Moze li mala pomoć ako neko zna

Da se odmah zna ... kupljena vikendica ali je u ugovoru o kupoprodaji i svim dosadašnjim papirima pisalo i vođeno je kao KUĆA I DVORIŠTE"
Podnio sam zahtjev da me oslobode od plaćanja poreza na osnovu pripadnosti ARBiH.

Došla mi je odbijenica i obavijest da porez moram platiti.
Obrazloženje je da je komisija sad kad je izlazila klasicifirala objekat kao VIKEND OBJEKAT.

Ima li tu fajde žaliti se ... zar mogu tako na "svoju ruku" promijeniti "klasu" objekta.

I ovo što piše ... da žalba ne odlaže izvršenje rješenja .... je li to znači ako se budem žalio da ipak trebam uplatiti porez? ... da mi ne spucaju kamate ako se slučajno razvuče ovo oko žalbe.
Pa ako kojim slučajem se usvoji žalba da će mi vratiti lovu
Sve si dobro skontao. Sad na osnovu toga traži legalizaciju objekta, mada je moguće da je već opština legalizovala u okviru projekta harmonizacije knjiga, tako da možda već imaš dozvolu, što opet znači da je objekat sada i vredniji nego ranije.
Post Reply