"Trojka"

Post Reply
Altsa

#1776 Re: "Trojka"

Post by Altsa »

A_A_AKCIJA wrote: 20/11/2024 13:08 Nevjerojatno kako se glupa priča prima.

Aerodrom i ako ode pod koncesiju, ništa ne mijenja.
Govorim, ako ode.

Ostaju ljudi zaposleni, takse idu državi svakako.
Aerodrom ostaje u vlasništvu.
Koncesija se plaća državi.

Jedino što će se povećati promet, što i jeste razlog koncesije.

A aerodrom treba da postoji samo zbog toga, a ne da bude kasica prasica vlasti. Treba da ima što više putnika, jer mu je to osnovni cilj.
Više putnika, više turizma, lokalne potrošnje, više poslovnih prilika, jeftinije avio karte ...

Ogromna je lista koristi.

Ali za krezube SDA glupane, ovo je izdaja.

Inače, za sve koji se pitate, prošle godine aerodrom je imao 12.5 miliona dobiti.

Edit, zaboravih napisati

Trojka je svjesno ostavila Alana Bajića kao direktora ispred SDA, jer je dobro radio posao, jedno vrijeme. Toliko o tome da je cilj samo pokupiti fotelje, a ostavljen SDA direktor.

Onda je počeo solirati sa nabavkama za SDA i zato će biti smijenjen.

I upravo zato kreštanje iz SDA, jer ode njihov direktor, odoše tenderi. Nikakve tu ljubavi i patriotskih osjećaja nema.

Samo pare ih bole
Pricas gluposti je si neznalica i najobicniji poslusnik stranke koji pise ono sto su mu oni gore naredili. Losih primjera koncesija imas kolko hoces a to su npr. Budimpesta, Beograd, Priština pa i Zagreb. U CG isto ne znaju sta da rade. Jedni su za drugi ne bas zbog losih stvari koje cesto preovladaju u odnosu na dobre. U Skoplju i pored povecanja broja putnika od 20% ima i negativnih stvari koje dovode u sumnju davanje koncesija.
A to da cete imati direkte visokobudzetne letove iz SA sa destinacijama po cijelom svijetu mozete samo sanjati.
Last edited by Altsa on 20/11/2024 13:35, edited 1 time in total.
cvrčak_na_hedonizmu

#1777 Re: "Trojka"

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Broj putnika, ako si tranzitni aerodrom, ne znaci previse osim za kafice i radnje na aptu-u.

Skoro svi aerodromi su sjebani kada su dati pod koncesiju, skoro svi. Ne slusajte gajgera, taj bi clana familije prodao za malo funkcije.
dr_Evil

#1778 Re: "Trojka"

Post by dr_Evil »

anelsol wrote: 19/11/2024 21:03

Nesposobnost ili nehtjenje da se rekonstruiše pruga u dužini od 80 metara je šokirajuća. Dakle svjesno se posmatra propadanje privrede i ne poduzima se ništa. Kada sam pročitao da će Autoceste raditi rekonstrukciju pruge, odmah mi je bilo jasno da je to jedna ili vrlo glupa ili zlonamjerna ideja da bi se postupak rekonstrukcije odužio što više. Ko je lično bio režiser svega toga možemo nagađati, ali da cjelokupna vlada tu ideju podrži, pa treba ih snoge na nogu. Teški debilizam. Što se mene tiče, nakon ovoga trojka sigurno neće dobiti moj glas na sljedećim izborima.
Pa susjed ja i ti se pazimo, ali mes cini da ti nisi ni bio glasaĆ Trojke :D
A_A_AKCIJA

#1779 Re: "Trojka"

Post by A_A_AKCIJA »

Altsa wrote: 20/11/2024 13:23 Pricas gluposti je si neznalica i najobicniji poslusnik stranke koji pise ono sto su mu oni gore naredili. Losih primjera koncesija imas kolko hoces a to su npr. Budimpesta, Beograd, Priština pa i Zagreb. U CG isto ne znaju sta da rade. Jedni su za drugi ne bas zbog losih stvari koje cesto preovladaju u odnosu na dobre. U Skoplju i pored povecanja broja putnika od 20% ima i negativnih stvari koje dovode u sumnju davanje koncesija.
A to da cete imati direkte visokobudzetne letove iz SA sa destinacijama po cijelom svijetu mozete samo sanjati
Haj ponovo pročitaj

Ja ne branim koncesiju.

Govorim da i ako se desi, nije kraj svijeta jer može biti jako uspješna.

Sve je stvar ugovora koji se sklopi, a ne koncesije kao koncepta.

Naravno da ima loših koncesija, kao što ima i aerodroma koji tavore i bez koncesije.
dr_Evil

#1780 Re: "Trojka"

Post by dr_Evil »

Altsa wrote: 20/11/2024 13:23
Pricas gluposti je si neznalica i najobicniji poslusnik stranke koji pise ono sto su mu oni gore naredili. Losih primjera koncesija imas kolko hoces a to su npr. Budimpesta, Beograd, Priština pa i Zagreb. U CG isto ne znaju sta da rade. Jedni su za drugi ne bas zbog losih stvari koje cesto preovladaju u odnosu na dobre. U Skoplju i pored povecanja broja putnika od 20% ima i negativnih stvari koje dovode u sumnju davanje koncesija.
A to da cete imati direkte visokobudzetne letove iz SA sa destinacijama po cijelom svijetu mozete samo sanjati.
Losih koncesija koliko hoces, dobrih koncesija koliko hoces. Kako god uzmes koncesija je dokaz nesposobnosti svih gradjana Bosne i Hercegovine pa kako god se oni zvali.

Normalne drzave naprave drzavnu firmu koja ce voditi aerodrome i daju joj pod koncesiju sve aerodrome drzave.

Nama prodaju duma pod bubrege jos od 91-e sa privatizacijom.
cvrčak_na_hedonizmu

#1781 Re: "Trojka"

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

dr_Evil wrote: 20/11/2024 13:41
Losih koncesija koliko hoces, dobrih koncesija koliko hoces. Kako god uzmes koncesija je dokaz nesposobnosti svih gradjana Bosne i Hercegovine pa kako god se oni zvali.

Normalne drzave naprave drzavnu firmu koja ce voditi aerodrome i daju joj pod koncesiju sve aerodrome drzave.

Problem je sto se daje JP koje posluje u dobrom plusu pod koncesiju, kontas. Da se daju Mostar, BL pa i Tuzla ima smisla, Sarajevo NEMA. Ne pravdaj ono sto se ne moze opravdati.
Altsa

#1782 Re: "Trojka"

Post by Altsa »

A_A_AKCIJA wrote: 20/11/2024 13:39
Altsa wrote: 20/11/2024 13:23 Pricas gluposti je si neznalica i najobicniji poslusnik stranke koji pise ono sto su mu oni gore naredili. Losih primjera koncesija imas kolko hoces a to su npr. Budimpesta, Beograd, Priština pa i Zagreb. U CG isto ne znaju sta da rade. Jedni su za drugi ne bas zbog losih stvari koje cesto preovladaju u odnosu na dobre. U Skoplju i pored povecanja broja putnika od 20% ima i negativnih stvari koje dovode u sumnju davanje koncesija.
A to da cete imati direkte visokobudzetne letove iz SA sa destinacijama po cijelom svijetu mozete samo sanjati
Haj ponovo pročitaj

Ja ne branim koncesiju.

Govorim da i ako se desi, nije kraj svijeta jer može biti jako uspješna.

Sve je stvar ugovora koji se sklopi, a ne koncesije kao koncepta.

Naravno da ima loših koncesija, kao što ima i aerodroma koji tavore i bez koncesije.
Nema koncesionih ugovora gdje je "prodavac" tog aerodroma dobro prosao. Ja sam za koncesiju ali nerentabilnih aerodroma Tuzla i BL ali ne onog koji posluje pozitivno. I da, ti si za koncesiju kao i tvoja trojka samo sto si to zavio u celofan.
Altsa

#1783 Re: "Trojka"

Post by Altsa »

dr_Evil wrote: 20/11/2024 13:41

Koncesija je dokaz nesposobne vlasti a ne gradana. Kakve ja imam veze sa koncesijom osim da dignem glas da sam protiv. Koncesija da za nerentabilne aerodrome za one koji non-stop napreduju i posluju pozitivno ne. Sta tu ne razumis.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1784 Re: "Trojka"

Post by sime_cipol »

_BataZiv_0809 wrote: 20/11/2024 11:59
Tvrtko II Kotromanić wrote: 20/11/2024 11:49
_BataZiv_0809 wrote: 20/11/2024 11:42

Sto prije koncesija to bolje
ozb, zasto mislis da bi SJJ trebao pod koncesiju?
Zato sto moram presjedat skoro za svaku ozbiljniju destinaciju koja nije Bec ili Istanbul
Ne brini se.
I kad bude koncesija, opet ces presjedati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1785 Re: "Trojka"

Post by _BataZiv_0809 »

sime_cipol wrote: 20/11/2024 13:54
Tvrtko II Kotromanić wrote: 20/11/2024 11:49

ozb, zasto mislis da bi SJJ trebao pod koncesiju?
Zato sto moram presjedat skoro za svaku ozbiljniju destinaciju koja nije Bec ili Istanbul
Ne brini se.
Ako je tako onda sam protiv.
Vrlo je jednostavno.
Zelim bolju povezanost i da ne moram preko Zagreba i Beograda presjedati za svaku iole nestandardnu relaciju.
doktor78

#1786 Re: "Trojka"

Post by doktor78 »

dr_Evil wrote: 20/11/2024 13:38

Nesposobnost ili nehtjenje da se rekonstruiše pruga u dužini od 80 metara je šokirajuća. Dakle svjesno se posmatra propadanje privrede i ne poduzima se ništa. Kada sam pročitao da će Autoceste raditi rekonstrukciju pruge, odmah mi je bilo jasno da je to jedna ili vrlo glupa ili zlonamjerna ideja da bi se postupak rekonstrukcije odužio što više. Ko je lično bio režiser svega toga možemo nagađati, ali da cjelokupna vlada tu ideju podrži, pa treba ih snoge na nogu. Teški debilizam. Što se mene tiče, nakon ovoga trojka sigurno neće dobiti moj glas na sljedećim izborima.
Pa dobro, nije čovjek ni napisao da je do sad glasao, on samo kaže da neće na sljedećim izborima glasat za njih :D
ljubijankic

#1787 Re: "Trojka"

Post by ljubijankic »

doktor78 wrote: 20/11/2024 13:58
dr_Evil wrote: 20/11/2024 13:38

Pa dobro, nije čovjek ni napisao da je do sad glasao, on samo kaže da neće na sljedećim izborima glasat za njih :D
Sramota napisati za koga je glasao, ovako se to lijepo umota :lol:
sime_cipol

#1788 Re: "Trojka"

Post by sime_cipol »

_BataZiv_0809 wrote: 20/11/2024 13:56

Ne brini se.
Vrlo je jednostavno.
Zelim bolju povezanost i da ne moram preko Zagreba i Beograda presjedati za svaku iole nestandardnu relaciju.
Nije koncesionar ili avio kompanija tu zbog tebe, mene, nas, nego zbog svoje zarade. Ako bude interesovanje za Mallorcu, bice i let. Ako ne bude, ukinuce ga. Isto tako i za bilo koju drugu destinaciju. Ovdje je samo pitanje kome ce ici dobit od 10ak miliona narednih 30 godina, cca 300mil, BiH ili nekom drugom.
A_A_AKCIJA

#1789 Re: "Trojka"

Post by A_A_AKCIJA »

Altsa wrote: 20/11/2024 13:45 Nema koncesionih ugovora gdje je "prodavac" tog aerodroma dobro prosao. Ja sam za koncesiju ali nerentabilnih aerodroma Tuzla i BL ali ne onog koji posluje pozitivno. I da, ti si za koncesiju kao i tvoja trojka samo sto si to zavio u celofan.
Tirana je primjer uspješne koncesije.

Za deset godina, tri puta veći promet putnika.

Sofija isto.

Realno, lupaš gluposti.

Sve je pitanje realizacije.

Ako se koncesionar obaveže na investicije, ako preuzme obavezu rasta broja putnika i letova, imaš uspješnu priču.

Ako pustiš da rade šta hoće onda nemaš

Investicije u aerodrom Sofija u periodu 2023-2025 su 150 miliona maraka

Od početka koncesije, to je ukupno 1.2 milijarde KM.

Ako uzmemo da je profit Sarajevskog aerodroma 12 miliona, mogli bi narednih sto godina investirati kompletan profit da to stignemo.

A ti i dalje slušaj Biščević-Tokić kako te loži, a zapravo samo kuka zbog izgubljenog tendera
Prpa.ba

#1790 Re: "Trojka"

Post by Prpa.ba »

Prpa.ba wrote: 20/11/2024 11:47 Zar nismo imali prilicno argumentovanu diskusiju po ovom pitanju?

Da sumiram svoj zakljucak od tada, evo stupilo je na snagu "dugorocno" OHR-ovo rjesenje za "deblokadu Federacije". Neka vladajuca koalicija pokusa zamijeniti jednog svog ministra kada ima demokratski kapacitet u skladu sa svim vazecim propisima.

Odgovor: nece moci. Odluka kojom su HDZ i Trojka postali vlast "demokratski" je vrijedila samo jedan dan.

Da se razumijemo, da je ta odluka postala dugorocno rjesenje, i ja bih bio na strani Trojke. Nije.
Pa zbog te diskusije te i pitam.
Tad si bio dosta manje jednostran.
Tesko mi je uvaziti stav da su HDZ i Trojka dobili mandat od gradjana Federacije BiH, kada je mandat ipak ocigledno dat odlukom OHR-a, a na osnovu intervencija pomnog izbornog inzenjeringa koje je Smit radio uz sada vec ocitu pomoc Zagreba. S ciljem da SDA ne bude vlast, ali da HDZ bude, i pri tom se zadrze mehanizmi blokade HDZ-a, ali ne i SDA (tj. zavisno od slucaja). Iako obje stranke uzivaju slican nivo snage u zakonodavnim organima kojim se okida mogucnost blokade.

Mozda pisem malo zesce od ovog, ali je krace. :mrgreen:
dr_Evil

#1791 Re: "Trojka"

Post by dr_Evil »

Altsa wrote: 20/11/2024 13:49
Koncesija je dokaz nesposobne vlasti a ne gradana. Kakve ja imam veze sa koncesijom osim da dignem glas da sam protiv. Koncesija da za nerentabilne aerodrome za one koji non-stop napreduju i posluju pozitivno ne. Sta tu ne razumis.
Pa gledaj, valjda su nam ti u vlasti ono najbolje medju nama. Valjda je logicno da je ministar saobracaja mnogo sposobniji od mene i od tebe, a evo i birali smo ga na kraju dana.

Sto ce reci, da generalno smo nesposobni, nesposobni smo izabrati, nesposobni smo izboriti se, nesposobni smo da pustimo da nas vodi moral.

Valjda i taj ministar, ako uzmemo da je on sposoban i dobar nema kome povjeriti aerodrom da vodi, jer eto nema sposobnog menadzera. Evo nek ima sve to, onda nije sposoban da se izbori sa rusilackim faktorom u drzavi...

Mozemo reci da ovo sta sam napisao i nije tacno, i da cu se ja sloziti s tobom, ali opet smo ja i ti nesposobni da uradimo ista sa tom informacijom ;)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1792 Re: "Trojka"

Post by _BataZiv_0809 »

sime_cipol wrote: 20/11/2024 14:01
_BataZiv_0809 wrote: 20/11/2024 13:56
Ne brini se.
Vrlo je jednostavno.
Nije koncesionar ili avio kompanija tu zbog tebe, mene, nas, nego zbog svoje zarade. Ako bude interesovanje za Mallorcu, bice i let. Ako ne bude, ukinuce ga. Isto tako i za bilo koju drugu destinaciju. Ovdje je samo pitanje kome ce ici dobit od 10ak miliona narednih 30 godina, cca 300mil, BiH ili nekom drugom.
Nisam nesto od te dobiti do sada ni vidio.
sime_cipol

#1793 Re: "Trojka"

Post by sime_cipol »

Ne daje se ovdje koncesija zbog opste dobrobiti, nego jer se to obecalo samo da se dodje na vlast ili da se ostane na vlasti, jer sto bi neko iz ambasade nekoliko puta spominjao, sta oni imaju od toga.
Sad se samo treba skuhati zaba.
Haris.ba

#1794 Re: "Trojka"

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 20/11/2024 14:15 Nisam nesto od te dobiti do sada ni vidio.
Pa nisi vlasnik ni koncesionar. Nece tebi uplacivati. :D

Znaci, zato sto trojka ne zna uloziti dobit aerodroma u aerodrom ili uplatiti u budzet - treba ga u koncesiju? Zanimljivo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1795 Re: "Trojka"

Post by _BataZiv_0809 »

Prpa.ba wrote: 20/11/2024 14:06 Tesko mi je uvaziti stav da su HDZ i Trojka dobili mandat od gradjana Federacije BiH, kada je mandat ipak ocigledno dat odlukom OHR-a, a na osnovu intervencija pomnog izbornog inzenjeringa koje je Smit radio uz sada vec ocitu pomoc Zagreba. S ciljem da SDA ne bude vlast, ali da HDZ bude, i pri tom se zadrze mehanizmi blokade HDZ-a, ali ne i SDA (tj. zavisno od slucaja). Iako obje stranke uzivaju slican nivo snage u zakonodavnim organima kojim se okida mogucnost blokade.

Mozda pisem malo zesce od ovog, ali je krace. :mrgreen:
Pa mandat ima onaj ko je skupio 50%+1 u Parlamentu, a to su Trojka HDZ i trabanti (pun intended :mrgreen: )

Mislim da smo zadnji put imali konzenzus da je Smit dao Lendi blokadu u ruke pa mu je onda oduzeo. Kao i da mu je blokadu dao nehoticno a da hoticno bilo pomaganje HDZ-u.
A_A_AKCIJA

#1796 Re: "Trojka"

Post by A_A_AKCIJA »

sime_cipol wrote: 20/11/2024 14:15 Ne daje se ovdje koncesija zbog opste dobrobiti, nego jer se to obecalo samo da se dodje na vlast ili da se ostane na vlasti, jer sto bi neko iz ambasade nekoliko puta spominjao, sta oni imaju od toga.
Sad se samo treba skuhati zaba.
De ba, kakve više teorije zavjere.

Ko neki kolač 12 miliona profita nekom gigantu sa zapada?

U Sofiji koncesionar uložio 1.2 milijarde, a eto ovdje kod nas je 12 miliona aman zaman.

Ljudi, istražite prvo priču.

Da radiš bolje moraš investirati. Ogroman novac je u pitanju. Tirana u tri godine uloženo 75 miliona eura.

Samo je ključ napraviti dobar posao i ugovor. Bez puno prostora za zajeb.

Inače, decenijama će rasti aerodrom mravljim koracima.

A SDA samo plače zbog uhljeba i tendera sa aerodroma.

Zaboli njih za zajedničkim dobrom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1797 Re: "Trojka"

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 20/11/2024 14:17
_BataZiv_0809 wrote: 20/11/2024 14:15 Nisam nesto od te dobiti do sada ni vidio.
Bingo.
Sta me onda briga ako dobijem da mogu na poslovni sastanak u Mihnen stici direktno bez da idem preko Beca i ustajem u 3 ujutro.
A_A_AKCIJA

#1798 Re: "Trojka"

Post by A_A_AKCIJA »

Haris.ba wrote: 20/11/2024 14:17 Znaci, zato sto trojka ne zna uloziti dobit aerodroma u aerodrom ili uplatiti u budzet - treba ga u koncesiju? Zanimljivo.
Kada pogledatš koje su cifre, onda ti bude jasno

1.2 milijarde uloženo u Sofiji za 10 godina od strane koncesionara.

Možemo za sto godina to izvesti
Haris.ba

#1799 Re: "Trojka"

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 20/11/2024 14:23
Bingo.
Sta me onda briga ako dobijem da mogu na poslovni sastanak u Mihnen stici direktno bez da idem preko Beca i ustajem u 3 ujutro.
Neka se stavi to u ugovor o koncesiji. Da bude direktna linija za Minhen orilo gorilo? Hoce se staviti?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1800 Re: "Trojka"

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 20/11/2024 14:24
_BataZiv_0809 wrote: 20/11/2024 14:23

Bingo.
Neka se stavi to u ugovor o koncesiji. Da bude direktna linija za Minhen orilo gorilo? Hoce se staviti?
Otkud znam.
Kazem u kojem slucaju podrzavam koncesiju.
Sta si se upalio?
Post Reply