Nikad ne koristim default launcher-e
Od kako znam za sebe, na svakom telefonu sam na NOVA launcher-u. Tu mozes namjestiti 12x12 ako ti volja. I mjenjati velicinu ikona itd.
Moderator: Benq
Nikad ne koristim default launcher-e
Probah ga, besplatna verzija je dovoljna za moje potrebesuad-sarajevo wrote: ↑18/11/2024 06:31 Mene je to otjealo sa xiaomi-a. Kupio sam nova launcher kada je bio na nekoj akciji mada ni ovako nije nešto pretjerano skup. Po meni definitivno najbolji launcher.
Ako već nisi riješioHakiz wrote: ↑29/09/2024 14:50 Nego, odlijepio mi se ekran mobitela. Sreća pa se odlijepio na vrhu, a konektori su na dnu. Pa podignem ekran 1 cm od ostatka mobitela, a sve radi![]()
I ne, nije se odlijepilo zaštitno staklo, nego baš ekran.
Gledam unutrašnjost mobitela bez otvaranja![]()
Koje ljepilo bih smio upotrijebiti? Da li je "superljepilo" (CA, cijanoakrilat) preagresivno? Razmišljam o novom mobitelu, ali šteta bi bilo ovaj bacati, još je dobar. Osim što se raspada![]()
Xiaomi Redmi Note 7 je u pitanju.
Zalijepio davno. A onda vidim prije neki dan da se zadnje staklo, leđa, takođe odvojilo. Uplašim se da je razlog bubrenje baterije, pa kupim novi mobitel.fortaleza wrote: ↑19/11/2024 13:50Ako već nisi riješioHakiz wrote: ↑29/09/2024 14:50 Nego, odlijepio mi se ekran mobitela. Sreća pa se odlijepio na vrhu, a konektori su na dnu. Pa podignem ekran 1 cm od ostatka mobitela, a sve radi![]()
Koje ljepilo bih smio upotrijebiti? Da li je "superljepilo" (CA, cijanoakrilat) preagresivno? Razmišljam o novom mobitelu, ali šteta bi bilo ovaj bacati, još je dobar. Osim što se raspada![]()
Xiaomi Redmi Note 7 je u pitanju.![]()
Ja sam na Note 7 mijenjao ekran i vrlo vjerojatno ovaj dio što je blizu proximity senzora priljepio i prestao je raditi, odnosno zbog ljepila stalo registrira da je uređaj na uhu.![]()
Pa sam nakon toga flashao custom rom da bih dobio opciju isključenja senzora na whatsappu razgovoru i slično.
zasad radi
Priznaj, htio si novi mobitel.Hakiz wrote: ↑19/11/2024 13:54Zalijepio davno. A onda vidim prije neki dan da se zadnje staklo, leđa, takođe odvojilo. Uplašim se da je razlog bubrenje baterije, pa kupim novi mobitel.fortaleza wrote: ↑19/11/2024 13:50Ako već nisi riješioHakiz wrote: ↑29/09/2024 14:50 Nego, odlijepio mi se ekran mobitela. Sreća pa se odlijepio na vrhu, a konektori su na dnu. Pa podignem ekran 1 cm od ostatka mobitela, a sve radi![]()
Xiaomi Redmi Note 7 je u pitanju.![]()
Ja sam na Note 7 mijenjao ekran i vrlo vjerojatno ovaj dio što je blizu proximity senzora priljepio i prestao je raditi, odnosno zbog ljepila stalo registrira da je uređaj na uhu.![]()
Pa sam nakon toga flashao custom rom da bih dobio opciju isključenja senzora na whatsappu razgovoru i slično.
zasad radi
Nisam u Libanu da rizikujem eksploziju u džepu![]()
ZTE Nubia Red Magic ima takve ćoškove. Ali cijena i gramaža paprena.vjeshalica wrote: ↑29/09/2024 21:29 Jel ima neki Xaomi koji lici vizuelno na S23 ultra?
Kad kazem vizuelno, mislim da ima coskove ravne ne zaobljene?
S23 ultra mi se svidio, ali cijena ne, pa ima li sta priblizno ?
Hvl
a to ti je sve navika, nakon što smanjiš svjetlinu i navikneš se na 100% će ti smetat pogotovo uvečer.Lain Coubert wrote: ↑29/09/2024 14:45 Ne znam kako vi to tako, kod mene je na svakom mobitelu 100% svjetlina, jedino u krevetu smanjim da me ne jebe ako se prodbudim i uzmem telefon.
Vjeruj mi, nisam.fortaleza wrote: ↑19/11/2024 13:56Priznaj, htio si novi mobitel.SpoilerShowHakiz wrote: ↑19/11/2024 13:54Zalijepio davno. A onda vidim prije neki dan da se zadnje staklo, leđa, takođe odvojilo. Uplašim se da je razlog bubrenje baterije, pa kupim novi mobitel.fortaleza wrote: ↑19/11/2024 13:50
Ako već nisi riješio![]()
zasad radi
Nisam u Libanu da rizikujem eksploziju u džepu![]()
SpoilerShowZTE Nubia Red Magic ima takve ćoškove. Ali cijena i gramaža paprena.vjeshalica wrote: ↑29/09/2024 21:29 Jel ima neki Xaomi koji lici vizuelno na S23 ultra?
Kad kazem vizuelno, mislim da ima coskove ravne ne zaobljene?
S23 ultra mi se svidio, ali cijena ne, pa ima li sta priblizno ?
Hvl
A i SHARP Aquos R9, da ga ima kod nas uzeo bih ga, izgleda samo za Aziju.
Xiaomi i ovo što kod nas ide, nula bodova.
Prvi i cetvrti i peti se mogu nabaviti na olxu,polovni a ovi sto nisu za nase trziste mozda ima koji oglas ali ne bi ti to preporucio svakako,jer postoji velika sansa da neces imati neki 4g band i onda neces imati interneta cim mrdnes iz grada.
Prvi bi bio prvi izbor.zippoo87 wrote: ↑19/11/2024 20:04Prvi i cetvrti i peti se mogu nabaviti na olxu,polovni a ovi sto nisu za nase trziste mozda ima koji oglas ali ne bi ti to preporucio svakako,jer postoji velika sansa da neces imati neki 4g band i onda neces imati interneta cim mrdnes iz grada.
Bolja opcija ti je da uzmes global pa ako vec hoces da imas te neke aplikacije koje su tebi bitne a nemaju na global romu,instaliraj drugi ROM koji ima te app.
Uglavnom preporuka ti je da ne kupujes posebno modele za kinesko trziste,jer ces imati problem sa 4g internetom.
Hoces da instaliras ovaj linux na njih ?Hakiz wrote: ↑19/11/2024 20:24Prvi bi bio prvi izbor.zippoo87 wrote: ↑19/11/2024 20:04Prvi i cetvrti i peti se mogu nabaviti na olxu,polovni a ovi sto nisu za nase trziste mozda ima koji oglas ali ne bi ti to preporucio svakako,jer postoji velika sansa da neces imati neki 4g band i onda neces imati interneta cim mrdnes iz grada.
Bolja opcija ti je da uzmes global pa ako vec hoces da imas te neke aplikacije koje su tebi bitne a nemaju na global romu,instaliraj drugi ROM koji ima te app.
Uglavnom preporuka ti je da ne kupujes posebno modele za kinesko trziste,jer ces imati problem sa 4g internetom.
Ovo je razlog za baš te telefone:
https://www.ubuntu-touch.io
Ne moraju biti Xiaomi, njih sam spomenuo zato što je tema o njima.
zippoo87 wrote: ↑19/11/2024 20:53Hoces da instaliras ovaj linux na njih ?Hakiz wrote: ↑19/11/2024 20:24Prvi bi bio prvi izbor.zippoo87 wrote: ↑19/11/2024 20:04
Prvi i cetvrti i peti se mogu nabaviti na olxu,polovni a ovi sto nisu za nase trziste mozda ima koji oglas ali ne bi ti to preporucio svakako,jer postoji velika sansa da neces imati neki 4g band i onda neces imati interneta cim mrdnes iz grada.
Pa moze i X3 i note 9 pro...x3 ima 120 hz ekran,ostalo manje vise isto.
Prati ta dva modela i koji ti naleti blizu povoljno,pazari.
Koristim OnePlus Nord N10 koji je izgleda na ovoj listi također, da se isto tako povoljno naći, za ispod 150 polovan.Hakiz wrote: ↑19/11/2024 20:24Prvi bi bio prvi izbor.zippoo87 wrote: ↑19/11/2024 20:04Prvi i cetvrti i peti se mogu nabaviti na olxu,polovni a ovi sto nisu za nase trziste mozda ima koji oglas ali ne bi ti to preporucio svakako,jer postoji velika sansa da neces imati neki 4g band i onda neces imati interneta cim mrdnes iz grada.
Ovo što se uglavnom prodaje kod nas, ne samo Xiaomi. Ovih par modela što sam naveo nisu dostupni kod nas, čak su i Realme i Motorola slabo zastupljeni i to uglavnom samo najjeftiniji modeli, a i oni nemaju te ćoškaste ekrane.
Ma, ovdje sam spomenuo samo Xiaomi telefone jer je tema o njima. Naravno da ne bježim od drugih koji su na listi.fortaleza wrote: ↑20/11/2024 07:36Koristim OnePlus Nord N10 koji je izgleda na ovoj listi također, da se isto tako povoljno naći, za ispod 150 polovan.Hakiz wrote: ↑19/11/2024 20:24Prvi bi bio prvi izbor.zippoo87 wrote: ↑19/11/2024 20:04
Kod mene je 3 godine, i koristim ga i sad aktivno (uz neke pauze gdje sam koristio SONY XZ2 Premium).Hakiz wrote: ↑20/11/2024 10:43Ma, ovdje sam spomenuo samo Xiaomi telefone jer je tema o njima. Naravno da ne bježim od drugih koji su na listi.fortaleza wrote: ↑20/11/2024 07:36Koristim OnePlus Nord N10 koji je izgleda na ovoj listi također, da se isto tako povoljno naći, za ispod 150 polovan.Hakiz wrote: ↑19/11/2024 20:24
Prvi bi bio prvi izbor.
Ali, kada si ga već spomenuo, kakav je taj telefon kao uređaj? Kako bih mu mijenjao softver, samo hardver me interuje.
Ne bih puno da plaćam jer, kao što se vidi, za igru je. Ako igra prođe kako treba, onda bi se moglo razmisliti o hardverski boljem, novijem i skupljem telefonu.
Ubuntu telefon mi je veliko razočarenje, to jeste razočarao sam se što nije davno zaživio. Pa kada sam ovo vidio, obradovalo me je. Da se prekine ta iOS i Android dominacija, da telefon koj imam bude što više moj, a ne u "vlasništvu" Applea ili Googla. Kao kompjuter, kupiš mašinu pa na nju stavljaš OS i softver koji želiš. To bi trebalo i sa telefonima da može. A trenutno ne može, "zabranjemo "nam je.
Ima i ovo: https://replicant.us/
Baš ti hvalafortaleza wrote: ↑20/11/2024 11:36SpoilerShowKod mene je 3 godine, i koristim ga i sad aktivno (uz neke pauze gdje sam koristio SONY XZ2 Premium).Hakiz wrote: ↑20/11/2024 10:43Ma, ovdje sam spomenuo samo Xiaomi telefone jer je tema o njima. Naravno da ne bježim od drugih koji su na listi.
Ali, kada si ga već spomenuo, kakav je taj telefon kao uređaj? Kako bih mu mijenjao softver, samo hardver me interuje.
Ne bih puno da plaćam jer, kao što se vidi, za igru je. Ako igra prođe kako treba, onda bi se moglo razmisliti o hardverski boljem, novijem i skupljem telefonu.
Ubuntu telefon mi je veliko razočarenje, to jeste razočarao sam se što nije davno zaživio. Pa kada sam ovo vidio, obradovalo me je. Da se prekine ta iOS i Android dominacija, da telefon koj imam bude što više moj, a ne u "vlasništvu" Applea ili Googla. Kao kompjuter, kupiš mašinu pa na nju stavljaš OS i softver koji želiš. To bi trebalo i sa telefonima da može. A trenutno ne može, "zabranjemo "nam je.
Ima i ovo: https://replicant.us/
Uglavnom najbolji na njemu je audio, zvučnici su ok koliko za telefon mogu biti, a zvuk na utor za slušalice je jako dobar, ekvilajzer se može isključiti. Proširivu memoriju ima, kamera je ok ova osnovna uz GCam vjerojatno tu negdje sa X3 NFC koji si gledao, to je ta klasa, možda i bolja.
I to što uz stereo zvučnike, 3.5mm utor ima i proširivu memoriju pa je idealan za 150GB kvalitetne .flac muzikice, služi mi i kao audio player.
Čak sam se svojevremeno dvoumio oko ta dva, ali je ovaj presudio jer je ispod 200g težine, i ima Oxygen UI koji je jako dobar.
Fragilan je, kad već pitaš za hardver, već sam mu dva put mijenjao ekran, a nije mi puno ispadao, koristio sam bez maskice, čak se dogodilo da kaljenom staklu ne bude ništa, a ispod ekran skršen, mada ne ostavlja takav dojam. Ekran i jest najslabija točka, premda ima točne i ispravne boje, tu je bolji nego ijedan amoled, 90 Hz, maksimalna svjetlina je slaba i dok je ljeto slabija je vidljivost čak i na max osvjetljenju. Zna smetati.
Ekrane sam mijenjao sam, naručeni sa alija za 20tak $ pa je ispalo ok, i zamjenski ekrani su bili iste slabije kvalitete kakav je i original. Trenutno koristim s maskicom. Dogodio se i jedan bug, na svako mjesec dana kalibriram ponovo ekran zbog zezanja s proximitijem, ali to je vjerojatno posljedica zamjene ekrana.
Fingerprint je prosječan, u zadnje vrijeme radi bolje, ali čim su znojne ruke ne reagira, onda je tu face unlock. Haptični odaziv sam odmah bio isključio jer je neupotrebljivo.
Brzo punjenje je super, za satak, ali na tom Ubunutuu ćeš to svakako vjerojatno izgubit, jer je warp charge njihov propietary.
Baterija je ispočetka bila odlična sa 4300mAh, trenutno je SoT svega oko 3:30h, ali to je zato što ga osim primarne upotrebe koristim i kao hotspot, bez tog bi možda satak više nagurao, ali sam je spržio dijeljenjem neta.
Postoji i Lineage OS, android 14 custom rom koji planiram nabaciti.
Procesor je začuđujuće bolji od SD 732G koji koristi X3 NFC, a ima manji broj SD 690. Čudno davanje imena, mada je to sve jako slično.
Svejedno je na SONYju stariji flagship SD 845 bio jači.
Sve u svemu, dobiješ jedan midrange uređaj (sad već lowend, svejedno bolji od nekih najjeftinijih Samsunga i Xiaomija koji se tuše kod nas novi za 250 KM) koji ni u čemu nije najbolji, vidi se da nije flagship, ali u globalu radi dobro. Kao primarni telefon je zastario, ali meni služi jer nisam zahtjevan, a volim se igrati, i hardverski i softverski pa je zato idealan.
225 eura nov s dvogodišnjom garancijom prije tri godine, a u Americi se dobijao za 50$ za produženje ugovora, tako da trenutno ne vrijedi po meni više od 70tak eura.
Išao je i Zenfone 6 nedavno za 60 eura na piku, a na njuškalu Zenfone 8 za 80 koji su svojevremeno bili flagship uređaji.
Dobri brendoviHakiz wrote: ↑20/11/2024 11:40 Baš ti hvala![]()
Takvo nešta je za eksperiment optimalno. Jeftino, a dovoljno dobar hardver da pokrene Ubuntu da se vidi kako radi i isplati li se uopšte.
Vidim da ti je muzika važna.
Moj DAP je Fiio X1, prva verzija, i Sennheiser Momentum slušalice, imam i in-ear i on-ear, isto prve verzije, sa kablom.![]()
Meni je najveća kočnica pri kupovini polovnih ređaja baterija. Za polovan laptop i nije prevelik problem (ako nije Apple, on jeste problem), baterije se lako kupe i ugrade kod PC modela. A najlakše je ako je stari laptop koji nema ugrađenu bateriju, nego se baterija vadi i stavlja od strane korisnika.fortaleza wrote: ↑20/11/2024 12:29Al uglavnom po meni telefoni stariji od 3 godine i ne bi trebali vrijediti više od 30-40% početne cijene, kao što je na zapadu, jer em nemaju više ni hardversku ni softversku podršku u većini slučajeva i originalni dijelovi se više ni ne nude od strane prodavača, a niti se ne proizvode. To je i namijenjeno da se zamijeni u tom periodu, premda ponekad izdrže i 5-7 godina aktivnog korištenja, pogotovo ako se proslijede starijoj osobi i slično.SpoilerShowDobri brendoviHakiz wrote: ↑20/11/2024 11:40 Baš ti hvala![]()
Takvo nešta je za eksperiment optimalno. Jeftino, a dovoljno dobar hardver da pokrene Ubuntu da se vidi kako radi i isplati li se uopšte.
Vidim da ti je muzika važna.
Moj DAP je Fiio X1, prva verzija, i Sennheiser Momentum slušalice, imam i in-ear i on-ear, isto prve verzije, sa kablom.![]()
![]()
Od Fiio-a sam koristio BRT5 bluetooth receiver 4-5 godina uz Sabre DAC i bio je odličan, pogotovo u pokretu, nažalost nastradao od vode.
Fiio K11 premda odličan zvuk za male novce veoma brzo se kabel olabavio i gubi kontakt, sad ću to rješavati, lemiti, puno ljudi se žali po netu.
Od sluša je sve žično, od osnovnih JBL za posao, a za critical listening tu je AKG MK 2 studijske isto već godinama.
Za u pokretu sam koristio modane SONY MH755 koje su dolazile s telefonima u paketu, sad sam naručio neke Chu kineske pa budo videli. Čekam i Hiby FC3 DAC dongle koji ću kačiti na telefon.
---
SpoilerShowZato i ne želim platiti 500-700 eura za nešto što će nakon par godina postati tehnološki višak, previše je to novca za što i telefon dva tri puta jeftiniji može napraviti.
Za specijaliziranu opremu ne štedim, a za ovu masovnu sam cicija.