Trenutno stanje cesta je najgore. Malo kise padne, ne sapere cestu nego samo aktiviran prljastinu i masnocu na njoj.
U cetvrtak prosli iz Tuzle za Sarajevo, kod Kladnja malo poce kao kisa (prije i poslje Kladnja, spustanje - penjanje), ispred mene kamion jedva se uspio spustit prazan, ja sam isto proklizao malo na jednoj krivini, iza mene dva vozila su isto proletala u suprotnu traku, da bi nakon sto sam prosao mozda 30 minuta vec proklizao kamion i blokirao cestu.
Ista cesta, isto mokra ali na povratku nikakvih problema oko proklizavanja jer je malo se vec oprala.
Treba isto gledati kakav je asfalt, ako je dosta taman on i nekao drzi, ako je svijetlije boje, dosta bude klizaviji.
Tako da se najvise treba cuvati te sitne kise.
(kruzni u Tuzli kod termoelektranje, ulaz iz pravca Sickog konstatno ima taj problem da je klizav, rosi od termoelektrane i jos tacno pred ulazam se mjenja kvalitet ceste, dolazi se na glatku, vecina vozila makar malo proklize.)
Na snjegu guma se super ponasa, mana joj je bas ta sitna kisa - prljava cesta.nepass1 wrote: ↑18/11/2024 17:39Pisala je ovdje raja kako je prije 40ak dana mozda i vise bilo klizavo, ja pisao da ne osjetim nista. Konektovani mi govorio da je to zbog 4x4.
Pa mi cudno da sava danas provrti mozda 1/4 kruga. Provrtio jutros na onom piklicu koji sjece a transferzalu, na semaforu. I to je jedini put da sam pri kretanju proslajdrao. Cudno mi je jer sam sa tom savom sa fwd izasao na vrh sanca po dubljem snijegu. Niko nije mogao izaci osim stari i35 hyundai awd i ja.