Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drug_profi wrote: ↑17/11/2024 16:10
To smo utvrdili. Nego govorim o kamati uopste.
Jedno je kamata na posudjeno zlato, a drugo na papirni novsc.
More li objasnjenje?
Pa eto kad je neko zabranio kamatu, tad je jedini novac bio zlato koje ne gubi vrijednost.
Danas su fiat valute koje se stalno dostampavaju i svakodnevno gube vrijednost nepovratno, te je kamata samo zastita od gubitka.
More li objasnjenje?
Pa eto kad je neko zabranio kamatu, tad je jedini novac bio zlato koje ne gubi vrijednost.
Danas su fiat valute koje se stalno dostampavaju i svakodnevno gube vrijednost nepovratno, te je kamata samo zastita od gubitka.
drug_profi wrote: ↑17/11/2024 16:18
Nemam problem sa tom cuprijom.
Nemam problem ni sa utajom poreza u drzavi koja taj novac rasipa na benefite elite.
Imam problem sa nakardnom ekonomskom logikom koja posljedicno meni obara standard.
Nemam ni ja problem sa radom na crno. Ni sa kamatom, ni sa svinjetinom, alkoholom, kockom. Neka svako radi šta hoće.
Ali nemoj mi se praviti da nećeš kamatu, a ovamo zavrćeš i ne prijavljuješ porez.
Ili piješ alkohol, a gadi ti se svinja.
Licemjerno.
Last edited by rocco_siffredi on 17/11/2024 16:30, edited 1 time in total.
Dunlop je Tito.
Šesta zima. Jučer išao po planini, naletih i na poledicu u zasjenku. Prepao sam se da ce me izbaciti.
Jeste malo gubitka kontrole bilo, ali i dovoljno gripa da zadrzim zeljeni pravac.
drug_profi wrote: ↑17/11/2024 16:18
Nemam problem sa tom cuprijom.
Nemam problem ni sa utajom poreza u drzavi koja taj novac rasipa na benefite elite.
Imam problem sa nakardnom ekonomskom logikom koja posljedicno meni obara standard.
Nemam ni ja problem sa radom na crno. Ni sa kamatom, ni sa svinjetinom, alkoholom, kockom. Neka svako radi šta hoće.
Ali nemoj mi se praviti da nećeš kamatu, a ovamo zavrćeš i ne prijavljuješ porez.
Ili piješ alkohol, a gadi ti se svinja.
Licemjerno.
3 zima na Savi S3+
Sasvim ok, za snijeg ne brinem, nece ga ni biti
Mislim da je Sava u ovim dimenzijama kao kod mene 13-14ka sasvim dobra. Vec 15ke i vece treba ici na bolju gumu.
sime_cipol wrote: ↑17/11/2024 16:34
3 zima na Savi S3+
Mislim da je Sava u ovim dimenzijama kao kod mene 13-14ka sasvim dobra. Vec 15ke i vece treba ici na bolju gumu.
Ma slabo ima i izbora u dimenziji 13 i 14. Sava je tu premium.
Kako kod vas vulkanizeri duvaju gume, koji pritisak?
Meščini gdje god sam išao uvijek duvaju na 2.2?!
Kod mene naprijed 2.4 nazad 2.2 (ono, dvoje + koferi), ako je 5 plus koferi 2.6 i 2.4 meščini
205 55r16
drug_profi wrote: ↑17/11/2024 16:04
Ako nekom pomognes da kupi gume, makar i sa kamatom koje je on svjestan i prihvata je, jer si dao na rate, to je dobro djelo.
Pustite se price o ekonomskoj teoriji iz sedmog vijeka. Inflacija, papirni novac, nepoznanice.
Ali nema kamate. Sve je u cijeni. Kupac ne placa kamatu na shoping kartici. @Al'din samo treba odluciti hoce li onih 5% koliko uzima banka on platiti (racunati kao popust) ili ce tih 5% prebaciti na kupca.
Kao sto rekoh.
Za Kes placanje guma je 95 KM.
Za karticno placanje guma je 100 KM.
To je pravi odgovor, a od ovih nervozni sto su pod sihrama ...nemojte
Naslovnica wrote: ↑17/11/2024 16:43
Kod mene naprijed 2.4 nazad 2.2 (ono, dvoje + koferi), ako je 5 plus koferi 2.6 i 2.4 meščini
205 55r16
2.4 sve 4 zadnji put, naravno ja promjenio, prednje 2.4 a zadnje 2.5
sime_cipol wrote: ↑17/11/2024 16:34
3 zima na Savi S3+
Ma slabo ima i izbora u dimenziji 13 i 14. Sava je tu premium.
drug_profi wrote: ↑17/11/2024 16:04
Ako nekom pomognes da kupi gume, makar i sa kamatom koje je on svjestan i prihvata je, jer si dao na rate, to je dobro djelo.
Pustite se price o ekonomskoj teoriji iz sedmog vijeka. Inflacija, papirni novac, nepoznanice.
Ali nema kamate. Sve je u cijeni. Kupac ne placa kamatu na shoping kartici. @Al'din samo treba odluciti hoce li onih 5% koliko uzima banka on platiti (racunati kao popust) ili ce tih 5% prebaciti na kupca.
Kao sto rekoh.
Hoću popust za poslovnu ideju.
I da ovdje stavis post, od tada i tada moze placanje guma preko shoping kartice. Rad neka ti i dalje placaju solarno
Naslovnica wrote: ↑17/11/2024 16:43
205 55r16
2.5-2.6 kako je i propisano, e sad da li pogledaju ili znaju nemam pojma
Kao sto rekoh.
I da ovdje stavis post, od tada i tada moze placanje guma preko shoping kartice. Rad neka ti i dalje placaju solarno
Popust i onako svi dobiju, jedino ako hoces da ti zavrsim popust na popust tj. ja tebi da platim
Ne placaju tramvajsku kartu a prosipaju suplju o ne placanju poreza
Samo dok se jos dobro raspitam o tih 5% pa ubacimo opet karticno.
sime_cipol wrote: ↑17/11/2024 17:05
Popust i onako svi dobiju, jedino ako hoces da ti zavrsim popust na popust tj. ja tebi da platim
Ne placaju tramvajsku kartu a prosipaju suplju o ne placanju poreza
Samo dok se jos dobro raspitam o tih 5% pa ubacimo opet karticno.
cuuuuj, jopet?!
Pa zar je bilo toga kod tebe?
Pa jeste u starom servisu, na staroj lokaciji, vratio uredjaj zbog promjene lokacije. Ubacit cemo ga uskoro.
More li objasnjenje?
Alj hajde da ne oftopicarimo.
Ne kazem da nema toga (zastite od gubitka para) ali primarni razlog kamate je ZARADA, a to je ono sto je u sustini problem i haram.
Ova odluka da placanje karticom mora biti isto kao u kesu je idiotska, samo ce dovesti do povecanja cijena generalno. To je lobi banaka jer hoce da sve ide preko njih, da uzimaju svoje provizije i ne odgovara im sto ljudi mogu platiti povoljnije u kesu i time ih zaobici, pa su izlobirali da se ovo uvede. Ako prodavac ima proviziju zbog placanja karticom, logicno je da ce povecati cijenu za karticu pa dati manju kada se placa kesom, nece niko samo tako poklanjati pare banci pare.
Jedino posteno je ako zele da cijena ostane ista, da ukinu proviziju na to placanje.
Ako kupujem gume, na meni kao kupcu je da procijenim da li mi vise odgovara da platim manje ako vec imam da iskesiram, ili ako nemam da platim na rate i time platim nesto vise, to je sasvim normalno i sve na kredit je uvijek skuplje onome ko kupuje, nelogicno je ocekivati da prodavac preuzme na sebe taj trosak.
Banke za POS kartične uređaje uzimaju proviziju od prodavaca i na jednokratnim plaćanjima debitnim karticama. Znači ne mora biti na rate prodaja.
Najjače je kad neko dođe da kupi kutiju cigara i plati karticom, em ima provizija, em je marža ograničena i fiksirana
Što se tiče obročnih otplata, uslovi iste su stvar ugovora između banke izdavaoca kartice i njenog korisnika, ali isto tako i ugovora između te banke i prodavca.
ZoomZoomKiwi wrote: ↑18/11/2024 12:31
Najjače je kad neko dođe da kupi kutiju cigara i plati karticom, em ima provizija, em je marža ograničena i fiksirana
Čuj to. Ja sam prije par mjeseci platio mobitelom, mislim pet kutija cigareta. Ali rekao onoj na kasi da mi svaku kutiju posebno. Mislim da sam i njoj dao jednu kutiju.
Bila akcija da ti vrate 10 KM na karticu.
I sada ima neka akcija, utorkom online plaćanje sa 10% popusta kod određenih trgovaca. Ovu akciju ću preskočiti.
ZoomZoomKiwi wrote: ↑18/11/2024 12:31
Banke za POS kartične uređaje uzimaju proviziju od prodavaca i na jednokratnim plaćanjima debitnim karticama. Znači ne mora biti na rate prodaja.
Što se tiče obročnih otplata, uslovi iste su stvar ugovora između banke izdavaoca kartice i njenog korisnika, ali isto tako i ugovora između te banke i prodavca.
Uzimaju, ali mislim da je manja provizija. Kad su veci iznosi opet i tu mnogi daju popust na gotovinsko u odnosu na karticno jednokratno placanje.
Dunlop je Tito.
Šesta zima. Jučer išao po planini, naletih i na poledicu u zasjenku. Prepao sam se da ce me izbaciti.
Jeste malo gubitka kontrole bilo, ali i dovoljno gripa da zadrzim zeljeni pravac.
Ljetni continental jučer na bjelašnici, uz niz, krivine, kočenje ma ništa.