Ok, hvala ti za deteljne informacije. Puno si pomogao i razjasnio nedoumice, posebno oko serija.skupljac_zeljeza wrote: ↑15/11/2024 07:42Imam ja FT 50 i dobra je kada je poredim sa drugima. Imam i Hitachi Takai 50 i ima nešto drugačije u kvaliteti izrade vani što mogu vidjeti kao što su filteri i sl., ali i samom radu. Spominjem Takai jer ima tiši unutarnji rad. Imam i AY 35 što je isto Mitsubishi i AY ima daleko tiši rad od svih, a grije dobro. Evo sada je oko nule i FT uspijeva sama pokriti svoj dio od 48 m2 i 3 m visine što povećava kubike i dodaje u hodnik. Jedino što je najbučnija od svih jer imam i Mideu 18 koja ono na kineski način zafura pa se smiri dok FT u kontinuitetu ima dugo isti rad i to je blago toplo osim kada se uključi napa pa krene baš vrelo valjda da nadoknadi ono što napa izbacuje. Može unutarnja raditi i vrlo tiho na niskom FAN-u, ali po meni je grehota ne iskoristiti ovaj kompresor što bolje. FT vanjska ne znam ni da postoji iako je 50 kg. Kod Hitachi Takai se vanjska čuje, ali nema vibracija što je ok. Midea 18 zabrunda u početku i prenosi vibracije kroz zid iako imam stiropor čuje se ponekada noću. Što se tiče defrosta FT ih ima rijetke, ali kod mene uvijek rade 3 klime tako da nema potrebe ni jedna da se smara i možda je to razlog da je ove zime još ni jednom nisam uhvatio u dF. Uglavnom može ugrijati kako god ko poželi jer pored FAN-a ima i 31°pa na nekom stepenu će se naći. Volim toplije i evo ove dane sam u kući u majici iako šeta oko nule. Što se tiče potrošnje mrzi me pratiti koliko koja troši pa mi je ljetni prosjek preko 100 KM, a prošli mjesec je bio račun 200 KM sveukupne potrošnje. Ako ovako nastavi oko nule sljedeći mjesec će biti oko 280 KM jer mi je dnevni prosjek potrošnje oko 50 kWh sveukupne potrošnje, a ima dosta raznih potrošača među kojima su 3 klime (18+18+12). Grijem preko 100 m2 sa više prostorija što je otežavajuća okolnost za klime. FT je poznata sa jakim twin kompresorom, Hyper Heating. Ne može biti promašaj za grijanje. Kod odvoda treba tacna jer je čudno napravljeno da se ne može crijevo zakačiti na vanjsku nego na tacnu pa dalje. Dolazi ugrađen wi fi i radi uredno. Vjerovatno vas zanima FT 35 i čitao sam da imaju isti kompresor i FT 50 i FT 35. U čemu je razlika, to iskustvo nemam.Peugeot2008 wrote: ↑14/11/2024 23:54
Danas sam gledao i mislim da sam vidio da je 2680, ali treba provjeriti a i malo vidjeti iskustva korisnika sa njom. Čini mi se da ovdje na forumu neko ima FT, valjda će se javiti da nam podijeli mišljenje o istoj.
Dobro si poredao. FT je tu negdje ispred LN, a ima jače i od LN kao što je RW.AP je još uvijek dobra starija verzija AY. To je uglavnom što se kod nas vrti.
Imaš ih ovdje poredane.
https://mitsubishi.rs/
https://les.mitsubishielectric.gr/uploa ... r_5045.pdf
![]()
Ja imam Ay35 u dobro izolovanom prostoru od nekih 30ak kvadrata i stvarno odlicno radi. Prakticno se ne cuje, namjestena je na 22 stepena i u sobi je toliko stepeni (mjereno na razlicitim termometrima).
Ovaj prostor u koji sad namjeravam staviti je veci, mozda 42 kvadrata iz jednog komada, plafon je 2,6m. To je jedan dio stana. Vrata vode u hodnik i dvije sobe. Taj drugi dio je mozda nekih 30ak kvadrata. Mozda bih drzao ta vrata otvorena i naknadno ubacio jednu AY35 u taj dio da pomogne ovoj primarnoj. Samo se razmisljam sada da li uzeti AY35/AY42 ili FT35 (pod uslovom da se FT35 mogne naci za tih nekih 2600KM). U LUKu je trenutno 3250KM sto mi je previse iskreno.