Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

zippoo87

#2426 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 15/11/2024 12:20 Nego, sjećate li se ( :mrgreen: ) kako u ratu, dok su "bošnjački" dijelovi bili okruženi, u bitkama, granatirani, predmet genocida itd, zapadna hercegovina je, preko i uz pomoć Hrvatske, razvijala biznis, otvarala zastupništva stranih kompanija, postala uvoznik itd.

Tako će i sada. Dok će Sarajevo, Zenica, Tuzla biti zatvoreni, poštujući zabranu, mjesta na granici sa Hrvatskom će biti izuzeta od zabrane i opet će zapadnohercegovački biznismeni uzimati kajmak od kupaca iz Hrvatske dok "bošnjački" budu zatvoreni.

Ali, neka. Tražili smo, gledajmo.
Hrvat sa sjevera ce bas krenuti u Shoping u Sarajevo,da se namiri,jer eto nema nigdje blize :lol:
Ili ovaj sa juga dole.
Jbte kontate li vi da je i Posavski kanton u BiH,da je i RS pola BiH,da to sve ovdje ostaje u drzavi i da se vrti ??
Biti ce 3-4 vikenda ono kuknjave,dok se raja ne navikne i onda ce sve biti normalno kao i do sada,izlaziti ce se,trositi,kupovati ostalih 6 dana.
Dakle nikakve drame ovdje nema,stvarno ne kontam vas par ovdje na forumu,cemu dramite ?
Sto to vama smeta,da narod odmori ?
Deny25

#2427 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Deny25 »

Vi i dalje svi ovdje tvrdite da nece biti otpustanja radnika da radnici nece raditi duze i da je ovo stvarno pametna i potrebna odluka bila i da je ovo bio jedini problem u drzavi?
akcija007

#2428 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Vecu dramu ocekujem sljedeci vikend jer prodavnice u Federaciji nece raditi 2 dana zaresom:
- nedjelja 24 .11
- ponesjeljak 25.11 Dan Drzavnosti
zippoo87

#2429 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

akcija007 wrote: 15/11/2024 21:07 Vecu dramu ocekujem sljedeci vikend jer prodavnice u Federaciji nece raditi 2 dana zaresom:
- nedjelja 24 .11
- ponesjeljak 25.11 Dan Drzavnosti
Uzeti par piva da imam preko vikenda i to je to,ostalo mi ne treba :D
A smijem se kladiti da ce piljara koja mi je pored kuce,raditi u nedjelju,jer svakako tu sve na crno prodaju,ima i veleprodaja i maloprodaja.
Inspekcije im ne dolaze,jer je gazda jedan poznati krimos i BH javnosti :D
Ne znam je li izasao iz zatvora,bio je par godina dobio zbog utaje poreza na akciznoj robi.
Ali ova radnja radi od rata i nikada tu niko ziv nije fiskalnog racuna vidio.
Ja jednom iz zahebancije trazio racun,ne znaju radnice otkucati racun,kaze nema pola artikala u kasi :lol: :lol:
I ove ne vrijedi prijavljivati,nista se ne desi kada to uradis.
Hakiz

#2430 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 15/11/2024 20:14
Hakiz wrote: 15/11/2024 12:20 Nego, sjećate li se ( :mrgreen: ) kako u ratu, dok su "bošnjački" dijelovi bili okruženi, u bitkama, granatirani, predmet genocida itd, zapadna hercegovina je, preko i uz pomoć Hrvatske, razvijala biznis, otvarala zastupništva stranih kompanija, postala uvoznik itd.

Tako će i sada. Dok će Sarajevo, Zenica, Tuzla biti zatvoreni, poštujući zabranu, mjesta na granici sa Hrvatskom će biti izuzeta od zabrane i opet će zapadnohercegovački biznismeni uzimati kajmak od kupaca iz Hrvatske dok "bošnjački" budu zatvoreni.

Hrvat sa sjevera ce bas krenuti u Shoping u Sarajevo,da se namiri,jer eto nema nigdje blize :lol:
Ili ovaj sa juga dole.
Jbte kontate li vi da je i Posavski kanton u BiH,da je i RS pola BiH,da to sve ovdje ostaje u drzavi i da se vrti ??
Biti ce 3-4 vikenda ono kuknjave,dok se raja ne navikne i onda ce sve biti normalno kao i do sada,izlaziti ce se,trositi,kupovati ostalih 6 dana.
Dakle nikakve drame ovdje nema,stvarno ne kontam vas par ovdje na forumu,cemu dramite ?
Otkud ti to?

Ako ćeš se već smijati, pokušaj da razumiješ napisano.
zippoo87

#2431 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 15/11/2024 21:29

Ili ovaj sa juga dole.
Otkud ti to?

Razumijem sta si napisao,ali i da je radna nedjelja u Sarajevu a neradna u Posavskom kantonu,niko ziv ne bi dosao u Sarajevo da trosi,van BiH,osim turisticki.
Ovo sto su neka mjesta/gradovi pogranicno uz drugu drzavu i sto tu postoje ekonomske veze,to je zato sto je blizu i sto su neke stvari jeftinije ,dakle cisto zbog ekonomske racunice hrvati dolaze u BiH da kupuju.
A ti pises kao eto,hrvatski dio ce se razvijati a bosnjacki nece,jer nema hrvata da kupuju u tim sredinama.
Nema,jer ekonomski im nije isplativo a to nema veze sa radnom/neradnom nedjeljom.
Hakiz

#2432 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 15/11/2024 21:36

Ili ovaj sa juga dole.
Otkud ti to?

Razumijem sta si napisao,ali i da je radna nedjelja u Sarajevu a neradna u Posavskom kantonu,niko ziv ne bi dosao u Sarajevo da trosi,van BiH,osim turisticki.
Ovo sto su neka mjesta/gradovi pogranicno uz drugu drzavu i sto tu postoje ekonomske veze,to je zato sto je blizu i sto su neke stvari jeftinije ,dakle cisto zbog ekonomske racunice hrvati dolaze u BiH da kupuju.
A ti pises kao eto,hrvatski dio ce se razvijati a bosnjacki nece,jer nema hrvata da kupuju u tim sredinama.
Nema,jer ekonomski im nije isplativo a to nema veze sa radnom/neradnom nedjeljom.
Nedjelja. Mjesta na granici sa Hrvatskom dobila izuzetak od zakona. U Hrvatskoj ne rade prodavnice. Ljudi iz Hrvatske dolaze u ta mjesta da kupuju. Ja imam prodavnice u tri ta mjesta. Te nedjelje zaradim X hiljada KM.

Ta ista nedjelja. Ti imaš prodavnice u Sarajevu, Tuzli, Zenici. Ti gradovi nisu dobil izuzetak. Ti zaradiš 0 KM. Kod tebe ne kupuju Hrvati iz Hrvatske, daleko im, ali ne kupuju ni Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali iz BiH. Ne kupuje niko.

I tako ja svake nedjelje zaradim X hiljada KM od Hrvata iz Hrvatske (i lokalaca i ostalih koji eventualno dođu) ti ne zaradiš ništa ni od koga jer ti niko ne dođe, ne radiš.

Kako znamo da će pogranična mjesta dobiti izuzeće? Hajde ne dozvoli Čovićevima nešta ako smiješ.

A pogranična mjesta koja su "bošnjačka", njima je lako ne odobriti izuzeće. U njima će VladaFBiH trenirati strogoću. Jedino u "bošnjačkim" smije.

Od "hrvatskih" mjesta, pograničnih, izuzetak neće dobiti samo ono mjesto koje izuzeće ne bude tražilo.

Takvi su odnosi snaga HDZ i trojke.

Neradna nedjelja će indirektno i direktno bogatiti "hrvatske" i direktno siromašiti "bošnjačke" firme.

Jedino šta to može promijeniti je da firme sa sjedištima u "bošnjačkim" sredinama otvore pod hitno veći broj objekata u pograničnim "hrvatskim" sredinama. Ako to ne urade, za koju godinu će Bingo imati sjedište u Grudama, ne u Tuzli.

Da, porez će ostati u BiH. Ali će broj trgovačkih radnih mjesta, uposlenih, hranitelja porodica, rasti u "hrvatskim" pograničnim, a opasti u "bošnjačkim" unutrašnjim sredinama. Naročito manjim, gdje nema 5 ili 10 Bingo prodavnica, 10 granapa i 5 dragstora, nego jedna prodavnica Bingo i 2-5 individualnih granapa.

A Čović će i dalje kukati o ugroženosti Hrvata u BiH.
zippoo87

#2433 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Kod tebe sve ako bude bude ili mozda ce biti ili sve neko nagadjanje i pretpostavke :D
Zato ja ne mogu sa tobom ozbiljno pisati...kada ti sve baziras na nekom futuru i mozda bude.

Da je bogdom cijela BiH poduzetna i poslovna kao hercegovci...dole ljudi nece da rade ni za 1000 eura a kamoli manje. A kod nas i 500 eura jos misaona imenica u vecini firmi.
Ali da se vratimo na cinjenice...za sada jos NIKO nije dobio izuzece od zakona a vidjeti cemo ko ce traziti i ko ce dobiti.
Ali mislim da to nece biti veliki broj mjesta,jer zakon onda nema smisao nikakav.

Problem kod privatnika "bosnja" je sto smo mi sami sebi najveci neprijatelji...mene hercegovac ne bi gazio kao sto me pokusava gaziti "moj" bosnjo,isto me ne bi ni izrabljivao. Ko god ima bilo kakvu saradnju sa hrvatima u poslovnom smislu,vecinom su sve pozitivna iskustva,jer ljudi nisu sibicari i kao "nasi"...samo gleda da ukrade,da zajebe,da osteti,da ti nesto podvali. To je stvar mentaliteta i to nece neki zakon mijenjati.

Ja bih iskreno volio da je stanje na trzistu rada u BiH puno bolje,ali sa jedne strane poslodavci gule i gaze a sa druge,ljudi totalno nezainteresovani da se sami bore za sebe i da se usprotive privatnicima Rahmanima.
Pokoji pojedinacan slucaj ispliva jednom u godini,kako je neko od radnika pobijedio gazdu i to je to.

Nema solidarnosti medju ljudima,nema udruzivanja,nema borbe...sve goli ljudski sljam i bezmudi.
Hakiz

#2434 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 15/11/2024 22:33 Kod tebe sve ako bude bude ili mozda ce biti ili sve neko nagadjanje i pretpostavke :D
Zato ja ne mogu sa tobom ozbiljno pisati...kada ti sve baziras na nekom futuru i mozda bude.

Da je bogdom cijela BiH poduzetna i poslovna kao hercegovci...dole ljudi nece da rade ni za 1000 eura a kamoli manje. A kod nas i 500 eura jos misaona imenica u vecini firmi.
Ali da se vratimo na cinjenice...za sada jos NIKO nije dobio izuzece od zakona a vidjeti cemo ko ce traziti i ko ce dobiti.
Ali mislim da to nece biti veliki broj mjesta,jer zakon onda nema smisao nikakav.

Problem kod privatnika "bosnja" je sto smo mi sami sebi najveci neprijatelji...mene hercegovac ne bi gazio kao sto me pokusava gaziti "moj" bosnjo,isto me ne bi ni izrabljivao. Ko god ima bilo kakvu saradnju sa hrvatima u poslovnom smislu,vecinom su sve pozitivna iskustva,jer ljudi nisu sibicari i kao "nasi"...samo gleda da ukrade,da zajebe,da osteti,da ti nesto podvali. To je stvar mentaliteta i to nece neki zakon mijenjati.

Ja bih iskreno volio da je stanje na trzistu rada u BiH puno bolje,ali sa jedne strane poslodavci gule i gaze a sa druge,ljudi totalno nezainteresovani da se sami bore za sebe i da se usprotive privatnicima Rahmanima.
Pokoji pojedinacan slucaj ispliva jednom u godini,kako je neko od radnika pobijedio gazdu i to je to.

Nema solidarnosti medju ljudima,nema udruzivanja,nema borbe...sve goli ljudski sljam i bezmudi.
Da će biti bolje sa neradnom nedjeljom nije pretpostavka?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2435 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote: 15/11/2024 22:05
zippoo87 wrote: 15/11/2024 21:36

Otkud ti to?

Nedjelja. Mjesta na granici sa Hrvatskom dobila izuzetak od zakona. U Hrvatskoj ne rade prodavnice. Ljudi iz Hrvatske dolaze u ta mjesta da kupuju. Ja imam prodavnice u tri ta mjesta. Te nedjelje zaradim X hiljada KM.

Ta ista nedjelja. Ti imaš prodavnice u Sarajevu, Tuzli, Zenici. Ti gradovi nisu dobil izuzetak. Ti zaradiš 0 KM. Kod tebe ne kupuju Hrvati iz Hrvatske, daleko im, ali ne kupuju ni Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali iz BiH. Ne kupuje niko.

I tako ja svake nedjelje zaradim X hiljada KM od Hrvata iz Hrvatske (i lokalaca i ostalih koji eventualno dođu) ti ne zaradiš ništa ni od koga jer ti niko ne dođe, ne radiš.

Kako znamo da će pogranična mjesta dobiti izuzeće? Hajde ne dozvoli Čovićevima nešta ako smiješ.

A pogranična mjesta koja su "bošnjačka", njima je lako ne odobriti izuzeće. U njima će VladaFBiH trenirati strogoću. Jedino u "bošnjačkim" smije.

Od "hrvatskih" mjesta, pograničnih, izuzetak neće dobiti samo ono mjesto koje izuzeće ne bude tražilo.

Takvi su odnosi snaga HDZ i trojke.

Neradna nedjelja će indirektno i direktno bogatiti "hrvatske" i direktno siromašiti "bošnjačke" firme.

Jedino šta to može promijeniti je da firme sa sjedištima u "bošnjačkim" sredinama otvore pod hitno veći broj objekata u pograničnim "hrvatskim" sredinama. Ako to ne urade, za koju godinu će Bingo imati sjedište u Grudama, ne u Tuzli.

Da, porez će ostati u BiH. Ali će broj trgovačkih radnih mjesta, uposlenih, hranitelja porodica, rasti u "hrvatskim" pograničnim, a opasti u "bošnjačkim" unutrašnjim sredinama. Naročito manjim, gdje nema 5 ili 10 Bingo prodavnica, 10 granapa i 5 dragstora, nego jedna prodavnica Bingo i 2-5 individualnih granapa.

A Čović će i dalje kukati o ugroženosti Hrvata u BiH.
Vau
Jos jedna izdaja
dječak sa šibicama

#2436 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Primjer, u lokalnom Konzumu rade u dvije smjene, dva uposlenika od 7 do 14, i dva od 14 do 21 h.

Medjutim, u radnji nisu 4 radnika nego 5, posto se moraju mijenjati tokom sedmice, da bi svako dobio slobodan dan. Tako jedan radnik odmara ponedeljak, drugi utorak, treci subotu i tako dalje do broja pet.

Sada, kada ce radnja raditi 6 dana u sedmici, umjesto 7, peti radnik prostom matematickom radnjom postaje visak. Nepotreban je, svi imaju slobodnu nedelju, ne trebaju se vise mijenjati tokom sedmice, mrs kuci.

E tako sad slijedi sistem otkaza, cista matematika.
nepass1

#2437 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nepass1 »

dječak sa šibicama wrote: 16/11/2024 00:02 Primjer, u lokalnom Konzumu rade u dvije smjene, dva uposlenika od 7 do 14, i dva od 14 do 21 h.

Medjutim, u radnji nisu 4 radnika nego 5, posto se moraju mijenjati tokom sedmice, da bi svako dobio slobodan dan. Tako jedan radnik odmara ponedeljak, drugi utorak, treci subotu i tako dalje do broja pet.

Sada, kada ce radnja raditi 6 dana u sedmici, umjesto 7, peti radnik prostom matematickom radnjom postaje visak. Nepotreban je, svi imaju slobodnu nedelju, ne trebaju se vise mijenjati tokom sedmice, mrs kuci.

Pa sad hoce li biti otkaza ne znam ali manje ce im radnika faliti ocigledno.
Drug mi je poslovodja u jednom bingu i kaze nema sanse naci radnika, konstantno im fali ljudi. Ako jedno ode na bolovanje imaju problem. Sad ce biti manje izrazeno, zato su i uveli neradnu nedelju. Tu radnik nije bio ni na kraju pameti vec samo da se smanji potreba za radnom snagom koje fali.
avijon

#2438 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by avijon »

nepass1 wrote: 16/11/2024 08:32
dječak sa šibicama wrote: 16/11/2024 00:02 Primjer, u lokalnom Konzumu rade u dvije smjene, dva uposlenika od 7 do 14, i dva od 14 do 21 h.

Drug mi je poslovodja u jednom bingu i kaze nema sanse naci radnika, konstantno im fali ljudi. Ako jedno ode na bolovanje imaju problem. Sad ce biti manje izrazeno, zato su i uveli neradnu nedelju. Tu radnik nije bio ni na kraju pameti vec samo da se smanji potreba za radnom snagom koje fali.
nema hamala a radnika ima
Peacean

#2439 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Peacean »

Odbrojavanje kreće, još samo jedan dan do kolapsa društvenog poretka u BiH :lol:
mobsterc

#2440 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mobsterc »

Pricam sad da direktorom lidla, kaze da je znao da ce uvesti ovaj zakon, ne bi ni dolazili na bih trziste..
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#2441 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

_BataZiv_0809 wrote: 15/11/2024 22:56

Vau
Jos jedna izdaja
Samo im postaviš sliku

Image

Baš šteta što su 1990 postojali fotoaparati.
mobsterc wrote: 16/11/2024 09:15 Pricam sad da direktorom lidla, kaze da je znao da ce uvesti ovaj zakon, ne bi ni dolazili na bih trziste..
A u Njemačkoj im teče med i mlijeko sa tolikom konkurencijom.
tuitamo

#2442 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tuitamo »

mobsterc wrote: 16/11/2024 09:15 Pricam sad da direktorom lidla, kaze da je znao da ce uvesti ovaj zakon, ne bi ni dolazili na bih trziste..
hahaha dobar vic
Inače strateške odluke Schwarz grupa donosi preko lolalnih šefova :lol:
nepass1

#2443 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nepass1 »

avijon wrote: 16/11/2024 08:38
nepass1 wrote: 16/11/2024 08:32

nema hamala a radnika ima
Bas tako. Bila je ta "euforija" mozes posla naci gdje hoces, odmah imas muda i vecu platu traziti, malo se pobuniti oko radnih uslova. E sad se stavi u kozu prosjecne bingo kasirke i sad ponovnu pricu bit ce otpustanja, visak radnika bla bla. Odmah se mjenjas iz mogu posao bilo gdje naci na suti i trpi valja djecu skolovati, kredit vratiti.
goredole

#2444 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

tuitamo wrote: 16/11/2024 09:29
hahaha dobar vic
Inače strateške odluke Schwarz grupa donosi preko lolalnih šefova :lol:
:lol: :lol:
denimb

#2445 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by denimb »

Nego na koje trziste bi otisao, sta prica?
akcija007

#2446 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Neka prodavnice odmah registruje u dragstor da rade 0-24 h i
tuitamo

#2447 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tuitamo »

akcija007 wrote: 16/11/2024 10:01 Neka prodavnice odmah registruje u dragstor da rade 0-24 h i
Da je tako jednostavno naći radnika za treću smjenu….
mobsterc

#2448 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mobsterc »

Kaze razmislja otvoriti temu na klixu, samo kataloska online prodaja...vidjecemo
akcija007

#2449 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Opaaa naslova
Mostarski tržni centar će, ipak, raditi u "neradnu nedjelju": "Ne može nama FBiH mijenjati zakon"
Mustang1

#2450 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Mustang1 »

akcija007 wrote: 16/11/2024 10:25 Opaaa naslova
Mostarski tržni centar će, ipak, raditi u "neradnu nedjelju": "Ne može nama FBiH mijenjati zakon"
Pa procita li se kad tekst a ne samo naslov. Dobili izuzece i nadaju se da ce opet dobiti izuzece. Ako ne dobiju zatvorit ce nedjelju.
Locked