Oles Maljarevič, zamjenik zapovjednika bataljuna Ahil, 92. brigade.
Situacija kod Kupjanska trenutno je prijeteća. Jučer su dvije oklopne skupine ušle u predgrađe. Proboj se dogodio nešto sjevernije od područja koje branimo. Aktivno smo sudjelovali u odbijanju tog napada, okupatori su uništeni, dakle, ne može se reći da je neprijatelj ušao u Kupjansk. No situacija je bila zaista teška. Taktika prerušavanja u uniforme Oružanih snaga Ukrajine korištena je ranije u Donbasu. Stalno upozoravamo ljude na to. Naše uniforme mogu koristiti neprijateljske diverzantsko-izviđačke skupine ali i regularne trupe Ruske Federacije, kao što je to bilo jučer. Neprijatelj aktivno koristi topništvo i KAB-ove, a nakon toga neprijateljsko pješaštvo, potpomognuto s više komada tehnike, pokušava jurišati i probiti obranu. Idu kroz polja i pokušavaju se učvrstiti. Netko prođe, netko stigne do kuće. Stalno ih uništavamo, ali nastavljaju dolaziti.
Ukrajina
- Čitalac
#211001 Re: Ukrajina
Maljarevič o Kupjansku: Agresor napada u našim uniformama.
- madner
#211002 Re: Ukrajina
Malo je tesko negirati da su usli u grad kada je izasao snimak. Nemoguce je da je onda linija gdje tvrde da jeste, ali dobro.
- Peacean
#211003 Re: Ukrajina
Ko negira? Potvrđeno je da je jedna grupa upala u grad i da je odmah uništena.
-
Crvene_brigade
#211004 Re: Ukrajina
Urušio se most na Krimu, nije izdržao: ‘Od okupiranog poluotoka su napravili Rusiju, ovo je rezultat‘. Djelatnici ruskog ministarstva za izvanredne situacije spasili su dvije ozlijeđene osobe
Most koji povezuje sela Izumrudnoje i Maslovo u okrugu Džankoj na okupiranom Krimu urušio se u srijedu, prenose mediji pozivajući se na informacije koje je objavilo rusko ministarstvo za izvanredne situacije.
Kako prenosi Axar.az, na mostu su u trenutku nesreće bili osobni automobil i kamion. Djelatnici ruskog ministarstva za izvanredne situacije spasili su dvije ozlijeđene osobe, navodi se.
Kako prenosi ukrajinski medij UNN, krimski Telegram kanali javili su da se srušio most preko željezničke pruge. Prema riječima očevidaca, most nije mogao izdržati težinu teškog kamiona.
Incident je potvrdila voditeljica uprave okruga Džankoj Irina Fedorenko.
"Deset godina ruske okupacije ostavilo je Krim u stanju sličnom samoj Rusiji, a sve što je vrijedno je opljačkano i pronašlo je svoj put u mreži standardizirane ruske korupcije. Još jedan most se srušio, ovaj put na cesti Džankoj-Maslovo", stoji u objavi Kyiv Posta uz snimku na X-u.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... sti_vise_1
Most koji povezuje sela Izumrudnoje i Maslovo u okrugu Džankoj na okupiranom Krimu urušio se u srijedu, prenose mediji pozivajući se na informacije koje je objavilo rusko ministarstvo za izvanredne situacije.
Kako prenosi Axar.az, na mostu su u trenutku nesreće bili osobni automobil i kamion. Djelatnici ruskog ministarstva za izvanredne situacije spasili su dvije ozlijeđene osobe, navodi se.
Kako prenosi ukrajinski medij UNN, krimski Telegram kanali javili su da se srušio most preko željezničke pruge. Prema riječima očevidaca, most nije mogao izdržati težinu teškog kamiona.
Incident je potvrdila voditeljica uprave okruga Džankoj Irina Fedorenko.
"Deset godina ruske okupacije ostavilo je Krim u stanju sličnom samoj Rusiji, a sve što je vrijedno je opljačkano i pronašlo je svoj put u mreži standardizirane ruske korupcije. Još jedan most se srušio, ovaj put na cesti Džankoj-Maslovo", stoji u objavi Kyiv Posta uz snimku na X-u.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... sti_vise_1
- drndalo
#211005 Re: Ukrajina
Alaj si me procitao, svaka cast... Intelektualni gigant je porazio intelektualnog kepeca, nema dalje...JMGuti wrote: ↑13/11/2024 22:37 @drndalo
Pa da rezimiramo, nema sile zabrinutih koji pišu o nikad jačoj Rusiji, sporazumima, potpisivanjima, već ima sila zabrinutih koji to misle ali ne govore otvoreno, ali ti znaš da oni to misle.
Iako sam ćorav, ja mislim da smo napokon našli demagoga koji možda, ali samo možda, parira liku i djelu forumskog statističara-kartografa koji u ovom trenutku vrlo vjerovatno bulji u karte.
Ne moram biti gigant da bih "vidio" sta u stvari hoce reci, samo nemaju petlje da stisnu i napisu. Nego onako, "zabrinuto" za cijenu plina u Ukrajini, da se ne smrznu. Ili cijelu plina u Njemackoj, zbog koje im privreda propada. O napredovanju "ginu ali idu naprijed" da ne pricam... Iako ako podijelimo broj stradalih rusa po m2 koji su osvojili, pa taj koeficijent pomnozimo sa preostalim m2 koje tek treba da zauzmu, ispadne da Rusija SVE SKUPA NEMA TOLIKO STANOVNIKA, pa im neki od nas to i napisu.
Demagoski pozdrav od mene.
- Čitalac
#211006 Re: Ukrajina
Kako javljaju ukrajinski mediji, glavni kandidat za funkciju specijalnog izaslanika SAD-a za Ukrajinu i pregovore o okončanju rata je diplomat Brian Hook.
Hook je od rujna 2018. do kolovoza 2020. obnašao dužnost posebnog predstavnika SAD-a za Iran i višeg savjetnika za politiku državnog tajnika Mikea Pompea. Bio je direktor planiranja politike pod državnim tajnikom Rexom Tillersonom.
- drndalo
#211007 Re: Ukrajina
Ostati bez zaliha nece, ali ce se toj granici primicati, sto blize, a da se to "ne primjeti"... U skladu s tim ce i svoje napore te ciljeve morati prilagoditi. Sjecamo se vremena kada su RU artiljerijske cijevi dnevno rokale vise stotina VAGONA granata na mnogim pravcima, imajuci prednost u municiji i >10:1... Sada to nije slucaj, pa mozemo pogadjati zasto.Tyke wrote: ↑13/11/2024 23:00Sigurno da nece ostati bez zaliha, koliko god mi bili subjektivni i navijacki nastrojeni, jer ne ide to bas tako lagano kako ti zamisljas, ali vjerujem da ako se nastavi ovaj trend razbijanja i enormnog unistavanja ruske skalamerije da nece biti spremni u dogledno vrijeme kurciti se drugim vojnim silama i biti spremni za neke druge ratove i uplitanja jer protivnici imaju jasan uvid.drndalo wrote: ↑13/11/2024 12:35 Da (opet) odgovorim na Karananino pitanje o iscrpljivanju Rusa...
Niko normalan nije ocekivao da ce nestati mesa i zeljeza za godinu, dvije... Ali ni Rusi nisu ocekivali da nece imati za 27 godina zaliha...
Dakle, da ponovim. NIKADA VISE NECE RUSIJA IMATI VISE SVEGA NEGO 21.02.2022. Dakle, sve zalihe preostale, a koje nisu unistene za 70 god. CCCPa, i 20+ god. Rusije.
Ako gube koliko gube godisnje, a novih (tenkova) proizvedu <200 godisnje, meni je jasno da ce nestati zaliha. Samo je pitanje kada. Otud i sva sila "zabrinutih" koji su za potpisivanje... Jer Rusija "nikad nije bila jaca"... I pred Lisabonom su, na obalama rijeke Tezo (Tagus)...
Vikend ide, vikendu se nadam...
Ja ti kazem da niko kod njih nije mogao ni sanjati da se granate koje mu je jos deda uskladistio mogu IKADA potrositi... Problem mikro i makro pogleda... Ja znam koliko je 300 granata dnevno za mene i sa mog polozaja. Ono sto je vrlo tesko zamisliti svima je kada takvih polozaja imas 1300... Pa kad se to izmnozi.
Ali zasto bih ja bio subjektivan, kada mogu biti i objektivan, kao sto se vidi u ovom gornjem upisu...?
- drndalo
#211008 Re: Ukrajina
Naravno da nisam, Vladivostok sam iskljucivo spominjao kao buduci NovoKinesijsk...kluz franjo wrote: ↑13/11/2024 23:40 @drndalo 'bem li ga.
Ja sam staro forumsko gunđalo, ali u mojoj knjižici ja ne mogu naći da si najavljivao i obećavao "hebanje majke Rusiji do Vladivostoka".
Ja u tvom forumskom opusu mogu pronaći samo jednu konstantnu poruku.
Parafraziram: Ukrajina već treću godinu "sadakaški" (eto čisto da ovaj kolega bude sretan) sjebava rutaljsko-četaljski san o "mađarskoj granici za tri sedmice".
Ako sam u pravu, slažem se sa tom porukom.
-
BiBi911
#211009 Re: Ukrajina
Hǎishēnwǎi na kineskom ili ti ga na nasem sea-cucumber cliffsdrndalo wrote: ↑14/11/2024 12:47Naravno da nisam, Vladivostok sam iskljucivo spominjao kao buduci NovoKinesijsk...kluz franjo wrote: ↑13/11/2024 23:40 @drndalo 'bem li ga.
Ja sam staro forumsko gunđalo, ali u mojoj knjižici ja ne mogu naći da si najavljivao i obećavao "hebanje majke Rusiji do Vladivostoka".
Ja u tvom forumskom opusu mogu pronaći samo jednu konstantnu poruku.
Parafraziram: Ukrajina već treću godinu "sadakaški" (eto čisto da ovaj kolega bude sretan) sjebava rutaljsko-četaljski san o "mađarskoj granici za tri sedmice".
Ako sam u pravu, slažem se sa tom porukom.
- madner
#211010 Re: Ukrajina
Artiljerijska prednost je ostala ista, broj tenkova i oklopnih vozila u Ukraini je veci nego prije dvije godine, pjesadije je bar duplo vise a prije tri puta vise.
Postoji razlog zasto Rusi sada napreduju, ima ih puno vise nego prije dvije godine.
Da Ukraini ide dobro, ne bi strahovali od Trumpa.
Postoji razlog zasto Rusi sada napreduju, ima ih puno vise nego prije dvije godine.
Da Ukraini ide dobro, ne bi strahovali od Trumpa.
- Peacean
#211011 Re: Ukrajina
Da rusima ide dobro bili bi do Odese kao što je originalno planirano...
- madner
#211012 Re: Ukrajina
Favorit je usao vrlo bahato u prve runde, ali nakon sto je uvidio da je protivnik puno ozbiljniji nego sto je ocekivao natjerao ga je na borbu koja njemu odgovara i gdje ocekuje da ce duze izdrzati.
-
Crvene_brigade
#211013 Re: Ukrajina
Bitka za Kurs: Kaos kakav se ne pamti, rusko zapovjedništvo napravilo fatalnu grešku, gubici su zapanjujući: ‘Prošli su tenkovima pored njih, nisu ni primijetili‘
Ruski napadi su, kako se navodi, predvidljiv i slijepi, a to je recept za goleme gubitke.
Tjedan dana nakon početka protuofenzive usmjerene na eliminaciju isturenih ukrajinskih snaga na 400 četvornih kilometara u Kurskoj oblasti na zapadu Rusije, ruske snage pretrpjele su zapanjujuće gubitke i zasad nisu puno pokazale. Rusi su zauzeli selo Pogrebki, no to ništa ne znači za stotine Rusa koji su poginuli u neuspjelim napadima na drugim mjestima duž sjeverne i zapadne strane okupiranog teritorija, piše analitičar Forbesa David Axe.
Problem Rusa je dvojak. U prvom redu, ima jako puno puteva koji vode do ukrajinskih položaja sa sjevera i zapada, a Rusi nastavljaju napadati duž njih, dan za danom, unatoč prethodnim porazima. Kao drugo, nije jasno daju li ruski zapovjednici svojim snagama točne obavještajne podatke o rasporedu ukrajinskih snaga.
Ruski napadi su, kako se navodi, predvidljiv i slijepi, a to je recept za goleme gubitke. Operater ukrajinskih bespilotnih letjelica u Kursku, kodnog imena Kreigsforscher, izbrojao je 88 uništenih ruskih vozila na tri glavne ceste koje prolaze kroz i oko naselja Zeleni Šilah, na ničijoj zemlji na sjeverozapadnom boku ukrajinskih snaga. Jedanaest od tih vozila uništeno je samo u srijedu, a bez sumnje ih dolazi još. "Svaki dan napadaju (borbenim oklopnim vozilima)", izvijestio je Kriegsforscher. "Uglavnom četiri do šest po napadu".
Prošli pored Rusa, a da nisu ni primijetili
Ukrajinska 17. teško mehanizirana brigada, 41. i 47. mehanizirana brigada i 95. zračno-jurišna brigada, između ostalih jedinica, bile su mete ruskih mina, topništva, projektila, bespilotnih letjelica i tenkova, a borbe u subotu bile su toliko bliske i kaotične da je više ukrajinskih tenkova prošlo tik pored četiri ruska vozila, a da posade tenkova nisu to ni primijetile. Tenkisti su napokon uočili ruska vozila kad je iz njih izašlo 15 padobranaca. Tada su tenkovi otvorili vatru i uništili jedno od vozila.
Moguće je, piše Axe, da su ruske posade djelovale na temelju loših obavještajnih podataka. U tom smislu pozornost treba obratiti na napad ruske 810. brigade mornaričkog pješaštva oko Pogrebkog 7. studenoga, kada je na snimci drona zabilježena situacija s nekoliko brigadnih vozila BTR-82 koje ukopane ukrajinske snage dižu u zrak s male udaljenosti.
"Ono što vidite na snimci rezultat je još jedne laži lokalnog zapovjedništva glavnom zapovjedništvu", tvrdi ruski vojni bloger Romanov. Zapovjednici marinaca uvjeravali su svoje nadređene da ruske snage u potpunosti kontroliraju cestu kroz Pogrebke. "Logično, nakon primitka ove informacije, glavni stožer je izdao zapovijed za napad na naselje", napisao je Romanov. No, Rusi nisu kontrolirali cestu. Na tlu je, navodi Romanov, još uvijek bilo ukrajinskih mina i nitko se u 810. brigadi mornaričkog pješaštva nije potrudio očistiti ih prije nego što su naletjeli oklopni transporteri BTR-82.
Problem u ovoj brigadi je sustavan, ako ne i u susjednim postrojbama. "Općenito, namjerno dezinformiranje (glavnog stožera) od strane zapovjedništva 810. brigade postalo je rutinska praksa", upozorio je Romanov.
Unoseći krive informacije u svoj lanac zapovijedanja, a zatim šaljući povratno loše zapovijedi, ruski zapovjednici u Kursku stavljaju svoje snage u poziciju za krvave taktičke neuspjehe. To ne znači da će Rusi izgubiti u Kursku, nego da će vjerojatno pretrpjeti katastrofalne gubitke, bez obzira na krajnji ishod bitke.
Pripremiti se i čekati
Glavna prednost Rusa je brojnost. Procjenjuje se da se u tom području nalazi oko 50.000 ruskih i sjevernokorejskih vojnika i samo 20.000 ili 30.000 ukrajinskih vojnika. Kremlju će vjerojatno trebati dodatni ljudi - eliminacija ukrajinskih snaga u Kursku postavljena je kao prioritet i Moskva je očito je voljna potrošiti tisuće života da ostvari taj cilj.
U međuvremenu, kako navodi autor, sat otkucava. Očekujući da će administracija novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa odsjeći Ukrajinu od vitalne pomoći Washingtona i tako potencijalno prisiliti Ukrajince da pristanu na primirje kojim bi se zamrznula linija bojišnice, Rusi pokušavaju napredovati što je dalje i brže moguće prije Trumpove inauguracije u 20. siječnja (što je navodi rok koji je zadao Vladimir Putin da se Ukrajince potisne iz Kurska, op.a.). "Ovo ih zarobljava u nepotrebno rigidnoj političkoj poziciji", komentirao je Emil Kastehelmi, analitičar platforme za prikupljanje i analizu obavještajnih podataka iz otvorenih izvora Black Bird Group.
Ukrajinci u Kursku znaju da Rusi dolaze, a također znaju kako, gdje i kada obično Rusi dolaze. Sve što ukrajinske snage trebaju učiniti je postaviti mine, pripremiti topništvo, pokrenuti bespilotne letjelice, postaviti lansere projektila i čekati neizbježne napade, zaključuje Axe.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... home_g2_g3
Ruski napadi su, kako se navodi, predvidljiv i slijepi, a to je recept za goleme gubitke.
Tjedan dana nakon početka protuofenzive usmjerene na eliminaciju isturenih ukrajinskih snaga na 400 četvornih kilometara u Kurskoj oblasti na zapadu Rusije, ruske snage pretrpjele su zapanjujuće gubitke i zasad nisu puno pokazale. Rusi su zauzeli selo Pogrebki, no to ništa ne znači za stotine Rusa koji su poginuli u neuspjelim napadima na drugim mjestima duž sjeverne i zapadne strane okupiranog teritorija, piše analitičar Forbesa David Axe.
Problem Rusa je dvojak. U prvom redu, ima jako puno puteva koji vode do ukrajinskih položaja sa sjevera i zapada, a Rusi nastavljaju napadati duž njih, dan za danom, unatoč prethodnim porazima. Kao drugo, nije jasno daju li ruski zapovjednici svojim snagama točne obavještajne podatke o rasporedu ukrajinskih snaga.
Ruski napadi su, kako se navodi, predvidljiv i slijepi, a to je recept za goleme gubitke. Operater ukrajinskih bespilotnih letjelica u Kursku, kodnog imena Kreigsforscher, izbrojao je 88 uništenih ruskih vozila na tri glavne ceste koje prolaze kroz i oko naselja Zeleni Šilah, na ničijoj zemlji na sjeverozapadnom boku ukrajinskih snaga. Jedanaest od tih vozila uništeno je samo u srijedu, a bez sumnje ih dolazi još. "Svaki dan napadaju (borbenim oklopnim vozilima)", izvijestio je Kriegsforscher. "Uglavnom četiri do šest po napadu".
Prošli pored Rusa, a da nisu ni primijetili
Ukrajinska 17. teško mehanizirana brigada, 41. i 47. mehanizirana brigada i 95. zračno-jurišna brigada, između ostalih jedinica, bile su mete ruskih mina, topništva, projektila, bespilotnih letjelica i tenkova, a borbe u subotu bile su toliko bliske i kaotične da je više ukrajinskih tenkova prošlo tik pored četiri ruska vozila, a da posade tenkova nisu to ni primijetile. Tenkisti su napokon uočili ruska vozila kad je iz njih izašlo 15 padobranaca. Tada su tenkovi otvorili vatru i uništili jedno od vozila.
Moguće je, piše Axe, da su ruske posade djelovale na temelju loših obavještajnih podataka. U tom smislu pozornost treba obratiti na napad ruske 810. brigade mornaričkog pješaštva oko Pogrebkog 7. studenoga, kada je na snimci drona zabilježena situacija s nekoliko brigadnih vozila BTR-82 koje ukopane ukrajinske snage dižu u zrak s male udaljenosti.
"Ono što vidite na snimci rezultat je još jedne laži lokalnog zapovjedništva glavnom zapovjedništvu", tvrdi ruski vojni bloger Romanov. Zapovjednici marinaca uvjeravali su svoje nadređene da ruske snage u potpunosti kontroliraju cestu kroz Pogrebke. "Logično, nakon primitka ove informacije, glavni stožer je izdao zapovijed za napad na naselje", napisao je Romanov. No, Rusi nisu kontrolirali cestu. Na tlu je, navodi Romanov, još uvijek bilo ukrajinskih mina i nitko se u 810. brigadi mornaričkog pješaštva nije potrudio očistiti ih prije nego što su naletjeli oklopni transporteri BTR-82.
Problem u ovoj brigadi je sustavan, ako ne i u susjednim postrojbama. "Općenito, namjerno dezinformiranje (glavnog stožera) od strane zapovjedništva 810. brigade postalo je rutinska praksa", upozorio je Romanov.
Unoseći krive informacije u svoj lanac zapovijedanja, a zatim šaljući povratno loše zapovijedi, ruski zapovjednici u Kursku stavljaju svoje snage u poziciju za krvave taktičke neuspjehe. To ne znači da će Rusi izgubiti u Kursku, nego da će vjerojatno pretrpjeti katastrofalne gubitke, bez obzira na krajnji ishod bitke.
Pripremiti se i čekati
Glavna prednost Rusa je brojnost. Procjenjuje se da se u tom području nalazi oko 50.000 ruskih i sjevernokorejskih vojnika i samo 20.000 ili 30.000 ukrajinskih vojnika. Kremlju će vjerojatno trebati dodatni ljudi - eliminacija ukrajinskih snaga u Kursku postavljena je kao prioritet i Moskva je očito je voljna potrošiti tisuće života da ostvari taj cilj.
U međuvremenu, kako navodi autor, sat otkucava. Očekujući da će administracija novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa odsjeći Ukrajinu od vitalne pomoći Washingtona i tako potencijalno prisiliti Ukrajince da pristanu na primirje kojim bi se zamrznula linija bojišnice, Rusi pokušavaju napredovati što je dalje i brže moguće prije Trumpove inauguracije u 20. siječnja (što je navodi rok koji je zadao Vladimir Putin da se Ukrajince potisne iz Kurska, op.a.). "Ovo ih zarobljava u nepotrebno rigidnoj političkoj poziciji", komentirao je Emil Kastehelmi, analitičar platforme za prikupljanje i analizu obavještajnih podataka iz otvorenih izvora Black Bird Group.
Ukrajinci u Kursku znaju da Rusi dolaze, a također znaju kako, gdje i kada obično Rusi dolaze. Sve što ukrajinske snage trebaju učiniti je postaviti mine, pripremiti topništvo, pokrenuti bespilotne letjelice, postaviti lansere projektila i čekati neizbježne napade, zaključuje Axe.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... home_g2_g3
Last edited by Crvene_brigade on 14/11/2024 13:19, edited 1 time in total.
- drndalo
- madner
#211015 Re: Ukrajina
Pa nisu smanjili rokanje, otkud ti to?
Nije ni 2022 bilo rokanje na svakom pravcu u svakom momentu 10:1.
Nije ni 2022 bilo rokanje na svakom pravcu u svakom momentu 10:1.
- drndalo
#211016 Re: Ukrajina
Malo kompilacije iz regije Kursk.
Ima do sada na temi neprikazanih bubova. Kome se ne gleda, neka preskoci.
Ima do sada na temi neprikazanih bubova. Kome se ne gleda, neka preskoci.
- drndalo
#211017 Re: Ukrajina
Hoces reci da i danas Rusi ispaljuju npr. milion granata dnevno kao npr. sto je bilo dana u 2022...?
Tada su se bahatili i rokali sve i svja. Sada ono sto imaju cuvaju da ga upotrebe pametnije, koncentrisanije, TAMO GDJE POKUSAVAJU nesto napraviti. To prije nije bio slucaj. Zasto to rade ako imaje neogranicene kolicine svega svuda...?
- JMGuti
#211018 Re: Ukrajina
Jašta. Mene je samo zanimalo gdje je ta sila zabrinutih vikendaša koji pišu o potpisivanju i nikad jačoj Rusiji, ali pošto je ispalo da nema te "sile zabrinutih" koji ovdje pišu o "potpisivanju" i "nikad jačoj Rusiji", a ima onih koji pišu o cijenama plina i njemačkoj privredi, a na što si ti dao svoju ekspertizu i zaključak da je to zapravo skriveno značenje "potpisivanja" i "nikad jače Rusije", ja na tvoj demagoški pozdrav odgovaram sa jednim nedemagoškim pozdravom.drndalo wrote: ↑14/11/2024 12:30Alaj si me procitao, svaka cast... Intelektualni gigant je porazio intelektualnog kepeca, nema dalje...JMGuti wrote: ↑13/11/2024 22:37 @drndalo
Pa da rezimiramo, nema sile zabrinutih koji pišu o nikad jačoj Rusiji, sporazumima, potpisivanjima, već ima sila zabrinutih koji to misle ali ne govore otvoreno, ali ti znaš da oni to misle.
Iako sam ćorav, ja mislim da smo napokon našli demagoga koji možda, ali samo možda, parira liku i djelu forumskog statističara-kartografa koji u ovom trenutku vrlo vjerovatno bulji u karte.
Ne moram biti gigant da bih "vidio" sta u stvari hoce reci, samo nemaju petlje da stisnu i napisu. Nego onako, "zabrinuto" za cijenu plina u Ukrajini, da se ne smrznu. Ili cijelu plina u Njemackoj, zbog koje im privreda propada. O napredovanju "ginu ali idu naprijed" da ne pricam... Iako ako podijelimo broj stradalih rusa po m2 koji su osvojili, pa taj koeficijent pomnozimo sa preostalim m2 koje tek treba da zauzmu, ispadne da Rusija SVE SKUPA NEMA TOLIKO STANOVNIKA, pa im neki od nas to i napisu.
Demagoski pozdrav od mene.
- drndalo
#211019 Re: Ukrajina
Nadam se da ti je sad lakse kad si mi se nagovorio, i izbacio to iz sebe...
- madner
#211020 Re: Ukrajina
Nisu nikad ispalili milion granata dnevno. Imali su dana kada su ispalili oko 50 000 granata ali i to je bilo tamo gdje pokusavaju nesto napraviti. I to je i danas slucaj. Dovoljno je pogledati mape, Ruski napredak se jos vidi tako sto je palo hiljade granata na neko podrucje.drndalo wrote: ↑14/11/2024 13:18Hoces reci da i danas Rusi ispaljuju npr. milion granata dnevno kao npr. sto je bilo dana u 2022...?
Tada su se bahatili i rokali sve i svja. Sada ono sto imaju cuvaju da ga upotrebe pametnije, koncentrisanije, TAMO GDJE POKUSAVAJU nesto napraviti. To prije nije bio slucaj. Zasto to rade ako imaje neogranicene kolicine svega svuda...?
Postavio sam clanak o tome, jedno je Ukrainska propaganda, drugo su cinjenice trece je logistika. Ukrainci su uvijek imali medijsku kampanju za stvari koje su pokusavali dobiti. Prvo je to bila artiljerija, pa oklopna vozila, pa himarsi, pa municija pa F16 itd...
Uvijek je njihova propaganda da bi pobjedili samo da XZY od Zapada bude uradjeno.
To je vid deflekcije od vlastitih propusta, hranjene slike zrtve u javnosti i pokusaj uticaja na Zapad istovremeno.
- drndalo
#211021 Re: Ukrajina
Naravno, trebali su se predati odmah i ne patiti nas.
-
Dr Arsla
- Čitalac
#211023 Re: Ukrajina
Kostenko: Nacrt zakona o demobilizaciji biće gotov do 18. decembra.
Ministarstvo obrane Ukrajine planira završiti rad na nacrtu zakona o utvrđivanju uvjeta za otpuštanje vojnika iz službe do 18. prosinca ove godine, izjavio je Roman Kostenko, tajnik Odbora Vrhovne rade za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove.
"Odbor se obratio Ministarstvu obrane sa službenim zahtjevom za izradu nacrta zakona o utvrđivanju uvjeta za otpuštanje određenih kategorija vojnog osoblja za vrijeme izvanrednog stanja. Dobili smo odgovor da će nacrt biti gotov do roka koji je odredio parlament – do 18. prosinca 2024. godine. Sada nije poznato koje će mehanizme Ministarstvo obrane ponuditi za otpuštanje vojnika iz službe", rekao je Kostenko.
- drug_profi
#211024 Re: Ukrajina
Budimo realni, niko nije očekivao da će Ukrajina izdržati dugo.
Ja sam msilio da će to biti mjesec-dva, dok se regularna vojska ne desetkuje do mjere da više ne može pružati organizovan otpor.
Nakon toga sam pretpostavio da će biti partizanije neko vrijeme i da će sve da se smiri u roku godinu do dvije.
Tako da procjene od 2022 i nisu relevantne za danas. Važnije je danas biti realan i otprilike skontati šta je u čijoj moći.
Ukrajina još uvijek nije napravila ono što je trebala prije 30 mjeseci, a bez čega im nema opstanka.
Ali od starta sam bio siguran da je ovo veliki ruski zajeb, bez obzira što će dobiti Ukrajinu, izgubiće sve ostalo.
Ja sam msilio da će to biti mjesec-dva, dok se regularna vojska ne desetkuje do mjere da više ne može pružati organizovan otpor.
Nakon toga sam pretpostavio da će biti partizanije neko vrijeme i da će sve da se smiri u roku godinu do dvije.
Tako da procjene od 2022 i nisu relevantne za danas. Važnije je danas biti realan i otprilike skontati šta je u čijoj moći.
Ukrajina još uvijek nije napravila ono što je trebala prije 30 mjeseci, a bez čega im nema opstanka.
Ali od starta sam bio siguran da je ovo veliki ruski zajeb, bez obzira što će dobiti Ukrajinu, izgubiće sve ostalo.
- drug_profi
#211025 Re: Ukrajina
Nisu normalni. Treba im milion vojnika sada pod oružjem, a oni se bave populizmom i izbjegavaju da naciju i armiju suoče sa činjenicom da ne ratuju u Africi već na svom tlu za goli opstanak.Čitalac wrote: ↑14/11/2024 14:13 Kostenko: Nacrt zakona o demobilizaciji biće gotov do 18. decembra.
Ministarstvo obrane Ukrajine planira završiti rad na nacrtu zakona o utvrđivanju uvjeta za otpuštanje vojnika iz službe do 18. prosinca ove godine, izjavio je Roman Kostenko, tajnik Odbora Vrhovne rade za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove.
"Odbor se obratio Ministarstvu obrane sa službenim zahtjevom za izradu nacrta zakona o utvrđivanju uvjeta za otpuštanje određenih kategorija vojnog osoblja za vrijeme izvanrednog stanja. Dobili smo odgovor da će nacrt biti gotov do roka koji je odredio parlament – do 18. prosinca 2024. godine. Sada nije poznato koje će mehanizme Ministarstvo obrane ponuditi za otpuštanje vojnika iz službe", rekao je Kostenko.