Možda su ti problem zidovi koji puno upijaju vlagu? Kod mene nekakva fasada po zidovima unutra i haman ne propušta vlagu.laik1981 wrote: ↑13/11/2024 10:17 Moze li prijedlog kako rijesiti suh zrak. Grijem se na klimu sad ce i decenija i prezadovoljan sam, ali imam veliki problem sa suhim zrakom. Vlažnost padne na 35% i to nam pravi problem. Prosle godine sam kupio neki bauer ovlazivac i preciscivac. Platio ga 350 na nekom snizenju. Ima kanister od mozda 4 litra koja za dan ispare iz toga ali uspije dici do nekih 42% vlaznost. Ima li kakav bolji uredjaj. Ciljam na nekih 50% vlaznosti. Suh zrak najvise smeta djetetu jer ima problema sa bronhitisom, a i meni izaziva kasalj pogotovo po noci. Kad je cisto na polju otvorimo prozore i to popravi situaciju ali ta metoda je neizvodiva kada je na polju poganac. Znao sam na vece pred spavanje pustiti vrelu vodu u kupatilu i dici vlaznost na 55%, ali do jutra opet ispod 40%. Svaki prijedlog je dobrodosao.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- -Chesterfield-
#21376 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
- Idemedosumom
#21377 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Velika preporuka za Merdal Sarajevo, jako profesionalni, daju garanciju i na montazu. Jedino ne znam da li imaju Mideu u ponudi.
- skupljac_zeljeza
#21378 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Oni su se izgleda bazirali na Hitachi i Hisense. Mislim da jedino kod njih je još moguće nabaviti Takai.Idemedosumom wrote: ↑13/11/2024 13:17Velika preporuka za Merdal Sarajevo, jako profesionalni, daju garanciju i na montazu. Jedino ne znam da li imaju Mideu u ponudi.
https://olx.ba/shops/MERDAL/aktivni
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#21379 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Luk je ovlasteni uvoznik
- rovac13
#21380 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Klima isusuje zrak samo u modu hladjenje ili odvlazivanje.
Samo tad se voda izdvaja iz sobnog zraka,kondenzira na unutrasnjoj ,i curi kroz crijevo van.
Na grijanju nema nikakvog pojavljivanja vode na unutrasnjoj,suha je ko barut.Sva voda koja je bila u sobnom zraku ostaje i dalje u zraku.
Problem je negdje drugo.
I to prilicno cudan.
Uglavnom ljudi se pokusavaju rijesit viska vlage,pa prozracuju,vanjski zrak je uvijek suhlji od sobnog,pa se tako spusti rel vlaznost.
A kod ovog sve naopako.
Interesantno.
Samo tad se voda izdvaja iz sobnog zraka,kondenzira na unutrasnjoj ,i curi kroz crijevo van.
Na grijanju nema nikakvog pojavljivanja vode na unutrasnjoj,suha je ko barut.Sva voda koja je bila u sobnom zraku ostaje i dalje u zraku.
Problem je negdje drugo.
I to prilicno cudan.
Uglavnom ljudi se pokusavaju rijesit viska vlage,pa prozracuju,vanjski zrak je uvijek suhlji od sobnog,pa se tako spusti rel vlaznost.
A kod ovog sve naopako.
Interesantno.
-
Pudge
#21381 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Evo pošto se niko ne javlja a i slabo ima tih podno parapetnih klima pokušaju da ti pomognem. Prije 3 godine ugrađena podna Fujitsu LVC 12 i grije kao primarno grijanje 31 m2 dnevne sobe i kuhinje, maltene sve zajedno. Ugradio je vrhunski majstor, pozdrav za njega, i grije super a što se tiče hlađenja tu joj malkice ali neprimjetno treba možda koja minuta više u odnosu na zidnu klimu da rashladi. Fujitsu ima snagu ali kad je u pitanju tvoj slučaj a to je spavaća soba moja topla preporuka je Daikin zato što su tiše i ljepše i uglađeniji rade. Požuri na eKupi.ba imaš Daikin podna 25, čini mi se da je na akciji pa vidi koliko je ali je sigurno bolja od tog Hitachija.Peugeot2008 wrote: ↑12/11/2024 21:43 [
Takodjer bih pitao za licna iskustva onih koji imaju podne/parapetne klime. Potrebna mi je jos jedna klima za grijanje spavace sobe i zbog nezgodnog rasporeda u nemogucnosti sam da ugradim klasicnu klimu jer jedina pozicija gdje je mogu ugraditi je bocni zid i ukoliko bi se na taj zid ugradila, nakon sto se spuste krilca - puhala bi mi na glavu pa sam vidio da postoje podne klime i nju bih instalirao na mjestu gdje mi se nalazi radijator. Inace sam iz Zenice u dijelu u kojem je ocajno grijanje pa sam odjavljen jos prije 5 godina.
Trenutno po olx-u i internet stranicama mogu pronaci par modela podnih klima
https://olx.ba/artikal/53069436 (neki Fujitsu model koji podrzava grijanje i na -30) kosta 2550KM
https://olx.ba/artikal/4349325 (takodjer Fujitsu model ali haman 14-ka i vjerovatno bi mi bila prejaka za spavace sobe koja ima oko 20m2 ) mozda bi se eventualno mogla pronaci 12ka.
Kakve su razlike izmedju ovih LVCN i LVC modela.
https://olx.ba/artikal/63468763 (VIVAX ACP-12CT35AERI/I3 Podna klima - inace najjeftinija od ovih ponudjenih) cijena 1650 KM
https://olx.ba/artikal/52688974 (HITACHI PODNI KLIMA UREĐAJ RAF-35RXE/RAC-35FXE) cijena 2915
Daikin i Mitsubishi nemaju nijedan model ispod 3500 KM - sto mi je u ovom momentu nedostizno.
Eventualno bih mozda bio spreman dati 2600 za Fujitsu ali ako je stvarno dobra klima i izbor za grijanje spavace sobe.
[/quote]
Hvala ti na informaciji o snizenju na ekupi.ba
Evo upravo sam porucio model koji si mi predlozio..perfera 25 - cijena 2600 KM.
Nadam se da je dobar izbor
-
Peugeot2008
#21382 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Hvala ti na informaciji o snizenju na ekupi.baPudge wrote: ↑13/11/2024 18:28Evo pošto se niko ne javlja a i slabo ima tih podno parapetnih klima pokušaju da ti pomognem. Prije 3 godine ugrađena podna Fujitsu LVC 12 i grije kao primarno grijanje 31 m2 dnevne sobe i kuhinje, maltene sve zajedno. Ugradio je vrhunski majstor, pozdrav za njega, i grije super a što se tiče hlađenja tu joj malkice ali neprimjetno treba možda koja minuta više u odnosu na zidnu klimu da rashladi. Fujitsu ima snagu ali kad je u pitanju tvoj slučaj a to je spavaća soba moja topla preporuka je Daikin zato što su tiše i ljepše i uglađeniji rade. Požuri na eKupi.ba imaš Daikin podna 25, čini mi se da je na akciji pa vidi koliko je ali je sigurno bolja od tog Hitachija.Peugeot2008 wrote: ↑12/11/2024 21:43 [
Takodjer bih pitao za licna iskustva onih koji imaju podne/parapetne klime. Potrebna mi je jos jedna klima za grijanje spavace sobe i zbog nezgodnog rasporeda u nemogucnosti sam da ugradim klasicnu klimu jer jedina pozicija gdje je mogu ugraditi je bocni zid i ukoliko bi se na taj zid ugradila, nakon sto se spuste krilca - puhala bi mi na glavu pa sam vidio da postoje podne klime i nju bih instalirao na mjestu gdje mi se nalazi radijator. Inace sam iz Zenice u dijelu u kojem je ocajno grijanje pa sam odjavljen jos prije 5 godina.
Trenutno po olx-u i internet stranicama mogu pronaci par modela podnih klima
https://olx.ba/artikal/53069436 (neki Fujitsu model koji podrzava grijanje i na -30) kosta 2550KM
https://olx.ba/artikal/4349325 (takodjer Fujitsu model ali haman 14-ka i vjerovatno bi mi bila prejaka za spavace sobe koja ima oko 20m2 ) mozda bi se eventualno mogla pronaci 12ka.
Kakve su razlike izmedju ovih LVCN i LVC modela.
https://olx.ba/artikal/63468763 (VIVAX ACP-12CT35AERI/I3 Podna klima - inace najjeftinija od ovih ponudjenih) cijena 1650 KM
https://olx.ba/artikal/52688974 (HITACHI PODNI KLIMA UREĐAJ RAF-35RXE/RAC-35FXE) cijena 2915
Daikin i Mitsubishi nemaju nijedan model ispod 3500 KM - sto mi je u ovom momentu nedostizno.
Eventualno bih mozda bio spreman dati 2600 za Fujitsu ali ako je stvarno dobra klima i izbor za grijanje spavace sobe.
[/quote]
A koliko kvadrata ima ta spavaća soba ? Nešto nisam vidio da nisi napisao.
-
nauticamid
#21383 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Daikin ima snizenje do 01. Decembra pa ne bi bilo.lose da neko ko zna, da preporuci par modela sa kojim niko nece pogrijesiti i koji su dobar odnos ulozenog i dobijenog kvaliteta.
-
made_in_sarajevo
#21384 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Imam gree inverter i jel ima neko rjesenje za njegov senzor temperature, jer npr. na aplikaciji klime pokaze da je temperatura 19 stepeni, a preciscivas zraka pokazuje 23-24 stepena i jest toplije od tih 19 na klimi. Onda se desi ako je ostavim da radim ona zagrije i prodje 10min temperatura pala za 3-4 stepena sa zatvorenim prozorima?
Novogradnja je u pitanju, prozori okrenuti na zimsko vrijeme.
Novogradnja je u pitanju, prozori okrenuti na zimsko vrijeme.
-
Pudge
#21385 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Hvala ti na informaciji o snizenju na ekupi.ba
[/quote]
[/quote]
Spavaca ima 12m2 a realnih trenutno zbog ormara 10,5m2. Planirana je montaza ispod prozora a nasuprot prozora su sobna vrata i hodnik velicine 3m2. Iz tog hodnika je i ulaz u banju koja ima 3,5m2. Nadam se da ce biti sposobna da zagrije spavacu i bar taj hodnik i eventualno da umlaci banju. U banji imam montiran atlanticov kupaonski radijator ali dobro bi bilo kada bi moglo malo toplote ulaziti i u banju.
Da li i za ovu vrstu klima vrijedi pravilo da se postavi minimalno 3m cijevi iako sam ja procitao kompletno tehnicko uputstvo za ovaj model i nisam nigdje pronasao tu informaciju?
[/quote]
[/quote]
Spavaca ima 12m2 a realnih trenutno zbog ormara 10,5m2. Planirana je montaza ispod prozora a nasuprot prozora su sobna vrata i hodnik velicine 3m2. Iz tog hodnika je i ulaz u banju koja ima 3,5m2. Nadam se da ce biti sposobna da zagrije spavacu i bar taj hodnik i eventualno da umlaci banju. U banji imam montiran atlanticov kupaonski radijator ali dobro bi bilo kada bi moglo malo toplote ulaziti i u banju.
Da li i za ovu vrstu klima vrijedi pravilo da se postavi minimalno 3m cijevi iako sam ja procitao kompletno tehnicko uputstvo za ovaj model i nisam nigdje pronasao tu informaciju?
- drug_profi
#21386 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kad kvotaš ne briši ništa.
-
laik1981
#21387 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moze biti. Pregrade su mi sve siporeks 15cm, a vanjski zidovi sa unutrasnje strane oblozeni rigipsom iza kojeg je 2cm stiropora, a fasada je 8cm stiropor. Stolarija je pvc i trebala bi da zadrzava vlagu. Klima izazove taj suh zrak. Testirao sam i kada je ugasim i na dan upalim grijanje na radijatore vlaznost je blizu 50%. Sa klimom ispod 40%. Klima radi 24/7 od momenta kada je potrebno grijanje. Ne gasi se nikad. Drzim je na 22 trenutno i na low ventilator, a zagrije na 24, pa mi ni to nije jasno.-Chesterfield- wrote: ↑13/11/2024 12:49Možda su ti problem zidovi koji puno upijaju vlagu? Kod mene nekakva fasada po zidovima unutra i haman ne propušta vlagu.laik1981 wrote: ↑13/11/2024 10:17 Moze li prijedlog kako rijesiti suh zrak. Grijem se na klimu sad ce i decenija i prezadovoljan sam, ali imam veliki problem sa suhim zrakom. Vlažnost padne na 35% i to nam pravi problem. Prosle godine sam kupio neki bauer ovlazivac i preciscivac. Platio ga 350 na nekom snizenju. Ima kanister od mozda 4 litra koja za dan ispare iz toga ali uspije dici do nekih 42% vlaznost. Ima li kakav bolji uredjaj. Ciljam na nekih 50% vlaznosti. Suh zrak najvise smeta djetetu jer ima problema sa bronhitisom, a i meni izaziva kasalj pogotovo po noci. Kad je cisto na polju otvorimo prozore i to popravi situaciju ali ta metoda je neizvodiva kada je na polju poganac. Znao sam na vece pred spavanje pustiti vrelu vodu u kupatilu i dici vlaznost na 55%, ali do jutra opet ispod 40%. Svaki prijedlog je dobrodosao.
Mogu li mozda preciscivaci zraka dodatno isusiti zrak. Trenutno tri rade punim kapacitetom. Onaj bauer kojeg sam pomenuo koji bi trebao da je i ovlazivac i dva xiaomi 4 pro.
- rovac13
#21388 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Sve cudnije.Iznutra stiropor i presuho.
Otvore se prozori pusti se suh zrak unutra vlaga poraste.
Kod mene klima radi konstantno 12 godina,nikad nije bilo presuho.
Do neceg drugog je.
Otvore se prozori pusti se suh zrak unutra vlaga poraste.
Kod mene klima radi konstantno 12 godina,nikad nije bilo presuho.
Do neceg drugog je.
-
Peugeot2008
#21389 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
[/quote]
[/quote]
Dobra je to pozicija ugradnje što će moći da gleda prema vratima. Za početak upali i igraj se sa njom, mala je to kvadratura za nju ali manje kod Daikina podne nema. Samo pazi dobro kad zatvoriš vrata i zaigraš se sa gospođom da ti ne bude prevruće, onda upali hlađenje ili otvaraj prozor. Šala mala.
- BeYaZ
#21390 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Zdravo ljudi,
Prije neku noć kada je baš bila velika magla klima u dnevnom 18ka VOX , je za noć bukvalno 10 litara vode izbacila. Kako su se magle smirile nema vode. Je li to normalno ? Prva je sezona kako se grijem na klime pa mi je još uvijek sve novo.
Prije neku noć kada je baš bila velika magla klima u dnevnom 18ka VOX , je za noć bukvalno 10 litara vode izbacila. Kako su se magle smirile nema vode. Je li to normalno ? Prva je sezona kako se grijem na klime pa mi je još uvijek sve novo.
-
player_
#21391 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Normalno sve , velika vlaznost niska temperatura dobitna kombinacija 
- drug_profi
#21392 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
jest, vise vlage u zraku = vise kondenza
-
Peugeot2008
#21393 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Da ne objašnjavamo po ko zna koji put, ukratko, sve normalno, ništa ne diraj.
- skupljac_zeljeza
- BeYaZ
#21395 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Hvala , sry ne stignem sve stranice unazad premotavatPeugeot2008 wrote: ↑14/11/2024 12:20Da ne objašnjavamo po ko zna koji put, ukratko, sve normalno, ništa ne diraj.
-
rraka
#21396 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ekipa, sta mislite da li AY35 moze ovo tjerati ili je bolje ici na AY42?rraka wrote: ↑12/11/2024 12:10 Pozdrav ljudi,
Doslo vrijeme da se uzima novi inverter. Kako sam ranije uz savjete i pomoc od vas uzeo adekvatan inverter i super sam zadovoljan sa njime, posebno tisinom i nacinom na koji odrzava temparaturu, sada mi treba pomoc za jedan drugi prostor. U pitanju je dio stana prikazan na slici ispod. Zgrada je starije gradnje ali dobro izolovana(kamena vuna + vazdusna barijera + fasadna cigla), a pritom je stan poprilicno ususkan.
S obzirom da sam do sada stvarno zadovoljan sa Mitsubishi inverterima. Imam AY35 i SF35, ovdje bih uzeo najvjerovatnije AY (naravno ako imate neku drugu preporuku, otvoren sam apsolutno). Samo nisam siguran koju snagu da uzmem. Da li je AY35 premala za ovaj prostor, da li bi AY42 bila adekvatnija, ili mozda neka druga serija? Ja govorim o serijama u smislu Mitsubishia, naravno vi mozete predloziti i nesto drugo.
Okvirni maksimalni budzet je oko 2000 (moze i 2500 ako bi se na nekom popustu nasla neka jaca serija) bez ugradnje.
Svaki prijedlog je dobrodosao.
![]()
Edit: sad vidim da nisam naveo povrsinu, a bio sam ubjedjen da jesam. U pitanju je nekih 37-38 kvadrata
-
Peugeot2008
#21397 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pa pruži se još 200 stoje i uzmi FT od Mitsubishija.rraka wrote: ↑14/11/2024 22:10Ekipa, sta mislite da li AY35 moze ovo tjerati ili je bolje ici na AY42?rraka wrote: ↑12/11/2024 12:10 Pozdrav ljudi,
Doslo vrijeme da se uzima novi inverter. Kako sam ranije uz savjete i pomoc od vas uzeo adekvatan inverter i super sam zadovoljan sa njime, posebno tisinom i nacinom na koji odrzava temparaturu, sada mi treba pomoc za jedan drugi prostor. U pitanju je dio stana prikazan na slici ispod. Zgrada je starije gradnje ali dobro izolovana(kamena vuna + vazdusna barijera + fasadna cigla), a pritom je stan poprilicno ususkan.
S obzirom da sam do sada stvarno zadovoljan sa Mitsubishi inverterima. Imam AY35 i SF35, ovdje bih uzeo najvjerovatnije AY (naravno ako imate neku drugu preporuku, otvoren sam apsolutno). Samo nisam siguran koju snagu da uzmem. Da li je AY35 premala za ovaj prostor, da li bi AY42 bila adekvatnija, ili mozda neka druga serija? Ja govorim o serijama u smislu Mitsubishia, naravno vi mozete predloziti i nesto drugo.
Okvirni maksimalni budzet je oko 2000 (moze i 2500 ako bi se na nekom popustu nasla neka jaca serija) bez ugradnje.
Svaki prijedlog je dobrodosao.
![]()
Edit: sad vidim da nisam naveo povrsinu, a bio sam ubjedjen da jesam. U pitanju je nekih 37-38 kvadrata
-
Zorge
#21398 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Imam stan od 40 kvadrata
Planirao sam uzeti Ap 35 za brijanje i hlađenje
Gledao sam samo Mitsubishi
Sada vidim da je FT 10 kg teži od Ap
Nije to mala stvar
Planirao sam uzeti Ap 35 za brijanje i hlađenje
Gledao sam samo Mitsubishi
Sada vidim da je FT 10 kg teži od Ap
Nije to mala stvar