Željeznice - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DebelinJoe

#1901 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

Image

Mogli su i ovo iznajmiti...
DebelinJoe

#1902 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

Image
China astonished the world with the rapid construction of a railway station in only 9 hours, mobilizing 1,500 workers to achieve this feat. This impressive display of efficiency is a testament to China’s commitment to expanding its high-speed rail network, which includes lines like the one connecting Nanping and Longyan.

Za devet sati ovo napravili...Za mjesec dana Džafić i ekipa nisu stigli ni krampom udariti u Jablanici...

Džafiću i Džafići i Forte i Nikšići i svi ostali, jer ste vi isti...Zar vas nije stid
Haris.ba

#1903 Re: Željeznice - all about

Post by Haris.ba »

Ahahahahahaahahaha
Nikšić odbio zahtjev Forte za smjenu direktora Željeznica FBiH: 'Ne interesuju me ta prepucavanja..
Sanjarko

#1904 Re: Željeznice - all about

Post by Sanjarko »

Nemojte Kineze ovdje petljati, sta god oni naprave, ako nije pod nadzorom nekoga oni to naprave s brda s dola, most Peljesac, most kod Pocitelja ili gdje vec, Kinezi pravili vec pukotina imaju i ostaloga.

Svicarci ok i njihove inovacije. Mogu i Kinezi proci kazem, ali samo uz veoma dobar i striktan nadzor.
DebelinJoe

#1905 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

Dakle, Unska pruga je radila do 2010. Hmmm...Ko je ono došao na vlast 2010?

Pa Nermin Nikšić...

Ci-Nick

#1906 Re: Željeznice - all about

Post by Ci-Nick »

Možda i nisu tako nesposobni kao što mislimo da jesu.
Godinama poslije rata željeznički transport je bio zapostavljen a razvijan privatni kamionski.
Više su se stranci trudili da željeznicu vrate u funkciju nego "naši".
Što neko reče, pogledajte te stanice u Sarajevu, Mostaru, Zenici. Tu kao da je vrijeme stalo sedamdesetih godina dvadesetog vijeka. One tete u Sarajevu što izdaju karte mogle bi skupa sa opremom u muzej.
Sanjarko

#1907 Re: Željeznice - all about

Post by Sanjarko »

Ci-Nick wrote: 14/11/2024 06:44 Možda i nisu tako nesposobni kao što mislimo da jesu.
Godinama poslije rata željeznički transport je bio zapostavljen a razvijan privatni kamionski.
Više su se stranci trudili da željeznicu vrate u funkciju nego "naši".
Što neko reče, pogledajte te stanice u Sarajevu, Mostaru, Zenici. Tu kao da je vrijeme stalo sedamdesetih godina dvadesetog vijeka. One tete u Sarajevu što izdaju karte mogle bi skupa sa opremom u muzej.
Stranci su gurali da se modernizuju zeljeznice, nudili povoljne kredite i sl, ali nasi nisu htjeli.
madesa

#1908 Re: Željeznice - all about

Post by madesa »

Haris.ba wrote: 11/11/2024 19:25
MAha wrote: 11/11/2024 19:23 Vidim, evo radi se. Kako rekoh, muko moja predji na drugoga. Nisam bas siguran da svaka prica tu prestaje, vjerovatnije da tek pocinje.
Pa ne radi se. Ali, se zna ko ne radi. Nema kolektivne odgovornosti da ne znas ni kud posao ni dosao.

Autoceste su se pokazale kao nesposobne. Ali, ne smijes nista direktoru jer je Covketov i tu prica zavrsava. Da Aluminiju treba pruga, bila bi za tri dana napravljena.
bas tako da Aluminiju treba , ne bi se ni pomagalo ljudima nego bi se pravila pruga. TUga da ne mogu napraviti 80-100 metara pruge
ShnjaZZZ

#1909 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

madesa wrote: 14/11/2024 08:06
MAha wrote: 11/11/2024 19:23 Vidim, evo radi se. Kako rekoh, muko moja predji na drugoga. Nisam bas siguran da svaka prica tu prestaje, vjerovatnije da tek pocinje.
Pa ne radi se. Ali, se zna ko ne radi. Nema kolektivne odgovornosti da ne znas ni kud posao ni dosao.

Autoceste su se pokazale kao nesposobne. Ali, ne smijes nista direktoru jer je Covketov i tu prica zavrsava. Da Aluminiju treba pruga, bila bi za tri dana napravljena.
bas tako da Aluminiju treba , ne bi se ni pomagalo ljudima nego bi se pravila pruga. TUga da ne mogu napraviti 80-100 metara pruge
Precjenjujete inteligenciju vladajućih struktura i političara, nema tu nikakvih zakulisnih igara i teorija zavjere nego je u pitanju čista nesposobnost da se ovo završi kako treba. Ako u pitanju nije nesposobnost onda je pitanje lopovluka i još gledaju kako da se ugrade u projekat obnove.

To da Hrvatima ne treba pruga je vanserijska glupost koju je naravno plasirao neko iz SDA kuhinje. Povelik broj hrvatskih operatera među kojima je i Enna trans živi od ove pruge i više se njima drma pod nogama nego Bošnjacima koji su našli alternative preko Kopera ili Rijeke. Tuzla i Zenica su pojačale posao podosta.

Ja sam sinoć u noćnoj imao 8 dolazaka i 6 otprema vozova. Imali smo preko 20 trasa ukupno. Stiglo mi je oko 6000 tona robe u stanicu. Ali eto nastavit ćemo čitat gluposti kako je tobože privreda ugrožena. Ne kažem da nije ali ni u ludilu nije koliko se tvrdi svaki dan.
HelaS

#1910 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

Moj post s druge teme
HelaS wrote: 14/11/2024 09:01 Havarija na 100-njak m pruge u Donjoj Jablanici nije tehnički kvar niti je uzrokovana ljudskom greškom, već vanrednim okolnostima, elementarnom nepogodom na koju niko nema utjecaj, i, obzirom na te okolnosti, ali i na vanredan značaj ove pruge za cijelu državu BiH i susjedne države, za stanovništvo BiH i privrede, bilo kakva intervencija u korist sanacije ovog dijela pruge, bilo bi apsolutno opravdano. Očito je da uprava Željeznica FBiH nema potreban kapacitet za svoje funkcije, očita je njihova nesposobnost, neznanje i neorganiziranost da hitno pokrenu sanaciju pruge. Novac i oprema i radnici mogu se pronaći za dva dana. Pruga je do sada morala biti potpuno sanirana, osposobljena za promet i prestanak ogromne štete, najviše finansijske, pa i svake druge. Željeznice FBiH su državna organizacija, i upprava te firme mora odgovarati za svoju nesposobnost ili nerad, kako god. Zaista neko treba pozvati i direktora Džafića i sve oko njega, na krivičnu odgovornost i na namirenje štete, zbog izostanka radova na sanaciji pruge.
Ci-Nick

#1911 Re: Željeznice - all about

Post by Ci-Nick »

ShnjaZZZ wrote: 14/11/2024 09:27

Precjenjujete inteligenciju vladajućih struktura i političara, nema tu nikakvih zakulisnih igara i teorija zavjere nego je u pitanju čista nesposobnost da se ovo završi kako treba. Ako u pitanju nije nesposobnost onda je pitanje lopovluka i još gledaju kako da se ugrade u projekat obnove.

To da Hrvatima ne treba pruga je vanserijska glupost koju je naravno plasirao neko iz SDA kuhinje. Povelik broj hrvatskih operatera među kojima je i Enna trans živi od ove pruge i više se njima drma pod nogama nego Bošnjacima koji su našli alternative preko Kopera ili Rijeke. Tuzla i Zenica su pojačale posao podosta.

Ja sam sinoć u noćnoj imao 8 dolazaka i 6 otprema vozova. Imali smo preko 20 trasa ukupno. Stiglo mi je oko 6000 tona robe u stanicu. Ali eto nastavit ćemo čitat gluposti kako je tobože privreda ugrožena. Ne kažem da nije ali ni u ludilu nije koliko se tvrdi svaki dan.
Ti radiš u Mittalu ?
Neće faliti koksa ?
ShnjaZZZ

#1912 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Ci-Nick wrote: 14/11/2024 09:32

Ti radiš u Mittalu ?
Neće faliti koksa ?
Radim na ŽFBH u stanici Zenica Željezara. Koks dolazi svaki dan, sinoć u mojoj smjeni jedna garnitura od 21 vagona iz Lukavca i 28 vagona iz Kopera. Dolazi 5-6 vozova željezne rude svaki dan, kamen iz Zavidovića ide redovno, nedavno je Mittal izvezao 6000 tona kotura na Šamac itd. Sve je i više nego redovno.
Sanjarko

#1913 Re: Željeznice - all about

Post by Sanjarko »

:thumbup:
1Dante1

#1914 Re: Željeznice - all about

Post by 1Dante1 »

Cekaj, zar nije neki dan na vijestima bila info nekog vlasnika kome fali tona i tona robe, jer ne mogu da se doprime? Spominje ugrozenost 850 njegovih radnika, pa onda i komitente?

Ne sjecam se tacno naziva firme, mozda je neko upratio.

Na kraju i da 0KM ima stete, brate moralo se vec sada znati sta se radi i sta ce se raditi i koji su rokovi.
Ci-Nick

#1915 Re: Željeznice - all about

Post by Ci-Nick »

ShnjaZZZ wrote: 14/11/2024 09:37
Ci-Nick wrote: 14/11/2024 09:32

Ti radiš u Mittalu ?
Neće faliti koksa ?
Radim na ŽFBH u stanici Zenica Željezara. Koks dolazi svaki dan, sinoć u mojoj smjeni jedna garnitura od 21 vagona iz Lukavca i 28 vagona iz Kopera. Dolazi 5-6 vozova željezne rude svaki dan, kamen iz Zavidovića ide redovno, nedavno je Mittal izvezao 6000 tona kotura na Šamac itd. Sve je i više nego redovno.
Hvala na informaciji.
Čuo sam da je Mittal prošli mjesec imao dobru prodaju. Šteta bi bilo da obustave proizvodnju zbog koksa.
Porodice Foht

#1916 Re: Željeznice - all about

Post by Porodice Foht »

"Neka (prime minister) je rekel da nece prepucavanja ministara o ostavki direktora "Zeljeznica FBiH ali da ce Vlada da presijece ovih dana. Hajde presijeci vise, nesposobnjakovicu. :-x
Haris.ba

#1917 Re: Željeznice - all about

Post by Haris.ba »

Porodice Foht wrote: 14/11/2024 09:50 "Neka (prime minister) je rekel da nece prepucavanja ministara o ostavki direktora "Zeljeznica FBiH ali da ce Vlada da presijece ovih dana. Hajde presijeci vise, nesposobnjakovicu. :-x
I da smjeni direktora, sta to znaci? Za koliko ce mjeseci biti popravljena pruga?

I je li samo direktor problem?
ShnjaZZZ

#1918 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

1Dante1 wrote: 14/11/2024 09:42 Cekaj, zar nije neki dan na vijestima bila info nekog vlasnika kome fali tona i tona robe, jer ne mogu da se doprime? Spominje ugrozenost 850 njegovih radnika, pa onda i komitente?

Na kraju i da 0KM ima stete, brate moralo se vec sada znati sta se radi i sta ce se raditi i koji su rokovi.
Lažu 100%. Evo i Mittal kuka i plače svaki dan, a sve im dolazi redovno kao i prije. Svi hoće da se ugrade i da im Vlada FBiH uleti šta parica.

Konkretno Mittal je 8% u vlasništvu Vlade i sad u decembru idu pregovori za novi kolektivni ugovor, a on je uvijek u krizi kad treba dat para ili bit društveno odgovoran :-D i ponudio je već radnicima u dogovoru sa Vladom da im Vlada isplati 2500 maraka jedno.kratne pomoći i on će dat 1000 od sebe (dakle 3500 ukupno) ali da potpišu isti kolektivni ugovor na još 2 godine. Zato je i počeo drečat toliko. Plus hoće da mu ŽFBH dadnu odgodu plaćanja za prijevoz.
HelaS

#1919 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

ShnjaZZZ wrote: 14/11/2024 10:07
1Dante1 wrote: 14/11/2024 09:42 Cekaj, zar nije neki dan na vijestima bila info nekog vlasnika kome fali tona i tona robe, jer ne mogu da se doprime? Spominje ugrozenost 850 njegovih radnika, pa onda i komitente?

Lažu 100%. Evo i Mittal kuka i plače svaki dan, a sve im dolazi redovno kao i prije. Svi hoće da se ugrade i da im Vlada FBiH uleti šta parica.

Konkretno Mittal je 8% u vlasništvu Vlade i sad u decembru idu pregovori za novi kolektivni ugovor, a on je uvijek u krizi kad treba dat para ili bit društveno odgovoran :-D i ponudio je već radnicima u dogovoru sa Vladom da im Vlada isplati 2500 maraka jedno.kratne pomoći i on će dat 1000 od sebe (dakle 3500 ukupno) ali da potpišu isti kolektivni ugovor na još 2 godine. Zato je i počeo drečat toliko. Plus hoće da mu ŽFBH dadnu odgodu plaćanja za prijevoz.
Zar misliš da je ista cijena transporta roba iz luke Kopar ili Rijeka, kao iz luke Ploče, ili kroz riječnu luku Šamac, za robe koje u kontinuietu idu u i iz BiH :? Ti sve posmatraš iz svog dispečerskog ugla, u kojem je nabitniji promet roba, količina u manipulaciji, jer ti je to plaćeno. Izađi i posmatraj privredu, drugačije, više cijene, nastale poremećajem havarisane donjejablaničke pruge. Te više cijene odrazit će se na druge cijene, drugi će proizvodi poskupjeti. To je kontinuitet, sve troškove uvijek plaća krajnji potrošač, pa čak i ti sa svoje dispečerske željezničke pozicije. Znači - nije ništa redovno kao prije, kako ti misliš :-)
Porodice Foht

#1920 Re: Željeznice - all about

Post by Porodice Foht »

Haris.ba wrote: 14/11/2024 09:53
Porodice Foht wrote: 14/11/2024 09:50 "Neka (prime minister) je rekel da nece prepucavanja ministara o ostavki direktora "Zeljeznica FBiH ali da ce Vlada da presijece ovih dana. Hajde presijeci vise, nesposobnjakovicu. :-x
I da smjeni direktora, sta to znaci? Za koliko ce mjeseci biti popravljena pruga?

I je li samo direktor problem?
Pa dovoljno je bruke oko obnove pruge da smijenis direktora, bezbeli. Riba smrdi od glave. Kakva je to vlast koja takav javasluk i nerad gleda mirno. Nikakva.
ShnjaZZZ

#1921 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

HelaS wrote: 14/11/2024 10:13 [quote=ShnjaZZZ post_id=
Zar misliš da je ista cijena transporta roba iz luke Kopar ili Rijeka, kao iz luke Ploče, ili kroz riječnu luku Šamac, za robe koje u kontinuietu idu u i iz BiH :? Ti sve posmatraš iz svog dispečerskog ugla, u kojem je nabitniji promet roba, količina u manipulaciji, jer ti je to plaćeno. Izađi i posmatraj privredu, drugačije, više cijene, nastale poremećajem havarisane donjejablaničke pruge. Te više cijene odrazit će se na druge cijene, drugi će proizvodi poskupjeti. To je kontinuitet, sve troškove uvijek plaća krajnji potrošač, pa čak i ti sa svoje dispečerske željezničke pozicije. Znači - nije ništa redovno kao prije, kako ti misliš :-)
Naravno da nije ista ali u Transportno-komercijalnoj službi ŽFBH tvrde da je cijena ne toliko veća nego kad su u pitanju Ploče.

Ja sam govorio iz ugla Mittala kojeg poznajem dobro jer sam prethodno radio 5 godina kod njih u željezničkom saobraćaju prije prelaska na ŽFBH.

Otkad je ugasio koksaru Mittal ništa ne doprema iz luke Ploče. Dotad je dolazio ugalj redovito, a ta sirovina mu više nije potrebna. U čitavom periodu 6 mjeseci od gašenja koksare samo dva puta je došla kompozicija koksa iz Ploča za Mittal i to u trenutku kad je Gikil imao neku havariju na koksnim pećima pa 14 dana nisu ništa isporučivali jer je bio loš kvalitet.

Ostalo sve što Mittal radi ide preko Šamca pa na Doboj. Rude dolaze iz Omarske. Kamen iz Zavidovića. Koks iz Lukavca i ponekad iz Poljske. Prazni vagoni za utovar troske uvijek iz Slovenije za Anhovo.

Najviše kuka onaj kojem najmanje rad firme ovisi o južnoj pruzi :-)
HelaS

#1922 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

ShnjaZZZ wrote: 14/11/2024 10:33 Ostalo sve što Mittal radi ide preko Šamca pa na Doboj. Rude dolaze iz Omarske. Kamen iz Zavidovića. Koks iz Lukavca i ponekad iz Poljske. Prazni vagoni za utovar troske uvijek iz Slovenije za Anhovo.
Ma koji je to kamen iz Zavidovića :? Za gdje?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1923 Re: Željeznice - all about

Post by Chmoljo »

hvala na demistifikovanju nekih priča. jer bi sada slušali samo ono što SDA zna da priča: izdaajjjaaaaaaaaaa.

jeboga grob, kad je izdaja reci izdaja, kad je nesposobnost, reci nesposobnost. ali neće, lakše je reć izdaja, pa kad si opet vlast, lakše je "ne izdati", nego ne biti sposoban.
ShnjaZZZ

#1924 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

HelaS wrote: 14/11/2024 10:38
ShnjaZZZ wrote: 14/11/2024 10:33 Ostalo sve što Mittal radi ide preko Šamca pa na Doboj. Rude dolaze iz Omarske. Kamen iz Zavidovića. Koks iz Lukavca i ponekad iz Poljske. Prazni vagoni za utovar troske uvijek iz Slovenije za Anhovo.
Ma koji je to kamen iz Zavidovića :? Za gdje?
Kamen ili pijesak iz Zavidovića za ArcelorMittal, treba im valjda u proizvodnji. To bi ti bolje znao objasniti @belfy za šta se koristi i kako tačno. Ja iskreno ne znam.

I taj kamen ide svaku noć osim nedjeljom, 700 tona svaku noć se dopremi dizel lokomotivom za potrebe Mittala.
Porodice Foht

#1925 Re: Željeznice - all about

Post by Porodice Foht »

Pogledao malo pres konferenciju ovog Dzafica. Od njegovog bodylanguage do spike, lik je teski tenkre..
Post Reply