Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
Melbourne_Australia
#2126 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ljudi spominju Poljsku i Hrvatsku itd..Zaboravljaju da je nedelja neradna kod njih jer je crkva tako trazila...Lobi crkve je jak..Poljska je najveca katolicka zemlja u evropi..Fol da ljudi idu u crkvu nedeljom
- DaysleepeR
#2127 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U svakoj normalnoj sredini se trebaš najaviti unaprijed kad ideš u goste. Ne "u naprijed".
Samo kod naše seljadije ti bahne 5 ljudi u stan nenajavljeno, to je grozna praksa, dakle mi smo nenormalni.
Samo kod naše seljadije ti bahne 5 ljudi u stan nenajavljeno, to je grozna praksa, dakle mi smo nenormalni.
- Pandakonda
#2128 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Postoji par dragstora ali mislim da će ovo vise znaciti za neke manje piljare da ce se registrovati kao dragstor da bi mogli nastaviti sa radom. To sam bas spominjao par stranica iza, Centar i SG ce sigurno traziti izuzece uz pogranicna mjesta koja su naslonjena na hrvatsku, pa cak i Srbiju.dječak sa šibicama wrote: ↑11/11/2024 21:43 A kakva je prica sa dragstorom, koji je zaboravljen kod nas, koncept... moze li trgovacka kuca prenamijeniti odredjeni objekat u dragstor i eto ga, 24 sata radno vrijeme.
Jel to hipotetski moguce.
Inace kontam da Centar i SG trebaju traziti izuzece, nista protiv radnika ali stvarno je glupo da turisticki posjecene opcine nedeljom nemaju prodavnicu.
Masala gledaj ti drzava, a sto nisi nabrojao one gdje centri rade nedjeljom ? Svako selektivno sebi bira ocigledno sta mu odgovaraW0rM wrote: ↑12/11/2024 08:06 Norveska, Poljska, Njemacka, Belgija, Austrija, Svicarska, Slovenija, Crna Gora, Grcka, Spanija, sve su to zemlje gdje nedjeljom veliki trgovacki centri ne rade, i pazi sad - ljudi tamo najnormalnije zive. Nama je izgleda problem i pojedinim uposlenim u trgovini, sta cu ja i kud cu ja - nedjeljom.
Nadalje, neki govore da neradna nedjelja poslodavcu ide u korist, evo sve kontam - kako? Po cemu?
Licno ne vidim nikakav problem sa zakonom i sto se oko istog digla tolika prasina, sem kao sto sam naveo pojedincima koji ne znaju za prirodu, planinu i park nedjeljom![]()
Neradna nedjelja u nasem kontekstu ide u korist poslodavaca iz vise razloga. Za pocetak vecina poslodavaca koji su ovo gurali (Bingo, Penny, Konzum itd.) ne placaju kako treba svoje radnike, radi manjka inspekcije znaju krsiti radno vrijeme, slabo koristenje godisnjeg itd. sto je dovelo do toga da radnici napustaju trgovinu generalno kao posao, ili ciljaju da idu u druge lance gdje je situacija bolja kao sto je recimo crvena jabuka, DM. Mnoge od ovih poslovnica su same od sebe bez nametanja zakona bile prisiljene zatvoriti nedjeljom upravo jer nema radnika. Sirenjem marketa kao sto su crvena jabuka (barem u sarajevu imaju solidne uslove), i dolaskom Lidla, ovi gore navedeni centri su svjesni toga da ce izgubiti jos dosta radnika pa su krenuli u kontrolu stete tako sto ce im zabraniti da i oni rade nedjeljom jer i sam Lidl radi nedjelje koja se ne radi nece imati potrebu za toliko radnika. Također ce sprijeciti da ti isti lanci kupe kajmak dok ovi ne rade, radi toga sto ce recimo Lidl imati radnika koji ce biti adekvatno placeni nedjeljom, pa ce moci raditi i onda ce ljudi ici tamo i njima donositi pare a ne Bingu, Amku i ostalima.
Ti lanci također nisu mogli podnijeti da ljudi idu u lokalne piljare pa su onda rastezali i to malo radnika sto imaju da im rade nedjeljom, dok je ovako taraba svima i te iste radnike ce samo bolje raspodjeliti u toku radne sedmice a spavati ce mirno jer znaju da neces imati gdje drugo kupovati, osim naravno ako recimo odes preko entitetske linije gdje gle cuda te ceka isti taj lanac koji nema problem da radi u RSu nedjeljom ali u federaciji moli i lobira za neradnu nedjelju
Ono sto im jos ide u prilog jeste da nedjelja nije u potpunosti neradna, odnosno oni ce moci radnika prebaciti na neke druge poslove kao sto je recimo slaganje magacina, prijem robe, lijepljenje stikera itd. tako da u sustini opet dobiju nekoga ko ce im raditi i spremati radnju samo ne smije raditi prodaju a iz perspektive radnika tebi je opet radni dan. Također smanjenjem radnih sati gubis argument za povecanje plate sto odgovara poslodavcima, evo Aria recimo produzuje radno vrijeme sto znaci da ce radnici raditi duze da namire te sate. Ali da li onda to znaci da ce i mali lokalni konzum, bingo itd uraditi isto ?
Ovaj dio za planinu ili prirodu mi je suvisno komentarisati. Ne moze niko nekome nametati sta da radi sa svojim slobodnim danom niti bilo ko treba misliti da je superiorniji od druge osobe ako svoj vikend provodi u centru ili u prirodi ili kuci lezeci. Ako je nekoj porodici cejf otici u centar i sopingovati sa djecom i trositi svoje zarađene pare, neka to rade, a ako ti je cejf lezati kuci uz netflix ili izac na planinu sa djecom, sloboda tebi brate radi sta hoces. Samo ne brani i ne nameci drugima.
Znaci tebi je guljenje to sto neko radi svoj posao ? Doslovno se sve porodice mimoilaze jer je takav zivot i na prste mozes nabrojati sada porodice koje znas da imaju perfektnu sinkronizaciju radnog vremena i obavezasencobih wrote: ↑12/11/2024 08:15Ti imaš slobodan vikend pa hoćeš mehaničaru, zubaru itd.itd. a drugi neka gule vikendom, a da budu slobodni srijedom kad mu svi rade u porodici . Tom logikom uzmi ti slobodan dan pa idi mehaničaru, zubaru radnim danom. Realno i ljudi u trgovini imaju porodice, mimoilaze se cijeli život. Slobodna nedjelja je dobra, ali ona treba da bude prvi korak ka slobodnoj suboti ili barem jedna da bude radna , a ostrale slobodne.xPaco1337 wrote: ↑12/11/2024 07:50 Oni stavljaju flaster na problem.
Dajte ljudima 2 slobodna dana prema nekom rasporedu. Naravno to ce njima zahtjevati da imaju više radnika, zato i kažem da je ovo flaster na problem. Ne radna nedelja nema smisla po meni, jer ako ja ti, vi i niko ne radi nedeljom znaci neces nigdje iz kuće izac jer nista ne radi.
Meni bi više odgovaralo neki random dan da je neradan, jer preko vikenda hocu mehanicaru, ne radi, hoces zubaru, ne radi, hoces frizeru, ne radi itd itd.
To je sve do organizacije u firmama i sposobnosti rukovodstva da organizuju posao i ljude.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#2129 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Spoiler
Show
Pandakonda wrote: ↑12/11/2024 09:37Postoji par dragstora ali mislim da će ovo vise znaciti za neke manje piljare da ce se registrovati kao dragstor da bi mogli nastaviti sa radom. To sam bas spominjao par stranica iza, Centar i SG ce sigurno traziti izuzece uz pogranicna mjesta koja su naslonjena na hrvatsku, pa cak i Srbiju.dječak sa šibicama wrote: ↑11/11/2024 21:43 A kakva je prica sa dragstorom, koji je zaboravljen kod nas, koncept... moze li trgovacka kuca prenamijeniti odredjeni objekat u dragstor i eto ga, 24 sata radno vrijeme.
Inace kontam da Centar i SG trebaju traziti izuzece, nista protiv radnika ali stvarno je glupo da turisticki posjecene opcine nedeljom nemaju prodavnicu.
Masala gledaj ti drzava, a sto nisi nabrojao one gdje centri rade nedjeljom ? Svako selektivno sebi bira ocigledno sta mu odgovaraW0rM wrote: ↑12/11/2024 08:06 Norveska, Poljska, Njemacka, Belgija, Austrija, Svicarska, Slovenija, Crna Gora, Grcka, Spanija, sve su to zemlje gdje nedjeljom veliki trgovacki centri ne rade, i pazi sad - ljudi tamo najnormalnije zive. Nama je izgleda problem i pojedinim uposlenim u trgovini, sta cu ja i kud cu ja - nedjeljom.
Nadalje, neki govore da neradna nedjelja poslodavcu ide u korist, evo sve kontam - kako? Po cemu?
Licno ne vidim nikakav problem sa zakonom i sto se oko istog digla tolika prasina, sem kao sto sam naveo pojedincima koji ne znaju za prirodu, planinu i park nedjeljom![]()
Ta tema je vec sazvakana, to su sve drzave sa ogromnom demokriscanskom tradicijom gdje je lobiranje crkve uradilo svoje da te tjeraju umjesto u soping da tada ides u crkvu.
Neradna nedjelja u nasem kontekstu ide u korist poslodavaca iz vise razloga. Za pocetak vecina poslodavaca koji su ovo gurali (Bingo, Penny, Konzum itd.) ne placaju kako treba svoje radnike, radi manjka inspekcije znaju krsiti radno vrijeme, slabo koristenje godisnjeg itd. sto je dovelo do toga da radnici napustaju trgovinu generalno kao posao, ili ciljaju da idu u druge lance gdje je situacija bolja kao sto je recimo crvena jabuka, DM. Mnoge od ovih poslovnica su same od sebe bez nametanja zakona bile prisiljene zatvoriti nedjeljom upravo jer nema radnika. Sirenjem marketa kao sto su crvena jabuka (barem u sarajevu imaju solidne uslove), i dolaskom Lidla, ovi gore navedeni centri su svjesni toga da ce izgubiti jos dosta radnika pa su krenuli u kontrolu stete tako sto ce im zabraniti da i oni rade nedjeljom jer i sam Lidl radi nedjelje koja se ne radi nece imati potrebu za toliko radnika. Također ce sprijeciti da ti isti lanci kupe kajmak dok ovi ne rade, radi toga sto ce recimo Lidl imati radnika koji ce biti adekvatno placeni nedjeljom, pa ce moci raditi i onda ce ljudi ici tamo i njima donositi pare a ne Bingu, Amku i ostalima.
Ti lanci također nisu mogli podnijeti da ljudi idu u lokalne piljare pa su onda rastezali i to malo radnika sto imaju da im rade nedjeljom, dok je ovako taraba svima i te iste radnike ce samo bolje raspodjeliti u toku radne sedmice a spavati ce mirno jer znaju da neces imati gdje drugo kupovati, osim naravno ako recimo odes preko entitetske linije gdje gle cuda te ceka isti taj lanac koji nema problem da radi u RSu nedjeljom ali u federaciji moli i lobira za neradnu nedjelju![]()
Ono sto im jos ide u prilog jeste da nedjelja nije u potpunosti neradna, odnosno oni ce moci radnika prebaciti na neke druge poslove kao sto je recimo slaganje magacina, prijem robe, lijepljenje stikera itd. tako da u sustini opet dobiju nekoga ko ce im raditi i spremati radnju samo ne smije raditi prodaju a iz perspektive radnika tebi je opet radni dan. Također smanjenjem radnih sati gubis argument za povecanje plate sto odgovara poslodavcima, evo Aria recimo produzuje radno vrijeme sto znaci da ce radnici raditi duze da namire te sate. Ali da li onda to znaci da ce i mali lokalni konzum, bingo itd uraditi isto ?
Ovaj dio za planinu ili prirodu mi je suvisno komentarisati. Ne moze niko nekome nametati sta da radi sa svojim slobodnim danom niti bilo ko treba misliti da je superiorniji od druge osobe ako svoj vikend provodi u centru ili u prirodi ili kuci lezeci. Ako je nekoj porodici cejf otici u centar i sopingovati sa djecom i trositi svoje zarađene pare, neka to rade, a ako ti je cejf lezati kuci uz netflix ili izac na planinu sa djecom, sloboda tebi brate radi sta hoces. Samo ne brani i ne nameci drugima.
Znaci tebi je guljenje to sto neko radi svoj posao ? Doslovno se sve porodice mimoilaze jer je takav zivot i na prste mozes nabrojati sada porodice koje znas da imaju perfektnu sinkronizaciju radnog vremena i obavezasencobih wrote: ↑12/11/2024 08:15Ti imaš slobodan vikend pa hoćeš mehaničaru, zubaru itd.itd. a drugi neka gule vikendom, a da budu slobodni srijedom kad mu svi rade u porodici . Tom logikom uzmi ti slobodan dan pa idi mehaničaru, zubaru radnim danom. Realno i ljudi u trgovini imaju porodice, mimoilaze se cijeli život. Slobodna nedjelja je dobra, ali ona treba da bude prvi korak ka slobodnoj suboti ili barem jedna da bude radna , a ostrale slobodne.xPaco1337 wrote: ↑12/11/2024 07:50 Oni stavljaju flaster na problem.
Dajte ljudima 2 slobodna dana prema nekom rasporedu. Naravno to ce njima zahtjevati da imaju više radnika, zato i kažem da je ovo flaster na problem. Ne radna nedelja nema smisla po meni, jer ako ja ti, vi i niko ne radi nedeljom znaci neces nigdje iz kuće izac jer nista ne radi.
Meni bi više odgovaralo neki random dan da je neradan, jer preko vikenda hocu mehanicaru, ne radi, hoces zubaru, ne radi, hoces frizeru, ne radi itd itd.
To je sve do organizacije u firmama i sposobnosti rukovodstva da organizuju posao i ljude.Ma najbolje sve zatvorit, nek se citava drzava ugasi nedjeljom
Kao Crkva ima lobi za (ne)rad nedjeljom, vecina zemalja sem juga, dakle od Slovenije pa nize, dosta ateisticne zemlje, moguce da je tradicija u pitanju, postalo na Evropskom kontinentu - standard da je vikend - pogotov nedjelja - slobodna...
Malo mi nije jasno da radnici napustaju trgovinu generalno kao posao, nema ih, ali je sad neki problem preci ce u magacine, imaju ti radnici valjda i ruke i noge i mozak i jezik pa da prijave eventualne neregularnosti i/ili da promijene firmu, eto rece, Lidl cuci iza coska...
I dalje ne vidim benefit za poslodavca, ali oke... svakom svacije.
Kao prosjecni gradjanin ne vidim apsolutno - nikakav problem s neradnom nedjeljom za radnike velikih trgovackih lanaca.
Jedno bih jos dodao, nevezano za ovu temu, a to je da se za svako preduzece koje broji preko 300 uposlenih zakonom mora osnovati sindikat... Mislim da bi to dalo radinicima svih bransi glas i da odlucuju kako i sta zele.
-
Dzontra_Volta
#2130 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Juče oko 19:30 bili u Mercatoru Ložionička, pola rafa prazno ili dopola popunjeno. A ponedjeljak, nije nedjelja veče.
To se ranije nije moglo desiti. One self-service kase poodavno ne rade jer nema ko kontrolisati šta ljudi tamo otkucavaju.
Vidi se da kubure sa radnicima i ova neradna nedjelja će im sigurno pogodovati da bar malo ublaže problem sa nedostatkom radnika (a da se u nedjelju usput na miru popune rafe).
To se ranije nije moglo desiti. One self-service kase poodavno ne rade jer nema ko kontrolisati šta ljudi tamo otkucavaju.
Vidi se da kubure sa radnicima i ova neradna nedjelja će im sigurno pogodovati da bar malo ublaže problem sa nedostatkom radnika (a da se u nedjelju usput na miru popune rafe).
Last edited by Dzontra_Volta on 12/11/2024 10:04, edited 1 time in total.
- xPaco1337
#2131 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja kažem kako bi trebalo, ovo kod nas neradno nece uroditi plodom, i da urodi krenit ce otkazi jer ce odma odsijeci par ljudi (smjenu). Znam par žena koje rade u Bingu godinama bez da su osigurane i onako
-
akcija007
#2132 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Na svom X profilu Admir Cavalic iznio je tvrdnju da su za ovaj zakon snažno lobirali predstavnici trgovačkih lanaca, zbog, kako kaže, nedostatka radne snage.
- Dobio sam potpune informacije u vezi te priče i lobiranja. Bili su nam na Odboru za ekonomsku i finansijsku politiku par puta, i kasnije na parlamentu. Uglavnom sve ovo je izlobiralo 5-7 velikih trogovinskih lanaca (ne centara) koji uglavnom posluju na području oba BiH entiteta. Uradili su analize i njima promet ne pada (to mi je čak u jednom od odgovora potvrdilo Ministarstvo trgovine). Na posljednjoj sjednici Odbora sam direktorima postavio pitanje - zašto vi ne zabranite? (nakon što mi je naveo da radnika nedostaje i da "moramo" usvojiti ovaj zakon inače će biti u problemima - tih par velikih trgovinskih lanaca). Odgovor je bio (i imam 20 svjedoka sa sjednice): pa neko drugi će raditi i uzeti promet
- Dobio sam potpune informacije u vezi te priče i lobiranja. Bili su nam na Odboru za ekonomsku i finansijsku politiku par puta, i kasnije na parlamentu. Uglavnom sve ovo je izlobiralo 5-7 velikih trogovinskih lanaca (ne centara) koji uglavnom posluju na području oba BiH entiteta. Uradili su analize i njima promet ne pada (to mi je čak u jednom od odgovora potvrdilo Ministarstvo trgovine). Na posljednjoj sjednici Odbora sam direktorima postavio pitanje - zašto vi ne zabranite? (nakon što mi je naveo da radnika nedostaje i da "moramo" usvojiti ovaj zakon inače će biti u problemima - tih par velikih trgovinskih lanaca). Odgovor je bio (i imam 20 svjedoka sa sjednice): pa neko drugi će raditi i uzeti promet
- Pandakonda
#2133 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U sustini se nema tu sta nekome udovoljavati, ljudi imaju slobodu izbora da biraju gdje ce raditi i za koje uslove. Ti uslovi ce nekada biti specificni ali na kraju dana ti si taj koji ih bira. Specificnost trgovine je takva da imas 2 dana slobodna kao i svi ostali ali su drugacije raspoređeni. Samo inspekcija treba da radi svoj posao i da se to postuje. Postoje neke drzave koje jesu ateisticke kao sto si rekao, samo sto je tim drzavama opet iz starijih kriscanskih tradicija ostalo da ne rade nedjeljom, a i one imaju dezurne prodavnice koje rade. Recimo u Svedskoj postoje radnje koje nedjeljom rade samo od 12 do 16 sati. Ne postoji nigdje apsolutno zatvaranje svega da gradovi umiru nedjeljom.W0rM wrote: ↑12/11/2024 09:54... Nije se rodio ko je narodu ugodio - pogotovo forumasima.SpoilerShowPandakonda wrote: ↑12/11/2024 09:37Postoji par dragstora ali mislim da će ovo vise znaciti za neke manje piljare da ce se registrovati kao dragstor da bi mogli nastaviti sa radom. To sam bas spominjao par stranica iza, Centar i SG ce sigurno traziti izuzece uz pogranicna mjesta koja su naslonjena na hrvatsku, pa cak i Srbiju.dječak sa šibicama wrote: ↑11/11/2024 21:43 A kakva je prica sa dragstorom, koji je zaboravljen kod nas, koncept... moze li trgovacka kuca prenamijeniti odredjeni objekat u dragstor i eto ga, 24 sata radno vrijeme.
Ta tema je vec sazvakana, to su sve drzave sa ogromnom demokriscanskom tradicijom gdje je lobiranje crkve uradilo svoje da te tjeraju umjesto u soping da tada ides u crkvu.
Ti lanci također nisu mogli podnijeti da ljudi idu u lokalne piljare pa su onda rastezali i to malo radnika sto imaju da im rade nedjeljom, dok je ovako taraba svima i te iste radnike ce samo bolje raspodjeliti u toku radne sedmice a spavati ce mirno jer znaju da neces imati gdje drugo kupovati, osim naravno ako recimo odes preko entitetske linije gdje gle cuda te ceka isti taj lanac koji nema problem da radi u RSu nedjeljom ali u federaciji moli i lobira za neradnu nedjelju![]()
Znaci tebi je guljenje to sto neko radi svoj posao ? Doslovno se sve porodice mimoilaze jer je takav zivot i na prste mozes nabrojati sada porodice koje znas da imaju perfektnu sinkronizaciju radnog vremena i obavezasencobih wrote: ↑12/11/2024 08:15
Ti imaš slobodan vikend pa hoćeš mehaničaru, zubaru itd.itd. a drugi neka gule vikendom, a da budu slobodni srijedom kad mu svi rade u porodici . Tom logikom uzmi ti slobodan dan pa idi mehaničaru, zubaru radnim danom. Realno i ljudi u trgovini imaju porodice, mimoilaze se cijeli život. Slobodna nedjelja je dobra, ali ona treba da bude prvi korak ka slobodnoj suboti ili barem jedna da bude radna , a ostrale slobodne.
To je sve do organizacije u firmama i sposobnosti rukovodstva da organizuju posao i ljude.Ma najbolje sve zatvorit, nek se citava drzava ugasi nedjeljom
Kao Crkva ima lobi za (ne)rad nedjeljom, vecina zemalja sem juga, dakle od Slovenije pa nize, dosta ateisticne zemlje, moguce da je tradicija u pitanju, postalo na Evropskom kontinentu - standard da je vikend - pogotov nedjelja - slobodna...
Malo mi nije jasno da radnici napustaju trgovinu generalno kao posao, nema ih, ali je sad neki problem preci ce u magacine, imaju ti radnici valjda i ruke i noge i mozak i jezik pa da prijave eventualne neregularnosti i/ili da promijene firmu, eto rece, Lidl cuci iza coska...
Kao prosjecni gradjanin ne vidim apsolutno - nikakav problem s neradnom nedjeljom za radnike velikih trgovackih lanaca.
Jedno bih jos dodao, nevezano za ovu temu, a to je da se za svako preduzece koje broji preko 300 uposlenih zakonom mora osnovati sindikat... Mislim da bi to dalo radinicima svih bransi glas i da odlucuju kako i sta zele.
Neregularnosti tu ne postoje, ovaj zakon je vrlo jasno dao opciju poslodavcima da nedjeljom imaju pravo raspodjeliti ljude na druge poslove, samo ne smiju raditi za kasom. Naravno da ce ogroman dio njih otici u Lidl, tek ce onda bingo i ekipa da vide kakva ce im steta nastati. Za koju godinu dok se Lidl poslovnice prosire molit ce i subotu da ne rade ako ikako moze.
Takoe pajdo, samo sindikat trazit 3 milje minimalac platu i da ako ikako moze da se radi samo 3 dana u sedmici uz pauze od po 2 sata
Zasto im je potreban zakon za tako nesto ? Zasto sami od sebe ne zatvore nedjelju i odrade sve to sto si spomenuo ?Dzontra_Volta wrote: ↑12/11/2024 10:03 Juče oko 19:30 bili u Mercatoru Ložionička, pola rafa prazno ili dopola popunjeno. A ponedjeljak, nije nedjelja veče.
-
Hakiz
#2134 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nemaš dva dana.Pandakonda wrote: ↑12/11/2024 10:33U sustini se nema tu sta nekome udovoljavati, ljudi imaju slobodu izbora da biraju gdje ce raditi i za koje uslove. Ti uslovi ce nekada biti specificni ali na kraju dana ti si taj koji ih bira. Specificnost trgovine je takva da imas 2 dana slobodna kao i svi ostali ali su drugacije raspoređeni. Samo inspekcija treba da radi svoj posao i da se to postuje. Postoje neke drzave koje jesu ateisticke kao sto si rekao, samo sto je tim drzavama opet iz starijih kriscanskih tradicija ostalo da ne rade nedjeljom, a i one imaju dezurne prodavnice koje rade. Recimo u Svedskoj postoje radnje koje nedjeljom rade samo od 12 do 16 sati. Ne postoji nigdje apsolutno zatvaranje svega da gradovi umiru nedjeljom.W0rM wrote: ↑12/11/2024 09:54... Nije se rodio ko je narodu ugodio - pogotovo forumasima.SpoilerShowPandakonda wrote: ↑12/11/2024 09:37
Postoji par dragstora ali mislim da će ovo vise znaciti za neke manje piljare da ce se registrovati kao dragstor da bi mogli nastaviti sa radom. To sam bas spominjao par stranica iza, Centar i SG ce sigurno traziti izuzece uz pogranicna mjesta koja su naslonjena na hrvatsku, pa cak i Srbiju.
Masala gledaj ti drzava, a sto nisi nabrojao one gdje centri rade nedjeljom ? Svako selektivno sebi bira ocigledno sta mu odgovaraTa tema je vec sazvakana, to su sve drzave sa ogromnom demokriscanskom tradicijom gdje je lobiranje crkve uradilo svoje da te tjeraju umjesto u soping da tada ides u crkvu.
Znaci tebi je guljenje to sto neko radi svoj posao ? Doslovno se sve porodice mimoilaze jer je takav zivot i na prste mozes nabrojati sada porodice koje znas da imaju perfektnu sinkronizaciju radnog vremena i obavezaMa najbolje sve zatvorit, nek se citava drzava ugasi nedjeljom
Neregularnosti tu ne postoje, ovaj zakon je vrlo jasno dao opciju poslodavcima da nedjeljom imaju pravo raspodjeliti ljude na druge poslove, samo ne smiju raditi za kasom. Naravno da ce ogroman dio njih otici u Lidl, tek ce onda bingo i ekipa da vide kakva ce im steta nastati. Za koju godinu dok se Lidl poslovnice prosire molit ce i subotu da ne rade ako ikako moze.
Takoe pajdo, samo sindikat trazit 3 milje minimalac platu i da ako ikako moze da se radi samo 3 dana u sedmici uz pauze od po 2 sata
Zasto im je potreban zakon za tako nesto ? Zasto sami od sebe ne zatvore nedjelju i odrade sve to sto si spomenuo ?Dzontra_Volta wrote: ↑12/11/2024 10:03 Juče oko 19:30 bili u Mercatoru Ložionička, pola rafa prazno ili dopola popunjeno. A ponedjeljak, nije nedjelja veče.
-
Maliodmene
#2135 Re: Neradna nedjelja u FBiH
O cemu vi? 80% radnika koje sam pitao sta misle o ovome su izuzetno zadovoljni.
-
Hakiz
#2136 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ugostiteljskih radnika?Maliodmene wrote: ↑12/11/2024 10:47 O cemu vi? 80% radnika koje sam pitao sta misle o ovome su izuzetno zadovoljni.
- Pandakonda
#2137 Re: Neradna nedjelja u FBiH
40 maksimalno dozvoljenih sedmicnih radnih sati kada podjelis na 8 radnih sati dobijes 5 radnih dana, odnosno 2 slobodna. Radi prirode posla se ti sati mogu raspodjeliti na drugaciji nacin jer nije svaki posao isti, ali na kraju dana kada se podvuce ne smijes raditi duze od 40 sati sto je pravilo za svakoga i svaki posao. Ostalo neka inspekcija gleda ako ko radi neke malverzacije.Hakiz wrote: ↑12/11/2024 10:42Nemaš dva dana.Pandakonda wrote: ↑12/11/2024 10:33U sustini se nema tu sta nekome udovoljavati, ljudi imaju slobodu izbora da biraju gdje ce raditi i za koje uslove. Ti uslovi ce nekada biti specificni ali na kraju dana ti si taj koji ih bira. Specificnost trgovine je takva da imas 2 dana slobodna kao i svi ostali ali su drugacije raspoređeni. Samo inspekcija treba da radi svoj posao i da se to postuje. Postoje neke drzave koje jesu ateisticke kao sto si rekao, samo sto je tim drzavama opet iz starijih kriscanskih tradicija ostalo da ne rade nedjeljom, a i one imaju dezurne prodavnice koje rade. Recimo u Svedskoj postoje radnje koje nedjeljom rade samo od 12 do 16 sati. Ne postoji nigdje apsolutno zatvaranje svega da gradovi umiru nedjeljom.W0rM wrote: ↑12/11/2024 09:54... Nije se rodio ko je narodu ugodio - pogotovo forumasima.SpoilerShow
-
Hakiz
#2138 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Samo što, 6 dana po 6,5 sati je, takođe, 40 radnih sati.Pandakonda wrote: ↑12/11/2024 11:0640 maksimalno dozvoljenih sedmicnih radnih sati kada podjelis na 8 radnih sati dobijes 5 radnih dana, odnosno 2 slobodna. Radi prirode posla se ti sati mogu raspodjeliti na drugaciji nacin jer nije svaki posao isti, ali na kraju dana kada se podvuce ne smijes raditi duze od 40 sati sto je pravilo za svakoga i svaki posao. Ostalo neka inspekcija gleda ako ko radi neke malverzacije.Hakiz wrote: ↑12/11/2024 10:42Nemaš dva dana.Pandakonda wrote: ↑12/11/2024 10:33
U sustini se nema tu sta nekome udovoljavati, ljudi imaju slobodu izbora da biraju gdje ce raditi i za koje uslove. Ti uslovi ce nekada biti specificni ali na kraju dana ti si taj koji ih bira. Specificnost trgovine je takva da imas 2 dana slobodna kao i svi ostali ali su drugacije raspoređeni. Samo inspekcija treba da radi svoj posao i da se to postuje. Postoje neke drzave koje jesu ateisticke kao sto si rekao, samo sto je tim drzavama opet iz starijih kriscanskih tradicija ostalo da ne rade nedjeljom, a i one imaju dezurne prodavnice koje rade. Recimo u Svedskoj postoje radnje koje nedjeljom rade samo od 12 do 16 sati. Ne postoji nigdje apsolutno zatvaranje svega da gradovi umiru nedjeljom.
Zasto im je potreban zakon za tako nesto ? Zasto sami od sebe ne zatvore nedjelju i odrade sve to sto si spomenuo ?
Zakon o radu kaže da morsš imati neprekidnog odmora 24 sata sedmično. To je sve.
Baš me interesuje da li će ovaj zakon neko poslati na provjeru nekom sudu. Da li zakon o trgovini može regulisati radno vrijeme radnika, to jeste preoteti ingerencije zakona o radu? Ili može regulisati samo radno vrijeme trgovina.
Treba postavljati pitanje zašto se radno vrijeme radnika u trgovini nije regulisalo kroz zakon o radu. Čini mi se zbog toga što zakon o radu bi morao biti "opšti", to jeste zabrana rada nedjeljom bi se odnosila na sve radnike, ne samo one u trgovini. Pa je zbog toga išlo sr na zakon o unutrašnjoj trgovini, da se izbjegne da i radnici u, recimo, ugistiteljstvu, takođe, ne rade nedjeljom.
Koliko mi se čini, tekst zakona kaže:
https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Z ... i-FBiH.pdfČlan 18
(Radno vrijeme)
(1) Radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote, u
ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, a koje trgovac samostalno raspoređuje.
(2) Prodajni objekti zatvoreni su nedjeljom.
(3) Prodajni objekti zatvoreni su u dane praznika.
(4) Vlada FBiH može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u vrijeme praznika i
u kojem obimu.
(5) Odredbe stava (1) do (3) ovoga člana ne primjenjuju se na:
- cvjećare,
- pekare,
- suvenirnice,
- objekte tradicionalnih i starih obrta.
(6) Odredbe stava (1) do (3) ovoga člana ne primjenjuju se na prodajne objekte koji se nalaze
unutar ili su sastavni dio cjeline:
- željezničkih i autobusnih stanica i aerodroma,
- benzinskih pumpi,
- bolnica,
- hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode,
- groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih za prodaju na grobljima.
(7) Odredbe stava (1) i (3) ovog člana ne primjenjuju se za dragstore i radno vrijeme istih je od
00.00 do 24.00 sata svaki dan.
(8) Odredbe stava (1) do (3) ovog člana ne primjenjuju se na otkup primarnih poljoprivrednih
proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u boksovima
na tržnicama na malo, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u
boksovima izvan tržnica na malo, prigodnu prodaju organizovanu u sklopu sajmova, priredbi i
izložbi, prodaju putem elektronskih prodavnica, prodaju putem automata, prodaju u proizvodnim
objektima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.
(9) Odredbe stava (1) do (3) ovoga člana ne primjenjuju se u vrijeme proglašenja elementarne
nepogode i vanrednog stanja i u tom slučaju radno vrijeme prodajnih, magacinskih i
kancelarijskih objekata određuje Federalna uprava civilne zaštite.
(10) Izuzetno, na prijedlog gradskog/općinskog vijeća Vlada Federacije Bosne i Hercegovine
može donijeti odluku kojom se određuje da prodajni objekti na teritoriji grada/općine mogu biti
izuzeti od odredbi st. (1), (2) i (3) ovog člana.
(11) Prijedlog iz stava (10) ovog člana dostavlja se Vladi Federacije Bosne i Hercegovine putem
Federalnog ministarstva trgovine.
Pogledajte posebno boldirano.
Dakle, ne spominju se radnici. Ne smiju, jer radno vrijeme radnika reguliše zakon o radu, ne o trgovini. Pa se može desiti da prodavnica ne radi u nedjelju, ali radnik radi. Lijepi cijene, preslaže robu itd. A radnja za kupce zatvorena.
Ne zaboravimo ni ovo
https://fbihvlada.gov.ba/bs/usvojen-zak ... j-trgoviniZakon stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenim novinama Federacije BiH, a zakonom je predviđena mogućnost prilagodbe šest mjeseci od stupanja na snagu.
Bit će ovdje svašta još.
-
kakaljin
#2139 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja koga god pitam u prodavnicama su protiv ovoga da ne rade nedeljom jer su imali dva dana slobodna u sedmici i rasporedjivali su ih uz dogovor sa kolegama i poslodavcem kako im najbolje odgovara, a sada ce im slobodno biti SAMO nedelja ali ce zato raditi duze ostalim danima a i boje se jer nije receno da se nece raditi nedeljom vec objekat ne moze prodavati nedeljom, a i boje se za svoje radno mjesto jer ce ih sada trebati manje nego prije kada se radilo cijelu sedmicu pa oni smjenama pokrivali to sve.Maliodmene wrote: ↑12/11/2024 10:47 O cemu vi? 80% radnika koje sam pitao sta misle o ovome su izuzetno zadovoljni.
-
Dzontra_Volta
#2140 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pandakonda wrote: ↑12/11/2024 10:33Zasto im je potreban zakon za tako nesto ? Zasto sami od sebe ne zatvore nedjelju i odrade sve to sto si spomenuo ?Dzontra_Volta wrote: ↑12/11/2024 10:03 Juče oko 19:30 bili u Mercatoru Ložionička, pola rafa prazno ili dopola popunjeno. A ponedjeljak, nije nedjelja veče.
akcija007 wrote: ↑12/11/2024 10:30 Na svom X profilu Admir Cavalic iznio je tvrdnju da su za ovaj zakon snažno lobirali predstavnici trgovačkih lanaca, zbog, kako kaže, nedostatka radne snage.
- Dobio sam potpune informacije u vezi te priče i lobiranja. Bili su nam na Odboru za ekonomsku i finansijsku politiku par puta, i kasnije na parlamentu. Uglavnom sve ovo je izlobiralo 5-7 velikih trogovinskih lanaca (ne centara) koji uglavnom posluju na području oba BiH entiteta. Uradili su analize i njima promet ne pada (to mi je čak u jednom od odgovora potvrdilo Ministarstvo trgovine). Na posljednjoj sjednici Odbora sam direktorima postavio pitanje - zašto vi ne zabranite? (nakon što mi je naveo da radnika nedostaje i da "moramo" usvojiti ovaj zakon inače će biti u problemima - tih par velikih trgovinskih lanaca). Odgovor je bio (i imam 20 svjedoka sa sjednice): pa neko drugi će raditi i uzeti promet.
-
Hakiz
#2141 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma bilo je jasno da ovaj zakon nije zbog radnika.
Već sam dosadan, ali opet ću: Da je zbog radnika, mijenjan bi bio Zakon o radu.
Već sam dosadan, ali opet ću: Da je zbog radnika, mijenjan bi bio Zakon o radu.
-
sencobih
#2142 Re: Neradna nedjelja u FBiH
kako god da bude opet ce radnik izvući deblji kraj, naći će se za poslodavca neko rješenje
-
Satori
-
Satori
#2144 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Možda nas ovo konačno trzne pa razvijemo muda onako svi, kao društvo, da možemo tražiti naša prava.kakaljin wrote: ↑12/11/2024 11:49Ja koga god pitam u prodavnicama su protiv ovoga da ne rade nedeljom jer su imali dva dana slobodna u sedmici i rasporedjivali su ih uz dogovor sa kolegama i poslodavcem kako im najbolje odgovara, a sada ce im slobodno biti SAMO nedelja ali ce zato raditi duze ostalim danima a i boje se jer nije receno da se nece raditi nedeljom vec objekat ne moze prodavati nedeljom, a i boje se za svoje radno mjesto jer ce ih sada trebati manje nego prije kada se radilo cijelu sedmicu pa oni smjenama pokrivali to sve.Maliodmene wrote: ↑12/11/2024 10:47 O cemu vi? 80% radnika koje sam pitao sta misle o ovome su izuzetno zadovoljni.
Ionako je malo radnika, na svakoj drugoj trgovini je natpis "tražimo radnike", na mom Konzumu ga i ne skidaju mjesecima - a ljudi i dalje dozvole da ih se za sitne pare iskorištava i ubija u pojam.
-
zippoo87
#2145 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- Martin Rigs
#2146 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Prvo dva dana ni jedan ,znaci ni jedan lanac niti trgovina nije imala slobodno.kakaljin wrote: ↑12/11/2024 11:49Ja koga god pitam u prodavnicama su protiv ovoga da ne rade nedeljom jer su imali dva dana slobodna u sedmici i rasporedjivali su ih uz dogovor sa kolegama i poslodavcem kako im najbolje odgovara, a sada ce im slobodno biti SAMO nedelja ali ce zato raditi duze ostalim danima a i boje se jer nije receno da se nece raditi nedeljom vec objekat ne moze prodavati nedeljom, a i boje se za svoje radno mjesto jer ce ih sada trebati manje nego prije kada se radilo cijelu sedmicu pa oni smjenama pokrivali to sve.Maliodmene wrote: ↑12/11/2024 10:47 O cemu vi? 80% radnika koje sam pitao sta misle o ovome su izuzetno zadovoljni.
To je potpuno netacna informacija.
A sa kime si pricao?
Ko su ti ljudi i zene?
I ja sam pricao ,vec dugo i to po citavoj federaciji. Ni jedan ili ni jedna mi nikad nisu rekli nista osim da je neradna nedjelja spas.
Pa jel to shoping nedjeljom toliko bitan da se moraju price izmislhat a ne bi li kako waikiki radio?
Empatija nam je ispod nule.
-
Rizvan
#2147 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To 1-2 vazi za manje objekte. U vecim objektima rijec je i o vecem visku.
To da Konzum, Bingo i Amko stalno objavljuju oglase za radnike, nije nista cudno, jer je rijec o firmama koje samo u Sa imaju najmanje po hiljadu zaposlenih i normalno da imaju veliku fluktuaciju radnika. Zato stalno drze otvorene oglase, da imaju nekog pri ruci u istom trenu ako im zatreba.
Vjerovatno ce neke od tog viska prebaciti u druge objekte gdje im treba radnika. Ali cinjenica je da ce broj radnika po objektu biti smanjen, i da ce mnogi zavrsiti bez posla.
A posao tih koji odlaze ce se svaliti na one koji ostaju, plus imat ce jedan dan manje u sedmici da obave poslove koje trebaju.
Uglavnom ako je dosad bilo naporno i stresno raditi u ovim marketima, tek ce sada da bude.
-
akcija007
#2148 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja sam do sada cuo da DM jedino ima 2 slobodna dana a svi ostali trgovacki lanci po 1
I kada se Lidl otvori i pocne raditi da ce imati i Lidl 2 slobodna dana
I kada se Lidl otvori i pocne raditi da ce imati i Lidl 2 slobodna dana
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
-
mishic
#2150 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ni jedan od postojećih problema uposlenika u trgovini nije riješen ovim zakonom.
Svi su ostali i dalje će pratiti uposlenike ali će neki drugi, novi problemi naglo porasti. Među njima prije svih i dosadašnja nelojalna konkurencija koja će se dodatno produbiti.
Naročito će to biti izraženo na entitetskim linijama i među kantonima koji ne budu imali usaglašene propise. O turizmu koji će naglo kliznuti sa postojećih na druge prostore da i ne govorimo.
Komoditet građana će se znatno narušiti. Podmirivanje kućnih potreba tokom vikenda uz mogućnost biranja povoljnijih snabdjevača će se znatno suziti.
Zakon ide na ruku samo onima koji su u nedostatku drugih pogodnosti za građane obečali ovaj zakon tek da bi se postiglo ono "vidjela žaba da se konji kuju..."
Svi su ostali i dalje će pratiti uposlenike ali će neki drugi, novi problemi naglo porasti. Među njima prije svih i dosadašnja nelojalna konkurencija koja će se dodatno produbiti.
Naročito će to biti izraženo na entitetskim linijama i među kantonima koji ne budu imali usaglašene propise. O turizmu koji će naglo kliznuti sa postojećih na druge prostore da i ne govorimo.
Komoditet građana će se znatno narušiti. Podmirivanje kućnih potreba tokom vikenda uz mogućnost biranja povoljnijih snabdjevača će se znatno suziti.
Zakon ide na ruku samo onima koji su u nedostatku drugih pogodnosti za građane obečali ovaj zakon tek da bi se postiglo ono "vidjela žaba da se konji kuju..."