IRAN

Hendrix

#37951 Re: IRAN

Post by Hendrix »

BAK-eV wrote: 12/11/2024 08:41
Hendrix wrote: 12/11/2024 07:01
skrbavi-admin wrote: 12/11/2024 05:35 o kakvim ti romaticnim iluzijama pricas? :shock:
radi se o prostom pitanju ljudskosti i neljudskosti potpomognutom najvecom vojnom, medijskom,politickom, propagandnom silom brani sistematski najmodernijim oruzjem ubijanje maltene golorukog naroda preko svake mjere....

:shock:
Pa jel tema Iran ili Palestina? Ja pricam o tome da raja misli ako je neko tamo musliman da mu je neki brat. A to ne moze biti dalje od istine. Mislim da bi vecina dozivjela hladan tus da odu da zive medju bracom.

Mi smo mentalitetom daleko od arapa. To je jednostavno posljedica lokacije gdje zivimo.
Oho, ovaj uvodi geografske koordinate u Kuranu, koje definisu odnose medju vjernicima.

Na kojoj stranici Kurana si to procitao "brate" po geografiji? :D
Jedno je Kuran a drugo je stanje na terenu. Mozes zivjeti u iluziji, ja necu jer kao sto sam pisao gore, vidio sam iz prve ruke kako to fercera.

Drzite se "brace" samo, bice tu nesta.
Prpa.ba

#37952 Re: IRAN

Post by Prpa.ba »

Hendrix wrote: 12/11/2024 00:12 To je totalno suprotno od Evrope recimo gdje ipak imas osnovna ljudska prava i zakone koji vladaju a ne apsolutne monarhije.
Stvarno lijepo rasclanis zasto je zasljepljenost istokom losa, i onda usred svega ubacis svoju vlastitu - zasljepljenost zapadom.

:mrgreen:
Hendrix

#37953 Re: IRAN

Post by Hendrix »

Prpa.ba wrote: 12/11/2024 09:22
Hendrix wrote: 12/11/2024 00:12 To je totalno suprotno od Evrope recimo gdje ipak imas osnovna ljudska prava i zakone koji vladaju a ne apsolutne monarhije.
Stvarno lijepo rasclanis zasto je zasljepljenost istokom losa, i onda usred svega ubacis svoju vlastitu - zasljepljenost zapadom.

Pogresno tumacis moj rezon jbg. Ja nisam zaludjen nijednom stranom ovde ali znam gdje bih dugorocno zivio da me neko upita. Uostalom nije slucajno sto imigracija hrli sa istoka u Evropu a ne kontra. Ljudi zele stabilnost i posao, nema tu neke puno teorije.

Ja isto ne vidim da se nasi sugradjani bore za preseljenje u Liban, Jordan ili Iran. Sto li to?
Prpa.ba

#37954 Re: IRAN

Post by Prpa.ba »

Dakle nije do kulture, nego do plate. Slazem se.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#37955 Re: IRAN

Post by sime_cipol »

Hendrix wrote: 12/11/2024 09:26

Pogresno tumacis moj rezon jbg. Ja nisam zaludjen nijednom stranom ovde ali znam gdje bih dugorocno zivio da me neko upita. Uostalom nije slucajno sto imigracija hrli sa istoka u Evropu a ne kontra. Ljudi zele stabilnost i posao, nema tu neke puno teorije.

Ja isto ne vidim da se nasi sugradjani bore za preseljenje u Liban, Jordan ili Iran. Sto li to?
Jer im zapadni avioni donose demokratiju vec 80 godina?
Hendrix

#37956 Re: IRAN

Post by Hendrix »

Prpa.ba wrote: 12/11/2024 09:35 Dakle nije do kulture, nego do plate. Slazem se.
Pa to je sve povezano.

Evo recimo Bosna, primjer kako sjebati drzavu kulturom nepotizma, korupcije i sveopsteg javasluka. I kad oduzmes faktor RS i HDZ blokada opet ostaje ta ukorijenjena kultura "hajd ba jebaji ga" i ono "a dje sam ja tu?". Milijarde dolara pomoci od kraja rata i nismo ni jebeni autoput zavrsili.
geoxx

#37957 Re: IRAN

Post by geoxx »

sime_cipol wrote: 12/11/2024 09:37

Kome?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#37958 Re: IRAN

Post by sime_cipol »

geoxx wrote: 12/11/2024 09:51
sime_cipol wrote: 12/11/2024 09:37

Kome?
Na pitanje se ne odgovara pitanjem.
BAK-eV

#37959 Re: IRAN

Post by BAK-eV »

Hendrix wrote: 12/11/2024 09:17
BAK-eV wrote: 12/11/2024 08:41
Hendrix wrote: 12/11/2024 07:01

Pa jel tema Iran ili Palestina? Ja pricam o tome da raja misli ako je neko tamo musliman da mu je neki brat. A to ne moze biti dalje od istine. Mislim da bi vecina dozivjela hladan tus da odu da zive medju bracom.

Mi smo mentalitetom daleko od arapa. To je jednostavno posljedica lokacije gdje zivimo.
Oho, ovaj uvodi geografske koordinate u Kuranu, koje definisu odnose medju vjernicima.

Na kojoj stranici Kurana si to procitao "brate" po geografiji? :D
Jedno je Kuran a drugo je stanje na terenu. Mozes zivjeti u iluziji, ja necu jer kao sto sam pisao gore, vidio sam iz prve ruke kako to fercera.

Drzite se "brace" samo, bice tu nesta.
Bratsvo i jedinstvo je propalo, valjda ces imati vise srece u demokratiji bez obzira na balkanske koordinate. :D
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#37960 Re: IRAN

Post by arman1 »

BarbaDue wrote: 11/11/2024 18:25
Rothmans wrote: 11/11/2024 17:23
arman1 wrote: 11/11/2024 15:03 Tema je utihnula ali Mule nisu.
Utihla je kad je cionisticka zgadija(forumska) skontala da od ravnanja Irana nema nista 8-) . Neka, neka,samo nek testiraju, sto vise nuklearki pod jastukom to mirniji san
Molim te da njega ne pitam, "mule" su mu naziv za šta?
Mule su ovdje čisto kao Ironija na procionističke i pro"usa" stavove i upise. Igrom slučaja znam o situaciji u Iranu dosta više od prosječnog Bošnje i sami persijanci su mi bliski. Smatram da su došli do tačke kad je bilo kom ko bi želio bilo opasno konfrotirati se s njima. Čak i "uncle sam" više nije svemoguč.
BarbaDue

#37961 Re: IRAN

Post by BarbaDue »

arman1 wrote: 12/11/2024 12:12
Rothmans wrote: 11/11/2024 17:23

Utihla je kad je cionisticka zgadija(forumska) skontala da od ravnanja Irana nema nista 8-) . Neka, neka,samo nek testiraju, sto vise nuklearki pod jastukom to mirniji san
Mule su ovdje čisto kao Ironija na procionističke i pro"usa" stavove i upise. Igrom slučaja znam o situaciji u Iranu dosta više od prosječnog Bošnje i sami persijanci su mi bliski. Smatram da su došli do tačke kad je bilo kom ko bi želio bilo opasno konfrotirati se s njima. Čak i "uncle sam" više nije svemoguč.
Meni ovdje smeta što je Iranski vjerski službenik Mula, prosječni Bosanac je Bošnjo, vjerovatno i sve drugo što je vezano za Islam i muslimane poistovjećuješ na isti način. Zaista ne znam koja si tipa, ali svejedno bilo koja da si, ovo je pogrešan način i odsustvo tolerancije prema drugom i drugačijem.

Pogrešno i vi tumačite, nije ovdje fol u zaluđenosti bilo kojom stranom. Ovdje je glavna greška što ne volimo, maltene mrzimo taj istočni narod, pogotovo muslimane. Ne moram ih voljeti, ne moram težiti životu u Teheranu, ne ludim neštno ne za životom u Briselu, ali mogu ono osnovno, poštovati te istočne kulture kao i sve ostale sa zapada, sa svim svojim vrlinama i manama.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#37962 Re: IRAN

Post by arman1 »

BarbaDue wrote: 12/11/2024 14:47

Meni ovdje smeta što je Iranski vjerski službenik Mula, prosječni Bosanac je Bošnjo, vjerovatno i sve drugo što je vezano za Islam i muslimane poistovjećuješ na isti način. Zaista ne znam koja si tipa, ali svejedno bilo koja da si, ovo je pogrešan način i odsustvo tolerancije prema drugom i drugačijem.
Prpa.ba wrote: 12/11/2024 09:22 Stvarno lijepo rasclanis zasto je zasljepljenost istokom losa, i onda usred svega ubacis svoju vlastitu - zasljepljenost zapadom.
Pogrešno i vi tumačite, nije ovdje fol u zaluđenosti bilo kojom stranom. Ovdje je glavna greška što ne volimo, maltene mrzimo taj istočni narod, pogotovo muslimane. Ne moram ih voljeti, ne moram težiti životu u Teheranu, ne ludim neštno ne za životom u Briselu, ali mogu ono osnovno, poštovati te istočne kulture kao i sve ostale sa zapada, sa svim svojim vrlinama i manama.
Možda moj način ispoljavanja ironije nije svakom blizak ali prema Persijacima i Irancima nemam nikakvih negativnih stavova. Čak što više cijenim ih i cijenim što je prosječan Iranac (uglavnom Šit) mnogo tolerantniji nego prosječan sunit (kojima pripadam).
Ovdje kažem prosječni "Bošnjo" s aluzijom na Bosanca koji misli da sve zna, a pokupio je znanje s mainstream media za koje ne treba ponavljati u čijoj su, uglavnom, službi. O Iranu prosječan balkanac ima predođbu Tabriz tepiha, Vjerskih skupova i "Bad Guys" iz Holivudskog smeća. Nepojmljivo je da imaju kinematografiju jaču nego ijedna EU članica. Da imaju preko 1000 autohtonih jela. O poeziji ovdje ne bih ni počinjao. Ljudi koji su bili tamo su impresionirani njihovim stavom prema edukaciji, dosta sličan Japanskom. U državnim uredim (backoffice) uglavnom su žene. Saki muškarac zna obavljati kučanske poslove. Ima toga još. Mi ih podsvjesno guramo u srednji vijek pod uticajem medija, a sami smo u tom mračnom dobu.
Sanjarko

#37963 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

arman1 wrote: 12/11/2024 15:49
BarbaDue wrote: 12/11/2024 14:47

Možda moj način ispoljavanja ironije nije svakom blizak ali prema Persijacima i Irancima nemam nikakvih negativnih stavova. Čak što više cijenim ih i cijenim što je prosječan Iranac (uglavnom Šit) mnogo tolerantniji nego prosječan sunit (kojima pripadam).
Ovdje kažem prosječni "Bošnjo" s aluzijom na Bosanca koji misli da sve zna, a pokupio je znanje s mainstream media za koje ne treba ponavljati u čijoj su, uglavnom, službi. O Iranu prosječan balkanac ima predođbu Tabriz tepiha, Vjerskih skupova i "Bad Guys" iz Holivudskog smeća. Nepojmljivo je da imaju kinematografiju jaču nego ijedna EU članica. Da imaju preko 1000 autohtonih jela. O poeziji ovdje ne bih ni počinjao. Ljudi koji su bili tamo su impresionirani njihovim stavom prema edukaciji, dosta sličan Japanskom. U državnim uredim (backoffice) uglavnom su žene. Saki muškarac zna obavljati kučanske poslove. Ima toga još. Mi ih podsvjesno guramo u srednji vijek pod uticajem medija, a sami smo u tom mračnom dobu.
Ko mi za vrijeme Juge? Samo bez stava o edukaciji? Nas je rat ja uvijek to ponavljam unakazio, da budem ostriji.
alijagoro

#37964 Re: IRAN

Post by alijagoro »

A_A_AKCIJA wrote: 11/11/2024 15:59 Auuuu, zakuhava se

Handala, iranska hakerska skupina provalila u gomilu dokumenata, od kojih neki povezuju samoubojstvo ćerke Benny Ganza.

A usput su pokupili podatke o naučnicima koji rade na izraelskom nuklearnom programu

https://x.com/AryJeay/status/1855940843 ... Uc3rA&s=19

To misle da je neko ubio kcerku od Ganza?
alijagoro

#37965 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Hendrix wrote: 12/11/2024 00:12 E hajd da probam ja objasniti iz mog ugla to "postovanje" istocnog naroda. Zivio sam na Bliskom Istoku i vidio iz prve ruke koliko ta rijec musliman i to sto smo kao neka braca nista ne znaci. Zaboli ikoga za to koje si vjere, sve je podijeljeno na nacije a onda unutar njih na neke frakcije i plemena. Vidio sam iz prve ruke kako braca muslimani tlace bracu muslimane bez imalo postede dok recimo britance stavljaju na prvo mjesto.

Takodjer su me "braca" pokusali zajebati svakodnevno... Egipcanin mi zamalo prodao auto sa napuklim motorom frajer se kune u Allaha sve ok, zena mu se boji kao voziti. Libanac mi zabio noz u ledja na sastanku jos me optuzio da lazem i uz to koristio Allaha takodjer kuneci se da je on u pravu. Jordanac mi prica kako sve likove iz Irana treba odmah pobiti jer su nevjernici. Emiracanin mi prijetio deportacijom jer mi kasni projekat i onda se okrene i ulizuje britancu debilu koji sjedi pored mene. Na mene se dere jer zna da sam Bosanac musliman a Britancu sve fino. Brico mi je bio palestinac sa sirijskim papirima, lik je ni na nebu ni na zemlji. Ne moze nazad a emiracani ga htjeli deportovati radi sirije. Ilegalno zivio tamo, ne znam je li i dan danas jos u tom sranju. Bio je premlacivan od policije tamo cisto preventivno zbog papira i vjecno proganjan od brace muslimana. Konstantno maltretiranje jeftine radne snage i to vecinom muslimana je opste prihvaceno tamo.Dio zivota da se lokalac dere na jadnike koji mu peru auto.

To sto mi imamo neke romanticne iluzije o vjerskom bratstvu je presmijesno. Pa mi sami unutar Bosne smo podijeljeni i gledamo kako zajebati jedne druge a isti smo narod. Ja nemam postivanja prema sistemima gdje nema normale i sve se bazira na tome kako zajebati drugog. To je otprilike sav arapski svijet. I ne interesuje me koliko to zvuci lose, ja sam to vidio i znam kako fercera. Nemas nikakva ljudska prava i jednostavno ako najebes, tvoj problem. To je totalno suprotno od Evrope recimo gdje ipak imas osnovna ljudska prava i zakone koji vladaju a ne apsolutne monarhije. Vjera je tamo cisto obaveza, nesto sto se mora raditi. Nije nacin zivota.

Mi mislimo da smo nesto interesantni tamo jer smo muslimani. Boli ikog briga i jos sam cak imao problema jer su mi neki rekli da mi nismo pravi muslimani iz Bosne. Sto prije to skontate to bolje po vas. To sto znate reci selam alejk u arapskom svijetu ne znaci nista.
Traume.
mehoxy

#37966 Re: IRAN

Post by mehoxy »

alijagoro wrote: 12/11/2024 17:15
Hendrix wrote: 12/11/2024 00:12 E hajd da probam ja objasniti iz mog ugla to "postovanje" istocnog naroda. Zivio sam na Bliskom Istoku i vidio iz prve ruke koliko ta rijec musliman i to sto smo kao neka braca nista ne znaci. Zaboli ikoga za to koje si vjere, sve je podijeljeno na nacije a onda unutar njih na neke frakcije i plemena. Vidio sam iz prve ruke kako braca muslimani tlace bracu muslimane bez imalo postede dok recimo britance stavljaju na prvo mjesto.

Takodjer su me "braca" pokusali zajebati svakodnevno... Egipcanin mi zamalo prodao auto sa napuklim motorom frajer se kune u Allaha sve ok, zena mu se boji kao voziti. Libanac mi zabio noz u ledja na sastanku jos me optuzio da lazem i uz to koristio Allaha takodjer kuneci se da je on u pravu. Jordanac mi prica kako sve likove iz Irana treba odmah pobiti jer su nevjernici. Emiracanin mi prijetio deportacijom jer mi kasni projekat i onda se okrene i ulizuje britancu debilu koji sjedi pored mene. Na mene se dere jer zna da sam Bosanac musliman a Britancu sve fino. Brico mi je bio palestinac sa sirijskim papirima, lik je ni na nebu ni na zemlji. Ne moze nazad a emiracani ga htjeli deportovati radi sirije. Ilegalno zivio tamo, ne znam je li i dan danas jos u tom sranju. Bio je premlacivan od policije tamo cisto preventivno zbog papira i vjecno proganjan od brace muslimana. Konstantno maltretiranje jeftine radne snage i to vecinom muslimana je opste prihvaceno tamo.Dio zivota da se lokalac dere na jadnike koji mu peru auto.

To sto mi imamo neke romanticne iluzije o vjerskom bratstvu je presmijesno. Pa mi sami unutar Bosne smo podijeljeni i gledamo kako zajebati jedne druge a isti smo narod. Ja nemam postivanja prema sistemima gdje nema normale i sve se bazira na tome kako zajebati drugog. To je otprilike sav arapski svijet. I ne interesuje me koliko to zvuci lose, ja sam to vidio i znam kako fercera. Nemas nikakva ljudska prava i jednostavno ako najebes, tvoj problem. To je totalno suprotno od Evrope recimo gdje ipak imas osnovna ljudska prava i zakone koji vladaju a ne apsolutne monarhije. Vjera je tamo cisto obaveza, nesto sto se mora raditi. Nije nacin zivota.

Mi mislimo da smo nesto interesantni tamo jer smo muslimani. Boli ikog briga i jos sam cak imao problema jer su mi neki rekli da mi nismo pravi muslimani iz Bosne. Sto prije to skontate to bolje po vas. To sto znate reci selam alejk u arapskom svijetu ne znaci nista.
Traume.
Nije uopste tesko povjerovati u ovo sto je @Hendrix napisao, ima tamo dosta sljama isto ko i ovdje. Vise sam puta cuo da se prema stranim muslimanima (bangladezanima, pakistancima) odnose kao prema robovima, bosnjacima su oduzimali pasose i tjerali ih da rade za sicu itd.
Previse se cuje i procita tih negativnih iskustava da bi sve bilo laz.
nauticamid

#37967 Re: IRAN

Post by nauticamid »

Jel ovo Iran ceka prvu izjavu Trumpa pa da vide sta ce dalje?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#37968 Re: IRAN

Post by PreWiBa »

Istina jeste da je islamski svijet drugi najvažniji stub bh. diplomatije. Oni su, pored zapadnih zemalja, jedina grupa država na koju podršku makar možemo teoretski računati ili gdje se isplati lobirati.

Da u Bosni nije bilo 90-ih pomoći islamskih zemalja u obilaženju embarga, Bošnjaka danas ne bi bilo. Naravno, i uz pomoć Amerike, ali u tome i jeste fol - mi moramo težiti simbiozi tih dvaju aduta.
Ne treba glumiti Afganistan u sred evrope, ali treba priznati - mi nismo Češka.

Problem je taj što neki ovdje očekuju tuđu sadaku, kao što je to onaj lik gore napisao.
Neće ovdje doći šeik i dijeliti pare zato što se neko zove Ahmed.
ragib

#37969 Re: IRAN

Post by ragib »

TAFKAP

#37970 Re: IRAN

Post by TAFKAP »

nauticamid wrote: 12/11/2024 18:34 Jel ovo Iran ceka prvu izjavu Trumpa pa da vide sta ce dalje?
Mediji javljaju da je Netanyahu i kumpanija već tri puta razgovarali sa njim šta i kako dalje, mislim da neće čekati razgovore
Last edited by TAFKAP on 12/11/2024 19:03, edited 1 time in total.
nauticamid

#37971 Re: IRAN

Post by nauticamid »

TAFKAP wrote: 12/11/2024 19:02
nauticamid wrote: 12/11/2024 18:34 Jel ovo Iran ceka prvu izjavu Trumpa pa da vide sta ce dalje?
Netanyahu i kumpanija već tri puta razgovarali sa njim šta i kako dalje
Znaci vakat je ravnat cioniste, sto prije i u sto vise navrata, ne bi li se dohavizali.
mehoxy

#37972 Re: IRAN

Post by mehoxy »

sehohari wrote: 12/11/2024 18:54 Istina jeste da je islamski svijet drugi najvažniji stub bh. diplomatije. Oni su, pored zapadnih zemalja, jedina grupa država na koju podršku makar možemo teoretski računati ili gdje se isplati lobirati.

Da u Bosni nije bilo 90-ih pomoći islamskih zemalja u obilaženju embarga, Bošnjaka danas ne bi bilo. Naravno, i uz pomoć Amerike, ali u tome i jeste fol - mi moramo težiti simbiozi tih dvaju aduta.
Ne treba glumiti Afganistan u sred evrope, ali treba priznati - mi nismo Češka.

Problem je taj što neki ovdje očekuju tuđu sadaku, kao što je to onaj lik gore napisao.
Neće ovdje doći šeik i dijeliti pare zato što se neko zove Ahmed.
Koliko se na njih moze racunati vidi se na primjeru Palestine. Verbalna dijareja ne pomaze nikome.
skrbavi-admin

#37973 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

Hendrix wrote: 12/11/2024 09:26 Ja isto ne vidim da se nasi sugradjani bore za preseljenje u Liban, Jordan ili Iran. Sto li to?
Napisah ti traktat i onda skontam da pisem sa potkapacitiranim polulikom.
Podsjecas me na ovog:

geoxx

#37974 Re: IRAN

Post by geoxx »

Podsjeca te na tog zbog ovih par upisa? Meni se cini da ti nisi dobar.
skrbavi-admin

#37975 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

ma nek si ti dobar jarane :mrgreen:
Post Reply