Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Dzontra_Volta

#2076 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dzontra_Volta »

Satori wrote: 11/11/2024 18:30
akcija007 wrote: 11/11/2024 17:24 Npr ide zimska turosticka sezona na Bjelasnici.
Tamo ima samo jedan jedini supermarket Mercator
Hoce li opstina Trnovo traziti izuzetak od Vlade F BiH da se izuzme od ovog zakona za vrijeme zimske turisticke sezone da im radi jedan jedini supermarket !?

Ko bude isao gore za Novu godinu mora ponijeti svu hranu sa sobom za 3 dana , jer po Zakonu Mercator nece raditi u srijedu i cetvrtak 01.01 i 02.01 pa ce raditi petak i subotu pa opet nece raditi u nedelju
Nek ponese sve iz Sarajeva. Znaci, nije problem da se u po Beca ne moze naci otvoren granap, ni Spar ni Interspar ni nista sem MacDonaldsa i kafica u nedjelju i ponedjeljak iza Duhova, ali eto na Bjelasnici treba biti Mercator otvoren jer eto, nekom bi mogao prahnuti cips 02.januara. Pa nek jede pomfrit u Nomadu.
U Beču ima Sparova i Intersparova otvorenih nedjeljom.
Ima i Billa.
Image
picture upload sites
Last edited by Dzontra_Volta on 11/11/2024 18:54, edited 1 time in total.
Pandakonda

#2077 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Satori wrote: 11/11/2024 18:30
akcija007 wrote: 11/11/2024 17:24 Npr ide zimska turosticka sezona na Bjelasnici.
Tamo ima samo jedan jedini supermarket Mercator
Hoce li opstina Trnovo traziti izuzetak od Vlade F BiH da se izuzme od ovog zakona za vrijeme zimske turisticke sezone da im radi jedan jedini supermarket !?

Ko bude isao gore za Novu godinu mora ponijeti svu hranu sa sobom za 3 dana , jer po Zakonu Mercator nece raditi u srijedu i cetvrtak 01.01 i 02.01 pa ce raditi petak i subotu pa opet nece raditi u nedelju
Nek ponese sve iz Sarajeva. Znaci, nije problem da se u po Beca ne moze naci otvoren granap, ni Spar ni Interspar ni nista sem MacDonaldsa i kafica u nedjelju i ponedjeljak iza Duhova, ali eto na Bjelasnici treba biti Mercator otvoren jer eto, nekom bi mogao prahnuti cips 02.januara. Pa nek jede pomfrit u Nomadu.
Nemojte siriti lazne informacije, u becu sam bio od Spara pa do drugih marketa nedjeljom, oni imaju pravo da odrede par dezurnih marketa koji će raditi. Evo na prvu samo par nekih koji rade a ima ih jos:

Billa Praterstern Bahnhof Wien Nord, Praterstern, 1020 Wien 6.00-22.00
Billa Franz-Josef- Bahnhof Julius Tandler Platz 3, 1090 Wien 6.00-22.00
Merkur mini-markt Bahnhof City Wien Westbahnhof 1150 Wien, 9:00-21:00
SPAR Pronto Wien Mitte, Landstraßer Hauptstraße, 1030 Wien, 6:00 – 23:00
Billa Airport Wien-Schwechat, Schwechat, 6.30-22.00

Full zabrana se odnosi na radnje za odjecu, tehniku, trzne centre itd. sto ljudima ne smeta jer odu u Bratislavu koja im je manje od sat udaljena i tu rade soping. Bratislava je nedjeljom puna ljudi iz Austrije i ovi jedva cekaju da njihove pare stave u svoj dzep i pojacaju ekonomiju drzave i na taj nacin ekonomski sustignu druge drzave. Od ulicnih prodavaca, suvenirnica, barova, marketa i mnogih drugih stvari sve radi punom parom nedjeljom. Dok Bosnjo bi samo trazio nacin kako da ne radi a da nekako pare same kapaju i onda kukaju kako nema para u budzetu i daj jos kakvih socijalnih davanja ako moze al da se malo radi ako ikako moze :-)

Ja ne znam kome vise ovdje prosipate te nerealne gluposti kako se sve zivo moze isplanirati i kako toboze sve radi perfektno i kako ste bolji od ostalih ljudi koji kupuju i sopinguju vikendom. Da su ljudi savrseni u planiranju mi uopste ne bi imali pola ovih problema o kojima pricamo. Eto neki turista ce ti (koji ti cini ogroman dio prinosa novca) u BiMgo ici u podmiru pa onda nosati to sve po frizderima jer nekome palo na pamet da ugasi jako bitnu industriju :-) Tako cemo inace bas privuci jos turista.

Neka svako sa svojim vremenom radi sta zeli, ako mu je cejf nedjeljom ici u soping neka ide ukoliko postoji radnja koja ce mu dati tu uslugu. Ko hoce da nedjeljom landara sa familijom po planini neka slobodno to radi bez osuđivanja ovih drugih. Prođi nedjeljom i doslovno svaki trzni centar vri od turista i domacih ljudih koji tu dolaze sa familijom da potrose novce koje su zaradili i ocigledno je da ogroman broj ljudi voli tako provoditi svoje vrijeme.

I ko je drzava ili bilo ko od nas da nekome sada zabrani rad ukoliko neko recimo zeli da radi za praznik ali sa vecom dnevnicom ili drugim benefitom ? Ko nece ne mora, ko zeli uz bolju dnevnicu treba da ima taj izbor. Ali polako, pravit ce svi radnu nedjelju od gline kad vide sta su dobili sa ovim.
akcija007

#2078 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Mi nemamo takav veliki supermarket kakav je na beckoj glavnoj zeljeznickoj na ovim mjestima koji mogu raditi nedjeljom
Na aerodromu , zeljeznickoj nema prodavnice s hranom na Austobuskoj je nekada bila Klas prodavnica ima li je sada ne znam i ima dragstor 0-24 u trgovkama na Kovacicima

Npr ovim zakonom su pogodjene i djelatnosti koji se nalaze u sklopu trgovackog centra a koje mogu raditi nedjeljom npr kafici, mjenjacnice ali notmalno nece trgovacki centar zbog njih otvoriti
Naviknit cemo na novi zakon i mijenjati navike pogotovu kada prodavnice ne budu 2 dana za redom radile sto do sada nismo imali slucaj
nivla

#2079 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nivla »

ovo uopste nije trebalo donositi da su inspekcije radile svoj posao i da su vlasnici trgovackih lanaca stvarno a ne fiktivno postovali radnu sedmicu od 40h kao i da uredno placaju prekovremene i rad vikendom
medjutim ovaj populisticki potez ce najvise problema donijeti populaciji zbog koje je navodno donesen
i dalje ne shvatam zasto je radnik u bingu vise vrijedan po ovom zakonu od radnika koji radi za minimalac u pekari, slasticarnoj, cevabdzinici,cvjecari ili benzinskoj pumpi(posebno ovi koji su izlozeni opasnim isparenjima naftnih derivata)
u sarajevu vec ionako bez ovih novih izmjena vecina mercatora i konzuma nije radila nedjeljom jer nisu imali koga zajahati da radi
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#2080 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

akcija007 wrote: 11/11/2024 19:18
Naviknit cemo na novi zakon i mijenjati navike pogotovu kada prodavnice ne budu 2 dana za redom radile sto do sada nismo imali slucaj
Ma čuj naviknuti - propašćemo ?

U 2024 godini sa svim znanjem i dostignućima nas će totalno sjebati neradna nedelja , em će siroti truhli kapitalisti ostati bez prihoda , em će siroti turisti ostati uskraćeni za dva jadro keksa i dvojni C , em će parodija od države ostati bez poreza koji se generalno besciljno kumuliraju u milionskim rekordima nakon inflacije , em siroti podanici prosto neće znati šta će od sebe bez tržnih centara i ostalih trgovina pa će kao zombiji bauljati ulicama i udarati jedni druge u silnom neznanju viška vremena.

IZGUBLJENI SMO !!!

Kme kme.
akcija007

#2081 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

A opet s druge strane kada su radnice u trgovini imali 2 dana slobodno zaredom nikada .
Jeste da ce se polomiti od posla u subotu 23 11 ali zato ned 24 11 i pon 25 11 nece raditi .

Komentarisao sam za Bjelasnicu i zimsku sezonu hoce li Trnovo Opcina traziti izuzece imamo i ovu situaciju hoce li Opcine Centar i Stari Grad za vrijeme trajanja SFF traziti izuzece , hoce li Neum za vrijeme trajanja ljetne turisticke sezone traziti izuzece !?

U Neumu npr u spici sezone 15 08 petak Velika Gospa zatvorene prodavnice pa subotu rade pa nedelja 17 08 opet zatvorene
Haris.ba

#2082 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Haris.ba »

akcija007 wrote: 11/11/2024 21:28 U Neumu npr u spici sezone 15 08 petak Velika Gospa zatvorene prodavnice pa subotu rade pa nedelja 17 08 opet zatvorene
Znaci da moze i Trnovo onda. :D
akcija007

#2083 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Ja sam naveo situacije a hoce li opcine i gradoci traziti izuzece u ovom trenutku ne znamo .
dječak sa šibicama

#2084 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

A kakva je prica sa dragstorom, koji je zaboravljen kod nas, koncept... moze li trgovacka kuca prenamijeniti odredjeni objekat u dragstor i eto ga, 24 sata radno vrijeme.

Jel to hipotetski moguce.

Inace kontam da Centar i SG trebaju traziti izuzece, nista protiv radnika ali stvarno je glupo da turisticki posjecene opcine nedeljom nemaju prodavnicu.
akcija007

#2085 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Teoretski je moguce i dobro ti je pitanje moze li trgovacki lanac odredjenu prodavnicu prenamijeniti u dragstor
Ja znam samo za dragstor 0-24 h u zanatskom centru na Kovacicima
I bila je Konzum mini prodavnica 0-24 h do korona krize u Zelenih beretki preko puta Relax. Ova prodavnica vise ne radi 0-24 vec do 21/22 h
HelaS

#2086 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

nivla wrote: 11/11/2024 20:54 ovo uopste nije trebalo donositi da su inspekcije radile svoj posao i da su vlasnici trgovackih lanaca stvarno a ne fiktivno postovali radnu sedmicu od 40h kao i da uredno placaju prekovremene i rad vikendom
medjutim ovaj populisticki potez ce najvise problema donijeti populaciji zbog koje je navodno donesen
i dalje ne shvatam zasto je radnik u bingu vise vrijedan po ovom zakonu od radnika koji radi za minimalac u pekari, slasticarnoj, cevabdzinici,cvjecari ili benzinskoj pumpi(posebno ovi koji su izlozeni opasnim isparenjima naftnih derivata)
u sarajevu vec ionako bez ovih novih izmjena vecina mercatora i konzuma nije radila nedjeljom jer nisu imali koga zajahati da radi
Da su bolje plaćali rad, pa još adekvatno i prekovremeni i rad na dane vikenda, pred vratima bi im bio red radnika koji bi da rade nedjeljom. U situaciji kao u BiH, u kojoj je država dozvolila odlazak radnika u inostranstvo, radnik u struci je investicija. Ubijeđen sam da će ovaj idiotski dio zakona o neradnoj nedjelji potrajati najviše godinu dana.
HelaS

#2087 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

akcija007 wrote: 11/11/2024 19:18 Mi nemamo takav veliki supermarket kakav je na beckoj glavnoj zeljeznickoj na ovim mjestima koji mogu raditi nedjeljom
Na aerodromu , zeljeznickoj nema prodavnice s hranom na Austobuskoj je nekada bila Klas prodavnica ima li je sada ne znam i ima dragstor 0-24 u trgovkama na Kovacicima

Npr ovim zakonom su pogodjene i djelatnosti koji se nalaze u sklopu trgovackog centra a koje mogu raditi nedjeljom npr kafici, mjenjacnice ali notmalno nece trgovacki centar zbog njih otvoriti
"Supermarket AS", zvala se drakstor trgovina na Socijalnom, nekad su radili 24 sata, dok je UPI vodio. Danas je unutra poprilično neuredno, prljavo, nedovoljno osvijetljeno, i ne radi duže od 22 sata. Novi tranzicijski vlasnik :-)
kakaljin

#2088 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

HelaS wrote: 11/11/2024 22:02
nivla wrote: 11/11/2024 20:54 ovo uopste nije trebalo donositi da su inspekcije radile svoj posao i da su vlasnici trgovackih lanaca stvarno a ne fiktivno postovali radnu sedmicu od 40h kao i da uredno placaju prekovremene i rad vikendom
Da su bolje plaćali rad, pa još adekvatno i prekovremeni i rad na dane vikenda, pred vratima bi im bio red radnika koji bi da rade nedjeljom. U situaciji kao u BiH, u kojoj je država dozvolila odlazak radnika u inostranstvo, radnik u struci je investicija. Ubijeđen sam da će ovaj idiotski dio zakona o neradnoj nedjelji potrajati najviše godinu dana.
PA i ovi sto im sada rade se nisu bunili na to, tako da su mogli to raditi da ih ne placaju kada se niko ne buni.
zippoo87

#2089 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Pandakonda wrote: 11/11/2024 18:52

I ko je drzava ili bilo ko od nas da nekome sada zabrani rad ukoliko neko recimo zeli da radi za praznik ali sa vecom dnevnicom ili drugim benefitom ? Ko nece ne mora, ko zeli uz bolju dnevnicu treba da ima taj izbor. Ali polako, pravit ce svi radnu nedjelju od gline kad vide sta su dobili sa ovim.
Zivis li ti u BiH.
Ti mislis da ce privatnik meni dati da biram zelim li raditi taj dan ili ne zelim ? Hahahhahahahaa :lol:
Pa tjeranu nas da radimo svaki dan,nebitno bajram,NG,1.maj...sve se to radi...barem do podne ili do 17h iza podne.
Evo mene da pitaju,ja ne bi nikada dosao nedjeljom na posao ali te niko nece pitati,vec ti jos i prijete da radis praznicima.
Pitaj radnike u TC Bingo ima li trzni centar ijedan neradni dan u godini (ja mislim da imaju jedan dan a to je 1. januar). Ako neces da radis u radnji koja je u sklopu TC,prijeti ti,zove gazdu,tjera da radis.
Dakle ne tjera te tvoja maticna firma ali te tjera Tatjana Paunovska.

Ovo sto ti pricas su bajke za malu djecu...osvijesti se malo.

Btw. evo ja sam jucer otisao do trznog centra Bingo i poljubio vrata...oko 20h navecer...ne znam je li ne rade nikako nedjelju ili skraceno.
kakaljin

#2090 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

zippoo87 wrote: 11/11/2024 22:07

Zivis li ti u BiH.
Ti mislis da ce privatnik meni dati da biram zelim li raditi taj dan ili ne zelim ? Hahahhahahahaa :lol:
Pa tjeranu nas da radimo svaki dan,nebitno bajram,NG,1.maj...sve se to radi...barem do podne ili do 17h iza podne.
Evo mene da pitaju,ja ne bi nikada dosao nedjeljom na posao ali te niko nece pitati,vec ti jos i prijete da radis praznicima.
Pitaj radnike u TC Bingo ima li trzni centar ijedan neradni dan u godini (ja mislim da imaju jedan dan a to je 1. januar). Ako neces da radis u radnji koja je u sklopu TC,prijeti ti,zove gazdu,tjera da radis.

Btw. evo ja sam jucer otisao do trznog centra Bingo i poljubio vrata...oko 20h navecer...ne znam je li ne rade nikako nedjelju ili skraceno.
Prijavis poslodavca inspekciji i das otkaz, ne sutis

Odes kod onoga koji ce te platiti adekvatno za dane vikenda i praznike i postovati tvoja radnicka prava
dječak sa šibicama

#2091 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Koliko ja znam, neradni su 1 januar, 1 maj iako ne uvijek mislim da sam vidjao primjere kad ih natjeraju da rade pola dana odnosno jedna smjena, i mislim da su Bajrami neradni bar koliko sam upratio Konzum, Merkator, ne znam za Bingo.

Hose ima neradnu nedelju vec par mjeseci.
akcija007

#2092 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Kras ima trgovinu sa slatkisima normalno na zagrebackom Autobusnom kolodvoru. Kada je kod njih uveden Zakon o zabrani trgovina nedeljom ova Kras prodavnica je ubacila i valumirane salame sireve i sl sto kupuju putnici . Dakoe do jucer podavali samo svoje slatkise sada uveli sve

Smije li nedjeljom raditi Crvena Jabuka samo Gastro odjel
Ili ne ?
Capajebo

#2093 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Capajebo »

kakaljin wrote: 11/11/2024 22:11

Zivis li ti u BiH.

Odes kod onoga koji ce te platiti adekvatno za dane vikenda i praznike i postovati tvoja radnicka prava
Ali prvo kupis kesom novog Mercedesa AMG, pa izjebes zenu poslodavcu.
Hakiz

#2094 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Nego, sjedne kasirka iz Binga u njenom naselju u nedjelju u kafić u njenom naselju (šta je ovih "u" :lol: ) da popije kafu, kaže joj konobar, nema kafe, upravo nestalo, a Bingo ne radi pa ne može kupiti kafu da joj napravi.

Opet kažem, sada se moramo izboriti da ni ugostitelji ne rade nedjeljom. I oni da budu s porodicama.

Trebala bi anketa sa pitanjem "Podržavate li da ugostitelji ne rade nedjeljom" :mrgreen:
avetinja

#2095 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by avetinja »

akcija007 wrote: 11/11/2024 21:55 Teoretski je moguce i dobro ti je pitanje moze li trgovacki lanac odredjenu prodavnicu prenamijeniti u dragstor
Ja znam samo za dragstor 0-24 h u zanatskom centru na Kovacicima
I bila je Konzum mini prodavnica 0-24 h do korona krize u Zelenih beretki preko puta Relax. Ova prodavnica vise ne radi 0-24 vec do 21/22 h
Ima u Bolničkoj ulici ELSA market koji radi 24/7.
kakaljin

#2096 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Hakiz wrote: 11/11/2024 22:40 Nego, sjedne kasirka iz Binga u njenom naselju u nedjelju u kafić u njenom naselju (šta je ovih "u" :lol: ) da popije kafu, kaže joj konobar, nema kafe, upravo nestalo, a Bingo ne radi pa ne može kupiti kafu da joj napravi.

Opet kažem, sada se moramo izboriti da ni ugostitelji ne rade nedjeljom. I oni da budu s porodicama.

Trebala bi anketa sa pitanjem "Podržavate li da ugostitelji ne rade nedjeljom" :mrgreen:
Bolje pitanje : Podrzavate li da NIKO ne radi nedeljom, osim djelatnosti koje su obavezne da rade?
Hakiz

#2097 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

kakaljin wrote: 11/11/2024 22:55
Hakiz wrote: 11/11/2024 22:40 Nego, sjedne kasirka iz Binga u njenom naselju u nedjelju u kafić u njenom naselju (šta je ovih "u" :lol: ) da popije kafu, kaže joj konobar, nema kafe, upravo nestalo, a Bingo ne radi pa ne može kupiti kafu da joj napravi.

Bolje pitanje : Podrzavate li da NIKO ne radi nedeljom, osim djelatnosti koje su obavezne da rade?
Pa, trgovci (do sada) i ugostitelji i jesu oni koji su radili pored obaveznih. Ko je još radio, administracija :mrgreen: Banke :mrgreen:

Ukinemo trgovce i ugostitelje, samo obavezni i ostaju.

Zato sada treba početi boriti se za ugostitelje.

Samo su još oni ostali ugroženi. Njih ako spasimo, BiH će biti raj za radnike.
okocha

#2098 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by okocha »

Ovaj zakon najbolje pogoduje velikim trgovackim lancima. Ja kako znam u SVIM trgovinama je jedan slobodan dan i u zavisnosti od velicine trgovine falio je jedan ili dva radnika svaki dan i to se tih dana osjeti jer onda se ne moze u odredjenim periodima stici sloziti radnju, napuniti police, voce, povrce , rijesiti guzva itd itd. Da ne spominjem da konstantno vidjam radnice u trgovinama da rade bolesne, znaci da je otvaranje bolovanja i nedolazak na posao i ta 2,3 dana nesto sto nije preporucljivo uz moguce pritiske kao promjena poslovnice, osudu kolegica u smislu mi mozemo raditi bolesne a ti ne mozes ili neces namjerno, a u nekim slucajevima mozda cak i do neproduzavanja ili terminacije ugovora. Sad je svima neradna nedjelja i trgovine svaki dan imaju dostupne sve radnike, ostaje ti samo pokrivanje odmora i to je to.
Trgovine kao trgovine su svakom potrebne, promet ce ostati isti, doci ce samo do promjene navika kod kupaca i to je to. Kad prodje prilagodba od nekih par mjeseci, svako ce obaviti kupovine na vrijeme a dotad ce fino porast promet benzinskih pumpi i dragstora.

Nema ovdje nikakvih prava za radnika i ne stiti ih ni zakon a ni institucije. Prvi problem je sto pauza nije uracunata u radno vrijeme i tacno to ostavlja prostor poslodavcu da ti da uredno sestodnevnu sedmicu. Prva smjena od 7 do 2, druga od 2 do 9. Na papiru 7 sati, ali odbijes pauzu i to je 6.50 x 6 to je 39 sati sedmicno. U praksi se ostaje duze svakako. Ili recimo od 7 do pola 3 i od pola 3 do 10 sto bi bilo 7 sati x6 = 42 sata sedmicno ali neka se mandza tu odradi da na papiru to bude kako treba.

E sad oni koji su najvise osteceni ovim zakonom su trgovine u turistickim dijelovima koje ostvaruju najveci profit vikendom, ostali tipovi trgovina koje imaju najveci promet u danima vikenda a nisu prilagodjene, nemaju razvijene ili targetirana grupa kupaca nije sklona online prodaji. Trend online kupovine koji je svakako u stalnom porastu ce sa ovim zakonom biti jos veci, jer i oni koji i dalje preferiraju in store kupovinu odjece recimo ce biti sve vise obeshrabreni tom kupovinom kad subotom postane jos veca guzva a dosta ljudi zbog obaveza to odlaze za vikend.
zippoo87

#2099 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

kakaljin wrote: 11/11/2024 22:11

Zivis li ti u BiH.

Ja sam to sve radio,svadjao se,slao im clanove zakona koje krse,pisao svasta i na kraju ili dam otkaz ili dobijem otkaz,jer krene mobing na mene,jer ne sutim i ne dam da me jebu u zdrav mozak.
A onda na moje mjesto dodje drugi pacenik,kojeg ce isto jebavati i sta se tu promijenilo ??? Nista.
dječak sa šibicama

#2100 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Kako ce ovo odgovarati trznim centrima tj trgovinama, kad gube pazar od nedelje, koja je jedan od udarnih dana u sedmici.

Ta njihova "muka sa radnicima" nije njima muka, vise je muka radnicima koji pokrivaju jedni druge, vlasnika boli patka posao je da se uradi a njemu je samo zarada bitna.

Od neradne nedelje oni ce imati poprilican minus u zaradi. Naravno da ce promet opasti u zbiru njihove zarade.
Inace licno me ne tangira njihova zarada, sto se toga tice podrska radnicima, ali ovaj potez je samo obicni populizam koje trojkasko hadezeovska vlada precesto koristi. Napravili su niz problema, eto odmah prvi, radnici u BBI ce raditi do 22 h svim ostalim danima umjesto do 21 h kako je bilo do ove odluke. Nisam siguran da su sretni takvim epilogom.
Gazde ce se opet nekako namiriti, a radnici ce opet najebati. Oni i sada moraju imati jedan neradni dan, niko ne radi svih 7 dana u sedmici, a sad ce eto raditi sat duze svaki dan. BBI tj Aria centar ce slijediti i drugi, sigurno.

Ma genijalno.
Locked