Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

nauticamid

#2026 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nauticamid »

darius_maximus wrote: 08/11/2024 18:44
nauticamid wrote: 08/11/2024 18:25
darius_maximus wrote: 08/11/2024 15:48

Četiri odvojena problema u jednom :D

1. Visoke cijene

Dva su glavna razloga zašto je kod nas nešto 3800 KM umjesto 2200 KM:
- BiH nije nikakvo tržište, pa uvozi od distributera iz Hrvatske i Srbije koji onda također hoće dio kolača (što automatski povećava cijenu proizvoda)
- Pohlepa trgovaca, jer im se može i jer nemaju konkurencije (opet, jer je BiH nikakvo tržište)

2. Popust na keš

Izmišljen da tebi umjesto 3600 KM uzme 3000 KM na crno i tako zadrži sve sebi (iako opet proizvod vrijedi 2200 KM).
Kada bi cijena i u kešu bila 3600 KM, uzeo bi ga ti u Austriji (ili naručio da ti ga neko uzme).
Ovako dobro tebi, dobro njemu.

3. Postojanje države

Činjenica da je sve ovo moguće je očito jako povoljno po postojanje države.
Puna nam usta države, ali je istina da imamo državu kakvu i zaslužujemo.
Svi bi državu preko tuđih leđa, samo da je njima dobro.

4. Novokomponovana elita

Dodatni bonus.
Umjesto da imaš Ramu, ovako imaš Ramu i ove novokomponovane "biznismene" i njihovu djecu, njihove anđele, što ga vole malo čepiti u svojim vozilicama po glavnoj kada popiju.
Što da ne, svakako im država neće ništa.
Kad mogu krasti od nje, mogu i ubiti nekog.
U većini država je svakako veći zločin krasti od države, kod nas je za pohvale.
2. Kako je na crno ako ti izda fiskalni racun?
Ko je spominjao fiskalni? :D
Pa spominje covjek tehnomag, vjerovatno je mislio i na domod. Kod njih nije ista cijena za placanjem kesom i karticom. Sumnjam da je mislio na ove privatnike, a domod i tehnomag itekako izdaju fiskalni, tako da nema zavrtanja drzave.
A sigurno i prodavnice namjestaja izdaju fiskalni jer ko je lud dati 2000-3000 i vise KM, a ne dobiti fiskalni.
Last edited by nauticamid on 08/11/2024 18:49, edited 1 time in total.
Haris.ba

#2027 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Haris.ba »

starii wrote: 08/11/2024 16:37 hocel raditi penny nedjeljom :D
Pa trgovina je. Prodavao sarafe ili jabuke. Ako ti izbije kakav belaj nedjeljom da ti treba neki dio, cekat ponedjeljak. Prilagoditi se. Sta ces.
nauticamid

#2028 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nauticamid »

Haris.ba wrote: 08/11/2024 18:47
starii wrote: 08/11/2024 16:37 hocel raditi penny nedjeljom :D
Pa trgovina je. Prodavao sarafe ili jabuke. Ako ti izbije kakav belaj nedjeljom da ti treba neki dio, cekat ponedjeljak. Prilagoditi se. Sta ces.
Je li to ovim novim zakonom zabranjen rad nedjeljom ili poslodavci mogu birati hoce li raditi ili ne?
kakaljin

#2029 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

darius_maximus wrote: 08/11/2024 18:42
Hakiz wrote: 08/11/2024 18:14
darius_maximus wrote: 08/11/2024 16:01

Ne kradeš ti od države, ti kradeš od sebe.
Država će svoje uvijek namiriti, ti onda vidi šta će tebi ostati od ostatka.
Sve ti se to onda fino vrati kroz zdravstvo, školstvo, kulturu, itd. a na svim poljima hvala Bogu razvaljujemo.
Ne kradeš od sebe. Da se kroz poreze plati više, država bi sebi, to jeste političari, uzeli više.

To znači, uplatiš milijardu, oni uzmu 700 miliona. Uplatiš 1,5 milijardi, oni uzmu 1,2. Uplatiš 2 milijarde, oni uzmu 1,7.

Kao gazde. On ti odredi pkatu, zaradila firma 100.000 ili 10.000.000, tebi plata ista. Ostalo sebi u džep.

Tako i "država".
Ponavljam, svaka država košta buku para, dere građane i rasipa se milijardama.
Pored Amerike i "zagubljenih milijardu USD" imaš iz novije historije npr. Njemačku i aerodrom od 7 milijardi EUR koji nije nikad otvoren (ne znam je li u međuvremenu otvoren, mrsko mi tražiti).

Država treba da funkcioniše ovako:
- građani uplaćuju pare
- država uzme sebi (ovo će se uvijek namiriti)
- država dio zaturi (to je sve uračunato u svakoj državi)
- država od ostatka radi nešto korisno za građane
- ako država ne radi ništa korisno po građane, građani biraju druge ljude koji će raditi ili protestvuju da se nešto uradi ili ne

BiH funkcioniše ovako:
- dio građana uplaćuje pare
- dio građana ne uplaćuje i misli da su pametniji od ostalih
- država uzme sebi (ovo će se uvijek namiriti)
- država dio zaturi (to je sve uračunato u svakoj državi)
- država od ostatka ponekad radi nešto korisno za građane
- građani ne biraju drugačije i ne traže promjene
- građani ne protestvuju da se nešto uradi ili ne
- građani ponosni što su "prevarili državu" dok kradu jedni od drugih, a državni funkcioneri uživaju kao u loju
Zato nam je sve ovako u drzavi i niko nema pravo da se zali dok se ne postigne ovo sto si napisao kako drzave treba da funkcionise
HelaS

#2030 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

nauticamid wrote: 08/11/2024 18:50 Je li to ovim novim zakonom zabranjen rad nedjeljom ili poslodavci mogu birati hoce li raditi ili ne?
Novi Zakon o unutrašnjoj trgovini u FBiH.
Spoiler
Show
Stupa na snagu 14.11.2024, a član 18. glasi:

(1) Radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote, u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, a koje trgovac samostalno raspoređuje
.
(2) Prodajni objekti zatvoreni su nedjeljom.
Spoiler
Show
(3) Prodajni objekti zatvoreni su u dane praznika.
(4) Vlada FBiH može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u vrijeme praznika i u kojem obimu.
(5) Odredbe stava (1) do (3) ovoga člana ne primjenjuju se na:
- cvjećare,
- pekare,
- suvenirnice,
- objekte tradicionalnih i starih obrta.
(6) Odredbe stava (1) do (3) ovoga člana ne primjenjuju se na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline:
- željezničkih i autobusnih stanica i aerodroma,
- benzinskih pumpi,
- bolnica,
- hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode,
- groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih za prodaju na grobljima.
(7) Odredbe stava (1) i (3) ovog člana ne primjenjuju se za dragstore i radno vrijeme istih je od 00.00 do 24.00 sata svaki dan.
(8) Odredbe stava (1) do (3) ovog člana ne primjenjuju se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u boksovima na tržnicama na malo, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u boksovima izvan tržnica na malo, prigodnu prodaju organizovanu u sklopu sajmova, priredbi i izložbi, prodaju putem elektronskih prodavnica, prodaju putem automata, prodaju u proizvodnim objektima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.
(9) Odredbe stava (1) do (3) ovoga člana ne primjenjuju se u vrijeme proglašenja elementarne nepogode i vanrednog stanja i u tom slučaju radno vrijeme prodajnih, magacinskih i kancelarijskih objekata određuje Federalna uprava civilne zaštite.
(10) Izuzetno, na prijedlog gradskog/općinskog vijeća Vlada Federacije Bosne i Hercegovine može donijeti odluku kojom se određuje da prodajni objekti na teritoriji grada/općine mogu biti izuzeti od odredbi st. (1), (2) i (3) ovog člana.
(11) Prijedlog iz stava (10) ovog člana dostavlja se Vladi Federacije Bosne i Hercegovine putem Federalnog ministarstva trgovine.
darius_maximus

#2031 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by darius_maximus »

HelaS wrote: 08/11/2024 21:23
nauticamid wrote: 08/11/2024 18:50 Je li to ovim novim zakonom zabranjen rad nedjeljom ili poslodavci mogu birati hoce li raditi ili ne?
Spoiler
Show

(1) Radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote, u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, a koje trgovac samostalno raspoređuje
.
Spoiler
Show
(4) Vlada FBiH može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u vrijeme praznika i u kojem obimu.
- cvjećare,
- pekare,
- suvenirnice,
(6) Odredbe stava (1) do (3) ovoga člana ne primjenjuju se na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline:
- benzinskih pumpi,
- bolnica,
(7) Odredbe stava (1) i (3) ovog člana ne primjenjuju se za dragstore i radno vrijeme istih je od 00.00 do 24.00 sata svaki dan.
(8) Odredbe stava (1) do (3) ovog člana ne primjenjuju se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u boksovima na tržnicama na malo, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u boksovima izvan tržnica na malo, prigodnu prodaju organizovanu u sklopu sajmova, priredbi i izložbi, prodaju putem elektronskih prodavnica, prodaju putem automata, prodaju u proizvodnim objektima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.
(9) Odredbe stava (1) do (3) ovoga člana ne primjenjuju se u vrijeme proglašenja elementarne nepogode i vanrednog stanja i u tom slučaju radno vrijeme prodajnih, magacinskih i kancelarijskih objekata određuje Federalna uprava civilne zaštite.
(10) Izuzetno, na prijedlog gradskog/općinskog vijeća Vlada Federacije Bosne i Hercegovine može donijeti odluku kojom se određuje da prodajni objekti na teritoriji grada/općine mogu biti izuzeti od odredbi st. (1), (2) i (3) ovog člana.
(11) Prijedlog iz stava (10) ovog člana dostavlja se Vladi Federacije Bosne i Hercegovine putem Federalnog ministarstva trgovine.
90 sati sedmično, znači 15 sati dnevno.
Od 08:00 do 23:00.
Kao da je i ovo prije bilo drugačije, da je bilo do 21:00 ili 22:00?
Znači, još sahatak-dva radnim danima će se izgleda ugurati?
akcija007

#2032 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

A koji su dragstori u gradu ?
Znam ima na Kovacicima jedan .

Vidjet cemo iduce sedmice , vikend akcija zakljucno sa subotom . Mislim da ugostiteljstvo u trznim centeima ce ostati zatvoreno. Ne isplati im se .iako u Hrvatskoj kada ne radi trzni centar, radi ugostiteljstvo
Mustang1

#2033 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Mustang1 »

darius_maximus wrote: 09/11/2024 00:30
HelaS wrote: 08/11/2024 21:23
Spoiler
Show

.
Spoiler
Show
- cvjećare,
- pekare,
- suvenirnice,
- benzinskih pumpi,
- bolnica,
90 sati sedmično, znači 15 sati dnevno.
Od 08:00 do 23:00.
Kao da je i ovo prije bilo drugačije, da je bilo do 21:00 ili 22:00?
Znači, još sahatak-dva radnim danima će se izgleda ugurati?
Vjerovatnije od 7 do 22. Ali tako pise u zakonu i mora biti tako.
banjaluka078

#2034 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by banjaluka078 »

Neće vam ni mesnice raditi nedjeljom?
nepass1

#2035 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nepass1 »

banjaluka078 wrote: 09/11/2024 11:26 Neće vam ni mesnice raditi nedjeljom?
Samo pekare, apoteke, benzinske i kafici. Bar je tako u mostaru i gorazdu.

I sam sam do unazad 4g radio nedelje po 12h i zasluzuju radnici da je nedelja slobodna. Ali ja samo nedeljom u 8h idem da se namirim, dok nema ljudi. Posto cesto subote radim nije mi neka opcija da poranim u subotu :D
banjaluka078

#2036 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by banjaluka078 »

nepass1 wrote: 09/11/2024 11:40 Samo pekare, apoteke, benzinske i kafici. Bar je tako u mostaru i gorazdu.

I sam sam do unazad 4g radio nedelje po 12h i zasluzuju radnici da je nedelja slobodna. Ali ja samo nedeljom u 8h idem da se namirim, dok nema ljudi. Posto cesto subote radim nije mi neka opcija da poranim u subotu :D
Nije mi problem da ne radi ništa, obavim kupovinu na vrijeme, nego nekad kad putujem imam par mesnica iz kojih sam znala ponijeti mesa kući (u BL mi baš i nije velik izbor i ponuda), pa da znam da "mijenjam dan" ako mi se bude moglo uklopiti u planove.
HelaS

#2037 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

nepass1 wrote: 09/11/2024 11:40
banjaluka078 wrote: 09/11/2024 11:26 Neće vam ni mesnice raditi nedjeljom?
Samo pekare, apoteke, benzinske i kafici. Bar je tako u mostaru i gorazdu.

Ko radi prehrambenu maloprodaju, komotno može zakupiti jedan od praznih prostora na sarajevskoj Željezničkoj stanici, u auli, i nedjeljom prodavati... :D
Trappist

#2038 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

kakaljin wrote: 08/11/2024 16:44
dječak sa šibicama wrote: 08/11/2024 15:52 Kad drzava krade od mene, ne moze ni ona ocekivati da ja ne kradem od nje.

To je kao i mnogo toga, dvosmjerna ulica, drzava koja ne brine o svojim gradjanima, od gradjana moze dobiti samo prijezir.

Oni koji imaju korist od drzave, ima i takvih uvijek ima uhljeba i slicno, oni neka i brinu za istu.
Ako krades drzavu onda krades od sebe, Kada sutis na kradju drzave opet sutis na kradju od sebe.

Ne moze se boriti za drzavu i govoriti da je volis ako se krade od nje gdje samim krades od sebe.
Joj price kao da u svicarskoj zivimo :-)
Kradem od sebe tako sto artikal platim 1000km jeftinije, super ste došli do tog zakljucka :D
kakaljin

#2039 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Evo tog zakona o zabrani rada nedeljom

https://www.klix.ba/biznis/privreda/trz ... /241111095

U nedjelju na snagu stupaju izmjene zakona kojim će nedjelja biti neradna za tržne centre i trgovine u Federaciji BiH.
To znači da će trgovci imati zagarantovanu neradnu nedjelju no već se čini da će i ovaj zakon ići preko leđa radnika tokom ostalih radnih dana. Naime, tržni centar Aria Mall u Sarajevu je donio odluku o izmjeni radnog vremena.

Od 17. novembra Aria Centar neće raditi nedjeljom, ali će radno vrijeme od ponedjeljka do subote biti duže za sat vremena odnosno od 09:00 do 22:00 umjesto do 21:00 kako je bilo u prethodnom periodu.

To znači da će trgovci morati raditi sat duže šest dana sedmično.

Neradnom nedjeljom bit će pošteđeni oni radnici koji rade na kasama, ali se već pretpostavlja da radne obaveze neće biti oslobođeni magacioneri i skladištari kojima će kao i do sada poslodavac određivati radne i neradne dane.

Ovaj zakon naišao je na podijeljeno mišljenje javnosti. Dok jedni podržavaju zakonsko rješenje, drugi smatraju da se ovim samo pogoduje velikim tržnim centrima koji se bore s problemom manjka radne snage dok će manje trgovine biti na gubitku ukoliko i žele raditi nedjeljom, a to im neće biti dozvoljeno.
Trappist

#2040 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

kakaljin wrote: 11/11/2024 12:23 Evo tog zakona o zabrani rada nedeljom

U nedjelju na snagu stupaju izmjene zakona kojim će nedjelja biti neradna za tržne centre i trgovine u Federaciji BiH.
To znači da će trgovci imati zagarantovanu neradnu nedjelju no već se čini da će i ovaj zakon ići preko leđa radnika tokom ostalih radnih dana. Naime, tržni centar Aria Mall u Sarajevu je donio odluku o izmjeni radnog vremena.

Od 17. novembra Aria Centar neće raditi nedjeljom, ali će radno vrijeme od ponedjeljka do subote biti duže za sat vremena odnosno od 09:00 do 22:00 umjesto do 21:00 kako je bilo u prethodnom periodu.

Neradnom nedjeljom bit će pošteđeni oni radnici koji rade na kasama, ali se već pretpostavlja da radne obaveze neće biti oslobođeni magacioneri i skladištari kojima će kao i do sada poslodavac određivati radne i neradne dane.

Ovaj zakon naišao je na podijeljeno mišljenje javnosti. Dok jedni podržavaju zakonsko rješenje, drugi smatraju da se ovim samo pogoduje velikim tržnim centrima koji se bore s problemom manjka radne snage dok će manje trgovine biti na gubitku ukoliko i žele raditi nedjeljom, a to im neće biti dozvoljeno.
:lol:
jos ima onih koji su povjerovali da je ovaj zakon izglasan da bi pomogli radnicima :izet:
tuitamo

#2041 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tuitamo »

Logična odluka. Neće valjda ljudima smanjiti plate zbog manjka sati. Ovako ostaje isti broj sati a nedjelja se odmara.
Peacean

#2042 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Peacean »

Šta je sa zelenim i robnim pijacama, hoće li i oni morati da pauziraju nedjeljom?
Mustang1

#2043 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Mustang1 »

Tu se brine samo od kad do kad radi. Svakako ti radnici dolaze ranije. Ostat ce im isti broj sati samo vrijeme dolaska/odlaska ce se promijeniti.
DebelinJoe

#2044 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DebelinJoe »

Kontam da otvorim granap na željezničkoj.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2045 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

Hoce to tako kad se zaslijepljeni svojom pravednoscu sere po ljudima koji kazu da radnici nece vidjeti korist jer se ni postojeci ZOR ne provodi kako treba.

E sad Sanela moze biti sa svojom porodicom kuci nedjeljom. Tijelom, al dusom nece, to ce ostaviti na poslu 6 ostalih dana.

Al nek se digla kuka i motika nekim projiciranjima da jenkriticarima ovog zakona bitno da imaju gdje izaci nedjeljom.

Sad radnici i sto su mogli stici i radnim danima, nece moci. Nek sve ostave za nedjelju.

:thumbup:
Chloe
Photo mod

#2046 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chloe »

Vlada Federacije je prihvatila tek njih nekoliko koji su postali sastavni dio teksta zakona. Među ostalim i amandman Kluba zastupnika HDZ - HNS u Zastupničkom domu kojim je općinama i gradovima omogućeno da sami odluče o neradnoj nedjelji trgovina. Dakle, općine i gradovi svojom odlukom mogu odlučiti da trgovine na teritoriju njihove lokalne zajednice ipak rade, a odluku prije primjene mora odobriti Vlada Federacije BiH. Pretpostavlja se da će za ovakvom odlukom najviše posezati općine i gradovi koji se nalaze u područjima uz granicu s Republikom Hrvatskom. U trgovinama u Hrvatskoj zabranjen je rad nedjeljom, od čega mnoge pogranične općine u BiH profitiraju s obzirom na to da hrvatski državljani iz pograničnog područja na taj dan dolaze u BiH u kupnju, ali i zbog nižih cijena u BiH.
Kod nas se već o ovom uveliko raspravlja među vlasnicima lokalnih trgovačkih centara.

Inače, nedjeljom parking Binga je pun auta registarskih oznaka Slo i HR. Samog alkohola kupuju u vrh puna kolica, i najmanje je domaćeg stanovništa u kupovini. Vidjet ćemo kako će Bingo to regulisati.
Deny25

#2047 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Deny25 »

Mac sa dvije ostrice je ovaj zakon, vecina nas komentarise kako se ostaje bez jednog slobodnog dana jer te sada taj jedan slobodan dan vezu na nedelju samo. Za mene izvinite pljujte koliko hocete ali jako brzo se donijeo zakon. Zasto se radnicima nije omogucio jos jedan slobodan dan.
Zombi_Rex

#2048 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Zombi_Rex »

Deny25 wrote: 11/11/2024 13:06 Mac sa dvije ostrice je ovaj zakon, vecina nas komentarise kako se ostaje bez jednog slobodnog dana jer te sada taj jedan slobodan dan vezu na nedelju samo. Za mene izvinite pljujte koliko hocete ali jako brzo se donijeo zakon. Zasto se radnicima nije omogucio jos jedan slobodan dan.
Pa po zakonu ionako ne bi trebao i smio da radiš više od 40h nedeljno
Deny25

#2049 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Deny25 »

Zombi_Rex wrote: 11/11/2024 13:12
Deny25 wrote: 11/11/2024 13:06 Mac sa dvije ostrice je ovaj zakon, vecina nas komentarise kako se ostaje bez jednog slobodnog dana jer te sada taj jedan slobodan dan vezu na nedelju samo. Za mene izvinite pljujte koliko hocete ali jako brzo se donijeo zakon. Zasto se radnicima nije omogucio jos jedan slobodan dan.
Pa po zakonu ionako ne bi trebao i smio da radiš više od 40h nedeljno

😂😂😂😂😂
Samo recu vam ne goduju strane firme trgovine koju posluju ovdje jako im je tesko i nervozni su sto se nedeljom ne radi.
-Chesterfield-

#2050 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

Jučer pitam radnicu za kasom hoće li trgovina raditi u drugu nedjelju. Kaže da neće i poče negodovanje zbog toga što je sada slobodna nedjeljom. Tvrdi da su imali slobodne dane ali to nije bila nedjelja, šta ću nedjeljom kod kuće, itd...
Locked