Trappist wrote: ↑08/11/2024 14:47
darius_maximus wrote: ↑08/11/2024 14:38
Didier wrote: ↑08/11/2024 13:35
Momak te laže.
Meni su znali reći i daje 15-20%. Bio sam skeptičan, a uvjerio sam se kad sam i u svojoj firmi uveo kartično plaćanje. Naknada Unicredit banke je 3,8%, a popusti se daju na količine.
Problem "popusta na keš" je taj što to nikad nije bio popust, nego se plaćanje karticom plaćalo skuplje. Posebno je to izraženo u prodavnicama namještaja.
Popust na keš je samo "
pomozi mi da ne prijavim ove pare i zadržim sve sebi, a ja ću te zato nagraditi".
Čuj naknade za karticu
zanimljivo. A kako se zove kad techno mag stavi iphone 16 pro max za 3800 KM dok je taj telefon u americi 1300 dolara ili u njemackoj/austriji 1300 eura ? Ako mogu birati da platim telefon 1000-15000 km manje, a od toga manje poreza ode u drzavnu kasu gdje ce ramo voziti helikopter i gdje ce se kupovati nove limuzine, mozes li pogadjati sta cu izabrati?
Četiri odvojena problema u jednom
1. Visoke cijene
Dva su glavna razloga zašto je kod nas nešto 3800 KM umjesto 2200 KM:
- BiH nije nikakvo tržište, pa uvozi od distributera iz Hrvatske i Srbije koji onda također hoće dio kolača (što automatski povećava cijenu proizvoda)
- Pohlepa trgovaca, jer im se može i jer nemaju konkurencije (opet, jer je BiH nikakvo tržište)
2. Popust na keš
Izmišljen da tebi umjesto 3600 KM uzme 3000 KM na crno i tako zadrži sve sebi (iako opet proizvod vrijedi 2200 KM).
Kada bi cijena i u kešu bila 3600 KM, uzeo bi ga ti u Austriji (ili naručio da ti ga neko uzme).
Ovako dobro tebi, dobro njemu.
3. Postojanje države
Činjenica da je sve ovo moguće je očito jako povoljno po postojanje države.
Puna nam usta države, ali je istina da imamo državu kakvu i zaslužujemo.
Svi bi državu preko tuđih leđa, samo da je njima dobro.
4. Novokomponovana elita
Dodatni bonus.
Umjesto da imaš Ramu, ovako imaš Ramu i ove novokomponovane "biznismene" i njihovu djecu, njihove anđele, što ga vole malo čepiti u svojim vozilicama po glavnoj kada popiju.
Što da ne, svakako im država neće ništa.
Kad mogu krasti od nje, mogu i ubiti nekog.
U većini država je svakako veći zločin krasti od države, kod nas je za pohvale.