madner wrote: ↑10/11/2024 16:06
Corona je napravila dva tabora. Jedan koji vjeruje u dogme, pod plastom necije ekspertize i drugi koji shvata nauku i naucni metod.
Srecom ovaj drugi tabor je pun inzinjera i naucnika, dok je prvi pun ljudi sa drustvenih nauka. Shodno tome i jedan tabor koji cijeni kompetenciju i znanje i ovaj drugi sto bi glasao za Kamalu.
A de mi reci, jesi li to shvatanje nauke i naucnog metoda savladao u okviru nekog izbornog predmeta na koledzu za klaune?
Znam da te razumni ljudi ovdje uglavnom sprdaju i ignorisu, ali ovo je prejako da bi se tek tako preskocilo. Za pocetak, mozes li mi reci jesi li ovo ti:
Pobornik tabora inzinjera i naucnika koji cijeni kompetenciju i znanje naziva studiju iz
Lanceta propagandom. U Lancetu valjda objavljuju ovi iz tabora drustvenih nauka koji ne kontaju nauku i naucni metod. Medjutim, da ne budem dogmatik koji se krije iza plasta neke kvazi ekspertize, htjedoh da vidim moze li se uz prednost retrospektive sta nadodati na ove postove od prije 4 godine. Nakon sto naucnu studiju iz jednog od najeminentnijih medicinskih zurnala na svijetu koja ukazuje na efikasnost maski u prevenciji smrti nazoves propagandom, postavis iduce pitanje: "
Pogledaj death rate po US drzavama, gdje je korelacija sa maskama?"
Srecom, sada ti mogu postaviti i odgovor na ovo pitanje:
https://www.covidstates.org/blog/did-ma ... vid-deaths
Covid states projekt je inace "A Joint Project by
Northeastern University, Harvard University, Rutgers University, and Northwestern University", ako te interesuju reference. Inace, prilicno je self-contained, a mozes cak i skinuti dataset ako te interesuje, da analiziras naukom i svojim ogromnim IQ-om

. Primjeti datum bloga i period koji je obuhvacen analizom, a onda primjeti kada smo mi imali ovu razmjenu. Sta ono kaze naucni metod o hipotezama i eksperimentima, kako su te ucili?
Narocito je interesatno da apropo Covida spominjes nekakve tabore, jer se sjetih da su se u naucnoj zajednici prilicno jasne linije u pijesku zacrtale povodom podrske predjsednickim kandidatima 2020te, pa sam tad nekad napisao i slijedecu listu koju sada kopiram:
- NJEM (new england journal of medicine), sveti gral medicinskih zurnala, je prvi put u svojoj 200+ godisnjoj historiji objavio editorijal u kojem se podrzava jedan predsjednicki kandidat. Podrska za Bidena naravno.
- The Lancet, mozda drugi najbolji zurnal u svijetu, jet takodjer izasao javno sa podrskom Bidenu i ostrom kritikom Trumpovog (ne)upravljanja pandemijom, takodjer prvi put u svojoj skoro 200 godisnjoj historiji.
- Nature, koji nadam se ne moram predstavljat je takodjer izasao sa podrskom BIdenu, ali u tom slucaju podrska nije bez presedana.
- Science je izasao sa prvom podrskom predsjednickom kandidatu u 175 godina postojanja i ostrom denuncijom Trumpovih lazi.
- Scientific American je prvi put u svojoj 150+ godisnjoj historiji takodjer objavio editorijal podrske Bidenu. Inace, svi ove pobrojane su izuzetno uvazeni, vrhunski naucni casopisi. Rekao bih da ih se ne treba predstavljati i da njihova imena govore sama za sebe, ali se ovdje obracam kultu nepismenog degenerika koji ne zna navesti jednu knjigu koju je u zivotu procitao, pa osjecam da moram naglasiti.
- 81 Nobelovac je potpisao izjavu podrske BIdenu, najveci broj Nobelovaca ikad koji je podrzao jednog predsjednickog kandidata[7].
- 700 ekonomista, ukljucujuci i neke Nobelovce je izaslo sa javnom podrskom Bidenu.
- itd.
No, dosta o taboru drustvenjaka koji ne razumiju naucni metod. Mene zivo interesuje, imas li neke naucne instutucije ili peer reviewed studije koje predstavljaju taj tabor inzinjera i naucnika koji je suprotstavljen ovih propagandistima iz *
checks notes* Harvarda, Northeastern Univerziteta, itd. koji objavljuju radove u *
checks notes* NJEM i Lancetu? Ili mozda neka imena eminentnih naucnika iz tabora koji, kako sam kazes, cijeni znanje i kompetenciju dok podrzava covjeka sa vokabularom od 200 rijeci, koji ne zna spelovati, koji bi ubrizgavao dezinfektante, bacao nuklearke na uragane, koji misli da magneti ne rade kad ih uronis u vodu, da vjetrenjace uzrokuju rak, kojemu je omiljena knjiga Biblija ali ne zna navesti niti jedan stih iz iste, i za kojega cak i njegov pedo bestie Epstein kaze da ne cita nikako ("
he certainly can't read a balance sheet")? Zelim vise saznati o tom taboru, cijenio bih da me uputis.