Slike starog Sarajeva
- Dervencanka1939
#30602 Re: Slike starog Sarajeva
Beam me up, ScottyHelaS wrote: ↑10/11/2024 19:08Da ima kakav "vremeplov", ograničenog trajanja, pa da se može otići na dan-dva, nazad u željeno vrijeme, da čovjek odmori dušu, a i da upozna život, ljude i vrijeme onog doba...platio bih dobroDervencanka1939 wrote: ↑10/11/2024 18:18 Dragi Bože, kako je Sarajevo u onaj vakat bilo uredan i čist grad... Svaka kuća blista bjelinom, friško ošerbećena krečom![]()
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#30603 Re: Slike starog Sarajeva
Ja sam isto skidao linoleum i otvarao poklopac. Jednom nas zaustavili gore na stanici, bili nas trojica, jeste li otvarali poklopac, pitaju, ma jok, kakvi mi, ne bi nikada to radili, zar se moze otvarati poklopac, to je opasno; mi sve, naravno, vratili kako je i bilo; ljudi u kabini koja se dole spustala, vidjela otvoren poklopac, pa prijavili. Unutra bila kutija, na plafonu, kako i sam kazes, sa stepenicama na uzetu. Kad sad mislim o tome, kosa mi se dize na glavi, jer su sjedala bila od plastike blago zaobljena, dovoljno da se malo odgurnes i da ispadnes. Danas patim od vrtoglavice, kao mladic visina mi nista nije znacila. A, kabine bile jezivo male, ko je patio od klaustofobije, tesko da je smio uci unutra. Nama je na Trebevic bilo normalno otici, nisi razmisljao ni o maloj kabini, ni o visini. A, znalo je i da stane po pola sata, pa da se kabina blago ljulja na vjetru.muha_sa wrote: ↑10/11/2024 18:23Ma jašta--Trebevic nam je bilo ko otic na bembašu (bembašu jer smo vazda bembašu bembašom a ne benTbašom zvali)
Na plafonu kabine bila kutija a u kutiji stepenice na užetu za slucaj ne daj bože![]()
Na podu linoleum a ispod poklopac koji smo šejtanajuci otvarali (djecja posla) pa dovikivali domacinima koji su na livadama ispod krave cuvali il nešto oko zemlje radili
![]()
-
RJ57
#30604 Re: Slike starog Sarajeva
da. ali u koje vrijeme?HelaS wrote: ↑10/11/2024 19:08Da ima kakav "vremeplov", ograničenog trajanja, pa da se može otići na dan-dva, nazad u željeno vrijeme, da čovjek odmori dušu, a i da upozna život, ljude i vrijeme onog doba...platio bih dobroDervencanka1939 wrote: ↑10/11/2024 18:18 Dragi Bože, kako je Sarajevo u onaj vakat bilo uredan i čist grad... Svaka kuća blista bjelinom, friško ošerbećena krečom![]()
zlatne sedamdesete? olimpijada? videoton
nerješivo
- Dervencanka1939
#30605 Re: Slike starog Sarajeva
1914RJ57 wrote: ↑10/11/2024 19:19da. ali u koje vrijeme?HelaS wrote: ↑10/11/2024 19:08Da ima kakav "vremeplov", ograničenog trajanja, pa da se može otići na dan-dva, nazad u željeno vrijeme, da čovjek odmori dušu, a i da upozna život, ljude i vrijeme onog doba...platio bih dobroDervencanka1939 wrote: ↑10/11/2024 18:18 Dragi Bože, kako je Sarajevo u onaj vakat bilo uredan i čist grad... Svaka kuća blista bjelinom, friško ošerbećena krečom![]()
zlatne sedamdesete? olimpijada? videoton![]()
?
nerješivo![]()
-
zikamu
#30606 Re: Slike starog Sarajeva
Ti bi da gledas Gavrila uzivo, ha? 
-
HelaS
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
- Dervencanka1939
-
RJ57
#30613 Re: Slike starog Sarajeva
ma ja ...glavno je bilo otići sa biciklom žičarom gore i onda se spustiti "da se razradi bajk". svi smo imali uglavnom ponije, presaviješ ga prekopola i stane bez problema u kabinu. nažalost jednom ga nisam kako treba učvrstio prije nego smo krenuli spuštati se i u prvoj krivini mi se u punoj brzini "sasatavio" ..... majko draga, skupljali su me naokolo, godinama sam imao ožiljke. stari mi momentalno zabranio biciklo osim po ravnomeTojoOptics wrote: ↑10/11/2024 19:16Ja sam isto skidao linoleum i otvarao poklopac. Jednom nas zaustavili gore na stanici, bili nas trojica, jeste li otvarali poklopac, pitaju, ma jok, kakvi mi, ne bi nikada to radili, zar se moze otvarati poklopac, to je opasno; mi sve, naravno, vratili kako je i bilo; ljudi u kabini koja se dole spustala, vidjela otvoren poklopac, pa prijavili. Unutra bila kutija, na plafonu, kako i sam kazes, sa stepenicama na uzetu. Kad sad mislim o tome, kosa mi se dize na glavi, jer su sjedala bila od plastike blago zaobljena, dovoljno da se malo odgurnes i da ispadnes. Danas patim od vrtoglavice, kao mladic visina mi nista nije znacila. A, kabine bile jezivo male, ko je patio od klaustofobije, tesko da je smio uci unutra. Nama je na Trebevic bilo normalno otici, nisi razmisljao ni o maloj kabini, ni o visini. A, znalo je i da stane po pola sata, pa da se kabina blago ljulja na vjetru.muha_sa wrote: ↑10/11/2024 18:23Ma jašta--Trebevic nam je bilo ko otic na bembašu (bembašu jer smo vazda bembašu bembašom a ne benTbašom zvali)
Na plafonu kabine bila kutija a u kutiji stepenice na užetu za slucaj ne daj bože![]()
Na podu linoleum a ispod poklopac koji smo šejtanajuci otvarali (djecja posla) pa dovikivali domacinima koji su na livadama ispod krave cuvali il nešto oko zemlje radili
![]()
-
RJ57
-
John Cleese
#30615 Re: Slike starog Sarajeva
Bila je dobra zafrkancija na ovu temu, kad je relativno nedavno potomak Habsburgovaca trebao posjetiti Sarajevo - neko je tada na jednoj od drustvenih mreza napisao:"Nemoj da bi kome palo na pamet!"
- dječak sa šibicama
#30617 Re: Slike starog Sarajeva
Iskakalo se kroz te otvore, tamo gdje pregib na colinoj kapi i najmanja visina, ne kontam koja je logika iskociti u prazno ali nekakav izazov.
Danas bi to bio tiktok trend, jedino ne znam ima li danas medju klincima tako hrabrih dalabu.
Danas bi to bio tiktok trend, jedino ne znam ima li danas medju klincima tako hrabrih dalabu.
- TojoOptics
#30618 Re: Slike starog Sarajeva
Nisam znao za to, ali sam pomislio da nije previse visoko i da bi se moglo skociti. Takvu budalastinu nisam uradio, ja sam bio pretplacen na kacenje za tramvaj i ponekad za vrata, stojis na zadnjim vratima, a rukom se drzis za rukohvat unutra, ona guma na vratima u tadasnjim tramvajima ne bi ti prignjecila totalno ruku. Ma, mladost - totalna ludost. Ne bih danas da mi plate.dječak sa šibicama wrote: ↑11/11/2024 11:28 Iskakalo se kroz te otvore, tamo gdje pregib na colinoj kapi i najmanja visina, ne kontam koja je logika iskociti u prazno ali nekakav izazov.
-
RJ57
#30619 Re: Slike starog Sarajeva
skakalo se i na starom dvosjedu na jahorini na zadnjoj kosini prije vrha, posebno ako je cjelac i uglavnom kad žica stane, objese se na ruke i "spuste" .... ali je bilo budala koje su to radile i 'nako
jedna moja jaranica je jednom kad je žica stala tu bez problema skočila, nije joj ništa bilo. godunu-dvije iza toga je slomila stopalo skijajući bez da se razbila, samo stala zakukala i to je bilo to
a za ovo na čolinoj kapi nisam nikad čuo
apropo jahorine, bilo je par slučajeva kad se žica zaglavi i kad se satima sjedilo ... onda su žicari išli ispod žica i vikali da se ne skače ni za živu glavu ... a najbolje je da su to radili i na mjestima gdje je to bilo ravno samoubistvu

jedna moja jaranica je jednom kad je žica stala tu bez problema skočila, nije joj ništa bilo. godunu-dvije iza toga je slomila stopalo skijajući bez da se razbila, samo stala zakukala i to je bilo to
a za ovo na čolinoj kapi nisam nikad čuo
apropo jahorine, bilo je par slučajeva kad se žica zaglavi i kad se satima sjedilo ... onda su žicari išli ispod žica i vikali da se ne skače ni za živu glavu ... a najbolje je da su to radili i na mjestima gdje je to bilo ravno samoubistvu
- TojoOptics
#30620 Re: Slike starog Sarajeva
Ljepota (i opasnost) mladosti je odsustvo nekog veceg straha, ne razmisljas o posljedicama, ne razmisljas da ti se moze nesto lose desiti, jer mladost je ekvivalent vjecnosti. Ja sam usporio sa kacenjem za tramvaj (najveca ironija je bila da sam imao djacku, pretplatnu, mjesecnu kartu) kada je poginuo jedan lik iz Kaktusa, pukao u banderu, dobar momak bio, Renato se zvao. To je bio pocetak budjenja.
-
dragonz
#30621 Re: Slike starog Sarajeva

Sad je vidiš sad je ne vidiš.
Kalin hadži Alijina džamija
- muha_sa
#30622 Re: Slike starog Sarajeva
Jest se iskakalo u povratku al kad je snijeg haman kabinu dodirivo--ova budala što ovo piše je jednom iskocila drito u snijegdječak sa šibicama wrote: ↑11/11/2024 11:28 Iskakalo se kroz te otvore, tamo gdje pregib na colinoj kapi i najmanja visina, ne kontam koja je logika iskociti u prazno ali nekakav izazov.
Nikad za nikad se za tramvaj zakacio nisam--pored mnogih šejtanluka taj nemam u tefteru
-
Vjecita_zavrzlama
-
RJ57
#30624 Re: Slike starog Sarajeva
nisi ni zabio go u ligi šampiona, džeko je napravio oboje, ima dokaz slikamuha_sa wrote: ↑11/11/2024 14:49Jest se iskakalo u povratku al kad je snijeg haman kabinu dodirivo--ova budala što ovo piše je jednom iskocila drito u snijegdječak sa šibicama wrote: ↑11/11/2024 11:28 Iskakalo se kroz te otvore, tamo gdje pregib na colinoj kapi i najmanja visina, ne kontam koja je logika iskociti u prazno ali nekakav izazov.
Nikad za nikad se za tramvaj zakacio nisam--pored mnogih šejtanluka taj nemam u tefteru![]()
- muha_sa
#30625 Re: Slike starog Sarajeva
"Ta ce Dzeko-moj mu sin na školskom kroz noge loptu provlacio"RJ57 wrote: ↑11/11/2024 14:59nisi ni zabio go u ligi šampiona, džeko je napravio oboje, ima dokaz slikamuha_sa wrote: ↑11/11/2024 14:49Jest se iskakalo u povratku al kad je snijeg haman kabinu dodirivo--ova budala što ovo piše je jednom iskocila drito u snijegdječak sa šibicama wrote: ↑11/11/2024 11:28 Iskakalo se kroz te otvore, tamo gdje pregib na colinoj kapi i najmanja visina, ne kontam koja je logika iskociti u prazno ali nekakav izazov.
Nikad za nikad se za tramvaj zakacio nisam--pored mnogih šejtanluka taj nemam u tefteru![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Citiram svog jarana iz djetinjstva
Pošto smo odrasli skupa mogu mu svašta rec al znam za granicu pa mu velim. De ba odjebaus sa tom najgorom mahalskom pricom--gdje ti je sad sin--u Realu il negdje na baušteli