konami666 wrote: ↑10/11/2024 13:13
sehohari wrote: ↑10/11/2024 10:29
Čuješ Bato
Albanci šampioni evropskih vrijednosti
Trebamo biti više kao Albanija
Albanija otvara poglavlja za pridruživanje EU, mislim da ne bi škodilo da je BiH vise kao Albanija.
Haris.ba wrote: ↑10/11/2024 10:35
konami666 wrote: ↑10/11/2024 10:12
https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /241110022
Interesantno da Albanci daju ime Noel sto znaci Božić na francuskom. Izgleda da se Albanci okreću europskim vrijednostima i kulturi u sve većem broju posljednjih godina. Još malo i eto ih u EU

Davud ime mi je kao polovna verzija i izmišljena verzija imena David. Ne kontam zašto u Bosni ne mogu dati normalno ime djetetu sa zapadnim karakteristikama budući da su velike šanse da će to dijete završiti na zapadu.
Pa to je arapski nacin izgovora tog imena. Ne vidim sta je problem.
I sta ako zavrsi neko sa imenom Davud na zapadu? Bice diskriminisan? Pa ako ima to ime - znaci da je iz muslimanske porodice. Svakako ce biti diskriminisan.
Ne daje se ime Davud onako jer je samo lijepo. Religija je razlog.
Ja koliko znam imena ne mogu biti religijska, tj.imena nemaju religiju. Ali izgleda da sam bio u krivu
To znaci samo da je u Bosni bitnija religija tj.religijski identitet bitniji od nacionalnog/etnickog.
sehohari wrote: ↑10/11/2024 10:51
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑10/11/2024 10:48
Svi masovno, imam kolege , imena djece : Sara Isak Mikael
Znam da su to imena koja postoje i u Kuranu ali daju se svjesno ta imena na zapadu, ovi relgiozniji daju mozda Hamza Hasan Ali itf
Ja znam možda za Mikaila, ali to je bio Turčin i to ime definitivno ne prolazi kao zapadno ime.
Isak ista stvar.
95% Arapa ne rade to, ne znam u kojoj si ti dimenziji.
Čak i Turci davaju svoja imena u velikoj većini.
Mikael popularno ime u skandinavijakim zemljama, Mikail je možda vise ruska verzija. Isak isto pravo zapadno ime, možda Isac ili Isaac je popularnije.
Ali sto neko napisa, imena tipa Hamza, Muhammad, Hassan i slična na zapadu uglavnom daju oni pravo religiozni sto možda kući i mlate ženu dok oni obrazovaniji se integrisu i daju djeci normalna europska imena.
Blago tebi s kim nas porediš.
Preporučujem neki život na godinu dana u Skadru, pa onda u Sarajevu.
Oni jednostavno nemaju petu kolonu u državi. To što će se sada Dino zvati Hans Konaković neće ukloniti Dodika sa političke scene.
Naravno, moraš dati djetetu ime Leon ili Ludwig da bi se integrisao.
Isto tako imputiraš da su Bošnjaci valjda dužni da se integrišu u evropu, ispade da su strano tijelo ili imigranti u vlastitoj državi. Ne vidim da se nešto trudiš reći Hrvatima da ne davaju imena poput Ivan npr.
To se percipira kao rusko ime, sigurno nije zapadno.
Nije kršćansko, ali forumsko onanisanje da Albanci davaju ime sa značenjem "božić".
Ako otac koji da ime Muhamed tuče nekoga, takvi kao ti pate od depresivbog kompleksa inferiornosti, kojeg ovdje sa svakim drugim komentarom iskazuješ.