Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
helpdesk1

#4026 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by helpdesk1 »

Sve je crno ko u crnačkom dupetu, oči naprežeš da vidiš pistu, a onda se promijeni reklama, zasija crveno svjetlo neke reklame. Super osjecaj
kakabanja213

#4027 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by kakabanja213 »

Ne bi me cudilo, da je ovo otkazivanje letova zbog magle cisto nekakva ekonomska odluka samih kompanija. Nakon dva rebooka zbog magle za ZG i treceg za sutra ujutro ja promijenim na poslijepodnevni, danas za ZG na svoj zahtjev te platim hotel i taxi do hotela da stignem na let za Frankfut pa za USA, i ovi veceras mrtvo hladno slete. Nema teroje da je vidljivost bila ista bolja nego prethodne dvije veceri.
akcija007

#4028 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Znaci moze i tako s CA da stignes na svoj sljedeci let iz Zagreba da do Zg dodjes kopnom bez da ti oni refundiraju troskove dolaska do Zg.
Naslovnica

#4029 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Naslovnica »

kakabanja213 wrote: 10/11/2024 00:31 Ne bi me cudilo, da je ovo otkazivanje letova zbog magle cisto nekakva ekonomska odluka samih kompanija. Nakon dva rebooka zbog magle za ZG i treceg za sutra ujutro ja promijenim na poslijepodnevni, danas za ZG na svoj zahtjev te platim hotel i taxi do hotela da stignem na let za Frankfut pa za USA, i ovi veceras mrtvo hladno slete. Nema teroje da je vidljivost bila ista bolja nego prethodne dvije veceri.
Ako pričamo o vidljivosti u SA sinoć, bila je vidno bolja nego prethodnih dana.
I jutros je vidljivost OK.
kakabanja213

#4030 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by kakabanja213 »

akcija007 wrote: 10/11/2024 07:43 Znaci moze i tako s CA da stignes na svoj sljedeci let iz Zagreba da do Zg dodjes kopnom bez da ti oni refundiraju troskove dolaska do Zg.
Ne trazio sam rebook na poslijepodnevni let, a sam sam platio troskove smjestaja u ZG. Trazio sam i rebook da poletim iz Splita ili Dubrovnika ali kompanike vrlo tesko mijenjaju pocetnu ili zavrsnu tacku putovanja
kakabanja213

#4031 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by kakabanja213 »

Naslovnica wrote: 10/11/2024 07:52
kakabanja213 wrote: 10/11/2024 00:31 Ne bi me cudilo, da je ovo otkazivanje letova zbog magle cisto nekakva ekonomska odluka samih kompanija. Nakon dva rebooka zbog magle za ZG i treceg za sutra ujutro ja promijenim na poslijepodnevni, danas za ZG na svoj zahtjev te platim hotel i taxi do hotela da stignem na let za Frankfut pa za USA, i ovi veceras mrtvo hladno slete. Nema teroje da je vidljivost bila ista bolja nego prethodne dvije veceri.
Ako pričamo o vidljivosti u SA sinoć, bila je vidno bolja nego prethodnih dana.
I jutros je vidljivost OK.
Ne znam ali mi dan nije ulijevao nikakav optimizam.
akcija007

#4032 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Znaci ti si preslocio njihov ponudejni reebooking ujutro i trazio popodne oni ti odobrili ali trebas sam placati novenje i transport do aerodroma Zg. Ajd sta ces kada ne znas sta te ceka. Sve je ovo lutrija . A duuug put do Amerike .
A oni sinoc poslali A319 da vas sve pokupi jutros
Ja se u srijedu navecer vracam preko Beca nadam se da cu sletiti . A u petak popodne sam otisao regularno to mi je bio originalna karta
kakabanja213

#4033 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by kakabanja213 »

akcija007 wrote: 10/11/2024 08:17 Znaci ti si preslocio njihov ponudejni reebooking ujutro i trazio popodne oni ti odobrili ali trebas sam placati novenje i transport do aerodroma Zg. Ajd sta ces kada ne znas sta te ceka. Sve je ovo lutrija . A duuug put do Amerike .
A oni sinoc poslali A319 da vas sve pokupi jutros
Ja se u srijedu navecer vracam preko Beca nadam se da cu sletiti . A u petak popodne sam otisao regularno to mi je bio originalna karta
Tako je. Ali najsmjesnije je sto je sinoc jedino Croatia sletila. Svi ostali su otkazali
akcija007

#4034 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Donio si ispravnu odluku jer je rizik jutros bio tj hoce li sinoc sletiti u tom trenutku kada su ti mijenjali kartu a CA u sistemu je bio confirmed let jer je jos rano bilo za status hoce li poletiti ili otkazati. Jednom sam prije 10 tak godina pitao u ovakvim situacijama kada su magle , ako se otkaze segment SA ZG mogu li ja kopnom u ZG stici na svoj sljedeci let u 08 30 h. Kaze moze samo pod uslovom da vidim noc prije da je status leta Cancel (iza 22 h)

Sva tri aviona Ryanair na puti za SA . Ovi za Memminghema od petka u 7 ujutro putuju , mogli su pjeske stici do Bavarske .
drndalo

#4035 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

BiBi911 wrote: 09/11/2024 18:17
akcija007 wrote: 09/11/2024 18:14 Da li je moguce da Ryanair vec druugi dan ne slijece u Sarajevo ?
Ispade oni imaju strozija kompanijska pravila za vidljivost od Austriana i Lufthanse
Bil ti rizikovao 180 souls kada znas da mozda instrumenti na zemlji ne rade i vidio si ko ih odrzava.

Da se bi rostiljao bolje okrenes i negdje drugo sletis
Kakvo sranje kroz gusto granje... LH i OS "ubice sa djecije lice"...

Ne rade? Ko ih odrzava? Da nije Zlatna Kupina...?
drndalo

#4036 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

BiBi911 wrote: 09/11/2024 19:43
akcija007 wrote: 09/11/2024 18:27 @BiBi911 nije valjda tako alarmantno .
Onda neka zatvore aerodrom od kraja oktobra do pocetka aprila .
Prosle godine u ovo vrijeme EW nas je spustio ali prije toga je paraleleno letio sa Buljakovim potokom. Kada je na malo poslije stupa namoto lijvo krilo je bilo na ogradi. To mu bio prilaz mada je obo slijetanje bilo iz bijesa. Kruzili smo po sata
Sta na ogradi? Ispod ograde, barem pola metra ispod... Jest Nusrete mi moje...

A tek sto je kapetan bio bijesan! Iz ociju mu se vidjelo da iz obijesti slijece, samo da nas nasikira... Pola sata? Malo je to! Nista bez 2 sata kruzenja...
last mohicans

#4037 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by last mohicans »

Ja jučer u ZG kod Ike-e, slijeće onaj sa pod dva propelera s obje strane. Dobro sam tražio po nebu da vidim gdje je, iako se dobro čuo. Jedva ga ugledah. Magla i kod njih, pogotovo prije dvije noći kakva je bila.
drndalo

#4038 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

sehohari wrote: 09/11/2024 21:38
drndalo wrote: 09/11/2024 14:18 Kome smeta moze zamijeniti stan za Novu Otoku... :zzzz:

U principu, stvar navike, kao i kada stanujes na Marijin dvoru, a tramvaj ti glinga ispod prozora...

Naucis da ga mnozis s nulom...
To se ne moze porediti sa aerodromom.

Na kraju, ipak ce biti da ce se aerodrom morati negdje drugo izmjestiti, jer ce se neko na kraju sjetiti da tuzi drzavu, kao sto je to vec slucaj u zapadnim drzavama.
Naravno da moze. Samo ti nisi nikada ocito bio u stanovima iznad pruge kada tramvaj prolazi svakih 2-3-4 min... Medjutim, kao sto rekoh, kada si dovoljno dugo negdje, naucis da filtriras taj zvuk kao uobicajen, i ne primjecujes ga vise, barem ne bitno.

Izmjestiti? Jastaradi. Na visocku piramidu mjeseca...

Neko da tuzi drzavu? Za sta tacno? Za aerodrom koji je na toj lokaciji 39 godina duze od kuce/stana u kojem on stanuje...??? Bio si tu kada si useljavao, nije ti smetao postojeci aerodrom...? Sta sad, ti doselio, stres dozivljavas, izmjestao bi? More, preseli se u Dejcice, da vidis mira und rahatlooka...

U kojoj to drzavi neko tuzi drzavu zbog aerodorma...? Od ranije postojeceg...?
drndalo

#4039 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

akcija007 wrote: 09/11/2024 23:10 Da smo se jutros kladili ovdje hoce li prvi i posljednji avion sletiti rekli bi da nece . Kada preokret :)
I previse objekata se izgradilo lijevo i desno od piste
Da, sinoc prije povecerja bas komentarisem sa zenom da je bolja vidljivost bila u 22.00, nego u 16.30, cak bolje nego i u 14.00...
drndalo

#4040 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Otkazivanje letova i dalja promjena bookinga za kompanije je prije svega upravo to, Ekonomska odluka, jer su (vecina) upravo takve, ekonomski orjentisane firme. Izuzetek koji pravi presedan nad ekonomijom je (barem po knjigama i zakonu) sigurnost, gdje je najvaznije da se ne izgine... A odmah iza toga je ekonomija.

Tu su legacy prevoznici u prednosti jer svojim ugovorima sa drugim firmama imaju vecu mogucnost amortizacije loseg dogadjaja. LCC kompanije su tu puno nemilosrdnije, kod njih nema brige sta ce s tobom, nego sta ce s avionom koji ne treba da se zadrzi negdje duze od plana, jer treba on da leti jos 8x iza SJJ leta... Zapinjanje u SJJ (ili negdje drugo) im to poremecuje. Da mogu, ne bi isplacivali ni kompenzaciju za tvoje probleme, ali zbog EU moraju. Naravno, kako njima odgovra, i kada im odgovara.

Nasi ljudi to jos ne znaju. Pa odatle i ova dreka oko putnika. Prije 20-15-10-5 god. se sve isto dogadjalo sa Ryan-om, Wizz-om i sl. samo po Evropi. Ljudi gubili letove, dane, smjestaje itd... I dreka se dizala, dok nisu naucili. Racunaj u se i u svoje kljuse, a oni ce ti pare za to vratiti kada moradnu. Ako ti se ne svidja, leti Legacy prevoznikom za vise para. Ili idi Flix busom...

Ja sam bas prije 2 mjeseca zeni rekao da nije pametno da planiramo izlet za Bergamo nakon oktobra, jer ne znamo kada i kako cemo se vratiti, a kod plana za produzeni vikend, siguran povratak na posao je vazan dio price. Ja sam prije par zima (ona zima prije korone kada je zbog magle na kraju SJJ bio stalno zatvoren duze od mjesec dana), na povratku iz BRU, u ZAG imao otkaz leta, prva magla te godine... Nismo morali zbog posla hitno nazad, i rekoh zeni "hajde da ostanemo na OU racun u ZG, advent i ostale zjbncje", hotel, prevoz, hrana... Ona rece "hajmo kuci" autobusom, kad sam na putu hocu kuci da stignem... I sjedosmo mi u BUS, stigosmo u 3 ujutro u SA, a da smo ostali po mom, da cekamo let, ispade da bismo cekali 42 dana... I dan danas mrzim sto moram da joj priznajem da je bila u pravu... :mrgreen:

E sad, izmedju tih krajnosti je obicno nesto srednje...
sarajevsko_pivo

#4041 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by sarajevsko_pivo »

Jučer sam bio na letu iz Kelna za Sarajevo (SJJ). Let je bio otkazan, pa smo odmah dobili smještaj u hotelu Moxy, koji se nalazi na aerodromu. Također smo dobili obrok u hotelu, ali hrane nije bilo dovoljno za sve putnike. Ostali putnici su mogli kupiti nešto za dvadeset eura na aerodromu, a Eurowings će im refundirati novac. Let je bio potpuno popunjen, a većina putnika bili su naši ljudi iz Nizozemske i Belgije.

Na dijelu aerodroma gdje se preuzima prtljaga, konačno su uklonili onaj kontejner od granične policije. Parking na aerodromu više nije prljav, ali dio od kapije prema cesti još uvijek je prljav.
tramvajtrojka

#4042 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

sarajevsko_pivo wrote: 10/11/2024 20:53 Jučer sam bio na letu iz Kelna za Sarajevo (SJJ). Let je bio otkazan, pa smo odmah dobili smještaj u hotelu Moxy, koji se nalazi na aerodromu. Također smo dobili obrok u hotelu, ali hrane nije bilo dovoljno za sve putnike. Ostali putnici su mogli kupiti nešto za dvadeset eura na aerodromu, a Eurowings će im refundirati novac. Let je bio potpuno popunjen, a većina putnika bili su naši ljudi iz Nizozemske i Belgije.

Na dijelu aerodroma gdje se preuzima prtljaga, konačno su uklonili onaj kontejner od granične policije. Parking na aerodromu više nije prljav, ali dio od kapije prema cesti još uvijek je prljav.
nije granicna bila nego uio oni su dobili nove prostorije i zbog toga je bio onaj privremeni smještaj
kakabanja213

#4043 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by kakabanja213 »

akcija007 wrote: 10/11/2024 10:20 Donio si ispravnu odluku jer je rizik jutros bio tj hoce li sinoc sletiti u tom trenutku kada su ti mijenjali kartu a CA u sistemu je bio confirmed let jer je jos rano bilo za status hoce li poletiti ili otkazati. Jednom sam prije 10 tak godina pitao u ovakvim situacijama kada su magle , ako se otkaze segment SA ZG mogu li ja kopnom u ZG stici na svoj sljedeci let u 08 30 h. Kaze moze samo pod uslovom da vidim noc prije da je status leta Cancel (iza 22 h)

Sva tri aviona Ryanair na puti za SA . Ovi za Memminghema od petka u 7 ujutro putuju , mogli su pjeske stici do Bavarske .
Kako god, evo mene u suncanom San Francisku, nekako sam doletio. U svakom slucaju sljedeci pinedeljak ce biti cirkus u povratku ali ko ziv ko mrtav do tada.
akcija007

#4044 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Opaaa uzivaj. Brzo si stigao vec tamo obzirom da si jucer popodne krenuo . Ja sam mislio da tek danas ujutro ides iz Zagreba za Frankfurt pa dalje za Ameriku
Najavljuju padavine tako da bude ok sve za 7 dana uzivajj
kakabanja213

#4045 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by kakabanja213 »

akcija007 wrote: 11/11/2024 07:27 Opaaa uzivaj. Brzo si stigao vec tamo obzirom da si jucer popodne krenuo . Ja sam mislio da tek danas ujutro ides iz Zagreba za Frankfurt pa dalje za Ameriku
Najavljuju padavine tako da bude ok sve za 7 dana uzivajj
U odoasku dobijes 9 sati povratku izgubis, tako da ako krenes ujutro i imas pristojnu konekciju dodjes isti dan.
akcija007

#4046 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Dobar si kada na 7 dana ides u San Francisko
drndalo

#4047 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Sto se mora, mora se... :mrgreen:
kakabanja213

#4048 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by kakabanja213 »

Hahahah. Nije to bas tako kako izgleda. Mada nije ni lose. Medjutim u San Francisku je bilo zadnje presjedanje za San Diego. I nakon 4 rebookinga u Sarajevu ova iz Croatie je na zadnjem nesto pogresno odradila i nije bila u redu karta SFO-SAN. Dobio boarding u Zg za taj let bez odredjenog sjedista, regularno cekirao prtljag do San diega, u Frankfurtu na United salteru dobio novi boarding za sjedistem, sve ok bilo. I onda u SFprosao boarding i dodjose po mene izvadose me iz avioma i kaze kraljica ne valja ti karta za ovaj let, kontaktiraj Croatiu. Kazem joj kakav crni kontakt u 03.00 ujutro po Hrvatskom vremenu. Malo rasprave medjutim, nista kaze moram kupiti novu kartu za taj let. Koja telad rade u ovim kompanijama to nije normalno.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4049 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by gentoo »

Zar nije bilo taj let logicnije raditi sa Turkish preko Istanbula nego SJJ-ZAG-FRA-X-Y . Mislim, ne znam cijene i isplativost ali def. 1-2 presjedanja manje
kakabanja213

#4050 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by kakabanja213 »

gentoo wrote: 11/11/2024 20:33 Zar nije bilo taj let logicnije raditi sa Turkish preko Istanbula nego SJJ-ZAG-FRA-X-Y . Mislim, ne znam cijene i isplativost ali def. 1-2 presjedanja manje
Logicnije jeste, medjutim ja ovo radim dva puta godisnje i najvise gledam vrijeme za konekciju na americkom aerodromu, pogotovo ako je presjedanje u Cikagu. Tu nekada bude takva guzva da je 3 sata nekada bas u gusto a recimo 6 i vise sati bude predugo. Tako da gledam da bude neki aerodrom blize San Diegu i da je manji.
Post Reply