Ovo je tvoj odgovor?kravamuzara wrote: ↑07/11/2024 23:37Stvrdnuti i ispucati.
Koje ti je utemeljenje za ovu tvrdnju?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Ovo je tvoj odgovor?kravamuzara wrote: ↑07/11/2024 23:37Stvrdnuti i ispucati.
Onda se vrati pa procitaj, imam dovoljno kilometara na ljetnima zimi a pogotovo zimskima ljeti da itekako znam sta se desava sa gumama u pogresnim uslovima.Optimist wrote: ↑08/11/2024 12:26Ti nikakav odgovor nisi dao, vec filozofiras kao i na drugim temama.kravamuzara wrote: ↑08/11/2024 12:25Pametuje lik bezveze i uzdize se nesto a moj odgovor na pitanje sto mi je postavio je preskocio.Dzontra_Volta wrote: ↑08/11/2024 12:19
Ja to nisam rekao.
Reagovao sam samo na konstataciju da "ljetna guma na hladnom asfaltu postaje vise plasticna", što nije tačno, nego postane tvrda i gubi svojstva prijanjanja i trenja.
Nije dugotrajnost samo dubina profila, moze guma biti na oko nova i savrsena i sa punim profilom a spremna za smece.
Znaci ako vozis zimu na ljetnim guamama, na proljece su one za baciti jer su se unistile preko zime?kravamuzara wrote: ↑08/11/2024 12:29Onda se vrati pa procitaj, imam dovoljno kilometara na ljetnima zimi a pogotovo zimskima ljeti da itekako znam sta se desava sa gumama u pogresnim uslovima.Optimist wrote: ↑08/11/2024 12:26Ti nikakav odgovor nisi dao, vec filozofiras kao i na drugim temama.kravamuzara wrote: ↑08/11/2024 12:25
Pametuje lik bezveze i uzdize se nesto a moj odgovor na pitanje sto mi je postavio je preskocio.
Nije dugotrajnost samo dubina profila, moze guma biti na oko nova i savrsena i sa punim profilom a spremna za smece.
Ne nuzno ali moguce, definisi zimu (zima zima ili ova „zima“ gdje pola drzave ne bude nikad ispod nule), specificiraj model gume, specificiraj je li vozac picajzla koja ce baciti gume jer su postale mozda 20% losije ili glasnije.Optimist wrote: ↑08/11/2024 12:34Znaci ako vozis zimu na ljetnim guamama, na proljece su one za baciti jer su se unistile preko zime?kravamuzara wrote: ↑08/11/2024 12:29Onda se vrati pa procitaj, imam dovoljno kilometara na ljetnima zimi a pogotovo zimskima ljeti da itekako znam sta se desava sa gumama u pogresnim uslovima.![]()
Kad gazda kaze da je m+s sava ljeto/zima onda mogu ili voziti ili dati otkaz, a imam sigurno 50 hiljada takvih kilometara.
Nece takvo produzavanje u 99% slucajeva nista naskoditi, uglavnom se vozi preko dana kad su temperature debelo iznad nule, ni ja ih ne stavljam nikad „na vrijeme“.Ateista wrote: ↑08/11/2024 13:02 OK, ima smisla da tvrda guma na niskim temperaturama postaje jos tvrdja i manje elasticna, i ako je pod opterecenjem na niskim temperaturama da postoji mogucnost da dodje do pukotina i ostecenja.
Ima smisla, ali bi bilo dobro i ako ima neko istrazivanje koje to dokazuje, na kojim temperaturama se to moze desiti, koja je sansa, koliko je treba koristiti na niskim temperaturama i slicno.
Kako god, ako je stvarno tako, mislim da se to odnosi na duzu voznju na ljetnim gumama, tokom cijele zime recimo, a mislim da to u ovim krajevima ipak niko ne radi, ko ne mijenja gume taj uglavnom vozi allseasson ili "cjelogodisnje M+S". Ovo o cemu mi pricamo je malo produzavanje koristenja ljetnih guma, dok su temperature jos ni tamo ni vamo, i kada jos nema pravih minusa, kada su niske temperature samo neki kraci vremenski period rano ujutru, te koristenje nekih mozda mjesec dana tako, ne cijelu zimu. Sumnjam da ovo malo produzavanje moze napraviti neku stetu ljetnim gumama dok su ovakve temperature i nema jos prave zime.
To ima smisla, a svakako nije pametno zbog sigurnosti voziti cijelu zimu na ljetnim, koliko god zime bile sve blaze ipak bude i minusa i snijega, tako da ne vjerujem da iko i vozi cijelu zimu na ljetnim.kravamuzara wrote: ↑08/11/2024 14:14Nece takvo produzavanje u 99% slucajeva nista naskoditi, uglavnom se vozi preko dana kad su temperature debelo iznad nule, ni ja ih ne stavljam nikad „na vrijeme“.Ateista wrote: ↑08/11/2024 13:02 OK, ima smisla da tvrda guma na niskim temperaturama postaje jos tvrdja i manje elasticna, i ako je pod opterecenjem na niskim temperaturama da postoji mogucnost da dodje do pukotina i ostecenja.
Ima smisla, ali bi bilo dobro i ako ima neko istrazivanje koje to dokazuje, na kojim temperaturama se to moze desiti, koja je sansa, koliko je treba koristiti na niskim temperaturama i slicno.
Kako god, ako je stvarno tako, mislim da se to odnosi na duzu voznju na ljetnim gumama, tokom cijele zime recimo, a mislim da to u ovim krajevima ipak niko ne radi, ko ne mijenja gume taj uglavnom vozi allseasson ili "cjelogodisnje M+S". Ovo o cemu mi pricamo je malo produzavanje koristenja ljetnih guma, dok su temperature jos ni tamo ni vamo, i kada jos nema pravih minusa, kada su niske temperature samo neki kraci vremenski period rano ujutru, te koristenje nekih mozda mjesec dana tako, ne cijelu zimu. Sumnjam da ovo malo produzavanje moze napraviti neku stetu ljetnim gumama dok su ovakve temperature i nema jos prave zime.
Ovisi o mnogo faktora, ali generalno da su ozbiljne zime i da se predje neka ozbiljnija kilometraza na ljetnim kroz citavu zimsku sezonu bile bi beskorisne nakon toga.
Optimist wrote: ↑08/11/2024 12:34Znaci ako vozis zimu na ljetnim guamama, na proljece su one za baciti jer su se unistile preko zime?kravamuzara wrote: ↑08/11/2024 12:29Onda se vrati pa procitaj, imam dovoljno kilometara na ljetnima zimi a pogotovo zimskima ljeti da itekako znam sta se desava sa gumama u pogresnim uslovima.![]()
Jutros sam vozio ljetnim gumama po vlažnom kolovozu, temperatura bila +2. Nisam osjetio cestu... druga godina Goodyear gumeAteista wrote: ↑08/11/2024 13:02 OK, ima smisla da tvrda guma na niskim temperaturama postaje jos tvrdja i manje elasticna, i ako je pod opterecenjem na niskim temperaturama da postoji mogucnost da dodje do pukotina i ostecenja.
Not extreme cold, this happened to the customer over a period of two weeks where the temp was between 0c to -7c with a light dusting of snow on the ground.
Pirelli Pzero PZ4s
Nisi osjetio, mislis nisi osjetio kontakt sa cestom, ili nisi osjetio probleme?HelaS wrote: ↑08/11/2024 23:12Jutros sam vozio ljetnim gumama po vlažnom kolovozu, temperatura bila +2. Nisam osjetio cestu... druga godina Goodyear gumeAteista wrote: ↑08/11/2024 13:02 OK, ima smisla da tvrda guma na niskim temperaturama postaje jos tvrdja i manje elasticna, i ako je pod opterecenjem na niskim temperaturama da postoji mogucnost da dodje do pukotina i ostecenja.
Za zapisati, jedan od rijetkih postova gdje smo konektovani i ja u slozi.konektovan wrote: ↑09/11/2024 08:45 Iz mog iskystva,..zimski uslovi itekako mogu unistiti ljetnu gumu.