Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#21351 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by drug_profi »

pink floydd wrote: 08/11/2024 09:15 vivax acp-18ch50aeni navodno sa grijačima vanjske jedinice ugrađen prije 4 mjeseca. Zadnjih par dana defrost se aktivira u jednakim intervalima, otprilike 4-5 sati. Jesam li ja budala ili su ti grijači vanjske jedinice nepostojeći. Zvao servis danas, kao ne znamo šta bi moglo biti navratit ćemo da provjerimo. Ima li ko sličkog iskustva, konkretno ako neko ima klimu sa grijačima v.jedinice treba linse ovo dešavati ? Pogotovo na ovakvim temperaturama.
Na ovakvim temperaturama se najviše i dešava jer ima puno vlage u zraku koja se mrzne na izmjenjivaču.
Čim ode u minus vanjska biće i manje vlage koja se može smrznuti na uređaju.

I kao što reče forumaš ispred, grijač vanjske služi samo da sprijeći nakupljanje vode u tacni jer je odvod smrznut, a potom i smrzavanje te vode i postupna blokada ventilatora ledom.
saiks

#21352 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by saiks »

rovac13 wrote: 08/11/2024 09:51 Nisi valjda mislio da ce ti klima radit bez defrosta (odmrzavanja) ?

10 godina trubimo jednu te istu stvar.

Taj kabl grijac lezi u podnici vanjske jedinice i sluzi samo da se ne zamrzne rupica odvod za kondenzat......kad klima bude odmrtavala puno vode se sliva da se nebi zacepila rupica.

Grijac ne pomaze klimi da grije :)
Za to su sve krivi prodavaci klima i njihov marketing

80% korisnika klime misli da grijac pomaze klimi da bolje grije
Ermin ZM

#21353 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

pink floydd wrote: 08/11/2024 09:15 vivax acp-18ch50aeni navodno sa grijačima vanjske jedinice ugrađen prije 4 mjeseca. Zadnjih par dana defrost se aktivira u jednakim intervalima, otprilike 4-5 sati. Jesam li ja budala ili su ti grijači vanjske jedinice nepostojeći. Zvao servis danas, kao ne znamo šta bi moglo biti navratit ćemo da provjerimo. Ima li ko sličkog iskustva, konkretno ako neko ima klimu sa grijačima v.jedinice treba linse ovo dešavati ? Pogotovo na ovakvim temperaturama.
Ako hoces klimu koja ne radi defrost onda moras uzeti Panasonic Heatcharge koji kosta oko 6000km. :)
Protegni se brate
saiks

#21354 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by saiks »

Ermin ZM wrote: 08/11/2024 17:52
Ako hoces klimu koja ne radi defrost onda moras uzeti Panasonic Heatcharge koji kosta oko 6000km. :)
Protegni se brate
Nasao sam sad link od te panasonic klime na olx iz 2017,2299km kostala tad,eh da je sad ta cijena
Ermin ZM

#21355 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

saiks wrote: 08/11/2024 18:30
Protegni se brate
Nasao sam sad link od te panasonic klime na olx iz 2017,

2299km kostala tad,eh da je sad ta cijena
To je bilo na rasprodaji par komada stare verzije. Inace nikad nije ispod 5000 isla. Posebno cudoviste sa tehnickog aspekta(ta heatcharge tehnologija) pogotovo stara verzija.
Hercegoviina

#21356 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Hercegoviina »

kod mene gree inverter 12 ka cesto sa rezima grijanja se prebaci na hladjenje pa umjesto da se ugrijem ,smrznem se. zna li neko u cemu je problem?
rovac13

#21357 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Umjesto AUTO (heating + cooling).......izaberes samo grijanje (heating) 😂
Peugeot2008

#21358 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

Protegni se brate
Jeli i taj Panasonic Japanski brend klime ili je neki hibrid Ermine ZM ? Pitam za druga.
acuupo

#21359 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by acuupo »

Drustvo da li moze savjet gdje bih mogao kupiti i koji da kupim grijac za tacnu klime ? Klima je gree i zadovoljan sam kako grije ali bih volio da ubacim grijac cisto, kada krenu minusi da tacna ne zaceplja odnosno onaj odvod .
nagibSA

#21360 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nagibSA »

acuupo wrote: 10/11/2024 14:36 Drustvo da li moze savjet gdje bih mogao kupiti i koji da kupim grijac za tacnu klime ? Klima je gree i zadovoljan sam kako grije ali bih volio da ubacim grijac cisto, kada krenu minusi da tacna ne zaceplja odnosno onaj odvod .
Koju tacnu, od klime, ili si posebno stavio? Preporuka je svakako samoregulisuci kabl, ali je malo deblji.
rovac13

#21361 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Ja imam obicne grijace,kupljene davno prije 10ak godina za 20-30 KM po komadu .....dug 2-3 metra oko 80w snage.

U pocetku imao termostat na kojem zadas vanjsku temp ispod koje uvijek radi.

Poslije bacio termostat......spojio ga na smart switch koji kosta 2€ ili tako nesto.......i imas kontrolu na mobitelu na app.......mozes ga pokrenut u svakom trenutku po potrebi......ili mozes tempirat na mob od kad do kad da se pali povremeno.

To je stvar koja skoro nikad ne treba.Zadnjih 5 zima ne sjecam se da je grijac pokrenut ni jednom.........zadnji put pokretan davno kad smo imali -15 -20 i to samo par dana ga pokretao 3 puta po 15 min u 24h

Puno kineskih klima dolazi sa vec ugradenim grijacem,oko 100w gore dole.......tak grijac mislim da radi uvijek ispod +5 C vani mislim.....cak i kad je ugasena klima.

Nije to neka potrosnja.........al mi glupo za nesto sto skoro nikad ne treba.
acuupo

#21362 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by acuupo »

nagibSA wrote: 10/11/2024 18:19
acuupo wrote: 10/11/2024 14:36 Drustvo da li moze savjet gdje bih mogao kupiti i koji da kupim grijac za tacnu klime ? Klima je gree i zadovoljan sam kako grije ali bih volio da ubacim grijac cisto, kada krenu minusi da tacna ne zaceplja odnosno onaj odvod .
Koju tacnu, od klime, ili si posebno stavio? Preporuka je svakako samoregulisuci kabl, ali je malo deblji.
Ma pogresno se izrazio,nije to tacna nego ono dno od klime,nista dodatno nisam ugradjivo takva je kakva je ali sam proslog januara imao zaledjeno ono crijevo i izlaz iz ''lule'' pa rekoh da to rijesim ali bih volio nesto da spojim i da sam rahat kad padne ispod nule da se pali i to je to.
AhmetShabo

#21363 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by AhmetShabo »

Vivax, gree ili nesto trece da grijem dnevni da kuhinjom, do nekih 30 kvadrata
Pudge

#21364 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Pudge »

Pozdrav svima.
Interesuje me da li postoji nacin da se utvrdi da li neka klima potpuno ispravno radi, znaci da nije nicim umanjen njen kapacitet, tj. da monter ili serviser klime dodje na moj poziv i ja mu kazem: "Po meni ova klima ne radi u potpunosti ispravno - nije to to kao sto je bilo u pocetku. Mozes li ti sa tim svojim aparaturama tu moju sumnju egzaktno potvrditi i reci mi je li 100% ispravno radi ili ne."
Pitam ovo iz razloga sto sam prije 4-5 godina u ovom nekom zimskom periodu kupio Fujitsu Luca 12 za grijanje dnevne sobe i trpezarije - cca 40 kvadrata. Moram reci da smo u tom periodu bili stvarno zadovoljni i mogla je poprilicno da se nosi sa tom kvadraturom i na vecim minusima.
Nakon dvije godine koristenja - opet u zimskom periodu, primijetio sam kao da joj snaga manja. Inace FAN mi je na auto i kad je upalim za grijanje, dosta duze radi na maksimalnom FAN nego sto je to bilo prethodnih godina. Vidim to i po potrosnji, dosta duze drzi potrosnju struje na 1400-1650 w i sama toplota tog zraka kao da to nije to. Tu sam sumnju 100% potvrdio u ljetnom periodu prosle godine. Upalio sam je u mod hladjenja i nikako nije mogla da spusti znacajnije temperaturu u sobi, konstantno je jako puhala i sam zrak je bio ono kao u automobilima kada fali plina u klimi..pa zrak nije svjez i hladan, vec onako hladnjikav i ne moze dovoljno da rashladi auto pa se nakon dopunjavanja popravi stanje. Takav isti osjecaj sam imao sa svojom klimom.
Te iste godine u zimskom periodu sam pozvao servisera i on je laserskim termometrom mjerio temperaturu na izlazu i temperatura se vrtila oko 51 stepen te je mjerio manometrom i on veli da po njemu klima ispravno radi, da sve sto prelazi 45-50 stepeni u modu grijanja - smatra se ispravnim.
Taj dan nije vise nista dirao a meni vrag nije dao mira pa sam ga ja zvao da na moj zahtjev uradi ponovno punjenje klime. Dosao je nakon par dana sa plinom i nekom specijalnom vagom za te svrhe i u klimu je napunjeno 1050 grama - koliko pise i na vanjskoj jedinici klime. Nakon toga - mjerio je laserskim termometrom i tada je pokazivala 59-60 stepeni na izlazu.
Ove godine - imam isti osjecaj. Kao da je opet umanjena njena snaga. Da li je moguce da u tom sistemu, na nekim cijevima ima neka mikropukotina( stan se renovirao pa je vrsena demontaza i ponovna montaza klime) kroz koju izlazi taj plin pa ona s vremenom postaje sve slabija i slabija.
Posto sam procitao negdje da su fujitsu klime prednapunjene za 15m cijevi - da li je u tih 1050 grama obuhvaceno i za tih 15 m cijevi.

Takodjer bih pitao za licna iskustva onih koji imaju podne/parapetne klime. Potrebna mi je jos jedna klima za grijanje spavace sobe i zbog nezgodnog rasporeda u nemogucnosti sam da ugradim klasicnu klimu jer jedina pozicija gdje je mogu ugraditi je bocni zid i ukoliko bi se na taj zid ugradila, nakon sto se spuste krilca - puhala bi mi na glavu pa sam vidio da postoje podne klime i nju bih instalirao na mjestu gdje mi se nalazi radijator. Inace sam iz Zenice u dijelu u kojem je ocajno grijanje pa sam odjavljen jos prije 5 godina.
Trenutno po olx-u i internet stranicama mogu pronaci par modela podnih klima
https://olx.ba/artikal/53069436 (neki Fujitsu model koji podrzava grijanje i na -30) kosta 2550KM
https://olx.ba/artikal/4349325 (takodjer Fujitsu model ali haman 14-ka i vjerovatno bi mi bila prejaka za spavace sobe koja ima oko 20m2 ) mozda bi se eventualno mogla pronaci 12ka.
Kakve su razlike izmedju ovih LVCN i LVC modela.
https://olx.ba/artikal/63468763 (VIVAX ACP-12CT35AERI/I3 Podna klima - inace najjeftinija od ovih ponudjenih) cijena 1650 KM
https://olx.ba/artikal/52688974 (HITACHI PODNI KLIMA UREĐAJ RAF-35RXE/RAC-35FXE) cijena 2915
Daikin i Mitsubishi nemaju nijedan model ispod 3500 KM - sto mi je u ovom momentu nedostizno.
Eventualno bih mozda bio spreman dati 2600 za Fujitsu ali ako je stvarno dobra klima i izbor za grijanje spavace sobe.
rraka

#21365 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rraka »

Pozdrav ljudi,

Doslo vrijeme da se uzima novi inverter. Kako sam ranije uz savjete i pomoc od vas uzeo adekvatan inverter i super sam zadovoljan sa njime, posebno tisinom i nacinom na koji odrzava temparaturu, sada mi treba pomoc za jedan drugi prostor. U pitanju je dio stana prikazan na slici ispod. Zgrada je starije gradnje ali dobro izolovana(kamena vuna + vazdusna barijera + fasadna cigla), a pritom je stan poprilicno ususkan.
S obzirom da sam do sada stvarno zadovoljan sa Mitsubishi inverterima. Imam AY35 i SF35, ovdje bih uzeo najvjerovatnije AY (naravno ako imate neku drugu preporuku, otvoren sam apsolutno). Samo nisam siguran koju snagu da uzmem. Da li je AY35 premala za ovaj prostor, da li bi AY42 bila adekvatnija, ili mozda neka druga serija? Ja govorim o serijama u smislu Mitsubishia, naravno vi mozete predloziti i nesto drugo.
Okvirni maksimalni budzet je oko 2000 (moze i 2500 ako bi se na nekom popustu nasla neka jaca serija) bez ugradnje.

Svaki prijedlog je dobrodosao.

Image
AhmetShabo

#21366 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by AhmetShabo »

Nekako sam izbor suzio na ove dvije marke. Pa šta mislite da je bolje da idem? Midea 3 godine garancije, Gree 3+2
Midea all easy pro 12 ka ili neki Gree 12 ka?
player_

#21367 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by player_ »

AhmetShabo wrote: 12/11/2024 17:16 Nekako sam izbor suzio na ove dvije marke. Pa šta mislite da je bolje da idem? Midea 3 godine garancije, Gree 3+2
Midea all easy pro 12 ka ili neki Gree 12 ka?
Ako si odlucio fiksno u toj cijeni i brendovima , istrazi ima li za ovaj novi model gree airy kakvih iskustava itd...
Reklamiraju rijedje defrostove i brze cca 3min ako nije kineska suplja pa treba provjerit kako radi itd... :D
Vanjska jedinica 30kg izgleda solidno...
Peugeot2008

#21368 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

[

Takodjer bih pitao za licna iskustva onih koji imaju podne/parapetne klime. Potrebna mi je jos jedna klima za grijanje spavace sobe i zbog nezgodnog rasporeda u nemogucnosti sam da ugradim klasicnu klimu jer jedina pozicija gdje je mogu ugraditi je bocni zid i ukoliko bi se na taj zid ugradila, nakon sto se spuste krilca - puhala bi mi na glavu pa sam vidio da postoje podne klime i nju bih instalirao na mjestu gdje mi se nalazi radijator. Inace sam iz Zenice u dijelu u kojem je ocajno grijanje pa sam odjavljen jos prije 5 godina.
Trenutno po olx-u i internet stranicama mogu pronaci par modela podnih klima
https://olx.ba/artikal/53069436 (neki Fujitsu model koji podrzava grijanje i na -30) kosta 2550KM
https://olx.ba/artikal/4349325 (takodjer Fujitsu model ali haman 14-ka i vjerovatno bi mi bila prejaka za spavace sobe koja ima oko 20m2 ) mozda bi se eventualno mogla pronaci 12ka.
Kakve su razlike izmedju ovih LVCN i LVC modela.
https://olx.ba/artikal/63468763 (VIVAX ACP-12CT35AERI/I3 Podna klima - inace najjeftinija od ovih ponudjenih) cijena 1650 KM
https://olx.ba/artikal/52688974 (HITACHI PODNI KLIMA UREĐAJ RAF-35RXE/RAC-35FXE) cijena 2915
Daikin i Mitsubishi nemaju nijedan model ispod 3500 KM - sto mi je u ovom momentu nedostizno.
Eventualno bih mozda bio spreman dati 2600 za Fujitsu ali ako je stvarno dobra klima i izbor za grijanje spavace sobe.
[/quote]

Evo pošto se niko ne javlja a i slabo ima tih podno parapetnih klima pokušaju da ti pomognem. Prije 3 godine ugrađena podna Fujitsu LVC 12 i grije kao primarno grijanje 31 m2 dnevne sobe i kuhinje, maltene sve zajedno. Ugradio je vrhunski majstor, pozdrav za njega, i grije super a što se tiče hlađenja tu joj malkice ali neprimjetno treba možda koja minuta više u odnosu na zidnu klimu da rashladi. Fujitsu ima snagu ali kad je u pitanju tvoj slučaj a to je spavaća soba moja topla preporuka je Daikin zato što su tiše i ljepše i uglađeniji rade. Požuri na eKupi.ba imaš Daikin podna 25, čini mi se da je na akciji pa vidi koliko je ali je sigurno bolja od tog Hitachija.
laik1981

#21369 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by laik1981 »

Moze li prijedlog kako rijesiti suh zrak. Grijem se na klimu sad ce i decenija i prezadovoljan sam, ali imam veliki problem sa suhim zrakom. Vlažnost padne na 35% i to nam pravi problem. Prosle godine sam kupio neki bauer ovlazivac i preciscivac. Platio ga 350 na nekom snizenju. Ima kanister od mozda 4 litra koja za dan ispare iz toga ali uspije dici do nekih 42% vlaznost. Ima li kakav bolji uredjaj. Ciljam na nekih 50% vlaznosti. Suh zrak najvise smeta djetetu jer ima problema sa bronhitisom, a i meni izaziva kasalj pogotovo po noci. Kad je cisto na polju otvorimo prozore i to popravi situaciju ali ta metoda je neizvodiva kada je na polju poganac. Znao sam na vece pred spavanje pustiti vrelu vodu u kupatilu i dici vlaznost na 55%, ali do jutra opet ispod 40%. Svaki prijedlog je dobrodosao.
ZoomZoomKiwi

#21370 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by ZoomZoomKiwi »

Samo ovlaživači, ništa drugo.

I da, budi sretan, opet je bolje to nego da moraš kupovati isušivače (odvlaživače) zbog zelenih/buđavih zidova :mrgreen:
mirota

#21371 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mirota »

pozz, treba mi za vikendicu iskljucivo za grijanje, jer ljeti ne treba, cca 30 kvadrata, sta dolazi u obzir..temp spoljne idu od -10 do +5 zimi
mirota

#21372 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mirota »

ZoomZoomKiwi wrote: 13/11/2024 10:21 Samo ovlaživači, ništa drugo.

I da, budi sretan, opet je bolje to nego da moraš kupovati isušivače (odvlaživače) zbog zelenih/buđavih zidova :mrgreen:
onda ja imam srecu, 3 klime imam, nikad zeleni zidovi, e kako, nemam pojma, mozda sto otvorim svaki dan vise puta pendžer
ZoomZoomKiwi

#21373 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by ZoomZoomKiwi »

Ma klima po prirodi procesa na kojem funkcioniše uvijek isušuje zrak, bilo da hladi ili da grije.

Govorim inače kakvih ljudi problema s vlagom imaju, suh zrak je ipak lakše sanirati.

Samo ovlaživač u svaku sobu gdje se spava i to je to, znam da je skupo rješenje, ali jebiga. Po mogućnosti neki sa automatikom da održava vlažnost u željenom opsegu i to je to.

Ja imam Gorenje neki, tako oko 300 KM plaćen al' prije Ukrajine.
laik1981

#21374 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by laik1981 »

ZoomZoomKiwi wrote: 13/11/2024 10:21 Samo ovlaživači, ništa drugo.

Imas li prijedlog za neki dobar ili da ganjam recenzije po netu? Treba nesto veceg kapaciteta. Vecina ovih sto gledam nesto minijaturno.

Ovaj dole imam i ne moze postici zeljeni target, a radi non stop.
https://beurer.ba/proizvod/beurer-lr-33 ... vac-zraka/

Image
Tri preciscivaca rade u kuci i svi pokazuju isto.
AhmetShabo

#21375 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by AhmetShabo »

Dajte preporuku gdje uzeti midea all easy pro , Sarajevo Konjic
Post Reply