kravamuzara wrote: ↑08/11/2024 18:33
canvra888 wrote: ↑08/11/2024 18:02
kravamuzara wrote: ↑08/11/2024 17:25
Gimnasticaris a dao sam ti jasan zadatak, motor sa 6e normom do 160 konja da je superioran u zbiru performansi, potrosnje, raspona momenta, ugladjenosti rada, izostanka skupih komponenti, cijene, odrzavanja, garancije...
I opet ponavljam to sto ima "viska" kubika ga ne cini inferiornim nego je cak i plus.
Apsolutno te nisam pitao je li neki 1933. iz 600 kubika imao 847 konja.
Napisao sam neki dan, ali evo opet:
1.6T Hyundai/Kia, 1.4T Suzuki, BMW 2.0 B48 pa recimo i aktuelni 2.0 TSI. U tom poretku tačno.
Velikoj većini zanimljiviji prvenstveno zbog načina vožnje, većem i dostupnijem momentu, zavisno i većoj snazi, manjoj potrošnji.
Kao što sam napisao, taj 2.5 se jedino pouzdanošću (zbog jednostavnosti) može izdvojiti, ali sam isto napisao da velikoj većini svijeta to nije glavna preferenca pri kupovini novog vozila pod garancijom, posebno kupovno potentnijem svijetu vani. Pa čak je i kod nas ista situacija, jer vidimo da se svijet radije opredjeljuje za brendove sa navedenim motorima.
Ali ne možeš ti mimo svog nosa nešto sažvakati, odmah je to gimnastičarenje, bez obzira ko je u pitanju
1.6 hyundai sa 6e normom je izgubio 1,5s do 100, trosi vise, glasniji je, neugladjeniji, ima turbinu, ima gpf.
Sportage aktuelni sa 6e nije izgubio ništa na ubrzanju, a dobio na top speedu. Potrošnja? S čim porediš uopće? Ne možeš tek tako napamet bubat cifre. Zavisno šta se tačno poredi, deklarisane su skoro uvijek na strani onog nasuprot što se poredi sa 2.5. Isto vrijedi i za navod da je bučniji. Daj mi konkretan dokaz za to.
Na turbinu se žaliti kao neki aman potencijalni trošak u 2024oj mogu samo paranoičari kao ti. Isto kao da je investicija od 5000 KM, a ne 500-1500 KM, zavisno šta se radi.
Jedino GPF, a i od toga praviš slona od muhe. Požalio se jednom jedan forumaš i to je sve, i to se riješilo kasnije.
B48 dobar protivnik ali opet sa 6e normom brutalno osakacen, jos sekunda do 100 u odnosu na 6d, jos litra potrosnje, turbina, gpf, u 50% skupljim autima, nikakva garancija, i samo jedna verzija upada u segment do 160 konja (318i), ostali (1, 2, X1, X2) su presli na kosilicu.
Opet, koji s kojim modelom porediš s tim motorom? Ovo samo napamet lupanje cifara.
Eto konkretno kad spominješ 318i - G30 sa B48 od 156ks 8.5 kataloški do stotke, Mazda 6 G194 194ks 8.1 do stotke. 40 ks više i samo 0.4 razlike, o kakvim ti sakaćenjima uopće imaš i potrebe pričati
Potrošnja naravno na strani BMW-a.
Ovo za turbinu i gpf se neću ponavljati. Već sam napisao, a na kraju krajeva, već sam ti napisao da većini kupaca to nije ni bitno u garantnom roku.
Tifusar slicno ko benvej, u skupim autima (novi A5), totalno sakacenje performansi i potrosnje sa novom normom, 10s do 100 po katalogu
Audi A3 8Y 2.0 35 tfsi 150 ks 6e je 8.4s po katalogu, prethodni 35 tfsi 6d u istom autu je 8.7 po katalogu...