apsidejzi wrote: ↑06/11/2024 16:08
Vidi, iz tvog posta se vidi da si subjektivan i da ti je krivo sto je Trump pobijedio. Imas neke svoje razloge sto se tako osjecas, OK. Ali Trump nije ni dementan ni lisen logike. Trump je iskusni stari vuk koji zna manipulisati. Skloni na stranu to sto ga nevolis i razloge zasto ga ne volis. Razmisljaj bez emocija. Razmisljaj kako on rasmislja. Njegov ego je veliki i on voli kao pijetao da pokazuje taj ego. Kad je Elon spustio onaj buster prije par sedmica prvo sto gaje Trump pitao bilo je: Mogu li to uraditi Kinezi i Rusi. Ovaj mu je odgovorio ne mogu. Sad kad Trump dodje za sto sa Xiom i Putinom on ce ih gledati sa visine. Ja mogu podici raketu sa 150 tona esploziva i baciti je bilo gdje na Zemlju. Sad vidi kako se osjeca Putin i Xi kada vide tako nesto. Ni malo lijepo. Putinu ce biti bitno samo da spasi guzicu i on ce Trumpu dati sve sto ovaj trazi samo da natjera Zelenskog da nesto potpise. A Trump ce mnogo traziti.
Ja pokusavam analizirati sta je americki interes da trazi od Rusije i padaju mi na pamet dvije stvari: Fosfor kojeg ima u obilju u Rusiji. Sluzi za umjetno djubrivo. Druga stvar je nafta. Ameri danas proizvode najvise na svijetu preradjevina nafte i nece zeliti da rusija to radi. Ja vidim neki oblik dogovora u kojem ce rusi iskljucivo izvoziti sirovu naftu a ne preradjevine. To ce ostati amerima. Evropa nema ni jedno ni drugo da ce evropa kupovati od amera. No to ostaje da se vidi. Ovo je samo moje nagadjanje.
Mislim, pogledaj samo pricu sa aspekta resursa, jer tako Trump gleda. Evropa ga je popusila momacki. Sve u svijetu danas ide preko amerike. Sve moderne stvari. Od raketa u svemiru do cloud solucija. Kinezi i Ameri. Amerima su kinezi veci protivnici od rusa. Rusi su manje vise nestali sa svjetske scene zauvijek. Kinezi su prijetnja. Moguce da Trum iskoristi ruse da sjebe Kinu. Vidjecemo. Samo ja mislim da ce kratkorocno biti problem sa njim, ali dugorocno ce sjebati kinu i rusiju.
Da prvo razgranicimo neke stvari. Postoje subjektivni stavovi, a onda postoje i cinjenice. To sto ja prezirem Trumpa je subjektivni stav koji je ocigledan. Razlozi koje navodim za takav stav, izmedju ostalog da je kriminalac, silovatelj i patoloski lazov
su cinjenice. Fakti. Svi mozemo imati svoje stavove ali ne i fakte, koliko god neki ponavljali tu mantru. Niti ja, niti ti, niti, niti 70 miliona imbecila ili olosa koji nisu vidjeli problem sa tim cinjenicama, ili jednostavno nisu upoznati.
Ako cemo insistirati na preciznosti, mogao bih priznati da su od iznesenih epiteta stvar subjektivne procjene oni da je dementan i da je moron. Ali ta procjena je opet bazirana na cinjenicama. Ako tebi predsjednicki kandidat koji redovno servira nebulozne salate od rijeci o ajkulama, elektrokuciji, magnetima koji prestanu radit kad ih potones u vodu, ubrzgavanju dezinfektanta u tijelo, bacanju nuklearki na uragane, koji prica kako vjetrenjace uzrokuju rak, koji simulira pusenje kurca na mikrofonu, koji pominju fiktivnog lika Hanibala Lectera kao pokojnog, koji se na politickom mitingu 40min njise uz muziku, koji ima ograniceniji vokabular od srednjoskolca koji dvaput ponavlja razred - vjerovatno zato sto, kako je i njegov najbolji prijatelj i notorni pedofil Jeffrey Epstein rekao,
jednostavno ne cita nista, za kojeg su mnogi saradnici i clanovi njegovog kabineta rekli kako je mentalno ogranicen i ignorantan, koji ne zna spelovati rijec "hamburger" itd...ako tebi ove sve navedene cinjenice nisu dovoljne kao dokaz za subjektivnu procjenu kako se radi o dementnom moronu, onda je moje skromno misljenje da se radi o tvom ogranicenom kapacitetu ili pak ljudima kojima se okruzujes, jer ja licno bi i za mnogo manje nekoga smatrao neobuzdanim moronom. Cijenim tvoj prijedlog da pokusam razmisljati kako on razmislja, ali to jednostavno nije moguce, jer bih morao prethodno izvrsiti lobotomiju na sebi a to ne zelim.
Jedno si barem ispravno prepoznao, a to je njegov ogromni, gotovo neograniceni ego. Samo mi je prosto nevjerovatno kako to moze neko vidjeti kao prednost, s obzirom da je vec opcepoznato koliko ga se povrsnim laskanjem moze odobrovoljiti. Rusi ga smatraju korisnim idiotom, zato su i upregnuli farme botova da sire propagandu u njegovu korist, vec drugi put. Pricamo o covjeku koji se u debatnom okrsaju sa Harris daleko najvise upalio ne na kritiku njegove politike ili karaktera, nego velicinu publike koja dodje na njegove mitinge. Dalje, sto se tice tvoje analize sta je americki interes, dzaba si trosio mozdane celije, savjetujem ti da ih cuvas. Ne znam jesi li prespavao zadnji njegov mandat, ali covjek je zaustavio isporuku pomoci Ukrajini zato jer je htio iskopati prljavstinu o svom politickog protivnika. U kojoj naopakoj dimenziji to moze biti drzavni interes? Jos jedna
cinjenica. Mislim, ne znam ni sta reci na tvoje nesuvisle analize, a da ne govorim o predikcijama da ce Trumpov mandat dugorocno nastetiti Kini i Rusiji. Ti ocito veze s vezom nemas. Americki interes je od sada Trumpov interes, odnosno njegovog uzeg kruga i bilo koga ko mu moze dovoljno laskati ili para ponuditi. Samo se nasloni i gledaj.