Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

madner

#22551 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

Osmi Socrates wrote: 07/11/2024 16:55
madner wrote: 07/11/2024 16:50 Ovaj genijalac je jos jaci, iphone (kineski proizvod) ce izgubiti 50% svjetskog trzista jer USA uvede carine.

Na stranu sto je to luksuzni proizvod gdje je cijena proizvodnja puno niza od prodajne, zasto bi prodaja van USA bila u tom primjeru opste zahvacena?
Nastavi i dalje lupati gluposti, zanimljivo te čitati. Mogao bi i Trumpu poslati koju ideju. Jedva čeka da se okruži takvim genijalcima.

Dakle, gdje se u tvom zamišljenom svijetu proizvodi iPhone, a gdje se prodaje?
Pa ako uvedes carinu i iphone poskupi, sta to logicki iskljucuje? :roll:

Ovaj sto drzim u ruci je made in china.

Kada je Foxcon poceo, mislim da je Jobs rekao da bi proizvodnja u USA bila oko 100$ skuplja.
zilog

#22552 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by zilog »

jeza u ledja wrote: 07/11/2024 17:01 Sto se tice Trumpa, posto si ocigledno njegov fan, jel moguce ikako zamisliti da je neko genije za neke stvari, ali u svim ostalim ispodprosjecan?
Ja licno znam takve ljude. Ne znam zasto je tesko zamisliti.
To je polusvjetu tesko zamisliti, samo kada se radi o Trump-u.

Sve ostale, poput 82 americka nobelovca, sto su podrzali Kamalu, popisaju i prije nego procitaju... :roll:
detroit-mercy

#22553 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

madner wrote: 07/11/2024 17:07
madner wrote: 07/11/2024 16:50 Ovaj genijalac je jos jaci, iphone (kineski proizvod) ce izgubiti 50% svjetskog trzista jer USA uvede carine.

Na stranu sto je to luksuzni proizvod gdje je cijena proizvodnja puno niza od prodajne, zasto bi prodaja van USA bila u tom primjeru opste zahvacena?
Nastavi i dalje lupati gluposti, zanimljivo te čitati. Mogao bi i Trumpu poslati koju ideju. Jedva čeka da se okruži takvim genijalcima.

Kada je Foxcon poceo, mislim da je Jobs rekao da bi proizvodnja u USA bila oko 100$ skuplja.
A ko bi pravio te Iphone po Americi :mrgreen:.
I ovako ne mogu nafatati radnika za fabrike :skoljka:
Osmi Socrates

#22554 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Pa ti gluparaš o carini (tarifi) od 8%, a on će uvesti Kini tarifu od 60%. Dakle, u tom slučaju drastično bi poskupila cijena iPhonea u Americi i oni bi se okrenuli drugim telefonima, koji su, recimo, pravljeni u Americi.

125 miliona ljudi u Americi koristi iPhone, dakle i to je značajan dio od ukupnog tržišta.

Koji je dalji plan? Proizvoditi iPhone u Americi? Proizvoditi neki drugi telefon u Americi koji ne možeš prodati nigdje u svijetu, jer si svima uveo tarife, oni uzvratili, i potrošači mogu naći daleko jeftinije telefone približne kvalitete? Ako proizvodiš iPhone u Americi, puk'o si.

I u jednom i u drugom slučaju ćeš sjebati iPhone i potrošače u Americi.
jeza u ledja

#22555 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Glavno pitanje u 21-om vijeku u naprednim zemljama je ovo - kako izbalansirati odnos i vrijednost poslova u raznim sektorima ekonomije?

Jasno da ne mogu svi biti doktori i programeri, kao sto je i jasno da ne zele svi raditi po fabrikama ili oranicama, iako im je to jedina opcija.

Sva ova prica se svodi na ovo.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#22556 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

detroit-mercy wrote: 07/11/2024 17:07
Velkoski wrote: 07/11/2024 16:43 problem prosječnog Amerikanca je outsorsing i ofšoring, a ne tarife :mrgreen:
Zasto, nezaposlenost nikada manja :skoljka:.
Je li stvarno mislis da se prosjecni amerikanac ubi da ide lomiti ledja na gradjevini, po fabrikama ili farmama.
How yes no :mrgreen:
pa ne radim ni ja na farmi, ali uzimam mjesto nekome iz Čikaga

imamo razne timove, al' turnover rate je ubjedljivo najveći u US officeu, a i tim je manji nego ikada. Zato imam sve više kolega iz Manile i Punea :mrgreen:
dale cooper

#22557 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 07/11/2024 17:18 Glavno pitanje u 21-om vijeku u naprednim zemljama je ovo - kako izbalansirati odnos i vrijednost poslova u raznim sektorima ekonomije?

Jasno da ne mogu svi biti doktori i programeri, kao sto je i jasno da ne zele svi raditi po fabrikama ili oranicama, iako im je to jedina opcija.

Sva ova prica se svodi na ovo.
Možda će Trump rad na farmama i oranicama make sexy again. :mrgreen:
Osmi Socrates

#22558 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Kad se X-eri svi penzioniraju, neće više skoro ni biti radničke klase.

Već moja generacija je drugačija od njih.

Scenarija je mnogo, ali je malo pozitivnih. :lol:
detroit-mercy

#22559 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

Velkoski wrote: 07/11/2024 17:21
Velkoski wrote: 07/11/2024 16:43 problem prosječnog Amerikanca je outsorsing i ofšoring, a ne tarife :mrgreen:
Je li stvarno mislis da se prosjecni amerikanac ubi da ide lomiti ledja na gradjevini, po fabrikama ili farmama.

imamo razne timove, al' turnover rate je ubjedljivo najveći u US officeu, a i tim je manji nego ikada. Zato imam sve više kolega iz Manile i Punea :mrgreen:
Turnover je najveci jer je amerima promijeniti posao kao otici u prodavnicu. Ponuda je tako velika da cim nisi malo zadovoljan, ides na market ta vidis sta ima i mijenjas. Plus, nedostaje radne snage u svim sektorima.

In 2023, employers ended up adding 3.1 million jobs. A strong jobs market is good news, but many of those job openings are going unfilled because the U.S. does not have enough workers to fill them. Even though we have more Americans participating in the workforce today than before the pandemic, the overall share of the population participating in the labor force has dropped. If our labor force participation rate today was the same as it was in February of 2020, we would have more than two million more Americans in our workforce to help fill those open jobs. 
detroit-mercy

#22560 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

Osmi Socrates wrote: 07/11/2024 17:27 Kad se X-eri svi penzioniraju, neće više skoro ni biti radničke klase.

Već moja generacija je drugačija od njih.

Scenarija je mnogo, ali je malo pozitivnih. :lol:
Mi vec uveliko radimo da povecamo udio automatizacije jer radnika jednostavno nema i tako je u svim sektorima.
Tako da sva baljezganja narandzastog idiota o protjerivanju miliona mogu ici na belegiju :skoljka:.
Interesuje me ko ce raditi po njegovim hotelima, amerikanke se ubise da se dokopaju takvog posla :skoljka: mozda Ivanku zaposli :mrgreen:.
biglebovski

#22561 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by biglebovski »

Pomeli Amerikanci korumpiranu lažnu administraciju, potop neviđen odavno, i sad krivi muslimani, latinosi, twiter, lažnjak Elon Musk a nisu krivi demokrate političari, korporativni client mediji i social media influenseri koji još uvijek guraju narativ koji im servira gazda umjesto da pružaju neobojene informacije. Nije kriva stranka koja je gurala tampone po muškim wc-ima, promovisala promjenu spola kod djece, zalagala se za nakaradu, ukidala policiju, mirno posmatrala dok je masa palila gradove širom amerike bijesna zbog ubistva običnog kriminalca, tjerala ljude da primaju eksperimentalne lijekove, podupirala ratove gdje je god stigla kako bi korporativne gazde zarađivale, pustila milione nekakvih u zemlju bez papira i još ih nagradila besplatnim smještajem i buđetskim parama.

Valjao je Twitter dok su ga BlackRock i Vanguard držali, odličan je bio, pa se lagano moglo cenzurisati i cancelovati bilo čije mišljenje i osoba, pa bio ti nobelovac ili obični niko. Sada twitter ne valja, i leglo je dezinformacija, i nije stvarno ništa na twiteru. Presmiješno. Ne znam zašto Joe Biden još uvijek ima nalog na twitteru koji svakodnevno izbacuje po dvadesetak objava, što Kamalin tim ima hejbet naloga na twitteru, jesu li i to laži i nestvarni ljudi, naki algoritmi?

Pola milijarde dolara više je prikupila Kamalina kampanja, puno veći broj milijardera je uložio u Kamalu nego u Trumpa, što dovoljno govori o tome ko je bitan demokratskoj stranci, partiji radničke klase i ugroženih, kako se predstavljaju.

Sad guraju narativ da će ih Trump proganjati, a oni mu napakovali nekakvih procesa ni sami ne znaju šta su sve pakovali. Onaj mu odrezo pola milijarde kazne što je kao lažirao papire da dobije kredit, ljudi iz banke došli svjedoćiti i kažu nemamo mi nikakvih problema sa Trumpom, dali smo mu kredit koji je on uredno vratio, i ovaj sudija mu pola milijarde kazne odreže, u izbornoj godini, i to nije politički progon a sad će njih kao Trump progoniti i uvoditi neke diktature.

Mislili da će ih nastrani Holivud izvući iz govana a sjeba ih šaka Amiša kojima racije prave zbog mužnje krava :lol: Dosadili i bogu i narodu sa pričom o abortusu i ženskim pravima misleći da su žene budale i da ne vide kako im mentalno bolesni muškarci preobućeni u žene, uz blagoslov demokratske stranke lagano oduzimaju prava za koja su se teško izborili, kako ih guraju u ženske zatvore, ženske wc-e, ženske sportove...

Jedva čekam da Kenedy i Musk krenu u akciju po agencijama, da krenu otkazi korumpiranih đabalebaroša i nadam se na tom talasu da će padne i pomahnitala evropska birokratija i njihove sulude ideje o deindustrijalizaciji, net-zero, porezu na zrak i nepismenim migrantima koji nas kao jedini mogu spasiti od biološkog nestanka...

jeza u ledja

#22562 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 07/11/2024 17:21

Ne znam tacno koji je tvoj skillset ali uglavnom ko radi za kompjuterom u Americi moze naci bolji posao za vecu platu. Zato vjerovatno imate i veci turnover.

Manufaktura malo teze, naravno, jer taj posao fizicki zahtjeva puno vise od kancelarije i kompjutera.

Ovo sto ja zelim reci je da postoje ljudi u razvijenim drzavama koji ne mogu, ne znaju, ne zele ili nisu sposobni da rade bilo sta vise od rada u fabrikama i slicno. Njihov posao se slabo placa, tj. plate ne rastu kao sto su rasle i tercijarnom sektoru, jer neki Kinez radi za manju platu, a ovo sto manufakture ima domace, tu cesto zaposljavaju imigrante, koji su sretni da rade za to.

Sistem ocekuje od ovih domacih da se penju kroz ekonomsku ljestvicu, sto mnogi i rade, ali kazem opet neki ne znaju, nesposobni su, ne zele.

Misljenja sam da bi vecina tih ljudi radije hladila guzicu u kancelariji umjesto "on factory floor", cak i da je plata ista. Stoga je moje "elitisticko" pitanje tim ljudima, a ovo je ja mislim fundamentalno, onda - zasto mi ostali treba da ispastamo i placamo proizvode skuplje, jer oni nisu sposobni da napreduju u zivotu?

Taj Kinez ili taj imigrant ce raditi sve da se dokopa tvog posla ili tvojih prihoda. Koliko god ti trazio od drzave da tebe zastite, to ce biti tako.

Posto se njihov glas pita kao i moj, a Kinezov ili imigrantov glas ne, a posto je takvih nezadovoljnih u Americi u ovom trenutku vise - njihov kandidat dobija.

Zato i govorim, glavno je pitanje 21.-og vijeka i dalje isto, kako uspostaviti taj balans izmedju slobodnog trzista i protekcija ljudi u raznim sektorima ekonomije?
jeza u ledja

#22563 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

biglebovski wrote: 07/11/2024 17:54 Pomeli Amerikanci korumpiranu lažnu administraciju,
Sad Republikanci i Trump (OPET) imaju priliku da pokazu sta oni mogu uraditi po tom pitanju.

Partija big biznisa i oligarha. Trumpov citam ekosistem funkcionise na korupciji i kleptokraciji, ali eto oni ce rijesit problem. :lol: :lol: :lol:

To sto su ljudi izgubili povjerenje u Demokrate u vezi ekonomije, ne znaci da ce za te iste ljudi Republikanci biti bolji. Znaci samo da su im bolje prodali pricu. Dokaze imamo u decenijama njihove vladavine, a vrlo brzo cemo ih na djelu vidjeti opet. :thumbup:

PS: Jos jedan Twitteras....tacno se date prepoznati. :roll:
biglebovski

#22564 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by biglebovski »

Vidjet ćemo.
jeza u ledja

#22565 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

biglebovski wrote: 07/11/2024 18:07 Vidjet ćemo.
Vidjeli smo 2016-2020. Zavrsilo sa ekonomskim krahom.

Vidjeli smo i 2000-2008. Zavrsilo sa ekonomskim krahom.

Vidjeli samo i 1980-1992. Zavrsilo sa ekonomskim krahom.

Vidjeli smo i 1968-1976. Zavrsilo sa ekonomskim krahom.

Dok su Demokrate 2008-2016 ostavile ekonomiju ko sat da radi, nakon sto su proveli godine vadeci je iz govana.

Isto vazi za 1992-2000.

Isto vazi i za 2020-2024.

Mi popravimo, oni razvale. Zivi bili pa vidjeli.
Osmi Socrates

#22566 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Al' se nalupa Lebowski k'o veliki. :lol:
jeza u ledja

#22567 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

A taj Latinos sa Twittera, sto nije ilegalan, nek se zapita kako ce se odvijati masovne deportacije miliona ljudi bez problema sa racial profiling, bez da zakaci nekog ko je tu legalno, i bez da zakaci nekog ko mu je mozda porodica ili poznanik.
Istrazivanja su pokazala da dosta ljudi uopste ni ne na sta znaci deportacija.

Dumb fuck. :-x
Last edited by jeza u ledja on 07/11/2024 18:21, edited 1 time in total.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#22568 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hame_ »

Đurović: Trump će sada će napraviti još više štete

"Hrvatska desnica podržava Donalda Trumpa i nesvjesna je da ono što on govori i što oni žele, nije isto. U prvom mandatu napravio je dosta štete, a sad će napraviti još više", izjavio je novinar i analitičar Đivo Đurović u Novom danu s Tihomirom Ladišićem.
detroit-mercy

#22569 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

Gledaj, ja uposte nema problema sa time da je ridji pobijedio.
Ovo nije dokaz njegove velicine vec jednostavno gluposti demokrata i Bidena koji je ponovo usao u presjednicku utrku pod jedan i pod dva ne profiliranja kandidata po volji stranke/baze a ne po tome ko je prvi i najblizi do mene.
Ridji pomeo, ok idemo dalje. Ali kada pricas sa njegovim glasacima za njih, izbori 2020 su ukradeni 100%, ovi naravno da nisu jer je pobijedio :-).
Drugo, bili su opet spremni na sranje da je izgubio.
Trece, prosjecan trumpov glasac je poput clana sekte, da sad ridji kaze, proglasavam se dozivotnim presjednikom, ogrmna vecina bi ushiceno kliknula "long live the king" :skoljka:.
biglebovski

#22570 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by biglebovski »

jeza u ledja wrote: 07/11/2024 18:11

Izgleda da demokrate nisu što su nekada bili.
jeza u ledja

#22571 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

biglebovski wrote: 07/11/2024 18:21

Izgleda da demokrate nisu što su nekada bili.
Mi smo bili u totalnom ekonomskom kolapsu kad je Biden preuzeo drzavu. Danas imamo najmanju nezaposlenost i rekordni rast berze. O cemu pricas?
madner

#22572 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

detroit-mercy wrote: 07/11/2024 17:11

Pa ako mogu nafatati nekog da sastavlja X5, mogu i iphone. Nece to biti lose placeno.

Sada kada Musk nogira par miliona birokrata koji su se bavili pravljenjem powerpointa o uticaju vjetra na zivot zelene zabe, mozda bude vise konkretnijeg posla.
Osmi Socrates

#22573 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Kinez ga pravi daleko jeftinije.

Zašto bi Apple selio fabriku u Ameriku? Ne može radniku dati veliku platu jer to automatski obara profit, padaju mu dionice, panika na tržištu, i ekonomija vrlo brzo u kurcu.

Čuj neće biti loše plaćeno. Ne određuješ ti platu kako hoćeš, nego tržište.

Može ga praviti jeftinije na stopedeset lokacija u svijetu.
detroit-mercy

#22574 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

madner wrote: 07/11/2024 18:29
detroit-mercy wrote: 07/11/2024 17:11

Pa ako mogu nafatati nekog da sastavlja X5, mogu i iphone. Nece to biti lose placeno.

Sada kada Musk nogira par miliona birokrata koji su se bavili pravljenjem powerpointa o uticaju vjetra na zivot zelene zabe, mozda bude vise konkretnijeg posla.
Posla ima, samo nema ko da radi, niti hoce :skoljka:.
A Musku je tek upla kasika u med, sad kad se dokopa dodatnih federalnih fondova za svoje kompanije :mrgreen:
Nisamsdaali

#22575 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Nisamsdaali »

biglebovski wrote: 07/11/2024 18:07 Vidjet ćemo.
Vidjeli smo 2016-2020. Zavrsilo sa ekonomskim krahom.

Vidjeli smo i 2000-2008. Zavrsilo sa ekonomskim krahom.

Vidjeli samo i 1980-1992. Zavrsilo sa ekonomskim krahom.

Vidjeli smo i 1968-1976. Zavrsilo sa ekonomskim krahom.

Dok su Demokrate 2008-2016 ostavile ekonomiju ko sat da radi, nakon sto su proveli godine vadeci je iz govana.

Isto vazi za 1992-2000.

Isto vazi i za 2020-2024.

Demokrati su ona stroga mama što čisti i kuha za tobom ali ti ne da poslije 9 da bydeš vani, a republikanci su razvedeni otac koji ti navadi kolača i sokova al vremenom postane toksičan
Post Reply