Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

emmir1

#22276 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by emmir1 »

Nekoliko puta sam pisao na temi Izbori USA.

Na tik toku je kampanja Trumpa razvaljivala, totalno viralna bila.

Sigurno jedan od faktora koji mu je donio pobjedu
jeza u ledja

#22277 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 06/11/2024 16:27 koji je to progresivni kandidat izgubio izbore? ili neko ko je imao kampanju na progresivnim idejama? ne kontam gdje je to Kamala mogla još otići udesno? podržati ukidanje abortusa, to joj je jedino preostalo :D

pa bukvalno je to najveća kritika, da je otišla previše desno i da je ljevica odlučila da ne želi glasati, povrh toga što je loš kandidat koji je 2020. godine osvojio 1% glasova

Trump je izgubio četiri miliona u odnosu na 2020, Demokrate su izgubile 16 jebenih miliona :D
Progresivni kandidati su gubili vec na predizborima. Skidao ih AIPAC ko glinene golubove.
Tacno je da Kamala nije mogla ici vise udesno. Zato i kazem ne vidim kako su mogli dobiti izbore.

Ja ne kontam kako ti ne kontas da jednako kako mozes izgubiti progresivce mozes izgubiti i centriste?

Vidjecemo koji su brojevi u pitanju od kojih grupa. Ja ne znam progresivce koji su odlucili ne glasati za nju jer eto nije progresivna. Bar ne u bitnim drzavama.

Al ne znam, mozda Twitter balavurdija iz Californije i New Yorka kaze drukcije.
jeza u ledja

#22278 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 06/11/2024 16:34
Osmi Socrates wrote: 06/11/2024 16:32 Žene su znale da razdvoje ta pitanja - Harris i pobačaj.

Pitanja oko prava na pobačaj su referendumima dobilla podršku glasača u pojedinačnim državama, ali se nije dovoljno preslikalo na glasove za Harris.

Jedino na Floridi nije poboljšano pravo na pobačaj prošlo, ali je dobilo više od 50% glasova. Bilo je potrebno 60%. I još jedna država, čini mi se. :?

Harris je dobila procentualno manje glasova od žena nego Biden prije četiri godine.
pa da, samo još jedan dokaz da je debilan kandidat koji je doveo Cheney familiju da je endorsa
Kako je to dokaz? Pojasni.
narcisaa

#22279 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by narcisaa »

jeza u ledja wrote: 06/11/2024 16:45
Velkoski wrote: 06/11/2024 16:27 koji je to progresivni kandidat izgubio izbore? ili neko ko je imao kampanju na progresivnim idejama? ne kontam gdje je to Kamala mogla još otići udesno? podržati ukidanje abortusa, to joj je jedino preostalo :D

pa bukvalno je to najveća kritika, da je otišla previše desno i da je ljevica odlučila da ne želi glasati, povrh toga što je loš kandidat koji je 2020. godine osvojio 1% glasova

Trump je izgubio četiri miliona u odnosu na 2020, Demokrate su izgubile 16 jebenih miliona :D
Progresivni kandidati su gubili vec na predizborima. Skidao ih AIPAC ko glinene golubove.
Tacno je da Kamala nije mogla ici vise udesno. Zato i kazem ne vidim kako su mogli dobiti izbore.

Ja ne kontam kako ti ne kontas da jednako kako mozes izgubiti progresivce mozes izgubiti i centriste?

Vidjecemo koji su brojevi u pitanju od kojih grupa. Ja ne znam progresivce koji su odlucili ne glasati za nju jer eto nije progresivna. Bar ne u bitnim drzavama.

Al ne znam, mozda Twitter balavurdija iz Californije i New Yorka kaze drukcije.

Grupa koja mu je donijela najvise glasova i pomogla u pobjedi je radnicka klasa, bijeli muskarci bez visokoskolskog obrazovanja :) .
Osmi Socrates

#22280 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Ne bih se ja složio da bi njoj pomogla progresivnija kampanja. Možda bi čak i odmogla.

Ona je (procentualno) izgubila glasove u svim državama, u skoro svim demografskim grupama. Progresivni kandidati mogu dobijati izbore u progresivnijim državama, već malo teže u swing državama.

Po svim procjenama, stvari su krenule loše po Bidena prvo zbog Afganistana, onda imigracije, i na kraju inflacija. Ne ekonomija, nego inflacija.

Od toga se teško oporaviti. A nju su vezali za Bidena. Vjerovatno je trebala izaći otvoreno sa stavom "sjebali smo imigraciju, ali ovako ću ja raditi". "Uprskali smo sa povlačenjem iz Afganistana".

Trebala se više distancirati od njega. Ali, to je Monday morning quarterback talk.
Last edited by Osmi Socrates on 06/11/2024 16:51, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#22281 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

narcisaa wrote: 06/11/2024 16:49 Grupa koja mu je donijela najvise glasova i pomogla u pobjedi je radnicka klasa, bijeli muskarci bez visokoskolskog obrazovanja :) .
A crni i smedji muskarci bez visokoskolskog obrazovanja nisu radnicka klasa?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#22282 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

ali kako ne kontaš da su tvoji primjeri anegdotalni i na nivou Iowa polla, a da neko koga prate milioni ljudi i nije 'balavurdija' (osim ako je tebi 30+ balavurdija, poštujem :D) ima ozbiljan glas?

i tom logikom Demokrate nikada ne bi pobijedile. Napraviš u-turn na imigraciji i onda ti je kao šok što ljudi neće da glasaju, lol

progresivnom kandidatu nikada neće biti dopušteno da uopšte dođe do kraja, Bernie je najbolji primjer, dok gospođa 1% dobije najviše para ikada i izgubi 15 miliona glasova.
jeza u ledja wrote: 06/11/2024 16:46
Kako je to dokaz? Pojasni.
ž

?

Jedini topic na kojem se nije otišlo udesno. I očigledno ne toliko bitan koliko se guralo kroz medije, koji su po ko zna koji put dokazali da im se ne može vjerovati. Ako je 60% ljudi glasalo na abortusu, a od toga samo 30 za Kamalu onda ne znam šta tu treba objasniti. Republikanci išli kontra sebe, ali ipak im je bitnija narandža? :mrgreen:

PS

Nađi šta si pisao kada sam rekao da gubi Michigan :) i ko je bio u pravu
narcisaa

#22283 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by narcisaa »

jeza u ledja wrote: 06/11/2024 16:51
narcisaa wrote: 06/11/2024 16:49 Grupa koja mu je donijela najvise glasova i pomogla u pobjedi je radnicka klasa, bijeli muskarci bez visokoskolskog obrazovanja :) .
Jesu, ali bijelci su ti koji su za njega glasali. Dakle bijeli muskarci :)
Predvidjali su da ce ta grupa za njega glasati, danas cijeli dan o tome trube da su oni, upravo, pomogli u njegovoj pobjedi.
Dakle BIJELCI, ne crnci, ne smedji, ne zuti, ne narandzasti.
plavi_E

#22284 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by plavi_E »

Tramp je pobijedio jer desetine miliona Amerikanaca vjeruju da se u njemu krije ekonomski strucnjak kojeg planeta jos nije vidjela.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#22285 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

narcisaa wrote: 06/11/2024 16:54
Predvidjali su da ce ta grupa za njega glasati, danas cijeli dan o tome trube da su oni, upravo, pomogli u njegovoj pobjedi.
veliki swing je bio kod Latinosa, zapravo neviđen swing
Osmi Socrates

#22286 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Nije ni to tačno.

Da je samo do bijelih muškaraca, ona bi dobila izbore. Čak je malo popravila procenat u odnosu na Bidena što se tiče bijelih muškaraca bez koledž diplome. Par procenata.

Ali je izgubila glasove Latinosa i crnaca. To je vjerovatno ključni momenat izbora.
Last edited by Osmi Socrates on 06/11/2024 17:10, edited 1 time in total.
Rob_Atl

#22287 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Rob_Atl »

Al jebo majku kako se njemu potrefi sve dobro, evo opet je preuzeo dobru ekonomiju, najavili su smanjenje kamata jos pocetkom godine, ali taman ce se smanjiti kad on zasjedne i rece eto ja sam ovo napravio. Inflacija se vratila u normalu al ce on opet reci da je on zasluzan itd. Itd. Na kraju ce i ispast najbolji predsjednik ikad zato sto su mu se sve kockice poslozile kako treba. Ako se ne otme kontroli pa uspije sjebat sve :mrgreen:
Rob_Atl

#22288 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Rob_Atl »

Ne krivim ni crnce ni latinose, i njima je pun krc pod demokratskom palicom, ljudi kontaju hajmo promjeniti malo pa cemo vidjeti je li bolje ili ne.
karanana

#22289 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by karanana »

nek se malo stvari uzbrchkaju pa kako god. dosadno je bilo zadnje 4 godine.
dow up 1300.
Osmi Socrates

#22290 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Procjena je da je Trumpova poruka da je ilegalna imigracija najviše ugrozila mjesta gdje žive crnci i Latinosi jedna od ključnih.

Ispostavilo se da mnogi Latinosi i crnci žele nekog ekstremnijeg što se tiče imigracije.

Naravno, i Latinosi i crnci su i dalje većinski glasali za nju, ali je izgubila značajne procente tih grupa.
jeza u ledja

#22291 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 06/11/2024 16:51 ali kako ne kontaš da su tvoji primjeri anegdotalni i na nivou Iowa polla, a da neko koga prate milioni ljudi i nije 'balavurdija' (osim ako je tebi 30+ balavurdija, poštujem :D) ima ozbiljan glas?
Ne kontam?

Kako mislis anegtodalni? Sta je anegdotalno? Kakav bolan Iowa poll? Sest mjeseci pricam da ankete govore da Trump ima vise sansi.

Velkoski wrote: 06/11/2024 16:51 i tom logikom Demokrate nikada ne bi pobijedile. Napraviš u-turn na imigraciji i onda ti je kao šok što ljudi neće da glasaju, lol

progresivnom kandidatu nikada neće biti dopušteno da uopšte dođe do kraja, Bernie je najbolji primjer, dok gospođa 1% dobije najviše para ikada i izgubi 15 miliona glasova.

Jedini topic na kojem se nije otišlo udesno. I očigledno ne toliko bitan koliko se guralo kroz medije, koji su po ko zna koji put dokazali da im se ne može vjerovati. Ako je 60% ljudi glasalo na abortusu, a od toga samo 30 za Kamalu onda ne znam šta tu treba objasniti. Republikanci išli kontra sebe, ali ipak im je bitnija narandža? :mrgreen:

PS

Nađi šta si pisao kada sam rekao da gubi Michigan :) i ko je bio u pravu
Da, tom logikom Demokrate nikada ne bi pobjedile u ovakvom stanju drzave. Ne nakon zadnje 4 godine inflacije i migrantske krize. To je ono sto ja tvrdim.
A Bernie jeste najbolji primjer da progresivna struja medju Demokratama nema vecinu.

Napisao si da gubi Michigan? Vauu. Izgubila je sve i jednu drzavu.
Ne. Nadji ti sta sam ja rekao u vezi Michigana i da ce tamo najbolje proci od svih 7 drzava. Tacno sam poredao drzave i koliko vidim poprilicno sam blizu. Rekao sam ti i da ako sam izgube radi Michigana da ces onda biti u pravu.
jeza u ledja

#22292 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

narcisaa wrote: 06/11/2024 16:54
Pa dobro, to nije bas onako kako si napisala prvobitno.
detroit-mercy

#22293 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

Prpa.ba wrote: 06/11/2024 16:19
detroit-mercy wrote: 06/11/2024 16:11 A da za promjenu mozda prestanemo da stelimo tendere firmama od supruga, svalerki, dajdzica, amidzica politicara pa da im izbijemo i tu kartu iz rukava.
Ovako, tenderi prolaze a ovce bleje sto je vec ustaljena praksa od prvih visestranackih izbora :skoljka:.
Pa vidi, sve to od navedenog su nasi unutrasnji problemi i nemamo mi kome izbijati bilo kakve karte iz rukava.

Evo, pozvacemo i mi americkog ambasadora da pozove americke gradjane i politicare da se ne brukaju, da umanje nepotizam u institucijama itd. Neka nam izbiju karte iz rukava, i neka Trump ne imenuje ahbabe na funkcije.
I to sto kazes, sve su to nasi unutrasnji problemi. Pa tako kad familiji Dodik i ahbabima uvedu sve moguce sankcije pa ni karticu ne mogu izvaditi u banci onda samo sto se vatromet ne pocne pucati :mrgreen:.
Ludi Amerikanci, ne daju Igoru ni da privredjuje, hoce se hudo dijete poceti drogirati jos :mrgreen:
narcisaa

#22294 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by narcisaa »

Obraca se je on direktno crncima sa porukom da im imigranti uzimaju poslove koji su namijenjeni Afroamerikancima pa je to, od te grupe, shvaceno kao rasisticka uvreda. Da su Afroamerikanci sposobni samo za jednu vrstu poslova :D .
Al´ eto, cijeli Zapad ode udesno.
jeza u ledja

#22295 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Rob_Atl wrote: 06/11/2024 16:58 Al jebo majku kako se njemu potrefi sve dobro, evo opet je preuzeo dobru ekonomiju, najavili su smanjenje kamata jos pocetkom godine, ali taman ce se smanjiti kad on zasjedne i rece eto ja sam ovo napravio. Inflacija se vratila u normalu al ce on opet reci da je on zasluzan itd. Itd. Na kraju ce i ispast najbolji predsjednik ikad zato sto su mu se sve kockice poslozile kako treba. Ako se ne otme kontroli pa uspije sjebat sve :mrgreen:
To je redovna pojava sa republikanskim administracijama. Preuzmu kad je dobro, spuste takse, sve super, sugar high, onda se kotacici pocnu raspadati i sve krahne. Onda narod vuce mamu (Demokrate) za ruke da to popravi. Oni sve to poprave uz nekoliko godina patnje, vrate sve da fercera...iii, narod se onda sjeti kako se patio par godina recesije, kako su im nabacili takse, regulacije...i hajmo mijenjat.
Dodje Republikanac i sve te kolacice potrosi u roku svog mandata. I opet krah.

To je ciklus vec decenijama.

Ali ono, Repulikanci su bolji u vezi ekonomije. :lol:
Prpa.ba

#22296 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Prpa.ba »

detroit-mercy wrote: 06/11/2024 17:10 I to sto kazes, sve su to nasi unutrasnji problemi. Pa tako kad familiji Dodik i ahbabima uvedu sve moguce sankcije pa ni karticu ne mogu izvaditi u banci onda samo sto se vatromet ne pocne pucati :mrgreen:.
Ludi Amerikanci, ne daju Igoru ni da privredjuje, hoce se hudo dijete poceti drogirati jos :mrgreen:
Mozda si me pomijesao sa drugim forumasima, meni te sankcije ne znace nista i nisam nista slavio.
detroit-mercy

#22297 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

Osmi Socrates wrote: 06/11/2024 16:57 Nije ni to tačno.

Da je samo do bijelih muškaraca, ona bi dobila izbore. Čak je malo popravila procenat u odnosu na Bidena što se tiče bijelih muškaraca bez koledž diplome. Par procenata.

Ali je izgubila glasove Latinosa i crnaca. To je vjerovatno ključni momenat izbora.
Hajmo realno, Kamala se nije vidjela 3 ipo godine, niko ni ne zna gdje je bila. Kad se sjetim koliko je npr jedan Al Gore bio vidljivi kao VP i opet zijanio izbore, onda se i ne cudim.
Demokrati misli jahati/dobiti izbore na pitanju abortusa i da je to sasvim dovoljno za pobjedu.
A_A_AKCIJA

#22298 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by A_A_AKCIJA »

jeza u ledja wrote: 06/11/2024 15:21 Twitter, twitter, twitter. Primjecujem pattern.

Ako Twitter nesto tvrdi, mora da je tako.
Twitter, kojim upravlja najveci sponzor Trumpove kampanje.
Twitter za srednje 40te i TikTok za mlađu ekipu su glavni izvor informacija.

Ne simpatišem ni Elona a pogotovo Trumpa. Pisao sam o njemu godinama i nisam promijenio mišljenje.

Ali ne možeš ignorisati razliku od 15 miliona glasača, pogotovo u kombinaciji sa najmanje 3% manjom izlaznošću.
detroit-mercy

#22299 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

Manje vise sto je izabran, veci je problem sto imaju vecinu i u Senatu i House-u.
video

#22300 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by video »

Sad im je all in
Post Reply