INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Naslovnica

#20501 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

zippoo87 wrote: 05/11/2024 19:52 Imate li mi preporuciti neku viber grupu sa onim online katalozima,gdje izbacuju svakodnevno od trznih centara.
Imao sam grupu ekatalozi ali od ljetos ne objavljuju vise postove,ne znam sta se desilo.
ustedite.ba
zippoo87

#20502 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Naslovnica wrote: 05/11/2024 19:58
zippoo87 wrote: 05/11/2024 19:52 Imate li mi preporuciti neku viber grupu sa onim online katalozima,gdje izbacuju svakodnevno od trznih centara.
Imao sam grupu ekatalozi ali od ljetos ne objavljuju vise postove,ne znam sta se desilo.
ustedite.ba
Hvala,to je to.
Dino79

#20503 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dino79 »

Image

4.5 KM kava sa mlijekom u Metropolisu BCC.
Koliko bi onda trebala da bude u centru grada ?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#20504 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Dino79 wrote: 05/11/2024 20:24 Image

4.5 KM kava sa mlijekom u Metropolisu BCC.
Koliko bi onda trebala da bude u centru grada ?
Hebali mater svoju, nisu normalni..mafija!!
duh_sa_sjekirom

#20505 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Podrška Metropolisu! :thumbup:
Do Nove godine na 7 KM nagurat, abd
Kafa tu je luksuz
Zato, braćo, samo derite kad možete
I trebali su odmah na 5 zaokružiti, da se ne hebu opet uskoro s cjenovnicima
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#20507 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

duh_sa_sjekirom wrote: 05/11/2024 22:00 Podrška Metropolisu! :thumbup:
Kafa tu je luksuz
I kafa im qurarz kvalitet, prave neku svoju varijantu od najlosijih sorti.
Hakiz

#20508 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Mene to ne pogađa, ne idem u Metropolis :mrgreen:

Uostalom, ako u Rimu uz Coloseum košta 15 eura, može i u Metropolisu 5 KM. Kome je do društva i kafe više nego do objekta u kojem će je piti, taj zna da može i gdje može popiti pristojnu kafu za pola te cijene.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#20509 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

Hakiz wrote: 05/11/2024 22:51 Mene to ne pogađa, ne idem u Metropolis :mrgreen:

Uostalom, ako u Rimu uz Coloseum košta 15 eura, može i u Metropolisu 5 KM. Kome je do društva i kafe više nego do objekta u kojem će je piti, taj zna da može i gdje može popiti pristojnu kafu za pola te cijene.
Tako je.
Ali na tim lokacijama nek bude kafa 2,5 KM poreza "zbog lokacije" (time pravdaju visoke cijene) da svi imamo koristi.

Ovaj grad čine današnji ljudi i njihovi preci a ne Metropolis.
last mohicans

#20510 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

Bome mnogi idu, valjda ta malograđanština udarila u glavu. Ja mogu tu kafu, pa i hranu kod njih platiti, ali necu tatinom sinčini da punim milonski dzep. Neka idu ovi željni viđenja na takvim mjestima a kafa mu je level Marcaffe, čak je i ona bolja.
Hakiz

#20511 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 05/11/2024 23:06

Tako je.
Ali na tim lokacijama nek bude kafa 2,5 KM poreza "zbog lokacije" (time pravdaju visoke cijene) da svi imamo koristi.

Ovaj grad čine današnji ljudi i njihovi preci a ne Metropolis.
Da je tako, cijene bi i na Baščaršiji itd bile takve da odgovaraju onima od kojih 9-10 mjeseci neki objekt živi, a ne lansirane u nebo zbog 2-3 mjeseca turista.

Ako neko na Baščaršiji može za 3 mjeseca sezone zaraditi toliko da plati troškove u decembru, januaru, februaru, pozdravljam. Ja tamo ne idem već godinama. Gazde cijenama pokazale da me ne žele. Ako me ne želi u septembru, ne želi me ni u januaru, zar ne? Ako mu je tada draži neki Turčin, Arapin, Nijemac itd, neka od njega živi i u januaru.

U cijelom svijetu je tako. Postoje mjesta u koja lokalci ne idu, koja su za turiste. Pa, od Radićeve, do Sebilja, uz rijetke izuzetke, zdra'o što se mene tiče.
HelaS

#20512 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

Domaci izdajnik wrote: 05/11/2024 08:15
zippoo87 wrote: 04/11/2024 19:26 I sto je najgore,kupe te rage radnicima i radnici se pored svog posla i stresa kojim su izlozeni,jos treba i da se brinu o ispravnosti voznog parka.
Zivo me zanima da li ko iz firme dodje po kurira,ako mu kombi stane negdje u pola puta ??
Radnik treba da pazi vozilo u smislu urednosti, čistoće kabine i tovarnog prostora. Da nema omote bureka i jogurta po kabini, kutije cigara i ćikove okolo...A što se tiče tehničke ispravnosti zna se ko je zadužen za vozni park. Najbolje da vozač još vodi računa o redovnom servisu i ispravnosti vozila, a ne zna gdje udara od narudžbi i terena :roll:

Što se tiče navedenog, sve to (a i brzinu i rute vozila) može jako jednostavno riješiti monitoring vozila preko GPS-a koje nudi nemali broj proizvođača vozila, ali treba to platiti...bolje zub izvadi direktoru nego mu reci da još nešto doplati i olakša posao svima... :roll:
Nekad su vozači kamiona za distribuciju, npr. hljeba i mlijeka po UPI trgovinama u Sarajevu samo vozili kamione i brinuli o svojoj i sigurnosti radnika koje voze. Mehaničari su bili odgovorni za tehničku ispravnost kamiona. Jedni radnici su u pekari utovarali gajbe s hljebom, radnici iz kamiona su gajbe istvarali po granapima. Danas vozač kamiona za hljeb sve ovo sam radi, i opet ima manju platu ili sličnu nego prijeratni vozač.

Radnice u trgovinama. Ako im je radno vrijeme do 22.00 sati, one već u 21.30 uzimaju rukavice, krpe i zogere i počinju brisati pod i u kratko vrijeme prije 22.00 trgovina je zatvorena za kupce jer one zaključavaju i odlaze... Danas je radnica u trgovini i trgovac i nosač paketa i čistačica. Prije rata, radnica je radila do 22.00 sati i nakon nje unutra je ulazila čistačica. Time je i radnica bila trgovac, a čistačica je mnogo sadržajnije čistila taj prostor, i obje su bile bolje plaćane nego današnji trgovci.

Ali zato smo danas svi nezavisni i slobodni i uživamo u blagodetima demokratije i liberalne trgovine
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#20513 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

Maharadza wrote: 05/11/2024 16:00
Domaci izdajnik wrote: 05/11/2024 15:58 Ima i onaj postulat BH trgovine: MoRe l' kompenzacija?
Jel to ono kada ti se javi lik na PIK-u i nudi rakiju, bale sijena, tele itd. ugl. sve osim keša?! :mrgreen:
E baš tako ;-)
nepass1

#20514 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

konektovan wrote: 05/11/2024 22:46
duh_sa_sjekirom wrote: 05/11/2024 22:00 Podrška Metropolisu! :thumbup:
Kafa tu je luksuz
I kafa im qurarz kvalitet, prave neku svoju varijantu od najlosijih sorti.
Oni su ti prije korone jos u italiju isli i testirali vrste kafe, onda su neki mix napravili. Konto sam neko cudo, kad ono najlosija kafa u sarajevu
Tamo ne zalazim od 2021.
Dozer

#20515 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

HelaS wrote: 06/11/2024 01:11
Domaci izdajnik wrote: 05/11/2024 08:15
zippoo87 wrote: 04/11/2024 19:26 I sto je najgore,kupe te rage radnicima i radnici se pored svog posla i stresa kojim su izlozeni,jos treba i da se brinu o ispravnosti voznog parka.
Zivo me zanima da li ko iz firme dodje po kurira,ako mu kombi stane negdje u pola puta ??
Radnik treba da pazi vozilo u smislu urednosti, čistoće kabine i tovarnog prostora. Da nema omote bureka i jogurta po kabini, kutije cigara i ćikove okolo...A što se tiče tehničke ispravnosti zna se ko je zadužen za vozni park. Najbolje da vozač još vodi računa o redovnom servisu i ispravnosti vozila, a ne zna gdje udara od narudžbi i terena :roll:

Što se tiče navedenog, sve to (a i brzinu i rute vozila) može jako jednostavno riješiti monitoring vozila preko GPS-a koje nudi nemali broj proizvođača vozila, ali treba to platiti...bolje zub izvadi direktoru nego mu reci da još nešto doplati i olakša posao svima... :roll:
Nekad su vozači kamiona za distribuciju, npr. hljeba i mlijeka po UPI trgovinama u Sarajevu samo vozili kamione i brinuli o svojoj i sigurnosti radnika koje voze. Mehaničari su bili odgovorni za tehničku ispravnost kamiona. Jedni radnici su u pekari utovarali gajbe s hljebom, radnici iz kamiona su gajbe istvarali po granapima. Danas vozač kamiona za hljeb sve ovo sam radi, i opet ima manju platu ili sličnu nego prijeratni vozač.

Radnice u trgovinama. Ako im je radno vrijeme do 22.00 sati, one već u 21.30 uzimaju rukavice, krpe i zogere i počinju brisati pod i u kratko vrijeme prije 22.00 trgovina je zatvorena za kupce jer one zaključavaju i odlaze... Danas je radnica u trgovini i trgovac i nosač paketa i čistačica. Prije rata, radnica je radila do 22.00 sati i nakon nje unutra je ulazila čistačica. Time je i radnica bila trgovac, a čistačica je mnogo sadržajnije čistila taj prostor, i obje su bile bolje plaćane nego današnji trgovci.

Ali zato smo danas svi nezavisni i slobodni i uživamo u blagodetima demokratije i liberalne trgovine
Ma onaj sistem i drzava su bili smece, tiranija, jednoumlje, qrcu nije valjo. Ovo danas je nirvana, demokratija, rahatluk. Ne lazi narod.

A, inace, vozac je uvijek i svugdje odgovorno lice za vozilo koje duzi, sto ukljucuje brigu o vozilu u tehnickom i svakom drugom smislu. On je taj koji treba da vodi brigu o servisima, a ne neko drugi. Neko drugi moze eventualno ugovoriti termin za servis kad vozac to zatrazi, ili brinuti o eventualnoj nabavci dijelova i sl., ali samo je vozac taj koji je odgovoran za ispravnost vozila. I ovo je ovako svugdje, samo se kod nas izmislja topla voda.
luxferre

#20516 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by luxferre »

Dozer wrote: 05/11/2024 08:49 Sve je kod nas nakrivo postavljeno, pa tako i menadzment ogromne vecine privatnih firmi. Danas svako ima firmu, jbg... Sjetimo se onog lika sto ga intervjuisase novinari na uulici s pitanjem zna li sta je debitna, a sta kreditna kartica. Ide odgovor: "Naravno da znam, ja sam vlasnik firme". I onda lupi da ni voz povuc' ne moze.

Kod nas ljudi sve zivo olako shvataju, pa tako i logistiku, koja ima je cesto "nesto tamo", zadnja stvar. Sve je - kako cemo, lako cemo. A logistika nije nimalo bezazlen posao, cak ni u malim firmama, a o srednjim i velikim da ne pricam. Svaka logistika mora imati struktuirane procese i procedure, tacno definisane nivoe odgovornosti, i redovnu kontrolu. Bez ovoga ni gril nece raditi kako treba.

Jos veci problem je sto kod nas ljudi uopste ne znaju i ne razumiju sta je "logistika" i sta sve podrazumijeva, ali to je tako kad su vlasnici firmi i menadzeri raznorazni pravnici, sumari, tekstilci, gimnazijalci, itd., cesto s kupljenim diplomama ili "stecenim" na Sokocu i Palama.
Pri tome, niko od velikih vlasnika i menadzera nece da zaposli stvarnog ekonomistu-menadzera, a jos manje da ga adekvatno plati.
I onda je rezultat = odron u svim segmentima poslovanja, i zatvaranje.

Ali, posto nam i cijela drzava "funkcionise" ovako, sve je ovo sasvim normalno i ocekivano.
Gdje si bio na FIATA-i kolega?
Trappist

#20517 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

kad si ti bio zadnji put u rimu :lol:
VladaFBiH

#20518 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

Trappist wrote: 06/11/2024 09:33

kad si ti bio zadnji put u rimu :lol:
u Veneciji 1,3€ za 1. Maj :) (ne na trgu SM napominjem jer su tu lude cijene) a ista je cijena i u Gardalendu
ShnjaZZZ

#20519 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ShnjaZZZ »

Bio sam u Rimu i kafu u kafiću sa pogledom na Pantheon sam platio 2.8 eura, o čemu priča Hakiz?
Dozer

#20520 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

luxferre wrote: 06/11/2024 09:31
Dozer wrote: 05/11/2024 08:49 Sve je kod nas nakrivo postavljeno, pa tako i menadzment ogromne vecine privatnih firmi. Danas svako ima firmu, jbg... Sjetimo se onog lika sto ga intervjuisase novinari na uulici s pitanjem zna li sta je debitna, a sta kreditna kartica. Ide odgovor: "Naravno da znam, ja sam vlasnik firme". I onda lupi da ni voz povuc' ne moze.

Kod nas ljudi sve zivo olako shvataju, pa tako i logistiku, koja ima je cesto "nesto tamo", zadnja stvar. Sve je - kako cemo, lako cemo. A logistika nije nimalo bezazlen posao, cak ni u malim firmama, a o srednjim i velikim da ne pricam. Svaka logistika mora imati struktuirane procese i procedure, tacno definisane nivoe odgovornosti, i redovnu kontrolu. Bez ovoga ni gril nece raditi kako treba.

Jos veci problem je sto kod nas ljudi uopste ne znaju i ne razumiju sta je "logistika" i sta sve podrazumijeva, ali to je tako kad su vlasnici firmi i menadzeri raznorazni pravnici, sumari, tekstilci, gimnazijalci, itd., cesto s kupljenim diplomama ili "stecenim" na Sokocu i Palama.
Pri tome, niko od velikih vlasnika i menadzera nece da zaposli stvarnog ekonomistu-menadzera, a jos manje da ga adekvatno plati.
I onda je rezultat = odron u svim segmentima poslovanja, i zatvaranje.

Ali, posto nam i cijela drzava "funkcionise" ovako, sve je ovo sasvim normalno i ocekivano.
Gdje si bio na FIATA-i kolega?
Nigdje. Ali mi je mgmt posao vec 25 godina. A imam i pravu diplomu za to.
nepass1

#20521 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Reko zeno odi ti kupi sastojke za pizzu. Evo pravi pizzu sa sirom 1kg/20km i pecenicom iz visokog

Ja placem na kaucu
Hakiz

#20522 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

nepass1 wrote: 06/11/2024 17:00 Reko zeno odi ti kupi sastojke za pizzu. Evo pravi pizzu sa sirom 1kg/20km i pecenicom iz visokog

Ja placem na kaucu
Plačeš dok pravi.

Kada napravi i budeš jeo, smiješit ćeš se :-D
noviclan

#20523 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by noviclan »

nepass1 wrote: 06/11/2024 17:00 Reko zeno odi ti kupi sastojke za pizzu. Evo pravi pizzu sa sirom 1kg/20km i pecenicom iz visokog

Ja placem na kaucu
I pexenicom od 1kg/38km :lol:
nepass1

#20524 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

noviclan wrote: 06/11/2024 17:53

Ja placem na kaucu
I pexenicom od 1kg/38km :lol:
Nisam ni pogledao cjenu, da na kumu ne zavrsim
zippoo87

#20525 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Sada bio u Bingu...akcijske cijene u Bingu su misaona imenica :D
Bukvalno nigdje zutog listica na cijeloj rafi :lol: :lol:
A sto je najgore,izbacili mi jedini kikiriki koji je valjao i koji sam kupovao i to domaci...Corn Flips proizvodi,onaj marinirani od oko 200 grama,bio 2,35 KM godinama.
Evo nema ga danas na rafi a prije jedno 15 dana je bila samo jedna kesica,koju sam ja pokupio.
E sada ,ne bi me cudilo da su ga sklonili sa polica i da ce ga ubaciti ponovo,po cijeni od 4 KM.

Jer onaj jedan kikiriki (vispak) od 400 gr sto je bio oko 3,5 KM,prvo su mu smanjili gramazu na 387 gr, a onda digli cijenu na 4 KM ,pa na 4,8 KM a sada je 5,20 KM za 400 grama.
I kakve veze sada ima inflacija ili ekonomija sa ovom pohlepom koju rade domaci lanci nad svojim kupcima ?
Takodjer ,sve sto je domace,vece cijene nego uvoznog...sokova,grickalica,svega.
Dakle kada mi neko kaze,kupuj domace,odmah cu mu majkicu ebati u lice.
Post Reply