Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
VladaFBiH

#21326 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by VladaFBiH »

Da li neko ovdje ili poznaje nekoga ko pravi "kadice" za odvod kondezata po mjeri?

imam na jednoj klimi jako specifičnu situaciju koju treba riješiti sa kadicom - naime, vanjska kapa komšijama ispod a nije stavljena lulica niti je moguće prići klimi odozdo zbog visine i jedino se može priči sa gornje strane i to isključivo sa zadnje strane klime tako da otpada mogućnost da se montira bilo šta što se kaći "odozdo" već se mora napraviti rješenje koje se samo zakači sa zadnje strane.
nagibSA

#21327 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nagibSA »

Imam i ja kadicu, kupio sam kod Jelica, ne znam sto po mjeri mora biti, ima dvije standardne dimenzije. Jesu malo poskupe za nas napaceni narod, ali odlicna stvar. Dobijes i nosace koji se pricbrscuju na nosace od klime.

Ledice ti voda u kadici ako nemas grijac. Ja sam stavio grijac kroz komplet crijevo i jedan dio na kadicu.

Sad skontah da ti ne odgovara zbog postavljanja, jbg ne moze se vanjska ni postavljati kao da se nece servisirati nikad.
VladaFBiH

#21328 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by VladaFBiH »

nagibSA wrote: 04/11/2024 10:10 Imam i ja kadicu, kupio sam kod Jelica, ne znam sto po mjeri mora biti, ima dvije standardne dimenzije. Jesu malo poskupe za nas napaceni narod, ali odlicna stvar. Dobijes i nosace koji se pricbrscuju na nosace od klime.

Ledice ti voda u kadici ako nemas grijac. Ja sam stavio grijac kroz komplet crijevo i jedan dio na kadicu.

Sad skontah da ti ne odgovara zbog postavljanja, jbg ne moze se vanjska ni postavljati kao da se nece servisirati nikad.
možda se i može postaviti ali ja nemam ideje kako :) - nalazi se ispod prozora a u pitanju je zaista velika vanjska jedinica i ne vidim neki logičan način da se zakači normalna kadica... nisu problem pare već da dobijem rješenje a što se tiče leđenja to nije frka jer se koristi isključivo za povremeno dogrijavanje a ne kao osnovni izvor toplote.

Svakako sam njih i mislio zvati da vidim imaju li rješenje za ovo - hvala na infu. Da li slučajno znaš okvirnu cijenu kod njih?
Mirzareli

#21329 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Mirzareli »

Dobio sam ponudu inverter klime 12 Vivax Aeri + za 1200 KM sa ugradnjom...Potrebna mi je za grijanje i hlađenje ..Da li za ovaj novac ili malo vise mogu dobiti nesto bolje od ovoga ?
dixi5

#21330 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by dixi5 »

Najjeftinija ta je bila oko 900KM (sa dodatnim onih 5% popusta). Ovdje mozes ispratiti https://uhvatipopust.ba/p/vivax-cool-kl ... aeri/24534

Tako da je cijena tu i tamo, to je to manje vise. Moze li nesto bolje? Tesko.
sve na kvadrat

#21331 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by sve na kvadrat »

AhmetShabo wrote: 01/11/2024 22:14
sve na kvadrat wrote: 01/11/2024 21:20 Kupio sam 2 LG inverter klime 12ke. Prvi mjesec cijeli da su radile, bez gašenja. Temp nastimana na 24 u kuci. Potrošnja el.energije 455kw. Griju ukupno do 90 kvadrata. Za sad rade svoj posao....
ima li buke?
Ima ali nista strasno...Rade perfektno
piplica
Grijem se na: Ćumur

#21332 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by piplica »

VladaFBiH wrote: 04/11/2024 11:12
možda se i može postaviti ali ja nemam ideje kako :) - nalazi se ispod prozora a u pitanju je zaista velika vanjska jedinica i ne vidim neki logičan način da se zakači normalna kadica... nisu problem pare već da dobijem rješenje a što se tiče leđenja to nije frka jer se koristi isključivo za povremeno dogrijavanje a ne kao osnovni izvor toplote.

Svakako sam njih i mislio zvati da vidim imaju li rješenje za ovo - hvala na infu. Da li slučajno znaš okvirnu cijenu kod njih?
Image
Image
Image
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#21333 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

I sta je poenta kadice na visokim spratovima gdje se komsija ispod buni ? Sta je plan sa vodom koja zavrsi u kadici ? Slauf pa povuci na usta ? :lol:

Radije zovi majstore nek je skinu skroz (ako joj vec ne mogu prici, iako postavlja se pitanje kako su je montirali), nek ti stave lulicu i 2-3m onog krute cijevi i nek ide dalje od komsije i nek kapa tamo negdje..

Vjerovatno ce se sad neko javiti i reci da ce to zalediti ali je realnost vjerovatno da nece
VladaFBiH

#21334 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by VladaFBiH »

gentoo wrote: 05/11/2024 14:14 I sta je poenta kadice na visokim spratovima gdje se komsija ispod buni ? Sta je plan sa vodom koja zavrsi u kadici ? Slauf pa povuci na usta ? :lol:

Radije zovi majstore nek je skinu skroz (ako joj vec ne mogu prici, iako postavlja se pitanje kako su je montirali), nek ti stave lulicu i 2-3m onog krute cijevi i nek ide dalje od komsije i nek kapa tamo negdje..

Vjerovatno ce se sad neko javiti i reci da ce to zalediti ali je realnost vjerovatno da nece
kadica može da ima otvor (u ovom slučaju s bočne strane mi treba - nešto poput ovoga na slici / ova mi ne ogovara ali se vidi ono što hoću da ti kažem) na koji izlazi kondezat tako da ti nije potreban šlauf :) i s njom sam mislio uraditi upravo to što si ti napisao - pomjeriti mjesto gdje kapa dok se ne usaglase svi komšije da napravimo cijevi za odvodnju čitavom visinom zgrade (ovo je u nekoj poodmakloj fazi ali ne znam kada bi to mogli realizovati)

Image
Elubrylla

#21335 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Elubrylla »

Ima li ko iskustva sa ovim klimama Greee Fairy 12K i Gree Airy 12K? I opcenito kakav je Gree ili je bolje nesto drugo gledat u cjenovnom rangu od 1100-1400?
-Chesterfield-

#21336 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

VladaFBiH wrote: 05/11/2024 14:20
gentoo wrote: 05/11/2024 14:14 I sta je poenta kadice na visokim spratovima gdje se komsija ispod buni ? Sta je plan sa vodom koja zavrsi u kadici ? Slauf pa povuci na usta ? :lol:

kadica može da ima otvor (u ovom slučaju s bočne strane mi treba - nešto poput ovoga na slici / ova mi ne ogovara ali se vidi ono što hoću da ti kažem) na koji izlazi kondezat tako da ti nije potreban šlauf :) i s njom sam mislio uraditi upravo to što si ti napisao - pomjeriti mjesto gdje kapa dok se ne usaglase svi komšije da napravimo cijevi za odvodnju čitavom visinom zgrade (ovo je u nekoj poodmakloj fazi ali ne znam kada bi to mogli realizovati)

Image
Tačku kapanja možeš pomjeriti i na način kao što ti je gentoo rekao.
Ne treba ti ni kruto crijevo nego metar fleksibilnog koje ćeš vezicom pričvrstiti lijevo ili desno ispod klime.
VladaFBiH

#21337 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by VladaFBiH »

-Chesterfield- wrote: 05/11/2024 15:32
VladaFBiH wrote: 05/11/2024 14:20

Image
Tačku kapanja možeš pomjeriti i na način kao što ti je gentoo rekao.
Ne treba ti ni kruto crijevo nego metar fleksibilnog koje ćeš vezicom pričvrstiti lijevo ili desno ispod klime.
da se može priči ispod bilo bi odlično i ne bih se zezao s ovakvim rješenjima :( - najvjerovatnije da ću to morati s korpom rješavati ili nagovoriti komšije da svi napravimo zajednički odvod
-Chesterfield-

#21338 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

Elubrylla wrote: 05/11/2024 15:12 Ima li ko iskustva sa ovim klimama Greee Fairy 12K i Gree Airy 12K? I opcenito kakav je Gree ili je bolje nesto drugo gledat u cjenovnom rangu od 1100-1400?
Ja imam Fairy. Ranije sam pisao nedostake.
Na eKupi je mala razlika u cijeni između Airy i Mitsubishi SF koja uz kod košta oko 1500 KM.
Možda ti je japanac bolji izbor jer su je hvalili na temi. Jedino što je šuplja odozdo pa moraš ove kadice ganjati.
gentoo

#21339 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

VladaFBiH wrote: 05/11/2024 15:46 da se može priči ispod bilo bi odlično i ne bih se zezao s ovakvim rješenjima
Nije mi ovo nikako jasno.. Jesu ti ovo majstori rekli da ne mogu prici ili si ti planirao samostalno to da radis pa smatras da ne mozes (sto je logicno)?

Jer, kako su je postavili na nosace cija je tacka tu negdje, ako ne i nize od mjesta gdje bi trebala ici lulica ? Kako su zavrnuli sarafe na nosacu itd.. ?
lorente

#21340 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by lorente »

Elubrylla wrote: 05/11/2024 15:12 Ima li ko iskustva sa ovim klimama Greee Fairy 12K i Gree Airy 12K? I opcenito kakav je Gree ili je bolje nesto drugo gledat u cjenovnom rangu od 1100-1400?
ja sam u avgustu postavio airy 12 platio je 1380, kupljena za grijanje jedne prostorije u kuci sa slabom stolarijom i izolacijom..evo zadnjih dana je zahladnilo, jutarnje temperature 0 sad za sad grije bez ikakvih problema i opterecenja..vidjet cu sta ce biti na minusu, reklamiraju da ovaj model najbrze radi defrost, kao neko superiorno inteligentno odmrzavanje :D uglavnom do sada sam zadovoljan
VladaFBiH

#21341 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by VladaFBiH »

gentoo wrote: 05/11/2024 15:58
VladaFBiH wrote: 05/11/2024 15:46 da se može priči ispod bilo bi odlično i ne bih se zezao s ovakvim rješenjima
Nije mi ovo nikako jasno.. Jesu ti ovo majstori rekli da ne mogu prici ili si ti planirao samostalno to da radis pa smatras da ne mozes (sto je logicno)?

Jer, kako su je postavili na nosace cija je tacka tu negdje, ako ne i nize od mjesta gdje bi trebala ici lulica ? Kako su zavrnuli sarafe na nosacu itd.. ?
majstori su se izjasnili da to ne mogu riješiti bez korpe - zašto nisu odmah riješili i zašto se sada *ebem s ovim ne znam ni sam... jednostavno mi nije palo na pamet da provjerim da li su stavili "lulicu" kada su montirali tako da je i do mene.

Njihovo predloženo rješenje je tacna (250KM + 50KM montaža) koju bi postavili uz pomoć korpe (100KM - 1 sat iznajmljivanja) što mi je opet malo suludo. Svakako moram još nekoga kontaktirati pa ako imaš neko ime može u PP.
gentoo

#21342 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

To su levati koji ocigledno hoce da te uzmu na foru. Ja mogu garantovati za ekipu/firmu iz Zenice ali ti to nije vjerovatno od pomoci. Jesu li ti i postavljali klimu sa korpom ili onako iz stana ?

Trebas naci bilo kakvog majstora koji je spreman da se "ispruzi" , odvrne (u najgorem slucaju) vanjsku jedinicu sa nosaca, privuce je prema gore (npr na klupicu od prozora ili gdje je vec) i stavi lulicu i 1.5-2m krutog crijeva. Lulica i crijevo su mozda 10ak BAM, da das za ruke 90 dobar si.. A to je 20ak min posla i sad je idealno vrijeme jer je i tim majstorima posao popustio i vjerovatno ih ima koji hoce to odraditi
Haris.ba

#21343 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris.ba »

gentoo wrote: 06/11/2024 08:44 stavi lulicu i 1.5-2m krutog crijeva. Lulica i crijevo su mozda 10ak BAM,
Gdje god sam otisao kupiti to kruto crijevo - nema.

Gdje to ima?
gentoo

#21344 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

Haris.ba wrote: 06/11/2024 08:46 Gdje to ima?
A nemam pojma brate, ja sam IT-evac :D . Majstori to obicno imaju kad trazis.. To je crijevo za vodu ili tako nesto nije "za klime"
nagibSA

#21345 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nagibSA »

Obicno i ne stavljaju lulicu, jer zimi brzo i lako zaledi pa voda ne moze da otice i talozi se led na dnu.

Crijevo ima kupiti na dosta mjesta, pa i po ovim trznim centrima svim, Penny, Adazal itd. 16mm je standard obicno.
VladaFBiH

#21346 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by VladaFBiH »

gentoo wrote: 06/11/2024 08:44 To su levati koji ocigledno hoce da te uzmu na foru. Ja mogu garantovati za ekipu/firmu iz Zenice ali ti to nije vjerovatno od pomoci. Jesu li ti i postavljali klimu sa korpom ili onako iz stana ?

Trebas naci bilo kakvog majstora koji je spreman da se "ispruzi" , odvrne (u najgorem slucaju) vanjsku jedinicu sa nosaca, privuce je prema gore (npr na klupicu od prozora ili gdje je vec) i stavi lulicu i 1.5-2m krutog crijeva. Lulica i crijevo su mozda 10ak BAM, da das za ruke 90 dobar si.. A to je 20ak min posla i sad je idealno vrijeme jer je i tim majstorima posao popustio i vjerovatno ih ima koji hoce to odraditi
postavljali su iz stana ali je vanjska ogromna i ima 48kg (mislim da se ne varam za težinu ali je tu negdje) tako da vjerujem da je malo teže "dizati"... u svakom slučaju tražim nekoga ko bi eventualno mogao da to uradi
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#21347 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by haso hasic »

Nije to samo podici vanjsku i nakaciti crijevo.
Mora se plin povuci u vanjsku jdinicu.
Otkaciti cijevi i kablove,podici vanjsku.
Odraditi odvod
Ponovo vratiti vanjsku,sve spojiti.
Uraditi vakum i pustiti u pogon.
O kojoj visini pricamo?
Vecina nas majstora ima dugacke stepenice.
Sa njima se moze odraditi odvod.
Ako nije bas visoko/preko 10m.
Elubrylla

#21348 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Elubrylla »

-Chesterfield- wrote: 05/11/2024 15:54
Ja imam Fairy. Ranije sam pisao nedostake.
Na eKupi je mala razlika u cijeni između Airy i Mitsubishi SF koja uz kod košta oko 1500 KM.
Možda ti je japanac bolji izbor jer su je hvalili na temi. Jedino što je šuplja odozdo pa moraš ove kadice ganjati.
Kupljen Mitsubishi na kraju. Hvala na prijedlogu :thumbup:
pink floydd

#21349 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by pink floydd »

vivax acp-18ch50aeni navodno sa grijačima vanjske jedinice ugrađen prije 4 mjeseca. Zadnjih par dana defrost se aktivira u jednakim intervalima, otprilike 4-5 sati. Jesam li ja budala ili su ti grijači vanjske jedinice nepostojeći. Zvao servis danas, kao ne znamo šta bi moglo biti navratit ćemo da provjerimo. Ima li ko sličkog iskustva, konkretno ako neko ima klimu sa grijačima v.jedinice treba linse ovo dešavati ? Pogotovo na ovakvim temperaturama.
rovac13

#21350 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Nisi valjda mislio da ce ti klima radit bez defrosta (odmrzavanja) ?

10 godina trubimo jednu te istu stvar.

Taj kabl grijac lezi u podnici vanjske jedinice i sluzi samo da se ne zamrzne rupica odvod za kondenzat......kad klima bude odmrtavala puno vode se sliva da se nebi zacepila rupica.

Grijac ne pomaze klimi da grije :)
Post Reply