2024 US elections

Locked

Izbor predsjednika SAD 2024: Glasajte za svog favorita

Poll ended at 05/11/2024 17:32

Demokratska stranka:Kamala Harris
116
57%
Republikanska stranka:Donald Trump
59
29%
Zelena stranka:Jill Stein
21
10%
Libertarijanska stranka:Chase Oliver
9
4%

Total votes: 205

convict

#2526 Re: 2024 US elections

Post by convict »

Rob_Atl wrote: 04/11/2024 20:29
convict wrote: 04/11/2024 20:20 Ovo rano glasanje, je li to postom ili na izbornom mjestu? Prebrojavaju li se ti glasovi u isto vrijeme kad i ostali ili se dodaju naknadno?
I postom i na izbornom mjestu, samo zavisi od drzave do drzave kako ce da broje glasove. Recimo florida je najbolja u tome oni odma izbroje sve prije izbora i samo puste rezultate, tako da na floridi odma znas ko je pobjednik. Dok recimo u Penslivaniji (gdje ce bit i najzesce) oni prvo broje glasove sa izbornih mijesta, pa onda ove sa postom i to se sve otegne, tako je prosle izbore Trump proglasio pobjedu a ovi jos nisu ni sabrali glasove od poste. Odatle i dolazi sva teorija zavjere kako su demokrate sleperima dovlacili glasove u 3 ujutro. :lol:
Ma zato i pitam, znam da su prosli put neke drzave razvukle brojanje, Nevada najduze ako se dobro sjecam. Mislio sam da je to bilo zbog covida, ne sjecam se da je na ranijim izboroma bilo kasnjenja zbog ranog glasanja.
jeza u ledja

#2527 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

Ne kontam zasto bi Trump igdje bjezao kad ima podrsku pola Amerike i Vrhovnog suda? Boli ga kurac, moze da radi sta hoce.
jeza u ledja

#2528 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

LSD wrote: 04/11/2024 17:49
sehohari wrote: 04/11/2024 17:35 Po anketama nije dobro za Harris, nažalost.
Zasto nazalost ?

Krv ubijene neduzne djece u Gazi je na rukama Kamale Harris, Bidena, Blinkena i ostalih ratnih zlocinaca koji otvoreno vec godinu dana podrzavaju genocid tamo.
A Trump ga pak, ne podrzava. :oops:
Njegov izbor ce biti bolji za Gazu. :thumbup: Postace Monako na Levantu.
SuperHans

#2529 Re: 2024 US elections

Post by SuperHans »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-am ... /241104048

pa navedi druze sve slucajeve kad se to desilo, ne samo dva. Dosta gresaka u clanku
GandalfSivi

#2530 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

SuperHans wrote: 04/11/2024 20:52 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-am ... /241104048

pa navedi druze sve slucajeve kad se to desilo, ne samo dva. Dosta gresaka u clanku
Prije ove dvojice to se nije desilo od 1800 i neke…
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#2531 Re: 2024 US elections

Post by corolla02 »

neces rezultate imati bar 10ak dana, ono dok se lopta ne spusti :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2532 Re: 2024 US elections

Post by Chmoljo »

jeza u ledja wrote: 04/11/2024 20:44
Zasto nazalost ?

Krv ubijene neduzne djece u Gazi je na rukama Kamale Harris, Bidena, Blinkena i ostalih ratnih zlocinaca koji otvoreno vec godinu dana podrzavaju genocid tamo.
vrag je u detaljima. hoće za Gazu, neće za palestince.
Osmi Socrates

#2533 Re: 2024 US elections

Post by Osmi Socrates »

Ta rasprava nema smisla. Electoral College je dobar izborni sistem, ako bi sve ostale institucije funkcionirale onako kako trebaju funkcionirati.

Ne vidim zašto bi države sa više stanovništva imale veće pravo odlučivati o izboru predsjednika. Kako se obje stranke odnose prema tome je promjenljivo. Ako bi Trump ovaj put dobio popular vote, Demokrate bi vrlo brzo promijenile priču o nepravednosti izbornog sistema.

Isto kao što treba očekivati od Republikanaca da počnu bulazniti ako Trump dobije popular vote a izgubi izbore.
GandalfSivi

#2534 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

Osmi Socrates wrote: 04/11/2024 21:12 Ta rasprava nema smisla. Electoral College je dobar izborni sistem, ako bi sve ostale institucije funkcionirale onako kako trebaju funkcionirati.

Ne vidim zašto bi države sa više stanovništva imale veće pravo odlučivati o izboru predsjednika. Kako se obje stranke odnose prema tome je promjenljivo. Ako bi Trump ovaj put dobio popular vote, Demokrate bi vrlo brzo promijenile priču o nepravednosti izbornog sistema.

Isto kao što treba očekivati od Republikanaca da počnu bulazniti ako Trump dobije popular vote a izgubi izbore.
Apsolutno se ne slazem. Zasto bi se moj glas (ili nekoga u Texasu, New Yorku, Californiji, fucking Alabami) manje pikao od nekoga u Pensilvaniji ili Sjevernoj Karolini? Drzave ne glasaju, ljudi glasaju. Drzave su sasvim dovoljno zastupljene kroz Senat.
the the

#2535 Re: 2024 US elections

Post by the the »

Pa nije on sveta krava da ga se brani pod svaku cijenu

Nakon sto izgubi izbore bice samo jedan gubitnik spreman za cipelarenje i optuzivanje da je kriv za debakl a takvom ne pomaze ni Giuliani a kamoli ljudi sa dignitetom, npr sudije, i jos bar par desetina miliona amerikanaca kojima je amerika preca od ove ojebine kojeg da mu nije Putina ne bi se iz vjecnog bankrota nikad izvadio, nece nece
Nece njemu niko prici ko mrtvoj lesini vrlo brzo
jeza u ledja wrote: 04/11/2024 20:43 Ne kontam zasto bi Trump igdje bjezao kad ima podrsku pola Amerike i Vrhovnog suda? Boli ga kurac, moze da radi sta hoce.
Osmi Socrates

#2536 Re: 2024 US elections

Post by Osmi Socrates »

GandalfSivi wrote: 04/11/2024 21:17
Osmi Socrates wrote: 04/11/2024 21:12 Ta rasprava nema smisla. Electoral College je dobar izborni sistem, ako bi sve ostale institucije funkcionirale onako kako trebaju funkcionirati.

Apsolutno se ne slazem. Zasto bi se moj glas (ili nekoga u Texasu, New Yorku, Californiji, fucking Alabami) manje pikao od nekoga u Pensilvaniji ili Sjevernoj Karolini? Drzave ne glasaju, ljudi glasaju. Drzave su sasvim dovoljno zastupljene kroz Senat.
Zemlja se zove The United States of America. Tvoj se glas proporcionalno pika isto kao glas nekog iz Tennessee. Uostalom, Amerika nikad nije bila direktna demokracija, i nikad neće biti direktna demokracija. Od osnivanja je tako.

Kao što rekoh, drugačiju bi priču i ti pričao da Republikanac dobije popularni glas a izgubi izbore.
LSD

#2537 Re: 2024 US elections

Post by LSD »

Zasto nazalost ?

Ne tvrdim nista za Trumpa. Vrlo moguce da bi bio cak i gori sto se tice Gaze, al govorim cinjenice za ovu okorijelu ratnu zmiju.
Zapavo, boli me q ko ce pobjediti u Americi na izborima - matori perveznjak sklon svim mogucim korupcijama ili ratni zlocinac koji je okrvavio ruke do lakata. Sto se mene tice, nek izaberu sto goreg.
Labirint

#2538 Re: 2024 US elections

Post by Labirint »

Kome su Havaji tradicionalno nastrojeni ? :mrgreen:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2539 Re: 2024 US elections

Post by Velkoski »

plavim
jeza u ledja

#2540 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

LSD wrote: 04/11/2024 21:25

Zasto nazalost ?

Ne tvrdim nista za Trumpa. Vrlo moguce da bi bio cak i gori sto se tice Gaze, al govorim cinjenice za ovu okorijelu ratnu zmiju.
Zapavo, boli me q ko ce pobjediti u Americi na izborima - matori perveznjak sklon svim mogucim korupcijama ili ratni zlocinac koji je okrvavio ruke do lakata. Sto se mene tice, nek izaberu sto goreg.
Kamala Harris je okorjela ratna zmija? Wtf?
Podrzavala ona ili ne, ali VP nema haman pa nikakvu formalnu izvrsnu funkciju. Nazivati je ratnim zlocincem je besmisleno.

Ne bi ti trebalo biti svejedno, jer nece biti ni isti odnos prema Gazi, niti ce biti isti odnos prema mnogim drugim stvarima u svijetu.
jeza u ledja

#2541 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

Osmi Socrates wrote: 04/11/2024 21:22

Zemlja se zove The United States of America. Tvoj se glas proporcionalno pika isto kao glas nekog iz Tennessee. Uostalom, Amerika nikad nije bila direktna demokracija, i nikad neće biti direktna demokracija. Od osnivanja je tako.

Kao što rekoh, drugačiju bi priču i ti pričao da Republikanac dobije popularni glas a izgubi izbore.
Sistem da svi glasovi jedne drzave idu za jednog kandidata uopste nije dio electoral collegea niti federalnog ustava. To ie jednostavno nesto sto drzave same odlucuju.
Kad bi drzave proporcionalno slale elektorske glasove, recimo 10 za jednog, 9 za drugog, to bi imalo mnogo vise smisla.
Ovako se glas velike vecine ljudi haman pa ne pika.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2542 Re: 2024 US elections

Post by Chmoljo »

jeza u ledja wrote: 04/11/2024 21:40

Podrzavala ona ili ne, ali VP nema haman pa nikakvu formalnu izvrsnu funkciju. Nazivati je ratnim zlocincem je besmisleno.

Ne bi ti trebalo biti svejedno, jer nece biti ni isti odnos prema Gazi, niti ce biti isti odnos prema mnogim drugim stvarima u svijetu.
Ko god nas pomisli kako je trump super, preporucujem neka guglaju Grenella. To nije lik kojeg ce se Donald rijesiti prvom prilikom.

To je lik na kojem srpska politika gradi svoju uzdanicu i nadu u trumpovu pobjedu.

Baska Gaza i palestinci. Ko misli da ce bolje biti pod trumpom, imace se kad kajati.

Zluradost teske posljedice moze donijeti.
apsidejzi

#2543 Re: 2024 US elections

Post by apsidejzi »

Zato sto se zovu SJEDINJENE DRZAVE i zato sto su oni cisti kapitalisti. Ako ja doprinosim vise ekonomiji hocu da se vise pitam. u socijalizmu je jednakost, u kapitalizmu vlada velicina. Moja drzava veca i hocu da se vise pita. Eh sad, jel dobro ili nije... za njih je ocito dobro.
Osmi Socrates

#2544 Re: 2024 US elections

Post by Osmi Socrates »

Prestanite odgovarati ovim Gaza trolerima i biće preglednije čitati.

Al' svejedno njemu šta se dešava na izborima u Americi. :lol:

Bez obzira na kojoj si strani, i šta te zanima u svijetu, ne bi ti trebalo biti svejedno.

Pošto situacija nije nimalo naivna, možemo bukvalno svjedočiti (djelimičnoj ili kompletnoj) promjeni svjetskog poretka, pa se onda pati sa tim kako Kinez ili Rus vidi situaciju u BiH.

Garantujem da ti Gaza više nikad ne bi pala napamet.
Last edited by Osmi Socrates on 04/11/2024 21:53, edited 1 time in total.
Crvene_brigade

#2545 Re: 2024 US elections

Post by Crvene_brigade »

Lagano Harris ide preko 300 elektorskih glasova...

tramvajtrojka

#2546 Re: 2024 US elections

Post by tramvajtrojka »

Osmi Socrates wrote: 04/11/2024 21:47 Prestanite odgovarati ovim Gaza trolerima i biće preglednije čitati.

Al's svejedno njemu šta se dešava na izborima u Americi. :lol:

Bez obzira na kojoj si strani, i šta te zanima u svijetu, ne bi ti trebalo biti svejedno.

Pošto situacija nije nimalo naivna, možemo bukvalno svjedočiti (djelimičnoj ili kompletnoj) promjeni svjetskog poretka, pa se onda pati sa tim kako Kinez ili Rus vidi situaciju u BiH.

Garantujem da ti Gaza više nikad ne bi pala napamet.
Zbog Gaze bi se kockao sa svojim zivotima i drzavom bas me zanima bi li braca arapi da je suprotna situacija tako razmisljali :mrgreen:
apsidejzi

#2547 Re: 2024 US elections

Post by apsidejzi »

Chmoljo wrote: 04/11/2024 21:45
jeza u ledja wrote: 04/11/2024 21:40

Ko god nas pomisli kako je trump super, preporucujem neka guglaju Grenella. To nije lik kojeg ce se Donald rijesiti prvom prilikom.

To je lik na kojem srpska politika gradi svoju uzdanicu i nadu u trumpovu pobjedu.

Baska Gaza i palestinci. Ko misli da ce bolje biti pod trumpom, imace se kad kajati.

Zluradost teske posljedice moze donijeti.
Ma mene iskreno nije strah Trumpa. Cak sta vise, mislim da ce nam vise on valjati. Mozda je cudan argument, ali ja mislim da ce trump vise naguziti rusiju i samim tim i srbiju. On ce rusima dati moralnu pobjedu u ukrajini ali ce ih opuhati kao pravi svjetski zelenas. putin ce mu platiti ruskom buducnosti samo da se izvuce iz trodnevne specijalne sramote. A ovaj je dovoljno namazan da ce znati iskoristiti. Jebiga, na stetu Evrope zasigurno ali oni gledaju svoj interes.

Ja nesto ne volim demokrate a pogotovo ovu kamalu. Ne volim njihov hinjski sistem i administraciju. Ne zele otvoreno iskazati svoj stav i onda te jebu u mozak dok ne odustanes. mislim da su oni veca nesigurnost za svijet od trumpove administracije. podsjecaju me na svedski sistem vlasti. Sve je lijepo zapakovano al ti na kraju budes jeban a da ni ne skontas kako. Tek za 10 godina skontas da su te zednog preveli preko vode. Evo i zelenski npr kaze da je dobio tek 10% pomoci koja mu je obecana. I njega demokrate zednog preko vode prevode. da sam amer, definitvno bih glasao za trumpa, mada ni njega ne gotivim.
GandalfSivi

#2548 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

Danas levati malo paradirali po Georgiji, kontali mogu i u PA…

Osmi Socrates

#2549 Re: 2024 US elections

Post by Osmi Socrates »

jeza u ledja wrote: 04/11/2024 21:43
Osmi Socrates wrote: 04/11/2024 21:22

Sistem da svi glasovi jedne drzave idu za jednog kandidata uopste nije dio electoral collegea niti federalnog ustava. To ie jednostavno nesto sto drzave same odlucuju.
Kad bi drzave proporcionalno slale elektorske glasove, recimo 10 za jednog, 9 za drugog, to bi imalo mnogo vise smisla.
Ovako se glas velike vecine ljudi haman pa ne pika.
Po tom sistemu koji si predložio, Trump bi dobio izbore, jer mi se čini da je, u najmanju ruku, smanjio razliku u popular vote.

Uostalom, otprilike tako (kroz HoR) bi se birao predsjednik da završi neriješeno u electoral college glasovima, i Republikanci redovno imaju prednost što se toga tiče.
Last edited by Osmi Socrates on 04/11/2024 22:13, edited 1 time in total.
GandalfSivi

#2550 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

Jebo mater, danas na pola medija rasprava je li hlor u vodi dobar ili ne. Ja fakat ne bih izdrzao cetiri godine tog ludila ponovo…
Locked