Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
giannibelif

#22701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by giannibelif »

Sva ova tridesetogodišnja najblaže rečeno trakavica ili ujdurma naroda u Bosni i Hercegovini i generalno bivšoj Jugoslaviji( ali uzmimo najbolji primjer BiH jer sve ostale države okolo su nacionalno homogene) je nešto što je svojstveno Južnim Slavenima. Južni Slaveni su mentalno i mentalitetno statični narodi, bave se stvarima iz prošlosti kroz cijelu sadašnjost
i bavite će se i u budućnosti, teško se odlučuju na promjene, velika doza straha od promjena, faktor "Vožda, kneza, bana, bega, begler-bega, vezira, paše je snažan i kreće od mjesne zajednice pa do premijera država, predsjednika vlada, ministara, direktora snažnih javnih kompanija, ljekara po bolnicama(!?). Razlika izmedju Južnih Slavena i drugih naroda okolo, helenskih, romanskih, ugro-finskih, pa i dalje gore Istočnih Slavena je u tome što Južni Slaveni generalno nisu fašisti i prihvataju brzo ljude druge boje kože, navika i običaja i smatraju to i simpatičnim. Možda će ove stvari u nekoj mjeri da se promjene u Hrvatskoj zbog velikog priliva radnika sa Indijskog potkontinenta i Južne Azije i zato je kriva isključivo država Republika Hrvatska koja je svoje stanovništvo rastjerala i rastjerava.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#22702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

narcisaa wrote: 04/11/2024 12:32
Laplace wrote: 04/11/2024 12:12 Budimo realni, u zapadnim zemljama se bolje živi zato što su uređenije od zemalja na istoku. Priča o kolonijalizmu je šupljak, izvlakuša, ono kao "imi bismo bili razvijeni da smo imali kolonije".To je izvrtanje činjenica. Oni su mogli osvajati kolonije zato što su bili razvijeniji,jači i organizovaniji i zato što su prevladali međusobne razlike da bi stvorili veću naciju. A mi? Tri ista naroda se maksimalno svađaju oko sitnih i minornih razlika. I pravimo sve sitnije i sitnije državice.
Ovo je proces koji traje od kada?
Ne od juce, nego od renesanse i razvija se za razliku od islamskog svijeta u kome ovaj proces nikada nije ni zazivio.
Danas u kapitalistickom drustvu imamo razvijenu socijalnu drzavu, dok na istoku u islamskom imas robovlasnistvo.

Zapadne zemlje su se razvile kao drzave nacije. U BiH nemas ni drzave ni nacije, imas tri tora i tri etnonacionalnosti :mrgreen: .
Opet ne-shvatanje istorije.

Renesansa je početak kada evropi počinje da izlazi iz mračnog doba, ali sigurno ne momenat kada je već bila na većem nivou.

Pa to je bukvalno peak Osmanske istorije, napredovanja i tkd.
Sve do kraja 17. vijeka su zaostajali.

Pa dok je u Osmanskom carstvu gotovo cijeli evropski dio imao drugačiju religiju, u evropi su 30-godina ratovali koja je sekta bolja i pritom cijelo područje današnje Njemačke.
narcisaa

#22703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by narcisaa »

sehohari wrote: 04/11/2024 12:38
narcisaa wrote: 04/11/2024 12:32
Laplace wrote: 04/11/2024 12:12 Budimo realni, u zapadnim zemljama se bolje živi zato što su uređenije od zemalja na istoku. Priča o kolonijalizmu je šupljak, izvlakuša, ono kao "imi bismo bili razvijeni da smo imali kolonije".To je izvrtanje činjenica. Oni su mogli osvajati kolonije zato što su bili razvijeniji,jači i organizovaniji i zato što su prevladali međusobne razlike da bi stvorili veću naciju. A mi? Tri ista naroda se maksimalno svađaju oko sitnih i minornih razlika. I pravimo sve sitnije i sitnije državice.
Ovo je proces koji traje od kada?
Ne od juce, nego od renesanse i razvija se za razliku od islamskog svijeta u kome ovaj proces nikada nije ni zazivio.
Danas u kapitalistickom drustvu imamo razvijenu socijalnu drzavu, dok na istoku u islamskom imas robovlasnistvo.

Zapadne zemlje su se razvile kao drzave nacije. U BiH nemas ni drzave ni nacije, imas tri tora i tri etnonacionalnosti :mrgreen: .
Opet ne-shvatanje istorije.

Renesansa je početak kada evropi počinje da izlazi iz mračnog doba, ali sigurno ne momenat kada je već bila na većem nivou.

Pa to je bukvalno peak Osmanske istorije, napredovanja i tkd.
Sve do kraja 17. vijeka su zaostajali.

Pa dok je u Osmanskom carstvu gotovo cijeli evropski dio imao drugačiju religiju, u evropi su 30-godina ratovali koja je sekta bolja i pritom cijelo područje današnje Njemačke.

Skrabas da bi nesto naskrabao. Zar ne studiras :mrgreen: :lol: ?

Katolici i protestanti su ratovali isto su tako ratovali i muslimani suniti i siiti.
Gle cuda, krscani danas ne ratuju otvoreno izmedju sebe ali suniti i siti slijede i dalje svoju tradiciju i obicaje, ubijaju jedni druge suniti siite, siiti sunite.
Kaj ne?
narcisaa

#22704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by narcisaa »

sehohari wrote: 04/11/2024 12:31
narcisaa wrote: 04/11/2024 12:26
Laplace wrote: 04/11/2024 12:10

Tako je, Osmansko carstvo se nije širilo nego su se narodi dobrovoljno priključivali istom, da ne spominjem ranije bitke koje su vodili Muslimani širom svijeta. Islamizacija stanovništva je,također, bila dobrovoljna, vukli su osvajače za rukav da ih prevedu na Islam. A i Rusija je na sličan način postala tako velika, gdje bi oni porobljavali narode i rusifikovali ih.
Nee, pogresno si me shvatio, a mozda sam i ja pogresno napisala svoju misao.
"Prevodjenje na krscanstvo" je zajednicko za katolicanstvo, protenstantizam i pravoslavlje.

Za razliku od krscanskog svijeta muslimani nisu ulagali u nauku i razvoj nego su zbog svojih plemenskih obicaja i tradicije propustili da se prikljuce modernizaciji :) , 50% svog stanovnistva (zene) oduzimaju pravo na ravnopravnost, oduzimaju pravo na skolovanje a sve zbog svog seksualiziranog odgoja.

Ratom, macem i u krvi su se sirili svi i krscani i muslimani.
Zar nismo i sami bili ca 500 godina Osmanska kolonija, na kraju nas prodadose Austrougarskoj, za "saku dukata", na Berlinskom kongresu.
Iako si dobro opisala ponašanje prije, opisanje sadašnjeg stanja ti je kao da preuzimaš stvari sa RTRS-a ili Informera.
Žene na bliskom istoku su u prosjeku obrazovanije od muškaraca, i sem u Saudijskoj Arabiji niko ne nosi burke. I možda još Afganistan, ali oni su baš reprezentativni za sve ostale.

Huiiiii na Bliskom Istoku: u Saudiji, Iranu, Kataru, Emiratima, Afganistanu, Pakistanu i drugim islamskim zemljama Bliskog Istoka ja kao zena smijem na ulicu bez marame i bez muske pratnje?
Smijem se, kao zena, slobodno kretati i to sama kao sto to radim na Zapadu, u BiH, u Hrvatskoj, u Srbiji?
U Saudijskoj Arabiji, U Emiratima taksista me nece samu, samo zato sto sam zena, odvesti sa tacke A do tacke B.

Previse ti ubleharis cak i za jednog vjecnog studenta. Ako uopce i studiras i ako si uopce u dijaspori?
Rugafet

#22705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Aj obustavite sa ovim glupostima koje ne zanimaju baš nikoga.
anelsol

#22707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Čitam neki dan analizu da je za Nacional-socijalističku partiju tridesetih glasala većinom omladina. Mogli bi vi koki živite u DE za koju godinu avionom nazad ako se ovako nastavi

skafiskafsnjak

#22708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

anelsol wrote: 04/11/2024 16:44 Čitam neki dan analizu da je za Nacional-socijalističku partiju tridesetih glasala većinom omladina. Mogli bi vi koki živite u DE za koju godinu avionom nazad ako se ovako nastavi

Da li bi ti bilo drago?

Priznaj :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Rugafet wrote: 04/11/2024 14:33 Aj obustavite sa ovim glupostima koje ne zanimaju baš nikoga.
:lol:
Bog
anelsol

#22710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

skafiskafsnjak wrote: 04/11/2024 17:06
anelsol wrote: 04/11/2024 16:44 Čitam neki dan analizu da je za Nacional-socijalističku partiju tridesetih glasala većinom omladina. Mogli bi vi koki živite u DE za koju godinu avionom nazad ako se ovako nastavi

Da li bi ti bilo drago?

Bi zbog ovog jednog šupka koji voli reć "kod nas u Njemačkoj" :D
skafiskafsnjak

#22711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

anelsol wrote: 04/11/2024 17:50

Da li bi ti bilo drago?

Bar priznas :D

Btw to su mokri snovi afdovaca…. Nije isto 1945 i sada … ne uzima Njemacka strance jer hoce vec mora. Doduse, ima tu svega, najvise neradnika al et.

Takve bih i ja prvim avionom kuci
Optimus09

#22712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Sto se mene tice,ako dodje takav zakon,isti dan sam vani.
Cemu mrznja ljudi koji su vani.
Ista stvar kad kazu da dijaspora ne moze vise graditi kuce jeftino i drago im zbog toga,a isti ti takodje ne mogu graditi takodje kao prije.Cijena je za sve ista.
skafiskafsnjak

#22713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Optimus09 wrote: 04/11/2024 18:11 Sto se mene tice,ako dodje takav zakon,isti dan sam vani.
Ista stvar kad kazu da dijaspora ne moze vise graditi kuce jeftino i drago im zbog toga,a isti ti takodje ne mogu graditi takodje kao prije.Cijena je za sve ista.
Pa znas ti nas, jebo ti nas.

Nek crkne moja krava ako ce i komsijina
anelsol

#22714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

skafiskafsnjak wrote: 04/11/2024 18:08

Da li bi ti bilo drago?

Btw to su mokri snovi afdovaca…. Nije isto 1945 i sada … ne uzima Njemacka strance jer hoce vec mora. Doduse, ima tu svega, najvise neradnika al et.

Svijet je totalno poludio, pa me ništa više ne iznenađuje. Ako bi donijeli takav zakon zbog čega misliš da bi se on selektivno primjenjivao?
Haris.ba

#22715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

Moze Njemacka svasta istrpiti dok ima love. Kad zagusti ekonomski, vidjeces ko i kako glasa.

Afd ima sanse mnogo vise da dodje do vlasti. Za pocetak u nekoj saveznoj drzavi. Dovoljno je.

Nije Njemacka morala uzimati strance. Mogla je zaposljavati svoj narod. Ali, draze bilo obarati cijenu rada uvozom radne snage.
anelsol

#22716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Optimus09 wrote: 04/11/2024 18:11 Sto se mene tice,ako dodje takav zakon,isti dan sam vani.
Ne znam po čemu zaključuješ da neko mrzi našu dijasporu. Svi na ovom forumu su ili vani ili imaju nekog svoga koji je vani.

Mene iskreno žalosti i iritira koliko se na ovom forumu podcjenjivački priča prema državi i ljudima koji žive u BiH.
skafiskafsnjak

#22717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

anelsol wrote: 04/11/2024 18:47

Svijet je totalno poludio, pa me ništa više ne iznenađuje. Ako bi donijeli takav zakon zbog čega misliš da bi se on selektivno primjenjivao?
Nisam ja nigdje rekao da to mislim
skafiskafsnjak

#22718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Haris.ba wrote: 04/11/2024 18:52

Moze Njemacka svasta istrpiti dok ima love. Kad zagusti ekonomski, vidjeces ko i kako glasa.

Afd ima sanse mnogo vise da dodje do vlasti. Za pocetak u nekoj saveznoj drzavi. Dovoljno je.

Nije Njemacka morala uzimati strance. Mogla je zaposljavati svoj narod. Ali, draze bilo obarati cijenu rada uvozom radne snage.
Ma realno, zaboli me ona stvar, i nek dodje do toga. Imam ja gdje otici.

Uostalom, ne moram cak ni u BiH ako mi se ne vraca …. Ima dr drzava u Evropi , i to boljh od Njemacke. Sada mi se ne da ici, ali da to vrijeme dodje, samo bih se prebacio negdje dr.
Laplace

#22719 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Laplace »

_BataZiv_0809 wrote: 04/11/2024 17:11
Rugafet wrote: 04/11/2024 14:33 Aj obustavite sa ovim glupostima koje ne zanimaju baš nikoga.
:lol:
Bog
Ali je 100% u pravu.
Laplace

#22720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Laplace »

Samo nek' i dijaspori crkne krava.

I opet će dijaspora lakše graditi kuće nego ovi koji se raduju.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#22721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

eo sumire, maksuz snimismo smog van Bosne, guess where :mrgreen:
sumirprimus

#22722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Velkoski wrote: 05/11/2024 20:27

Kjafirski north?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#22723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

mjunik brt
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Velkoski wrote: 05/11/2024 20:34 mjunik brt
Ma nemoguce
skafiskafsnjak

#22725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Velkoski wrote: 05/11/2024 20:27

Ne znas razliku izmedju smoga i magle
Post Reply