F1 2008, 2009, 2010 and counting

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

DaysleepeR

#35226 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by DaysleepeR »

Dobro se Leclerc držao u Brazilu, ovo je jednostavno bila jako teška trka, ne treba je gledati iz Max-ove perspektive.
DRS nije bio u funkciji, za preticanje je trebalo strašno puno rizikovati.
Svi su generalno bili na svom nivou osim Landa koji je doživio shutdown nakon restarta.
Ocon i Gasly su pokazali koliko su dobri vozači u lošoj mašineriji.

Tema o kojoj se ne priča - Russel vs. Lewis u istom bolidu.
Ogromna je razlika već nekoliko utrka.
Vjerovatno je Lewis mentalno skroz gotov sa Mercedesom pa mu se ne da ni davati neki effort.
Russel se dobro drži u istom bolidu.
drndalo

#35227 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Da i ja dodam sta sada kad su se stvari malo smirile... Ne cuju se vise ni oni "zavjerasi" da nam objasne kakva je to zavjera kada Max pobijedi sazada...? Losa neka zavjera cini se, a nije bas da Britanci, kada prave postene zavjere to izvedu lose...

Da budem i ja ozbiljan, Maxu sve cestitke, koliko god bih ga ja i dalje sakama resetovao... Sampionska voznja, i odlucnost, i brzina, i agresija (ali ne previse), i sto je po meni bilo najvaznije kao i inace u ovakvim uslovima, konstantnost i odsustvo gresaka... Svaka cast!

Takodjer bih zelio izjaviti glede Maxa, da neki koji mu ovdje "dizu ego" izjavama o "inferiornom bolidu" rade nepotreban kult licnosti. Sasvim nepotrebno. Sam po sebi je toliko dobar vozac da mu ne treba "dodavati" nista da bi ga se uzdiglo. Zasto to kazem? Zato sto je ocito da on u glavi ima dodatni set-up za "kada je najteze", i to mu je u stvari i najjace oruzje. Koliko god je juce kisa izjednacila sviju, i koliko god je Reb Bull bio bez pobjede zadnjih trka, njihov bolid se ne moze nazvati inferiornim, posebno ne kada gledamo cijelu sezonu. Rezultatska kriza potoji, ali za to je ocito dovoljno jedno skretanje u razvoju gdje zastranis. Pa se onda mora to ispravljati. Mercedes je imao takvu epizodu sa onim vertikalnim oscilacijama bolida, pa su trazili sta je, pa su nasli, pa su ispravljali... Slicno radi, i radice i Red Bull. Slicno je radio i McLaren i Ferrari, pa su nadosli sa poboljsanjima kojima su se primakli/prestigli RedBull u lezanju na stazi. Red Bull ce to rijesiti, pa iako mozda ne budu dominantni opet, nece biti ni inferiorni. Max je ti svakako kao predator da pobijedi kad god mogne. Tako da se ne brinem za njih.

Lando? Ocito jos u glavi nije na nivou sazrijevanja da moze da se nosi sa svime odjednom. Da li ce dici taj nivo, vidjecemo. Oscar? Vidjecemo i njega, ne znamo kako se on moze nositi sa mogucom situacijom "moranja". Vidjecemo i to. McLaren i borba 2 vozaca? Ferrari isto? Mercedes isto? Nadam se i RedBull, mada oni nece dovesti nikoga jos ko bi na Maxa krenuo djonom ako treba. Pozdravljam takve postave, i nadam se dozvoli za medjusobno fer trkanje od pocetka sezone. Kod sviju. Pa ako se ispostavi da na 1/3-1/2 sezone, neki vozac ima osjetnu prednost, time i vecu sansu za titulu, onda moze i timsko planiranje ka tom cilju...

Uglavnom, po svemu sudeci, mogla bi iduca sezona biti jako interesantna.

Sainz? Ja mislim da njemu ova promjena u drugu ligu nece skoditi. I on mora postici konstantnost rezultata u bilo kojem vozilu koje vozi... To ovdje jos nije dostigao... Ili sviju porazi, ili se zjbva za 7-10 mjesto, sa autom za realno 3-4 poziciju... To kada postigne, opet ce biti materijal za neki tim koji ce moci i titulu ganjati.

Da ne zaboravim, i Alpinama svaka cast, iskoristili su odlicno ukazanu priliku !
ST11

#35228 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by ST11 »

Lando Norris hits out at F1 red flag tyre rule: “It’s not talent, it’s just luck”

https://www.crash.net/f1/news/1059814/1 ... -just-luck

S obzirom na 17 najbrzih krugova u utrci u trenucima, kada mu nisu ni bili potrebni, Max bi vjerovatno pobjedio i bez "red flag luck".
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#35229 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote: 04/11/2024 10:35 Max je generalno stravično dobro izgledao ovaj vikend uprkos svim pehovima da ih tako nazovemo, ja nisam pristalica teorija zavjere.
Da nije bilo VSC-a u sprintu, bilo bi gusto za pobjedu između njega i Landa, on je imao Piastria pred sami VSC...
Izgledao je top i u kvalifikacijama, ali red flag. Na kraju je uradio ovo što je uradio.
Lando je svo vrijeme imao problem drugih vozača koji su u dobroj formi, Leclerca, Sainza, Russel-a...
Borba za WDC-a je opasna psihološka igra gdje moraš biti na najboljem nivou iz trke u trku a to ne može svako.
Pitanje je da li Norris, Leclerc, Russel uopšte imaju takav nivo stabilnosti u sebi.
Po mnogocemu me ovaj vikend podjeca na Lewisov iz 2021.

Jedan se hrani nepravdom (bila ona stvarna ili percipirana, ali ko smo mi da sudimo nekome ko je tamne boje koze prolazio rasno rascijepljeno britansko drustvo), drugi ocigledno zeljom da se nagovori svim kriticarima i pokaze da je on i dalje king of the castle.

Jer nakon ovakve pobjede ti spominjes britanske medije, ocigledno da su ga oni nahajcali i dali mu inspiraciju.

Mislim da se ovakva psihicka stabilnost uci. Max je prosao 2021. i iskovao se tu. Sjetimo se i njegovih pucanja pred sami kraj sezone kad je bilo ocigledno da je Lewis u boljoj formi. A i ove godine je imao slicnih ispada cim se konkurencija povecala. Koliko god to neki pripisivali samo stilu voznje to je i stvar psihe. On je bully i to se nece promijeniti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#35230 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote: 04/11/2024 11:03
Tema o kojoj se ne priča - Russel vs. Lewis u istom bolidu.
Ogromna je razlika već nekoliko utrka.
Vjerovatno je Lewis mentalno skroz gotov sa Mercedesom pa mu se ne da ni davati neki effort.
Russel se dobro drži u istom bolidu.
Da, malo se o ovome prica, ali razlika je pozamasna. Mogu prihvatiti da je Lewis imao losije pripremljen set up bolida kao dio razloga, ali ono jucer nije bila voznja dostojna 7x WDC koji ima reputaciju kisnog covjeka i koji je neke od svojih najvecih pobjeda ostvario po kisi (ukljucivo sa ovogodisnjim Silverstoneom kad je tog istog Russella uzeo na cistu kvalitetu voznje po kisi).

Ocigledno je vec u glavi otisao iz Mercedesa, ne vjerujem da bi ga Merceses svjesno sabotirao. Russell ga je upravo pretekao za 2 boda u poretku vozaca, sto znaci da je tu sve i dalje otvoreno, ali momentum je kod Russella. Ako ga pobijedi to ce biti prvi momcadski kolega sa pozitivnim skorom protiv njega (a Lewis je vozio protiv 3 svjetska prvaka u istom bolidu). Mada se moze reci da je jedina "klasicna" sezona bila prosla gdje ga je Lewis poprilicno komotno pobijedio uz nerijeseno u kvalifikacijama. Bio bi drugi u ukupnom poretku da nije bilo DSQ u Austinu. Prvu sezonu je glumio test vozaca i opet usao u zadnju trku sa matematickim sansama, a ovu sezonu vozi znajuci da ide u Ferrari.
DaysleepeR

#35231 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by DaysleepeR »

Hajd onda da se igramo ŠBBKBB, 2025 sezona počne i ispostavi se da imamo 4 jednako brza bolida na gridu, McL, FER, RB i MB.
Koji vozač će pobijediti?
Ja sam siguran da bi Lewis i Max kao 2021 naizmjenično bili na 1-2 pa tek onda svi ostali.
Lando bi u toj situaciji redovno bio između 6 i 8 mjesta.
I to svi znamo.
drndalo

#35232 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Naravno da ne znamo, nego mozemo samo misliti da "znamo"... Po sadasnjim znanjima nije da nisi u pravu. Ono sto ne znamo je koliko ce "novajlije" mentalno rasti, a koliko ce se "lomiti" u kriznim momentima... A tu uvijek moze biti iznenadjenja.
sahbazzz

#35233 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by sahbazzz »

Iskreno ja vise nisam siguran za Lewisa. Ovo sto pokazuje ove godine je daleko ispod nivoa GOAT-a.
Russel ga vec redovno sije, ne znam sta je fora ali jucer je nekoliko puta kosio travu pored staze. Za to vrijeme kolega sasvim solidan, ako nista nema gresaka nekih.

Kao navijacu Ferrarija ovo je zabrinjavajuce, da li je Lewis-ovo proslo s obzirom na godine?
Jedino me jos drzi ono da Lewis-u treba malo motiva da bi bio na najvisem nivou.
Ali ako Ferrari ne bude top iduce godine, sta mozemo ocekivati, da ga Leclerc klepa svaku trku.
drndalo

#35234 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Evo nekad i nesto lijepo za pogledati od izjava...

Ne bas sa ocekivanog mjesta...

drndalo

#35235 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

sahbazzz wrote: 04/11/2024 11:55 Iskreno ja vise nisam siguran za Lewisa. Ovo sto pokazuje ove godine je daleko ispod nivoa GOAT-a.
Russel ga vec redovno sije, ne znam sta je fora ali jucer je nekoliko puta kosio travu pored staze. Za to vrijeme kolega sasvim solidan, ako nista nema gresaka nekih.

Kao navijacu Ferrarija ovo je zabrinjavajuce, da li je Lewis-ovo proslo s obzirom na godine?
Jedino me jos drzi ono da Lewis-u treba malo motiva da bi bio na najvisem nivou.
Ali ako Ferrari ne bude top iduce godine, sta mozemo ocekivati, da ga Leclerc klepa svaku trku.
Ne bojim se ja za Luisa. Kao sto kazes, kada ima motiv, on ce biti naspanovan da ide sto bolje. Da li ce to biti dovoljno za tim i unutar tima, da li ce Sarl biti dominantan ili ne, ne zavisi samo od njega. Timski to jeste igranje s vatrom, 2 vozaca "malo jaca", ali ce sigurno rezultirati vecom konkurencijom. Luis takodjer ima puno iskustva koje im moze pomoci dodatno u razvoju te podesavanju auta tokom pauze i sezone.

Ovo jucer ne znam tacno sta bi s njim, prevelika razlika u odnosu na Dzordza. Ne znam moze li biti bas sve samo do Luisa. Nemamo podataka, je li moguce da je Mercedes zatvorio pipu Luisu za sva poboljsanja prije prelaska konkurenciji? Znajuci Tota, nije iskljuceno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#35236 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

Ima tu raznih faktora koje treba uzeti u obzir.

Dosta diskutanata sve vidjeno uklapa u a priori donesen zakljucak da ce Russell rasturiti Hamiltona prije nego li je sezona 2022 i pocela.

Ono sto je meni vidljivo kao nekome ko je njegov postovalac bez obzira sto je "izdao" McLaren (postujem i Kimija i Sainza koji su uradili isto jos otisli u Ferrari) jeste da su ga godine pocele stizati i da je njegov prime iza njega (2018-2020). To se najbolje vidi po brzini u jednom krugu.

Takodjer vidljivo je da ne nalazi motiv u malim ulozima i da uslovno receno proradi tek kad se ulog poveca.

Takodjer vidim koliki je emotivni udarac za njega bio Abu Dhabi 2021. i da se od toga nikad do kraja nije i vjerovatno nece oporaviti. Svaka cast sto tad nije digao ruke od svega, svaka cast sto je iznova i iznova pronalazio motiv u glumljenju pokusnog kunica vozeci onaj no sidepod traktor i sto nije odustajao svih 900 i kusur dana do bajkovite i emotivne pobjede u Britaniji, ali to vise nije onaj isti Lewis. Nesto mu fali, a meni se cini da je poceo sumnjati u sebe i da mu je to, uz bioloske faktore, oduzelo koju desetinku.

Vidjet cemo kako ce na to Ferrari uticati.
DaysleepeR

#35237 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by DaysleepeR »

NIje baš dobro za Mercedesovu reputaciju ako na taj način miniraju vozača koji odlazi...

Čak mislim da ovaj video ispod nije dobar primjer jer očigledno prikazuje različite uslove na stazi.

_BataZiv_0809
Nindža revizor

#35238 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

:thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#35239 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote: 04/11/2024 12:19 NIje baš dobro za Mercedesovu reputaciju ako na taj način miniraju vozača koji odlazi...

Čak mislim da ovaj video ispod nije dobar primjer jer očigledno prikazuje različite uslove na stazi.

I meni se cini da je ovo vise uzrokovano razlicitim uslovima na stazi, ali je ocigledno da se Lewis hrve sa bolidom koji je uzasno nestabilan i hirovit. Kod Georgea sve to puno mirnije izgleda.
omega369

#35240 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by omega369 »

drndalo wrote: 04/11/2024 11:58 Evo nekad i nesto lijepo za pogledati od izjava...

Ne bas sa ocekivanog mjesta...

Pogledaj press nakon utrke. Isto su pricali, stvarno preljepo
drndalo

#35241 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Koliko malo je i "zadrtim" protivnicima potrebno da se razrahate...

Za razliku od ovih stisnutih sampiona/pretendenata... Kuku lele, ubi me, ima srece, svi su protiv mene, a zasto ne kaznite onoga anam', itd...

Ovako, ova dvojica, sa nikakvim ocekivanjima, bljesnuse, sretni, veseli, juhuhu!
omega369

#35242 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by omega369 »

Ovo me pomalo podsjeti na onog (ne)sretnika sto je skakao po podijumu u americi dvije i neke, kad nisu ucestvovala vozila sa michelin gumama. Schumi i Barikelo mrtvi hladni na podijumu, ovaj skace, slavi.. koliko je malo potrebno za srecu :mrgreen: :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#35243 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

omega369 wrote: 04/11/2024 15:27 Ovo me pomalo podsjeti na onog (ne)sretnika sto je skakao po podijumu u americi dvije i neke, kad nisu ucestvovala vozila sa michelin gumama. Schumi i Barikelo mrtvi hladni na podijumu, ovaj skace, slavi.. koliko je malo potrebno za srecu :mrgreen: :mrgreen:
Monteiro :mrgreen: Indianapolis 2005.
Mislim da je to i dalje jedini podij za portugalskog vozaca :D

P.S. sta ovi bulazne

https://www.klix.ba/sport/formula1/hami ... /241104138
DaysleepeR

#35244 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by DaysleepeR »

Pit Crew se rotira i ovoj postavi je bio zadnji pit u ovoj sezoni, na to je mislio u TR-u.

Lewisu ne daju da testira Ferrari na kraju sezone jer ima obaveze prema Mercedesu a kamoli da ne vozi zadnje tri trke.
Nije tu samo Mercedes, ima on i svoje lične sponzore.

Ljudi baš lupaju gluposti.
Samprotivsviju

#35245 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Samprotivsviju »

DaysleepeR wrote: 04/11/2024 12:19 NIje baš dobro za Mercedesovu reputaciju ako na taj način miniraju vozača koji odlazi...

Teorije zavjere, kad se sjetim one price nekad poslje Silverstonea o nekom mailu koji je Mercedesov inzinjer poslao kao Totu ili kome vec kako Mercedes sabotira Lewisa namjerno, a Russel dobija sve novo :-) medjutim nikad glasa ni traga od tog maila, a sudeci po rezultatima, kako ga posla taj inzinjer Russel postade jos bolji...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#35246 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by konektovan »

E cuj mercedes sabitira hamiltona i umjesto mercedesa my daki daciu da vozi. :lol:
Koliko teorija zavjere se ovdje procita..to j3 cudo,... :-)
Covj3k imao los dan, ko i njih 15 jucer...motivacija mozda jeste niza, obzirom da prelazi u Ferrari na kraju sezone....kakve teorije zavjere..
beco

#35247 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by beco »

drndalo wrote: 04/11/2024 12:05
sahbazzz wrote: 04/11/2024 11:55 Iskreno ja vise nisam siguran za Lewisa. Ovo sto pokazuje ove godine je daleko ispod nivoa GOAT-a.

Ne bojim se ja za Luisa. Kao sto kazes, kada ima motiv, on ce biti naspanovan da ide sto bolje. Da li ce to biti dovoljno za tim i unutar tima, da li ce Sarl biti dominantan ili ne, ne zavisi samo od njega. Timski to jeste igranje s vatrom, 2 vozaca "malo jaca", ali ce sigurno rezultirati vecom konkurencijom. Luis takodjer ima puno iskustva koje im moze pomoci dodatno u razvoju te podesavanju auta tokom pauze i sezone.

Ovo jucer ne znam tacno sta bi s njim, prevelika razlika u odnosu na Dzordza. Ne znam moze li biti bas sve samo do Luisa. Nemamo podataka, je li moguce da je Mercedes zatvorio pipu Luisu za sva poboljsanja prije prelaska konkurenciji? Znajuci Tota, nije iskljuceno.
Mene Ham podsjeća na Kimija pri kraju karijere ponekad bljesne kad se bas koncentriše. Opet jako je čudno da se onoliko muči sa bolidom a da je Russ bolid onoliko bolji, mislim nije Hamo Stroll ili Perez a nije ni Russel bolji od Hame.

Oper mislim da će Ham dati svoj zadnji pravi push u Ferrariju, to mu je dugogodišnja želja bila, plus sretan je što Vasser vodi tim.

Malo sam iznenađen da Lando nije bio čovjek i priznao performanse Max jučer nego nazvao samo luck.

A potez Britanskih medija da se ne pojave na konferenciji je malo reći diletantan i neprofesionalan, što bi oni rekli enough said.
konektovan

#35248 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by konektovan »

Blitanci ko Blitanci..
konektovan

#35249 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by konektovan »

Image
konektovan

#35250 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by konektovan »

Vidim niko ni rijec o ovome...sudije zmirile,.. :-)
Image
Post Reply