DVB-T u BiH
Moderator: anex
- Boki Antena
#4151 Re: DVB-T u BiH
Izgleda da prate forum. Proradio je Bijeli Potok na kanalu 27. Moja antena je okrenuta ka Dugoj Njivi, nekih 15 stepeni od Bijelog Potoka. Signal 70 do 80 posto. Nije to jak signal.U Brodu za sada bolje ide kanal 33.
- Boki Antena
#4152 Re: DVB-T u BiH
Opet nema signala na 27.kanalu sa Bijelog Potoka. I dalje nestabilan predajnik.
-
Brcak1971
-
Brcak1971
#4154 Re: DVB-T u BiH
Brcak1971 wrote: ↑26/10/2024 22:36Jeste, danas sam pratio, došao je na minut-dva i nestao.Boki Antena wrote: ↑26/10/2024 13:51 Opet nema signala na 27.kanalu sa Bijelog Potoka. I dalje nestabilan predajnik.
[/quote
Jeste, danas sam pratio, došao je na minut-dva i nestao.
-
Brcak1971
#4155 Re: DVB-T u BiH
Pratim već nekoliko dana, signal na 33.kanalu radi bez problema, dok na 27.kanalu ima povremenih prekida (možda je do antene).
Generalno, vidi se poboljšanje u vidu kvaliteta i bez dugotrajnih prekida.
Valjda su otklonili taj dugotrajni problem, obzirom koliko traje emitovanje signala.
Kakva su vaša iskustva?
Valjda su otklonili taj dugotrajni problem, obzirom koliko traje emitovanje signala.
Kakva su vaša iskustva?
-
Refik4
#4156 Re: DVB-T u BiH
Meni je 27 ok ... ljetos često signala nije bilo ujutru neko vrijeme ... Sada gledam ok jeBrcak1971 wrote: ↑04/11/2024 11:07 Pratim već nekoliko dana, signal na 33.kanalu radi bez problema, dok na 27.kanalu ima povremenih prekida (možda je do antene).
Kakva su vaša iskustva?
-
Brcak1971
-
Mango19
#4159 Re: DVB-T u BiH
Zna li se šta jesu li počeli ikakvi radovi vezano za mux A
još uvijek je dobro vrijeme jer kad dođe hladnije vrijeme ništa do proljeća od mux-A.
još uvijek je dobro vrijeme jer kad dođe hladnije vrijeme ništa do proljeća od mux-A.
-
Brcak1971
#4160 Re: DVB-T u BiH
I ja se pitam šta je sa MUX-A, jesu li uopšte izvođeni radovi na lokacijama u proteklom periodu
Informacije su veoma šture, nema transparentnosti u vezi čitave digitalizacije.
Evo i ova zadnja vijest u vezi predaje opreme, pa preprodaji iste - čisto gubljenje vremena.
-
Mango19
#4161 Re: DVB-T u BiH
Dobro tu se govori o jednom malom dijelu opreme 2/10, a šta je s preostalom opremom, postavljaju li se bar kontejneri na lokacijama ili se baš ništa ne radi..Brcak1971 wrote: ↑09/11/2024 12:30I ja se pitam šta je sa MUX-A, jesu li uopšte izvođeni radovi na lokacijama u proteklom periodu
Informacije su veoma šture, nema transparentnosti u vezi čitave digitalizacije.
Evo i ova zadnja vijest u vezi predaje opreme, pa preprodaji iste - čisto gubljenje vremena.
-
Brcak1971
#4162 Re: DVB-T u BiH
Mango19 i ja se pitam je li se išta uradilo na pojedinim lokacijama.
Jedino ako neko živi jako blizu tih lokacija, može da vidi ima li kakvih pomaka.
Jedino ako neko živi jako blizu tih lokacija, može da vidi ima li kakvih pomaka.
- PlusSA
#4163 Re: DVB-T u BiH
Ekipa treba mi savjet u pitanju je penzioner koji ima stari TV debeli i obicna soba antena gdje se jedva vidi stari signali BHT, FTV i RTRS..
Šta je najbolje uraditi da li kupiti polovan HD TV i sobnu HD antenu da li ce uhvatiti 5-10 kanala okolina Tuzle.
Ili cak nabaciti neki STB resiver sa sobnom HD antenom?
Kontao sam uzeti mojatv paket obicni ali da vidim besplatnu alternativu za dnevnik i sl
Šta je najbolje uraditi da li kupiti polovan HD TV i sobnu HD antenu da li ce uhvatiti 5-10 kanala okolina Tuzle.
Kontao sam uzeti mojatv paket obicni ali da vidim besplatnu alternativu za dnevnik i sl
- cangrtaljka
#4164 Re: DVB-T u BiH
Treba ti obican set top box hevc, trazi da ima uhf izlaz.Ako je bas stariji tv nece mozda imati scart ili av ulaz.Onda ga kacis na uhf kao antenu a antenu ubodes u set top box.Ako ima scart ili av onda ides tv-st box scart scart onaj crni debeli kabli.Ili av.Sto se kaze kacenje kao kod sega mega drive 
Sto se tice antene antena moze i najstarija ako je dobar domet ta 3 kanala (odatle su i novi odasijaci isti je toranj sto posto) znaci hvatas lako,ostaje ista.Samo je ubodes u set top box ulaz gde pise antenna in.
Sto se tice antene antena moze i najstarija ako je dobar domet ta 3 kanala (odatle su i novi odasijaci isti je toranj sto posto) znaci hvatas lako,ostaje ista.Samo je ubodes u set top box ulaz gde pise antenna in.
- PlusSA
#4165 Re: DVB-T u BiH
znaci box set top box hevc kupim i ona starija famozna sobna antena bi mogla HD signal cupati?cangrtaljka wrote: ↑17/11/2024 15:54 Treba ti obican set top box hevc, trazi da ima uhf izlaz.Ako je bas stariji tv nece mozda imati scart ili av ulaz.Onda ga kacis na uhf kao antenu a antenu ubodes u set top box.Ako ima scart ili av onda ides tv-st box scart scart onaj crni debeli kabli.Ili av.Sto se kaze kacenje kao kod sega mega drive
- cangrtaljka
#4166 Re: DVB-T u BiH
Ne znam tacno koja ,al znam da mogu sve obicne male velike sobne sve koje su za tv.Glavno ti je ako ti na starom hvatas analogni signal sa set top boxom sa istog predjanika uhvatices i t2 signal. Ja nemam hevc al bolje da sam takve kupio ako krene obnavljanje t2 kod nas, ja sam iz srbije inace.
Mislim ako vam bude oiv radio bice hevc sigurno pa zato, aaa ti si vec uzeo hevc e super.Pa antenu ukljucis u set top box a set top box u tv , jesi to uspeo ukopcati? Prvo ti je da spojis tv i tv box.Ako dobro spojis box mora da baca sliku praznog signala na tv ili kad palis da bude denver kad se pali setop box ili koja je marka ono logo po ekranu itd.Prikopcavanje antene je na kraju.To bi bilo sve
Mislim ako vam bude oiv radio bice hevc sigurno pa zato, aaa ti si vec uzeo hevc e super.Pa antenu ukljucis u set top box a set top box u tv , jesi to uspeo ukopcati? Prvo ti je da spojis tv i tv box.Ako dobro spojis box mora da baca sliku praznog signala na tv ili kad palis da bude denver kad se pali setop box ili koja je marka ono logo po ekranu itd.Prikopcavanje antene je na kraju.To bi bilo sve
- cangrtaljka
#4167 Re: DVB-T u BiH
Ako ove zime nabavim usmerenu neku probacu hrvtaski mux da uhvatim.Sta je novo sa vestima ako ima za a mux? Znaci bice 25ch kanal uhf, ok kontam i bice i na majevici predajnik tu gde hvatam d mux, ok moguce mi je i to super 
-
Refik4
#4168 Re: DVB-T u BiH
Po meni je bolje da kupiš noviji tv. Nisu oni sad skupi radi jednog daljinskog. Ako je okolina Tuzle trebaće ti vanjska antena. Ja sa sobnom nisam mogao u Živinicama hvatati.PlusSA wrote: ↑17/11/2024 12:01 Ekipa treba mi savjet u pitanju je penzioner koji ima stari TV debeli i obicna soba antena gdje se jedva vidi stari signali BHT, FTV i RTRS..
- Mrvica 77
#4169 Re: DVB-T u BiH
@PlusSA ne postoji HD antena, sobna ili vanjska, takve nema
Postoji antena, loga ili yagi, krovna ili sobna koja hvata te-i-te frekvencije, a to što trgovci pišu po kutijama je čisto obmanjivanje i dovođenje u zabludu
@cangrtaljka ti je dobro objasnio što i kako
S tim da bih ja išao na vanjsku antenu jer je često i bolji i jeftiniji izbor od sobnih
Posebno zato jer si napisao da dotični penzioner jedva i sada hvata
Jedva jer je slab signal ili je slaba antena
Ili vjerojatno oboje
A upitno kakav je digitalni prijem na toj lokaciji
Može biti i lošiji od analognog
I onda će ti sobna vrlo vjerojatno biti uzaludno bačena lova
Postoji antena, loga ili yagi, krovna ili sobna koja hvata te-i-te frekvencije, a to što trgovci pišu po kutijama je čisto obmanjivanje i dovođenje u zabludu
@cangrtaljka ti je dobro objasnio što i kako
S tim da bih ja išao na vanjsku antenu jer je često i bolji i jeftiniji izbor od sobnih
Posebno zato jer si napisao da dotični penzioner jedva i sada hvata
Jedva jer je slab signal ili je slaba antena
Ili vjerojatno oboje
A upitno kakav je digitalni prijem na toj lokaciji
Može biti i lošiji od analognog
I onda će ti sobna vrlo vjerojatno biti uzaludno bačena lova
- Mrvica 77
#4170 Re: DVB-T u BiH
@Refik4 generalno si u pravuRefik4 wrote: ↑17/11/2024 21:57Po meni je bolje da kupiš noviji tv. Nisu oni sad skupi radi jednog daljinskog. Ako je okolina Tuzle trebaće ti vanjska antena. Ja sa sobnom nisam mogao u Živinicama hvatati.PlusSA wrote: ↑17/11/2024 12:01 Ekipa treba mi savjet u pitanju je penzioner koji ima stari TV debeli i obicna soba antena gdje se jedva vidi stari signali BHT, FTV i RTRS..
Ali možda ljudi nemaju love
Nitko ne drži "guzonju" u kući jer ih voli
Nego jer možda trenutno nemaju love za tanki
Nije danas ljudima, bar nekima dati 300-400 € za dobar novi tv
A realno bez 300 € ne vrijedi ni gledati
U najboljem slučaju ako je neka akcija kao sada black friday onda nekih 250 €
Ja sam nedavno mami kupio za njenu sobu novi Grundig 43", Android, 5 godina jamstvo... sve u svemu jako dobar tv
Ali je 290 € i to akcijska cijena
Redovna mu je ovisno o trgovini 350-400
Uglavnom kažem nitko ne drži stari tv jer ga voli
Puno ljudi jednostavno nema odakle kupiti
- saiks
#4171 Re: DVB-T u BiH
Pozdrav
Na selu imam tv,tanki neki,ima hdmi,usb,ima za antenu ukopcati. Sta mi sad treba da bih imao neke kanale,jel moze riblja kost?
Pricao sam sa mjestanima kazu samo su 2 kanala mogla,ftv i obn na riblju kost
Na selu imam tv,tanki neki,ima hdmi,usb,ima za antenu ukopcati. Sta mi sad treba da bih imao neke kanale,jel moze riblja kost?
Pricao sam sa mjestanima kazu samo su 2 kanala mogla,ftv i obn na riblju kost
- Mrvica 77
#4172 Re: DVB-T u BiH
Prvo moraš znati iz kojeg smjera i s koje udaljenosti loviš signal, te ima li prepreka između tipa brda itd.
O tome ovisi koji ćeš tip antene odabrati
Ili pogledaj po susjedstvu što drugi koriste da ne kupuješ napamet
Ako drugi love digitalac s logom (ribljom) vrlo vjerojatno ćeš i ti
Ako ne, yagica ti je izbor s kojim nećeš pogriješiti
Posebno uparena s dobrim pojačalom (po potrebi)
Drugo vidi u uputama ili na webu ima li tvoj tv DVB-T prijemnik (HEVC)
Ako nema treba ti receiver kojeg ćeš HDMI kabelom povezati s tv-om
Ako imaš nekog susjeda koji lovi digitalac možeš i tv odnijeti kod njega, preskenirati i memorirati kanale (bar ovi moderni tv-i nisu teški), olakšat ćeš si kod sebe upucavanje antene itd.
A i odmah ćeš vidjeti ima li tv digitalni prijemnik ili ti treba receiver
Premalo si informacija dao da ti se može detaljnije reći... Lokacija, marka i model tv-a itd.
Tanki tv je isto kao da si rekao da imaš auto, možda je Fićo, a možda i Mercedes
-
Brcak1971
#4173 Re: DVB-T u BiH
Ima li ko signal na 33.kanalu MUX-D, danas je bio tokom dana, sada ga nema nikako 0%/0%!!!!
Čak i hrvatski MUX na 36.kanalu ima prekida, iako na TV-u pokazuje jačinu i kvalitet signala 100%.
Čak i hrvatski MUX na 36.kanalu ima prekida, iako na TV-u pokazuje jačinu i kvalitet signala 100%.
- Boki Antena
#4174 Re: DVB-T u BiH
Juče nekoliko sati nisam imao signal na 33.kanalu. Uveče je stigao sa kvalitetom 80 do 90 posto. Nije to Vlašić jer on je uvijek 100 posto.Bijelog Potoka odavno nema na 27.kanalu. Ne znam da li je sada na 33.kanalu. Antena za k33 mi je okrenuta prema Vlašiću a za k27 druga antena prema Bijelom Potoku. Tu ide Udrigovo sa nekih 13 posto. Daleko mi je Udrigovo, ne može da dobaci.
-
Brcak1971
#4175 Re: DVB-T u BiH
Boki Antena evo upravo je došao signal na 33.kanalu, sinoć i jutros ga nije bilo. Ne znam šta je bio razlog, da li jučerašnje nevrijeme ili SFN?