BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
banjaluka078
Moderator

#13601 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by banjaluka078 »

HelaS wrote: 03/11/2024 21:43
Preko puta Mujine ćevabdžinice kod Ferhadije, ima trgovina Hercegovina, sve prirodni, domaći proizvodi iz Hercegovine :thumbup:
Znam. Garant nisu halal, pa ne znam da li bi forum odobrio.

Btw. malo niže ima prodavnica srebra Arhaik i u njoj lješnjaci s eko plantaže oko Bosanske Krupe.

Ima u Boski i štand prirodnom kozmetikom iz Hercegovine, smilje, pelin, nar, tako to.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#13602 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Domaci izdajnik »

Ah sreća pa sve ono što dolazi iz Širokog, Gruda i Čitluka je halal bez dileme :roll:
scarr

#13603 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by scarr »

Svi derali svinjetinu prije rata, u vojsci jeli grah s mesom, garant bio s goveđom pečenicom i sad odjednom svi hoće halal certifikat
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#13604 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by konektovan »

scarr wrote: 04/11/2024 08:29 Svi derali svinjetinu prije rata, u vojsci jeli grah s mesom, garant bio s goveđom pečenicom i sad odjednom svi hoće halal certifikat
Ko svi? Ne laprdaj bezveze...
Domaci izdajnik

#13605 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Jebi ga, ne valja sir iz Nevesinja dolje su Srbi pa garant ubacuju svinjetinu...Kako ja jedem sudžuk i mesne proizvode iz FBIH? Meni Bajra ne smeta kada sam gladan iako nije pravoslavac, a ne gade mi se ni kolači na Baščaršiji ;-)
okanomalo

#13606 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by okanomalo »

HelaS wrote: 03/11/2024 21:43
banjaluka078 wrote: 03/11/2024 21:39 Inače mi u BL sve frca od opcija za kupovinu po vašim kriterijima, zaista.
Eto, u Manju ne ulazim, najbliža pekara mi je u vlasništvu gradskog odbronika iz Bajine stranke. I slično.
Ja kad hoću na roštilj, mogu u tri lokala.
U piceriji čiji vlasnik je Bošnjak, samo tuna pica mi je opcija bez svinjske šunke. Pardom, ima jedna s goevđom pekom.
A da ganjam halal certifikat na albuminskom siru. Jaštaću. Ima 387 bar kod. Dosta.
Preko puta Mujine ćevabdžinice kod Ferhadije, ima trgovina Hercegovina, sve prirodni, domaći proizvodi iz Hercegovine :thumbup:
u sarajevu ili b.luci?
HelaS

#13607 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by HelaS »

u bluci :D
Domaci izdajnik

#13608 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

banjaluka078 wrote: 03/11/2024 22:03 Ima u Boski i štand prirodnom kozmetikom iz Hercegovine, smilje, pelin, nar, tako to.
Na spratu Boske :) radionica proizvoda od ljekovitog bilja Delić. Preporučujem ima izvanredne prirodne proizvode :thumbup:
HelaS

#13609 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by HelaS »

Domaci izdajnik wrote: 04/11/2024 08:21 Ah sreća pa sve ono što dolazi iz Širokog, Gruda i Čitluka je halal bez dileme :roll:
Koja je razlika za proizvode u konzumaciji koji imaju halal certifikate i proizvode za koje je nadležno ministarstvo zdravlja u BiH izdalo uvjerenje o kvalitetu? Halal certifikat izdaje religiozna organizacija, ove druge svjetovna, ali obje organizacije naplaćuju svoje usluge. Jedna usluga ide u privatne fondove, druga je javni prihod. Nijedna od ove dvije organizacije za potvrđivanje kvaliteta hrane neće izdati potvrde za proizvode koji nisu usklađeni za pravilima o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda. Tretman životinja kod njihovog klanja i obrada mesa, identičan je za certificiranje kod obje ove organizacije, za mliječne i ostale proizvode takođe.

Jedan "obrazovan" vjerski službenik iz Tuzle napominje da su svi proizvodi halal, osim onih koji to stvarno nisu, odnosno da za te proizvode koji to stvarno nisu da samo za njih treba izdavati takve potvrde, što je po meni sasvim logično. S mojom logikom i sa stavom tog "doktora šerijata" ipak se ne slaže Halal organizacija, jer time gube značajan izvor novca. Dakle, sve je novac... :-)
nivla

#13610 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by nivla »

ne mora biti halal stamp, jusufbej iz visokog je izgubio halal certifikat jer nije platio obnovu 5000km

ovom sto kaki kako je bilo u jna i kako se jelo,danas na njegovu zalost a nasu srecu imamo izbor da to ne jedemo pa cemo ostati pri tome, tad je bilo i veliko neznanje ali u mojoj se kuci nikad nije jela klempa, uvijek se trazilo da se kupi s nekim pola teleta, juneta

sto se tice mljekare iz nevesinja kao i padjena, sve stovaoci lika i djela djenerala draze i ratka mladica pa cu ja to izbjegavati iako bez halal certifikata znam da su ti proizvodi halal, jer necu da podrzavam one koji su me podveli na to da jedem ikar, suh hljeb potopljen u ulje i slicna govna 4 godine svog djetinjstva, one zbog kojih u mjestima gdje su mljekare nema nesrba ili ih ima vrlo malo i u stalnom su strahu da ih zbog tog sto su nesrbi neka budala i danas maltretira i hoce ubiti (ubij turke)

ne sumnjam da su proizvodi ovih mljekara odlicni, ali svjesno necu nikad dati podrsku i kupiti to

sto se tice hercegovackih privrednika, pogleda se sastav onog sto uvoze i vrlo su tu odmjereni i idu na kartu da distribuiraju proizvode koji su u osnovi halal, a i javna podrska zlocinackim politikama je srazmjerna gotovo nuli tj nema je
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#13611 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by anex »

Jbt ja gdje god dođem na temu...krenula je neka politika, podjela, nacionalisti...

Ljudi ba smirite se.
Imam rješenje i za vas...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#13612 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by konektovan »

Domaci izdajnik wrote: 04/11/2024 09:05 Jebi ga, ne valja sir iz Nevesinja dolje su Srbi pa garant ubacuju svinjetinu...Kako ja jedem sudžuk i mesne proizvode iz FBIH? Meni Bajra ne smeta kada sam gladan iako nije pravoslavac, a ne gade mi se ni kolači na Baščaršiji ;-)
Ti si kosmopolita...jednostavno je. :mrgreen:
Domaci izdajnik

#13613 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Čuj kosmopolita...poguzija jarane, poguzija :mrgreen: Ja kad sam gladan ne biram :lol:
korisnicki

#13614 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by korisnicki »

Mogli bi otvoriti temu "BiH proizvodi a da nije smeće". Inspiraciju dobih moloprije otvorivši paštetu "ovako perfekta", ne nije pošteno da se to prodaje za ljudsku ishranu. I tako stalno nailazim da domaća nejestiva a skupa smeća. Ima li izuzetaka i koliko? Pada mi na pamet sir i maslac mljekare Livno i bar doskoro mliječni proizvodi Pađeni.
nivla

#13615 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by nivla »

korisnicki wrote: 07/11/2024 15:07 Mogli bi otvoriti temu "BiH proizvodi a da nije smeće". Inspiraciju dobih moloprije otvorivši paštetu "ovako perfekta", ne nije pošteno da se to prodaje za ljudsku ishranu. I tako stalno nailazim da domaća nejestiva a skupa smeća. Ima li izuzetaka i koliko? Pada mi na pamet sir i maslac mljekare Livno i bar doskoro mliječni proizvodi Pađeni.
bilo kakav domaci proizvod je tesko preporuciti, kvalitet na pocetku bude top, a onda svaka naredna serija kao po nekom pravilu bude gora od prethodne, na kraju proizvod koji si probao prije godinu dana ima samo istu ambalazu a kao da se u putu nije sreo s onim proizvodom koji si nekad probao
banjaluka078
Moderator

#13616 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by banjaluka078 »

Danas otvorim onaj Meggleov Protein sir. U roku. Napuhano pakovanje, on zviždi koliko se ukiselio.
NediM17

#13617 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by NediM17 »

Ubio se za pite.
ElRe

#13618 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by ElRe »

korisnicki wrote: 07/11/2024 15:07 Mogli bi otvoriti temu "BiH proizvodi a da nije smeće". Inspiraciju dobih moloprije otvorivši paštetu "ovako perfekta", ne nije pošteno da se to prodaje za ljudsku ishranu. I tako stalno nailazim da domaća nejestiva a skupa smeća. Ima li izuzetaka i koliko? Pada mi na pamet sir i maslac mljekare Livno i bar doskoro mliječni proizvodi Pađeni.
Dukat proizvod iz Gradačca su baš postali loši. Jogurt il je skoro voda ili ima neki šmek, mlijeko ima neki čudan šmek i vuče na smedju boju. Sad kupujem Zbregov Jogurt i mlijeko.

President proizvodi iz Sombora i Hrvatske nisu pali kvalitetom (mladi sir i feta sir).
korisnicki

#13619 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by korisnicki »

Gledam jufke za pitu 500 g od neke firme iz Hrvatske jako kvalitetne, upakovano u tvrdi papir sa papirom za pečenje 2,20 KM, ove domaće 500 g sve preko 3 KM, samo stumbano u najlonu.
zippoo87

#13620 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by zippoo87 »

Ja to sve kupujem na pijaci...jesu cijene ludnica ali barem mozes izabrati sebi i mladi sir i suhi sir i dimljeni sir.
Gledas,pipnes,kupis i probas,...ako ne valja,preskocis tog prodavca slijedeci petak (pazarni dan kod nas) :D

U zivotu nisam kupio mladi sir ili tako to u marketu a i necu,jer to mora biti frisko da valja...a ovi po trznim centrima stoje 10-15 dana i kao treba da valja...hau jes no :D

Sir jucer usirenjen,danas prodat...jedes odmah,eventualno odstoji par dana za sirnice i to je to.
Poslije se pokvari,pomemi.
NediM17

#13621 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by NediM17 »

Kod kupovine mlijecnih proizvoda na pijaci upitna je higijena.
Od sirovog mlijeka u plasticnim bocama na kojim je jos etiketa cole, kiseljaka...
Mozes misliti kako su oprane.
Neka hvala
HelaS

#13622 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by HelaS »

zippoo87 wrote: 07/11/2024 22:12 Ja to sve kupujem na pijaci...jesu cijene ludnica ali barem mozes izabrati sebi i mladi sir i suhi sir i dimljeni sir.
Gledas,pipnes,kupis i probas,...ako ne valja,preskocis tog prodavca slijedeci petak (pazarni dan kod nas) :D

U zivotu nisam kupio mladi sir ili tako to u marketu a i necu,jer to mora biti frisko da valja...a ovi po trznim centrima stoje 10-15 dana i kao treba da valja...hau jes no :D

Sir jucer usirenjen,danas prodat...jedes odmah,eventualno odstoji par dana za sirnice i to je to.
Poslije se pokvari,pomemi.
NediM17 wrote: 07/11/2024 22:26 Kod kupovine mlijecnih proizvoda na pijaci upitna je higijena.
Od sirovog mlijeka u plasticnim bocama na kojim je jos etiketa cole, kiseljaka...
Mozes misliti kako su oprane.
Neka hvala
U našoj državi rijetko se desilo bakteriološko procesuiranje mliječnih, pa i mesnih proizvoda, kupljenih na "pijacama".
Ajdinn4

#13623 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Ajdinn4 »

Kupio onu OMCAFE Rio u smeđem pakovanju, bilo na nekoj akciji. Previše "tanko" koliko god kafe staviš. Možda tako treba biti.

Ona standardna OMCAFE u plavom pakovanju mi je inače najbolja kafa koja se može kupiti kod nas, ali ova smeđa mi nije legla.
HelaS

#13624 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by HelaS »

Ajdinn4 wrote: 09/11/2024 11:29 Kupio onu OMCAFE Rio u smeđem pakovanju, bilo na nekoj akciji. Previše "tanko" koliko god kafe staviš. Možda tako treba biti.

Ona standardna OMCAFE u plavom pakovanju mi je inače najbolja kafa koja se može kupiti kod nas, ali ova smeđa mi nije legla.
Očito da nisu iste vrste kafe
banjaluka078
Moderator

#13625 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by banjaluka078 »

Naša tradicionalna domaća kafa proizvodi se u dva oblika: OMCAFÉ Premium i OMCAFÉ Rio Economy. Osnovna razlika između ove dvije vrste leži u intenzivnijem ukusu OMCAFÉ Premium, odnosu na OMCAFÉ Rio, koja prija ljubiteljima blažih i nježnijih aroma kafe.
Post Reply