Prema predsjedniku obavještajnog odbora Predstavničkog doma Mikeu Turneru, Sjedinjene Države i saveznici u NATO-u trebali bi biti spremni izravno napasti sjevernokorejske trupe ako budu uključene u neprijateljstva u Ukrajini.
On je naglasio je da bi sudjelovanje sjevernokorejskih trupa u ratu protiv Ukrajine trebalo biti crvena linija za SAD i NATO, a saveznici ne bi trebali isključiti napade na sjevernokorejske trupe ako se bore u Ukrajini.
„Vjerujem da bi Sjedinjene Države i NATO saveznici trebali ozbiljno razgovarati i razmotriti izravni napad na sjevernokorejske trupe, ako su u Ukrajini. Sjevernokorejskim trupama nije mjesto u Europi, ne bi trebale napadati europsku zemlju. Vjerujem da je u interesu NATO-a i u interesu Sjedinjenih Država da azijske, sjevernokorejske komunističke trupe ne umarširaju u europsku zemlju i ne napadnu je”, rekao je Turner.
Prema njegovim riječima, odluka o napadu na sjevernokorejske trupe ne mora biti donesena, ali je potrebno „održati razumnu raspravu o ovoj temi".
Ukrajina
- Čitalac
#210626 Re: Ukrajina
Turner: SAD i NATO trebali bi biti spremni napasti trupe DNRK.
- drug_profi
#210628 Re: Ukrajina
Oleksandr Matsievskyitrambusek88 wrote: ↑01/11/2024 06:48 Kad smo kod simbola otpora, meni je jedan od najvećih heroj koji je povukao zadnji dim, pogledao dušmane i uzviknuo "Slava Ukrajini"
Inače, Ukrajinac rođen u Kišnjevu u Moldaviji.
Nije sigurno jedini koji je hrabro i s prezirom smrti gledao u oči, ali je jedan od rijetkih čiji je herojski čin zabilježen na videu.
- banjaluka078
- Moderator
-
zigzag
#210630 Re: Ukrajina
mi smo veljka oplakali davno
kukkkuuuuu, crni veljko, gde pogibeeee .....
kukkkuuuuu, crni veljko, gde pogibeeee .....
- Čitalac
#210631 Re: Ukrajina
Učinak padobranaca u regiji Kursk:

-
sumirprimus
#210632 Re: Ukrajina
Pretpostavljam da se kuper referira na onih 9 momaka strijeljanih nakon sto su ih uhvatili u pozadini? Pa se pomijesalo samo sa mjestom radnje?splinter wrote: ↑01/11/2024 08:46Miješaš kruške i jabuke. Osim toga, nema tu nikakvih četa ili batljona već su obično organizovani kroz tzv FPV drone platoon, dakle vodove.
U dobro organizovanoj odbrani gotovo ih je nemoguće riješiti jer nisu statični kao artiljerija, tako da mogu djelovati sakriveni nekom vizualnom preprekom, biti u bunkeru ili čak djelovati iz vozila u pokretu.
Ali po Kuperu tamo ni nije bilo utvrđenih linija, Rusi su gotovo ušetali bez problema i sl, što ja ne znam, stvarno, ti detalji mi nisu poznati. Nije nemoguće. Ne znam ni kakav je odnos snaga tamo, ali ni ne pričam o tome. Vjerovatno misliš kako ruska artiljerija djeluje po pozicijama na kojima su FPV piloti, ali to rade cijeli rat, ništa novo i to sa ograničenim uspjehom, uglavnom skromnim.
Međutim u tekstu ili prevodu je stajalo da nisu uništene jedinice već sami FPV, većina njih kako piše u tesktu. Na to sam se ja referirao. Možda je do prevoda a možda je i cijeli ovaj njegov tekst nekako konfuzan, napisan u nekoj žurbi.
-
mishic
#210633 Re: Ukrajina
I ko kaže da Ukrajinci ne rade častan posao za svijet u cjelini?banjaluka078 wrote: ↑01/11/2024 11:41 Jedan manje.
https://istraga.ba/stradao-jos-jedan-do ... ravoslavl/
Čišćenje ove žgadije sa lica zemlje častan je, veličanstven i koristan posao za cijeli svijet.
- madner
#210634 Re: Ukrajina
Iz nekog razloga, Cooper ima iste diskusije kao mi. I Ruski gubici u zadnjih par mjeseci nisu strahoviti, nikad bolji omjer nemaju nego u zadnjih par mjeseci.zigzag wrote: ↑01/11/2024 06:29Simbol otpora bude neko iz naroda.madner wrote: ↑31/10/2024 22:46Ne mozemo, mozemo reci da je simbol otpora i da je imao dobar uticaj na moral i medjunarodnu podrsku na pocetku.zigzag wrote: ↑31/10/2024 20:00 Pa možemo reći da je Zelenski čovjek koji je spasio Ukrajinu.
Druga bi to priča bila da je on sam sebi rekao " gdje ćeš na ruse".
Danas bi četničija otvoreno patrolirala državom uz baćuške.
A pošto je glava države tada rekla " no pasaran" onda nije u redu cijelo vrijeme takvog čovjeka omalovažati.
Mi ne znamo ono što on zna.
Ali da je povukao lose poteze jeste, da zbog tih poteza nakon dvije godine Rusija ima najbolji mjesec ima.
Ne moze se kriti iza proslih zasluga, niti sada treba neko da skuplja pr poene, treba raditi svoj posao.
Jedan od simbola otpora je ona babuška što je ruskom vojniku stavila šaku suncokreta u džep. I šteta što se to medijski i dalje ne koristi.
Zelenski je u odsutnim trenucima pokazao stabilnost institucija koje su reagovale tako efikasno da su nas sve iznenadile i demantovale u procjenama.
Ukrajina i narod su u uradile koliko su mogle u datim okolnostima. Očistili 60-70 % okupirane teritorije iz fatalnog februara ali međeda se nije moglo dokrajčiti.
Nemaju kapacitet. Pitanje je ko bi danas imao kapacitet da smlavi milion ruskih vojnika za 6 mjeseci.
Rusi danas jesu nešto efikasniji ali još uvijek je to ograničeno na manje manevre i jedino uz jaku logistiku koju im obezbjeđuje grad Donjeck.
Pa Ukrajinci su prije dvije godine pomeli ruse jer su imali Harkov kao logističku bazu.
Opet ću reći , mogu rusi prići obalama Dnjepra ali je pitanje šta će od te ruske vojske ostati jer su gubici strahoviti. Ukrajinci fizički i teritorijalno nisu puno izgubili. Veća je dreka i panika na internetu nego što je stvarna situacija.
Pratim poprilicno ovaj rat, prije se nije moglo desiti da neki bataljon ZSU bude okruzen, nije se moglo desiti da bude razbijen, nije bilo proboja niti su zauzimali gradove bez veceg unistenja.
Prenos Coopera u vezi kepeca:
Lots of people seem to wonder, why am I so 'mad' about Zelensky's and Syrsky's incompetence, and 'negative' and 'drama queen' about the outlooks of Syrsky and the GenStab-U to run the war against Russia in anything like successful fashion?
Because from what I get to hear from within Ukraine, they are simply incompetent. So much incompetent that their incompetence is becoming a system: a system like Putinism in Russia.
You don't think so?
Well, read this:
https://hvylya.net/analytics/301420-ra ... zelenskogoThose of you with serious interest are now certain to wonder: how could that happen to the 'Ukrainian democracy'?"But gradually the existentiality of this war is decreasing, since the Kyiv authorities over the course of 2.5 years have acquired too many features characteristic of the current rulers of Russia. The Internet is under control, the media are almost completely monopolized, "law enforcement officers" carry out any commands of "5-6 effective managers" to seize assets, while not forgetting about themselves, eating up the smaller spoils. Corruption at all levels and the lack of rights of citizens have covered the country on an unprecedented scale, in some ways surpassing even the "existential enemy".
Essentially, the people who wrote the Constitution of Ukraine have determined that in the case of a war the President's term is automatically extended until 'after the war'.
Of course, back in 1996, nobody ever expected Ukraine to become involved in any kind of a war, and especially not a years-long-one.
...and, right now, nobody in Ukraine seems to be ready to challenge this part of the constitution. Therefore, there is no legal way to hold new elections. Which is why Zelensky and his buddies are feeling safe and doing as they like, which, as concluded by Arty Green in the article linked above, is resulting in 'corruption at all levels'... surpassing even that of the 'existential enemy'.
As an analyst of military affairs, sorry, I cannot avoid the conclusion: for Ukraine to win this war - which it perfectly could, if properly led and managed - this political- and military leadership must go (and if it doesn't want to go on its own, then it must be removed). Because the country and its armed forces require the kind of reforms and reorganisation that are _impossible_ with the current government and its corrupt, debilitating and (increasingly) rotten system still in place.
Shouldn't mean I'm 'hysteric', nor 'drama queen': just that I'm drawing attention at conclusions based on sober cross-examination of facts. For example, I remain at the standpoint that Russia cannot win this war, and that Ukraine can win it. Indeed, I dare going as far as to say that the ZSU can - _easily_ - prevail, if only lead and commanded in a way the current government and the current military command simply can't lead and can't command.
EDIT: shouldn't mean I'm going to abandon and stop supporting Ukraine. I'm going to support it as long as there are Ukrainians willing to keep on pushing. Just like I've supported the Syrians until there were Syrians willing to keep on pushing.
Because people of both countries deserve much better - and because their fight is our fight, too.
Размышления о «Плане Победы» от Владимира Зеленского
- madner
#210635 Re: Ukrajina
Formacijski postoje cete ili bataljoni Dronasa koji se sastavni dio brigade. Komanda onda iste razbije u manje jedinice kao podrska bataljonu, pa cesto vidis negdje vod ili sekciju u zavisnosti od nivoa podrske.splinter wrote: ↑01/11/2024 08:46Miješaš kruške i jabuke. Osim toga, nema tu nikakvih četa ili batljona već su obično organizovani kroz tzv FPV drone platoon, dakle vodove.
U dobro organizovanoj odbrani gotovo ih je nemoguće riješiti jer nisu statični kao artiljerija, tako da mogu djelovati sakriveni nekom vizualnom preprekom, biti u bunkeru ili čak djelovati iz vozila u pokretu.
Ali po Kuperu tamo ni nije bilo utvrđenih linija, Rusi su gotovo ušetali bez problema i sl, što ja ne znam, stvarno, ti detalji mi nisu poznati. Nije nemoguće. Ne znam ni kakav je odnos snaga tamo, ali ni ne pričam o tome. Vjerovatno misliš kako ruska artiljerija djeluje po pozicijama na kojima su FPV piloti, ali to rade cijeli rat, ništa novo i to sa ograničenim uspjehom, uglavnom skromnim.
Međutim u tekstu ili prevodu je stajalo da nisu uništene jedinice već sami FPV, većina njih kako piše u tesktu. Na to sam se ja referirao. Možda je do prevoda a možda je i cijeli ovaj njegov tekst nekako konfuzan, napisan u nekoj žurbi.
Potpuno isto kao sto su prije bili bataljoni teskog oruzja, sa teskim mitraljezima i minobacacima.
Nije samo artiljerija, Rusi imaju jedinice svojih dronasa koji ganjaju ove dronase. Kao sto i ZSU ima jedinice koje ganjaju Ruske.
Zavisi puno od tehnicke opremljenosti jedinice, pogotovo TO jedinica moze biti dosta skromno opremljena i onda je puno lakse istu neutralisati jer svaki teren ima tacke koje su ocita mjesta za podrsku.
Misli se na jedinicu, Rusi pocinju svoje napade sada tako sto pokusaju prvo pogoditi dronase, pogotovo na linijama koje su duze bile mirne.
-
sumirprimus
#210636 Re: Ukrajina
zna i kuper nakitit ovaj izvjestaj ko dnevni izvjestaj zsu da se ne lazemo, s tim da kuper ubaci i emocije 
nekad godi uhu a nekad i ne godi.
- madner
#210637 Re: Ukrajina
Zna, ali kiti za ZSU.
155 brigada dosad 12 puta unistena, omjer predobar ali eto ne ide.
Ali to je ok, covjek kaze da radi za interese Ukraine, treba citati izmedju redova.
155 brigada dosad 12 puta unistena, omjer predobar ali eto ne ide.
Ali to je ok, covjek kaze da radi za interese Ukraine, treba citati izmedju redova.
-
sumirprimus
#210638 Re: Ukrajina
u zadnje vrijeme i on je poceeo osim po kistone kops pljuckat i po zelenom i stabu. naravno i fakat radi, ali sa emocijama.
a to je prije svih nih radila marija bezugla kako vec. i butusov.
-
sumirprimus
#210639 Re: Ukrajina
poljaci vec kopaju kanale za tenkove na granici za rusima i bjelorusima. ne bih rekao da su poljaci paranoicini, samo zele biti spremni.
jerbo zacas se kockice u univerzumu posloze , kako ne treba.
a onda dodje sve na naplatu.
ne smijem ni razmisljat kako bi se nama tek kockice slozile u tom slucaju.
jerbo zacas se kockice u univerzumu posloze , kako ne treba.
a onda dodje sve na naplatu.
ne smijem ni razmisljat kako bi se nama tek kockice slozile u tom slucaju.
- SanskiBiser
#210640 Re: Ukrajina
sumirprimus wrote: ↑01/11/2024 15:09 zna i kuper nakitit ovaj izvjestaj ko dnevni izvjestaj zsu da se ne lazemo, s tim da kuper ubaci i emocije
Tom Cooper
"Kad se jedna kvazidemokracija pretvori u korumpiranu diktaturu, u kojoj se ljudi boje čak i prosvjedovati javno, jer znaju da se oni koji prosvjeduju pokupe u noći i nestanu... onda da, to su '2 osobe'. Naravno, te '2 osobe' također trebaju 'timove onih koji su spremni podržati njihovu diktaturu'. Tako je bilo i s Hitlerom, Mussolinijem i Sadamom
Ako se ukrajinski predsjednik - 5-6 puta u 1 mjesecu - dokazuje kao nepromišljeni nesposobnjaković, a ako se vrhovni zapovjednik ZSU-a 7-8 puta dnevno dokazuje kao nesposobni mikromenadžer, onda kritiziranje istih nije 'proruski', nego jedini preostali put.
Obojica moraju otići: moraju se zamijeniti. Što prije to bolje.
Ukrajina trenutno gubi ovaj rat jer su na dvije čelne pozicije dva nesposobnjakovića. To je činjenica.
Svaki dan ovaj gubitak rata košta Ukrajinu nekih 100-300 ubijenih, ranjenih, zarobljenih od strane Rusa ili nestalih vojnika.
Nisam Ukrajinac, ali me briga za ljude o kojima je riječ. Nisam frustriran, nego bijesan zbog činjenice da su im životi protraćeni jer su dva nesposobnjakovića na čelu Ukrajine.
Dakle, sada nastavite i objasnite mi o web stranicama, i kako su one proruske, proxy-ruske i što god ti drugo padne na pamet. Upravo je takvo ponašanje ne samo prorusko, nego zapravo RUSKO. To je ignoriranje stvarnosti jer je neugodna i traženje svih mogućih nevezanih izgovora.
Oprostite, nisam takav. Prihvatite to i živite s tim.
.
-
sumirprimus
#210641 Re: Ukrajina
e to su emocije
samo jos socne psovke nedostaju
samo jos socne psovke nedostaju
- Čitalac
#210642 Re: Ukrajina
Glavni inspektor ministarstva odbrane ostao bez posla jer je upozorio na lošu situaciju u centrima za obuku, tvrdi Bezugla.
Bivši zapovjednik mornarice, admiral Igor Vorončenko smijenjen je s mjesta glavnog inspektora Ministarstva obrane Ukrajine. Zapovijed o razrješenju potpisana je 31. listopada, potvrđeno je u ministarstvu.
Zastupnica Marjana Bezugla ranije je objavila da je ministar obrane Umerov smijenio Vorončenka nakon što je ovaj izvijestio Stožer vrhovnog zapovjednika o katastrofalnoj situaciji u centrima za obuku Oružanih snaga Ukrajine.
-
splinter
#210643 Re: Ukrajina
Ok poštujem trud iskreno i svačije mišljenje, ali opet moram neke stvari ponoviti i onda neću. Ide vikendmadner wrote: ↑01/11/2024 14:29Formacijski postoje cete ili bataljoni Dronasa koji se sastavni dio brigade. Komanda onda iste razbije u manje jedinice kao podrska bataljonu, pa cesto vidis negdje vod ili sekciju u zavisnosti od nivoa podrske.splinter wrote: ↑01/11/2024 08:46Miješaš kruške i jabuke. Osim toga, nema tu nikakvih četa ili batljona već su obično organizovani kroz tzv FPV drone platoon, dakle vodove.
Potpuno isto kao sto su prije bili bataljoni teskog oruzja, sa teskim mitraljezima i minobacacima.
Nije samo artiljerija, Rusi imaju jedinice svojih dronasa koji ganjaju ove dronase. Kao sto i ZSU ima jedinice koje ganjaju Ruske.
Zavisi puno od tehnicke opremljenosti jedinice, pogotovo TO jedinica moze biti dosta skromno opremljena i onda je puno lakse istu neutralisati jer svaki teren ima tacke koje su ocita mjesta za podrsku.
Misli se na jedinicu, Rusi pocinju svoje napade sada tako sto pokusaju prvo pogoditi dronase, pogotovo na linijama koje su duze bile mirne.
Spoiler
Show
Referirao sam se na Kuperov tekst, tačnije jednu rečenicu, a onda je priča otišla daleko i izgubila glavnu poveznicu sa nejgovim tekstom.
Ali kad je već tako, onda da nsatavim i završim priču. Stvari nisu tako crno bijele, organizacija može biti dosta fluidna.
Možeš imati i brigadu dronaša pa i armiju, ali govorimo o organizaciji na terenu u praktičnim uslovima. također, možeš koristiti i outsourcing, odnosnu usluge civilnih organizacija koje će odraditi posao za novac ili pak neke druge benefite. Nadalje, u tekstu se pominju samo FPV dronovi, ali njih ne treba gledati izolovano jer obično djeluju najmanje 3 ili 4 vrste dronova i svaki ima svoju ulogu a ujuedno može i efikasno nanositi štetu. Ovisno o zadatku i modelu mogu da djeluju od nekoliko desetina ili stotina metara od same linije, pa do nekoliko kilometra, a to je već ogromno područje koje treba "pokriti" vatrom ili neutralisati. Npr koristiš neki od standardnih dronova (DJI, Autel. . . ) za izviđanje, navođenje i snimanje, tada ga možeš koristiti sa 3 - 4 km udaljenosti ili ukoliko ga koristiš sa air-drop sistemom da gađaš eksplozivnim napravama diretno živu silu ili pokretne mete, ne moaš biti baš uz samu liniju. Tek onda dolaze FPV dronovi, gdje imaju prvo tzv "mamci dronovi, koji skreću pažnji i služe za distrakciju pa tek onda idu oni udarni koji se najčešće pojavljuju u klipovima. Dronovi su pored izviđanja i navođenja najefikasniji u gađanju npr izvidnice, bilo da swe radi o mehanizaciji, tj oklopu ili živoj sili ili kad je formacija koja napada razbjena i kad se krene po dokstrini "kud koji",poslije razbijenog napada, onda su dobri za ganjanje i neutralisanje.
Ipak, artiljerija je i dalje nezamjenjiva u kritičnim fazama napada, tj odbrane. Mislim da sve dok imaju premoć, odnosno mnogo jaču podršku iz zraka, nadmoć u artiljeriji i u živoj sili, rusi se neće satirati da nadjačaju Ukrajince po pitanju dronova, jer im je jednostavno doktrina drugačija, zapravo iz njihove perspektive ni nemaju neke izražene potrebe za tako nečim (iako i oni dosta napreduju po tom pitanju, mora se priznati).
Treba imati u vidu da je to jedan Ipak sofisticiran način borbe koji traži dosta obuke, vježbe, rizika, organizacije.
U Ukrajini danas imaš suprotstavljene dvije različite doktrine ratovanja, što Ukrajincima jednostavno ostavlja mnogo više meta za gađanje. Rusi dok god imaju topovskog mesa za bacanje, kaskat će za njima po ovom pitanju. Nisu Ukrajinci postali pioniri u ovome jer su najpametniji (iako imaju strašne inžinjere) već ih je jednostavno natjerala nužda.
LP, ugodan vikend.
Ali kad je već tako, onda da nsatavim i završim priču. Stvari nisu tako crno bijele, organizacija može biti dosta fluidna.
Možeš imati i brigadu dronaša pa i armiju, ali govorimo o organizaciji na terenu u praktičnim uslovima. također, možeš koristiti i outsourcing, odnosnu usluge civilnih organizacija koje će odraditi posao za novac ili pak neke druge benefite. Nadalje, u tekstu se pominju samo FPV dronovi, ali njih ne treba gledati izolovano jer obično djeluju najmanje 3 ili 4 vrste dronova i svaki ima svoju ulogu a ujuedno može i efikasno nanositi štetu. Ovisno o zadatku i modelu mogu da djeluju od nekoliko desetina ili stotina metara od same linije, pa do nekoliko kilometra, a to je već ogromno područje koje treba "pokriti" vatrom ili neutralisati. Npr koristiš neki od standardnih dronova (DJI, Autel. . . ) za izviđanje, navođenje i snimanje, tada ga možeš koristiti sa 3 - 4 km udaljenosti ili ukoliko ga koristiš sa air-drop sistemom da gađaš eksplozivnim napravama diretno živu silu ili pokretne mete, ne moaš biti baš uz samu liniju. Tek onda dolaze FPV dronovi, gdje imaju prvo tzv "mamci dronovi, koji skreću pažnji i služe za distrakciju pa tek onda idu oni udarni koji se najčešće pojavljuju u klipovima. Dronovi su pored izviđanja i navođenja najefikasniji u gađanju npr izvidnice, bilo da swe radi o mehanizaciji, tj oklopu ili živoj sili ili kad je formacija koja napada razbjena i kad se krene po dokstrini "kud koji",poslije razbijenog napada, onda su dobri za ganjanje i neutralisanje.
Ipak, artiljerija je i dalje nezamjenjiva u kritičnim fazama napada, tj odbrane. Mislim da sve dok imaju premoć, odnosno mnogo jaču podršku iz zraka, nadmoć u artiljeriji i u živoj sili, rusi se neće satirati da nadjačaju Ukrajince po pitanju dronova, jer im je jednostavno doktrina drugačija, zapravo iz njihove perspektive ni nemaju neke izražene potrebe za tako nečim (iako i oni dosta napreduju po tom pitanju, mora se priznati).
Treba imati u vidu da je to jedan Ipak sofisticiran način borbe koji traži dosta obuke, vježbe, rizika, organizacije.
U Ukrajini danas imaš suprotstavljene dvije različite doktrine ratovanja, što Ukrajincima jednostavno ostavlja mnogo više meta za gađanje. Rusi dok god imaju topovskog mesa za bacanje, kaskat će za njima po ovom pitanju. Nisu Ukrajinci postali pioniri u ovome jer su najpametniji (iako imaju strašne inžinjere) već ih je jednostavno natjerala nužda.
LP, ugodan vikend.
-
sumirprimus
#210644 Re: Ukrajina
Na kraju ce ko i mi prozivat aliju rasima i fikreta decenijama, kako su krenuli.
A jermak ga dodje ko bake iako nije sin
- Čitalac
#210645 Re: Ukrajina
Iz tog teksta NYT je i ovaj pregled teritorijalnih dobitaka.

-
sumirprimus
-
Crvene_brigade
#210647 Re: Ukrajina
Opa...
Zračni duel: Ukrajinski avion F-16 oborio ruskog lovca-bombardera Su-34!
Donirani avioni F-16 sve su češće u upotrebi kod ukrajinskih zračnih snaga.
Prema pisanjima ukrajinskih medija u zračnom duelu ukrajinskog lovca F-16 sa ruskim lovcem-bombarderom Su-34.
Ruski izvori bliski Ratnom vazduhoplovstvu, uključujući poznatog avijatičara Ilju Tumanova, priznali su gubitak, uz poruke poput "Vječna uspomena, braćo“.
Ukrajinsko zrakoplovstvo sve češće koristi donirane avione F-16 koji prave značajnu razliku u odnosu snaga.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukra ... /241101178
Prema pisanjima ukrajinskih medija u zračnom duelu ukrajinskog lovca F-16 sa ruskim lovcem-bombarderom Su-34.
Ruski izvori bliski Ratnom vazduhoplovstvu, uključujući poznatog avijatičara Ilju Tumanova, priznali su gubitak, uz poruke poput "Vječna uspomena, braćo“.
Ukrajinsko zrakoplovstvo sve češće koristi donirane avione F-16 koji prave značajnu razliku u odnosu snaga.
-
BiBi911
#210648 Re: Ukrajina
Ukrainski avioni imaju par super dodataka iz Danske, jel se zna koje je rakete koristio F16Crvene_brigade wrote: ↑01/11/2024 19:38 Opa...
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#210649 Re: Ukrajina
Ažuriranje za Ukrajinu: Sljedeća velika bitka nosi stvarne posljedice
Mark Sumner za Daily Kos
Četvrtak, 31. oktobra 2024.

Pripadnici ukrajinske 48. zasebne topničke brigade pripremaju se za paljbu
Prošle su se sedmice ruske snage kretale oko mjesta Selydove, južno od strateški važnog grada Povrosk. Ukrajinske snage uhvaćene u sužavajućem pojasu zemlje pod napadom iz tri smjera bile su prisiljene na povlačenje. Od ponedjeljka, Rusija je okupirala veći dio Selydova.
Ruske snage sada kontroliraju kritično raskrižje 13 kilometara južno od Pokrovska. U Krasnyi Yar, oni su samo 8 kilometara istočno od grada. A posljednjih nekoliko dana počele su borbe za kontrolu Lysivke, samo 5 km od Pokrovska.
Rusiji je trebalo veći dio osam mjeseci da zabije klin od 40 km u srce Donjecke oblasti, ali vrh tog klina uvijek je bio usmjeren ravno na Pokrovsk. Sada je sukob za kontrolu nad gradom udaljen samo nekoliko dana.
Može li Ukrajina spasiti Pokrovsk od toga da postane sljedeći Bakhmut? I... koliko se treba truditi?

Područje Pokrovsk ljubaznošću Andrewa Perpetua
Ono što se sada događa u Ukrajini odjek je onoga što se dogodilo prošle godine: neuspjela ukrajinska protuofanziva prema gradu Tokmak.
Ukrajina je potrošila neke od svojih najboljih snaga i ogromne količine streljiva u pokušaju koji je na kraju zastao nakon samo nekoliko kilometara. Uvelike su precijenili svoju sposobnost probijanja odbrambenih linija koje je Rusija izgradila tokom zime i propustili su odati priznanje Rusiji za učinkovito korištenje bespilotnih letjelica i topništva u njihovoj odbrambenoj strategiji.
Gubici pretrpljeni u tom nastojanju izravno su doveli do onoga što se sada događa u Donjecku.
U februaru je Rusija ugušila ukrajinski otpor u njihovoj vlastitoj jako skupoj četveromjesečnoj bitci kod Avdiivke. No, za razliku od ukrajinskog pokušaja, Rusija je uspjela u proboju. Prisilili su Ukrajinu na značajno povlačenje i zauzeli sravnjene ruševine koje su ostale od Avdiivke. Taj je položaj omogućio ruskim snagama da krije, izoliraju i pregaze odbranu koja je definirala rub ruske okupacije od kraja invazije 2014. godine.
A rezultat svega toga je da Rusija nije napredovala niti jednom autocestom, niti u ranjivoj uzvisini. Održavali su pokretnu frontnu širinu veću od 30 km tokom posljednjih osam mjeseci, uništavajući ukrajinske položaje - zajedno s ukrajinskim trupama i ukrajinskom opremom - dok su smanjivali područje pustošeći selo po selo.
Trošak za Rusiju je bio ogroman. Ali ovih posljednjih nekoliko mjeseci u Donjeckoj oblasti također su bili skupi za ukrajinske snage. Bez odbrambenih položaja na mjestu poput onih koji su bili kod Avdiivke ili Vuhledara (i bez pomoći Rusije koja je napravila nevjerovatne taktičke pogreške poput višestrukih neuspjelih prijelaza rijeke kod Bilohorivike ranije tokom rata), omjer gubitaka nije ni približno taki.
Ukrajinska borbena odbrana regije jugoistočno od Pokrovska bila je teška i skupa.
Gube manje ljudstva i strojeva od Rusije, ali - zahvaljujući nemalom dijelu neuspješnoj protuofenzivi na jugu - Ukrajina ima mnogo manje toga za izgubiti. Reuters izvještava da su ukrajinske snage u blizini Pokrovska "jako brojčano nadjačane", i dok ukrajinski izvori to ne govore baš tako otvoreno, niko se ne pretvara da Rusija nema veliku brojčanu prednost.
Dobro cijenjena postrojba Kara-dag navodno je još uvijek na mjestu držeći zapadni rub Selydovea. Ukrajinske jedinice također su uspjele usporiti ruske pokrete u blizini Krasnog Jara tokom posljednje dvije sedmice. Ali brojčana razlika otežava, ako ne i onemogućuje, održavanje linije u svakoj tački.
Plavo nebo video
Sada je u toku posljednji ruski prodor prema Pokrovsku. Prema brojnim izvješćima, to bi moglo uključivati sjevernokorejske trupe koje su navodno smještene u tom području nakon što su dovezene civilnim vozilima (ovo nije potvrđeno). Službena izvješća ukrajinske vojske pokazuju da su neki Sjevernokorejci već unutar Ukrajine, ali ne navode njihovu tačnu lokaciju.
Posljednjeg dana najžešće je bilo na području južno od nedavno okupiranog Hirnyka. Rusi izvode niz napada na Ukrajince smještene zapadno od Kurahivke. Ako Rusija uspije zatvoriti prolaz do obližnjeg Kurakhova, moći će izravnati svoju frontu i uspostaviti komunikaciju s drugim ruskim snagama na jugu. Ta bi akcija mogla biti dovršena prije konačnog guranja u Pokrovsk.
Lako je vidjeti da dolazi bitka za Pokrovsk. Također je dobra oklada da je Ukrajina, znajući tačno kamo se Rusija kretala veći dio godine, spremna za ovu borbu. Postoje strmine južno od grada kod Shevchenka i tri velika brda (zapravo humci rudničkog otpada) na istoku koji bi mogli pružiti taktičku prednost. Nadolazeća bitka također će vjerojatno vidjeti Ukrajinu koja se bori iza kombinacije bespilotnih letjelica i dobro zasijanih minskih polja koja se pokazala tako zastrašujućom na toliko lokacija tokom posljednje godine ovog rata.
Rusija će se vjerojatno suprotstaviti metodom koja se za njih pokazala najučinkovitijom u posljednjih nekoliko mjeseci. Uz svoju uobičajenu upotrebu topništva i korištenje bespilotnih letjelica za prodor u pozadinu, Rusija pošalje po jednog ili dva vojnika u lakim vozilima i motociklima, znajući da će mnogi poginuti, ali računajući na golem broj koji će uspjeti. Ova taktika pokazuje neizreciv prezir prema životu njihovih trupa... ali također je bila učinkovita na nekoliko lokacija.
[Upozorenje: grafički video. Nemojte klikati osim ako niste spremni.]
Plavo nebo video
Kako se bitka bliži, potrebno je ozbiljno razmotriti pitanje koliko bi Ukrajina trebala uložiti napora da zadrži Pokrovsk. Bilo je mnogo kritika na račun ukrajinskih zapovjednika, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, zbog proširene odbrane i u Severodonjecku na početku rata i u Bakhmutu prije nego što su ga konačno zauzeli plaćenici Wagnerove grupe. Obje su te bitke počele kao situacije u kojima su ruski gubici daleko nadmašili ukrajinske, ali tvrdoglavost da se zadrže položaji koji su se činili sve slabijima rezultirala je značajnim ukrajinskim gubicima prije nego što su se dva grada na kraju predala.
Mnogi generali iz fotelje žalili su se na gubitke u posljednjim danima ili sedmicama odbrane koja je gotovo sigurno bila beznadna. Te iste kritike vjerojatno se dotjeruju opet trenutno.
Međutim, Pokrovsk je strateško mjesto - mnogo više od sada srušenog Bakhmuta. Dvije stvari koje ga čine najvrjednijim su:
Rudnik zapadno od Pokrovska trenutno je jedini preostali rudnik koksnog ugljena pod ukrajinskom kontrolom.
Ako rudnik bude zauzet ili ruske snage toliko oštete područje oko rudnika da ne može raditi i isporučivati ugljen, Ukrajina će biti prisiljena uvoziti sav koks koji joj je potreban za proizvodnju čelika. To je ekonomski i logistički izazov za postrojenja koja ovise o ugljenu iz Pokrovska. (To je također tehnički izazov. Nije sav koks isti i proizvodnja čelika često računa na ugljen s vrlo specifičnim mjerama u nekim vrlo tajanstvenim karakteristikama. Ne možete samo 1 za 1 zamijeniti jedan ugljen za koksiranje drugim.) Ako se tvornica zatvara, očekujte da će ukrajinska proizvodnja čelika - čelika poput onog koji se koristi u proizvodnji i servisu oklopnih vozila - pasti za trećinu.
U ratu iscrpljivanja važno je sve što umanjuje sposobnost protivnika da popravi i zamijeni izgubljene jedinice. Rusija vidi da može raniti Ukrajinu kod Pokrovska. Zato i ide tamo. I zato je ova bitka puno više od "prestiža" ili "morala".
Te stvari su važne, a također su i na kocki. Ali Pokrovsk je jako bitan na vrlo opipljiv način. Ako se Ukrajina tamo nastavi boriti, iako su izgledi mračni, nemojte se iznenaditi.
-
*Ovo je vjerojatno najsumornija priča o Ukrajini koju sam vidio na Daily Kos.
**Ukrajina neće vidjeti nikakva nova ograničenja upotrebe američkog oružja protiv sjevernokorejskih snaga ako one uđu u borbu protiv ukrajinskih snaga, rekao je Pentagon u ponedjeljak, budući da je procijenio da je 10.000 sjevernokorejskih vojnika raspoređeno u istočnoj Rusiji radi obuke.
Obratite pažnju na riječ "novo". Pentagon ne obećava da će skinuti rukavice. Nažalost, samo obećava da više neće navlačiti rukavice.
***Svi čekaju vidjeti ko će pobijediti na američkim izborima. Ovo je zaista prekretnica za Svijet.
Mark Sumner za Daily Kos
Četvrtak, 31. oktobra 2024.

Pripadnici ukrajinske 48. zasebne topničke brigade pripremaju se za paljbu
Prošle su se sedmice ruske snage kretale oko mjesta Selydove, južno od strateški važnog grada Povrosk. Ukrajinske snage uhvaćene u sužavajućem pojasu zemlje pod napadom iz tri smjera bile su prisiljene na povlačenje. Od ponedjeljka, Rusija je okupirala veći dio Selydova.
Ruske snage sada kontroliraju kritično raskrižje 13 kilometara južno od Pokrovska. U Krasnyi Yar, oni su samo 8 kilometara istočno od grada. A posljednjih nekoliko dana počele su borbe za kontrolu Lysivke, samo 5 km od Pokrovska.
Rusiji je trebalo veći dio osam mjeseci da zabije klin od 40 km u srce Donjecke oblasti, ali vrh tog klina uvijek je bio usmjeren ravno na Pokrovsk. Sada je sukob za kontrolu nad gradom udaljen samo nekoliko dana.
Može li Ukrajina spasiti Pokrovsk od toga da postane sljedeći Bakhmut? I... koliko se treba truditi?

Područje Pokrovsk ljubaznošću Andrewa Perpetua
Ono što se sada događa u Ukrajini odjek je onoga što se dogodilo prošle godine: neuspjela ukrajinska protuofanziva prema gradu Tokmak.
Ukrajina je potrošila neke od svojih najboljih snaga i ogromne količine streljiva u pokušaju koji je na kraju zastao nakon samo nekoliko kilometara. Uvelike su precijenili svoju sposobnost probijanja odbrambenih linija koje je Rusija izgradila tokom zime i propustili su odati priznanje Rusiji za učinkovito korištenje bespilotnih letjelica i topništva u njihovoj odbrambenoj strategiji.
Gubici pretrpljeni u tom nastojanju izravno su doveli do onoga što se sada događa u Donjecku.
U februaru je Rusija ugušila ukrajinski otpor u njihovoj vlastitoj jako skupoj četveromjesečnoj bitci kod Avdiivke. No, za razliku od ukrajinskog pokušaja, Rusija je uspjela u proboju. Prisilili su Ukrajinu na značajno povlačenje i zauzeli sravnjene ruševine koje su ostale od Avdiivke. Taj je položaj omogućio ruskim snagama da krije, izoliraju i pregaze odbranu koja je definirala rub ruske okupacije od kraja invazije 2014. godine.
A rezultat svega toga je da Rusija nije napredovala niti jednom autocestom, niti u ranjivoj uzvisini. Održavali su pokretnu frontnu širinu veću od 30 km tokom posljednjih osam mjeseci, uništavajući ukrajinske položaje - zajedno s ukrajinskim trupama i ukrajinskom opremom - dok su smanjivali područje pustošeći selo po selo.
Trošak za Rusiju je bio ogroman. Ali ovih posljednjih nekoliko mjeseci u Donjeckoj oblasti također su bili skupi za ukrajinske snage. Bez odbrambenih položaja na mjestu poput onih koji su bili kod Avdiivke ili Vuhledara (i bez pomoći Rusije koja je napravila nevjerovatne taktičke pogreške poput višestrukih neuspjelih prijelaza rijeke kod Bilohorivike ranije tokom rata), omjer gubitaka nije ni približno taki.
Ukrajinska borbena odbrana regije jugoistočno od Pokrovska bila je teška i skupa.
Gube manje ljudstva i strojeva od Rusije, ali - zahvaljujući nemalom dijelu neuspješnoj protuofenzivi na jugu - Ukrajina ima mnogo manje toga za izgubiti. Reuters izvještava da su ukrajinske snage u blizini Pokrovska "jako brojčano nadjačane", i dok ukrajinski izvori to ne govore baš tako otvoreno, niko se ne pretvara da Rusija nema veliku brojčanu prednost.
Dobro cijenjena postrojba Kara-dag navodno je još uvijek na mjestu držeći zapadni rub Selydovea. Ukrajinske jedinice također su uspjele usporiti ruske pokrete u blizini Krasnog Jara tokom posljednje dvije sedmice. Ali brojčana razlika otežava, ako ne i onemogućuje, održavanje linije u svakoj tački.
Plavo nebo video
Sada je u toku posljednji ruski prodor prema Pokrovsku. Prema brojnim izvješćima, to bi moglo uključivati sjevernokorejske trupe koje su navodno smještene u tom području nakon što su dovezene civilnim vozilima (ovo nije potvrđeno). Službena izvješća ukrajinske vojske pokazuju da su neki Sjevernokorejci već unutar Ukrajine, ali ne navode njihovu tačnu lokaciju.
Posljednjeg dana najžešće je bilo na području južno od nedavno okupiranog Hirnyka. Rusi izvode niz napada na Ukrajince smještene zapadno od Kurahivke. Ako Rusija uspije zatvoriti prolaz do obližnjeg Kurakhova, moći će izravnati svoju frontu i uspostaviti komunikaciju s drugim ruskim snagama na jugu. Ta bi akcija mogla biti dovršena prije konačnog guranja u Pokrovsk.
Lako je vidjeti da dolazi bitka za Pokrovsk. Također je dobra oklada da je Ukrajina, znajući tačno kamo se Rusija kretala veći dio godine, spremna za ovu borbu. Postoje strmine južno od grada kod Shevchenka i tri velika brda (zapravo humci rudničkog otpada) na istoku koji bi mogli pružiti taktičku prednost. Nadolazeća bitka također će vjerojatno vidjeti Ukrajinu koja se bori iza kombinacije bespilotnih letjelica i dobro zasijanih minskih polja koja se pokazala tako zastrašujućom na toliko lokacija tokom posljednje godine ovog rata.
Rusija će se vjerojatno suprotstaviti metodom koja se za njih pokazala najučinkovitijom u posljednjih nekoliko mjeseci. Uz svoju uobičajenu upotrebu topništva i korištenje bespilotnih letjelica za prodor u pozadinu, Rusija pošalje po jednog ili dva vojnika u lakim vozilima i motociklima, znajući da će mnogi poginuti, ali računajući na golem broj koji će uspjeti. Ova taktika pokazuje neizreciv prezir prema životu njihovih trupa... ali također je bila učinkovita na nekoliko lokacija.
[Upozorenje: grafički video. Nemojte klikati osim ako niste spremni.]
Plavo nebo video
Kako se bitka bliži, potrebno je ozbiljno razmotriti pitanje koliko bi Ukrajina trebala uložiti napora da zadrži Pokrovsk. Bilo je mnogo kritika na račun ukrajinskih zapovjednika, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, zbog proširene odbrane i u Severodonjecku na početku rata i u Bakhmutu prije nego što su ga konačno zauzeli plaćenici Wagnerove grupe. Obje su te bitke počele kao situacije u kojima su ruski gubici daleko nadmašili ukrajinske, ali tvrdoglavost da se zadrže položaji koji su se činili sve slabijima rezultirala je značajnim ukrajinskim gubicima prije nego što su se dva grada na kraju predala.
Mnogi generali iz fotelje žalili su se na gubitke u posljednjim danima ili sedmicama odbrane koja je gotovo sigurno bila beznadna. Te iste kritike vjerojatno se dotjeruju opet trenutno.
Međutim, Pokrovsk je strateško mjesto - mnogo više od sada srušenog Bakhmuta. Dvije stvari koje ga čine najvrjednijim su:
- Nalazi se na raskrižju nekoliko glavnih autocesta i željezničkih linija gdje služi kao prometno čvorište za mnoga druga područja Donjecke oblasti.
- Veliki rudnik ugljena koji je postao vitalniji zbog oštećene infrastrukture i ruske okupacije drugih rudarskih područja.
Rudnik zapadno od Pokrovska trenutno je jedini preostali rudnik koksnog ugljena pod ukrajinskom kontrolom.
Ako rudnik bude zauzet ili ruske snage toliko oštete područje oko rudnika da ne može raditi i isporučivati ugljen, Ukrajina će biti prisiljena uvoziti sav koks koji joj je potreban za proizvodnju čelika. To je ekonomski i logistički izazov za postrojenja koja ovise o ugljenu iz Pokrovska. (To je također tehnički izazov. Nije sav koks isti i proizvodnja čelika često računa na ugljen s vrlo specifičnim mjerama u nekim vrlo tajanstvenim karakteristikama. Ne možete samo 1 za 1 zamijeniti jedan ugljen za koksiranje drugim.) Ako se tvornica zatvara, očekujte da će ukrajinska proizvodnja čelika - čelika poput onog koji se koristi u proizvodnji i servisu oklopnih vozila - pasti za trećinu.
U ratu iscrpljivanja važno je sve što umanjuje sposobnost protivnika da popravi i zamijeni izgubljene jedinice. Rusija vidi da može raniti Ukrajinu kod Pokrovska. Zato i ide tamo. I zato je ova bitka puno više od "prestiža" ili "morala".
Te stvari su važne, a također su i na kocki. Ali Pokrovsk je jako bitan na vrlo opipljiv način. Ako se Ukrajina tamo nastavi boriti, iako su izgledi mračni, nemojte se iznenaditi.
-
*Ovo je vjerojatno najsumornija priča o Ukrajini koju sam vidio na Daily Kos.
**Ukrajina neće vidjeti nikakva nova ograničenja upotrebe američkog oružja protiv sjevernokorejskih snaga ako one uđu u borbu protiv ukrajinskih snaga, rekao je Pentagon u ponedjeljak, budući da je procijenio da je 10.000 sjevernokorejskih vojnika raspoređeno u istočnoj Rusiji radi obuke.
Obratite pažnju na riječ "novo". Pentagon ne obećava da će skinuti rukavice. Nažalost, samo obećava da više neće navlačiti rukavice.
***Svi čekaju vidjeti ko će pobijediti na američkim izborima. Ovo je zaista prekretnica za Svijet.
-
Crvene_brigade
#210650 Re: Ukrajina
Uništavanje fašističkog agresora...