Afganistan

John Cleese

#3676 Re: Afganistan

Post by John Cleese »

JovicSA wrote: 31/10/2024 08:39 Sve dok ne ugrožavaju druge treba ih pustiti da određuju sami sebi prava. To šta mi smatramo normalnim za njih sigurno nije normalno i obratno. Sa druge strane dosta je uvođenja judeo-kršćanskih vrijednosti tamo gdje one nisu kompatibilne.
Idioti koji su upravo zabranili svim avganistanskim zenama da se sluze vlastitim glasom ne ugrozavaju druge? Dok god maltretiraju iskljucivo svoje zene "treba ih pustiti"? Dar govora je judeo-krscanska vrijednost? Kao i sloboda govora? :D

Fascinantno, odista. Mozes li reci nesto vise o genezi svojih stavova opcenito? :D
AleksoMKD

#3677 Re: Afganistan

Post by AleksoMKD »

Uzasno no ocigledno se nemoze nista uraditi za sada.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3678 Re: Afganistan

Post by Truba »

na istu foru je progresivni svijet pustio komunjarama da siluju milijarde ljudi
sta je sacica talibana
John Cleese

#3679 Re: Afganistan

Post by John Cleese »

Truba wrote: 30/10/2024 13:40 ko ih šiša
imali su najjaču silu u ljudskoj povijesti iza sebe da naprave normalno društvo za bolji život svih građana

prokockali su 20 godina
Taj rezon nije fer, jer iako vecina, nazalost, jeste, nisu bas svi tamo bigotski licemjerni idioti - mnogi se sad na ovaj ili onaj nacin skrivaju, pokusavaju pobjeci ili su vec pobjegli iz te ludnice.
AleksoMKD

#3680 Re: Afganistan

Post by AleksoMKD »

Truba wrote: 31/10/2024 10:26 na istu foru je progresivni svijet pustio komunjarama da siluju milijarde ljudi
sta je sacica talibana
Pa ja ne vidim kako bi se nesto promenilo osim da neko (opet) izvrsi invaziju i krene gerilski rat ponovo.

Znaci uzimanje vecih gradova dok Talibani drze ruralna podrucja i cekaju da ovima dosadi i odu.
John Cleese

#3681 Re: Afganistan

Post by John Cleese »

Truba wrote: 31/10/2024 10:26 na istu foru je progresivni svijet pustio komunjarama da siluju milijarde ljudi
sta je sacica talibana
Pa jeste, u izvjesnoj mjeri, usporedivo.

Ne bih, doduse, rekao da je bas "pustio", jer niti je imao moc da prosto ne dopusti, niti je sjedio skrstenih ruku - prakticni slom te ideologije bio je itekeko potpomognut izvana.
Truba

#3682 Re: Afganistan

Post by Truba »

protiv fatantika semože boriti samo fanatičnim metodama
ja sam imao neke prijedloge prije 20-ak godina na ovom forumu
ali te metode nisu dobre nisu nimalo humantiarne i krše ljudska prava
čini mi se da je taj topik propao kad je pao server 2003 ali dobro se sjećam
što sam predvidio kad sam skonto da tomahavcima gadjaju magarce s talibanima

moje je prijedlog uključivao ne nasilje ne ubijanje ne zatvore nista...bez imalo bola

ako se sjećate bušove komunističke ideje američko dijete da donira po 1 dolar mjesečno za afragnistansko dijete
i to je propala ideja...nije problem afganistana novac nego stil života

ne bih sad o toj ideji pobjede nad talibanima
jer talibani se ne mogu pobijediti
osim iznutra
moje im suze ne mogu pomoci
meril strip je izašala u UN i rekla da mačke u afganistanu imaju veća prava no žene
šta reći?
AleksoMKD

#3683 Re: Afganistan

Post by AleksoMKD »

Truba wrote: 31/10/2024 10:49 nije problem afganistana novac nego stil života

osim iznutra
Meni se cini da (za sada) vecina Avganistanaca, barem muskaraca preferira talibane umesto predhodne vlasti.
JovicSA

#3684 Re: Afganistan

Post by JovicSA »

John Cleese wrote: 31/10/2024 10:22
JovicSA wrote: 31/10/2024 08:39 Sve dok ne ugrožavaju druge treba ih pustiti da određuju sami sebi prava. To šta mi smatramo normalnim za njih sigurno nije normalno i obratno. Sa druge strane dosta je uvođenja judeo-kršćanskih vrijednosti tamo gdje one nisu kompatibilne.
Idioti koji su upravo zabranili svim avganistanskim zenama da se sluze vlastitim glasom ne ugrozavaju druge? Dok god maltretiraju iskljucivo svoje zene "treba ih pustiti"? Dar govora je judeo-krscanska vrijednost? Kao i sloboda govora? :D

Fascinantno, odista. Mozes li reci nesto vise o genezi svojih stavova opcenito? :D
Promjena u Avganistanu treba da dođe iznutra a ne nametanjem nekih stavova i tradicija koje nisu kompatibilne, ta lekcija je valjda naučena...ili nije?
Da, tako je, sve dok ne ugrožavaju susjedne zemlje i Zapadni svijet treba ih ustaviti u miru i ne nametati im ništa. Ako hoće neka odrede da se hoda naglavačke to je njihovo pravo i takve nakaradne ideje i stavovi će vjerovatno u nekoj fazi (možda) dovesti do pucanja i promjenom iznutra. Na kraju šta tebi puca neka stvar za Talibanima i njihovim načinom života kada u svojoj kući (BiH) imaš aparthejd u vidu dvije škole pod jednim krovom, odvojene ambulante po nacionalnosti u pojedinim dijelovima F.BiH kao i nemogućnost upisa privatne nekretnine 1/1 na svoje ime ako nisi pripadnik jedne nacije...Helooou
AleksoMKD wrote: 31/10/2024 11:11

osim iznutra
Meni se cini da (za sada) vecina Avganistanaca, barem muskaraca preferira talibane umesto predhodne vlasti.
Jok eto preferiraju amerikance...dobro jutro :mrgreen:
Truba

#3685 Re: Afganistan

Post by Truba »

osim iznutra
pa normala
kad im dojadi serijat
odu malo do judeokrscanske civilizacije malo hašiš malo droga pipanje žena malo čakija malo zatvor
pa deportacija pa opet
uokolo
Naslovnica

#3686 Re: Afganistan

Post by Naslovnica »

Šta bi sa Lafovima Panjširske doline, Ahmad Masud, nikad pokoreni, ovo-ono...?!
AleksoMKD

#3687 Re: Afganistan

Post by AleksoMKD »

JovicSA wrote: 31/10/2024 11:22 Jok eto preferiraju amerikance...dobro jutro :mrgreen:
:D
Na drugo sam mislio.

Jos dok su Amerikanci bili tamo sam titao interesantnu reportazu zasto lokalci preferiraju Talibane. Nakratko 2 farmera se sude zbog medje na njivi, i na lopalnom sudu se vuku godinama jer kako koji dobije parnicu druki potplati sud i pokrene kontratuzbu i tako godinama samo trose ono malo novca sto imaju.

Na kraju odu u planinu kod Talibana i serijatski sud presudi za jedan dan i kraj price. Na kraju ogromna vecina ljudi pocne odlaziti kod Talibana jer je brze i manji trosak.
JovicSA

#3688 Re: Afganistan

Post by JovicSA »

AleksoMKD wrote: 31/10/2024 11:34
JovicSA wrote: 31/10/2024 11:22 Jok eto preferiraju amerikance...dobro jutro :mrgreen:
Na drugo sam mislio.

Jos dok su Amerikanci bili tamo sam titao interesantnu reportazu zasto lokalci preferiraju Talibane. Nakratko 2 farmera se sude zbog medje na njivi, i na lopalnom sudu se vuku godinama jer kako koji dobije parnicu druki potplati sud i pokrene kontratuzbu i tako godinama samo trose ono malo novca sto imaju.

Na kraju odu u planinu kod Talibana i serijatski sud presudi za jedan dan i kraj price. Na kraju ogromna vecina ljudi pocne odlaziti kod Talibana jer je brze i manji trosak.
Da, oni su još u srednjem vijeku po tom pitanju, imaju plemenske vođe i "ceribaše" koji određuju pravila i tumače usmene zakone samo njima znane. To je haos i zamisli sada takvima nametati ponovo zapadne vrijednosti? Suludo, zato kažem pustiti ih sve dok ne krenu ponovo te nakaradne ideje izvoziti izvan svoje zemlje a iskreno vjerujem da će nekad iznutra ljudi tražiti promjene i da će pući.
JovicSA

#3689 Re: Afganistan

Post by JovicSA »

Truba wrote: 31/10/2024 11:23

osim iznutra
pa normala
kad im dojadi serijat
odu malo do judeokrscanske civilizacije malo hašiš malo droga pipanje žena malo čakija malo zatvor
pa deportacija pa opet
uokolo
A zagovornici judeo-kršćanske civilizacije najveći kupci hašiša i svakojake vrste droge. :mrgreen: Da nije njih ovi ne bi imali kome prodati ta +ovna. :oops:
AleksoMKD

#3690 Re: Afganistan

Post by AleksoMKD »

JovicSA wrote: 31/10/2024 11:42 Da, oni su još u srednjem vijeku po tom pitanju, imaju plemenske vođe i "ceribaše" koji određuju pravila i tumače usmene zakone samo njima znane. To je haos i zamisli sada takvima nametati ponovo zapadne vrijednosti? Suludo, zato kažem pustiti ih sve dok ne krenu ponovo te nakaradne ideje izvoziti izvan svoje zemlje a iskreno vjerujem da će nekad iznutra ljudi tražiti promjene i da će pući.
:thumbup:

Cak je sherijat liberalan u odnosu na njihov plemenski zakon.
John Cleese

#3691 Re: Afganistan

Post by John Cleese »

JovicSA wrote: 31/10/2024 11:22

Promjena u Avganistanu treba da dođe iznutra a ne nametanjem nekih stavova i tradicija koje nisu kompatibilne, ta lekcija je valjda naučena...ili nije?
Da, tako je, sve dok ne ugrožavaju susjedne zemlje i Zapadni svijet treba ih ustaviti u miru i ne nametati im ništa. Ako hoće neka odrede da se hoda naglavačke to je njihovo pravo i takve nakaradne ideje i stavovi će vjerovatno u nekoj fazi (možda) dovesti do pucanja i promjenom iznutra. Na kraju šta tebi puca neka stvar za Talibanima i njihovim načinom života kada u svojoj kući (BiH) imaš aparthejd u vidu dvije škole pod jednim krovom, odvojene ambulante po nacionalnosti u pojedinim dijelovima F.BiH kao i nemogućnost upisa privatne nekretnine 1/1 na svoje ime ako nisi pripadnik jedne nacije...Helooou
"Nekih stavova"? "Tradicija"? Kompatibilne s cim tacno? I otkad tacno datira to s cim bi "neki stavovi" i "tradicije" trebali biti kompatibilni? I kako je tacno uopce dospjelo u taj dio Azije i poprimilo do te mjere radikalnu i debilnu formu? "Iznutra", vjerojatno? Nije bilo nametnuto? Ni na koji nacin? Ni najmanje? :D

Naucena lekcija je da nisu dovoljne dvije decenije da bi makar i djelomicno, a pritom trajno neutralizirali visestoljetno kontinuirano sranje i posljedicno stanje - trebali su Ameri tamo ostati bar dva milenija i biti u medjuvremenu mnogo, mnogo prisutniji i u svakom smislu agresivniji.

Na veliku zalost covjecanstva, nisu imali stvarnog interesa za takvo sto... i bi sta bi.

I ako nisi zapazio, pored svih nabrojanih strahota i uzasa u "svojoj kuci" i ti tu komentiras te neke avganistanske stvari koje te evidentno na neki nacin pucaju. Helooou :D

Osim ako se javljas iz Kabula, naravno. Ili prije iz Kandahara? :D
John Cleese

#3692 Re: Afganistan

Post by John Cleese »

Naslovnica wrote: 31/10/2024 11:31 Šta bi sa Lafovima Panjširske doline, Ahmad Masud, nikad pokoreni, ovo-ono...?!
Poklopili ih ovi skakavci.

Ionako su, nakon sto je talibanska gamad hinjski ubila Masuda, progresivno gubili stvarni znacaj - ostala je samo jeka u formi njegovih portreta na sajbama kamiona i murali po gradicima poput Carikara.
JovicSA

#3693 Re: Afganistan

Post by JovicSA »

John Cleese wrote: 31/10/2024 12:13

"Nekih stavova"? "Tradicija"? Kompatibilne s cim tacno? I otkad tacno datira to s cim bi "neki stavovi" i "tradicije" trebali biti kompatibilni? I kako je tacno uopce dospjelo u taj dio Azije i poprimilo do te mjere radikalnu i debilnu formu? "Iznutra", vjerojatno? Nije bilo nametnuto? Ni na koji nacin? Ni najmanje? :D

Naucena lekcija je da nisu dovoljne dvije decenije da bi makar i djelomicno, a pritom trajno neutralizirali visestoljetno kontinuirano sranje i posljedicno stanje - trebali su Ameri tamo ostati bar dva milenija i biti u medjuvremenu mnogo, mnogo prisutniji i u svakom smislu agresivniji.

Na veliku zalost covjecanstva, nisu imali stvarnog interesa za takvo sto... i bi sta bi.

I ako nisi zapazio, pored svih nabrojanih strahota i uzasa u "svojoj kuci" i ti tu komentiras te neke avganistanske stvari koje te evidentno na neki nacin pucaju. Helooou :D

Ništa od tih tradicija nije dospjelo već je vijekovima tamo, osim ruske tradicije okupacije i američke podrške Talibanima (pa kasnije kuku lele) od kada kreće svo sranje u Avganistanu. Možeš se ti praviti toše i ti misaonim akrobacijama pokušati nešto a ni sam ne znaš šta dokazuješ ni šta pitaš. Avganistan je sigurno osebujna zemlja sa Talibanima i bez njih, nametati im judeo kršćanske dogme očito ne ide, ljudi to ne žele, preziru i odbacuju te tradicije pa se ti i slični ibretite do Bajrama...ok može i do Limburga. :mrgreen: Ti si smiješan lik ako misliš da je Amerima zaista stalo da donesu demokratiju u prosperitet Avganistanu.
geoxx

#3694 Re: Afganistan

Post by geoxx »

Sto imam neki cudan osjecaj da bi JovicSA za mnoge druge zemlje iskljucio ovo pravilo - neka sami odluce, tako zele i ne ugrozavaju druge zemlje.
JovicSA

#3695 Re: Afganistan

Post by JovicSA »

geoxx wrote: 31/10/2024 13:10 Sto imam neki cudan osjecaj da bi JovicSA za mnoge druge zemlje iskljucio ovo pravilo - neka sami odluce, tako zele i ne ugrozavaju druge zemlje.
Ma ja, to pravilo treba da važi za Zapadnu civilizaciju ali kada recimo jedna Turska, Pakistan, Avganistan ili Irak žele sebi odrediti put i mjeru tradicije i življenja e onda bi vi nametali i određivali šta je dobro za njih a šta nije. Realno nisu islamske države te koje šalju vojsku u Njemačku, V. Britaniju i određuju im standard življenja i politike već obratno. Eto napravili ste im tzv. arapsko proljeće pa sebi u Evropi natovarili belaj na leđa u vidu poplave migracija...treba se nekad pokriti dekom po glavi ili staviti prst na čelo pa promisliti o glupostima koje te politike Zapada siju. :skoljka:
John Cleese

#3696 Re: Afganistan

Post by John Cleese »

JovicSA wrote: 31/10/2024 13:03

Ništa od tih tradicija nije dospjelo već je vijekovima tamo, osim ruske tradicije okupacije i američke podrške Talibanima (pa kasnije kuku lele) od kada kreće svo sranje u Avganistanu. Možeš se ti praviti toše i ti misaonim akrobacijama pokušati nešto a ni sam ne znaš šta dokazuješ ni šta pitaš. Avganistan je sigurno osebujna zemlja sa Talibanima i bez njih, nametati im judeo kršćanske dogme očito ne ide, ljudi to ne žele, preziru i odbacuju te tradicije pa se ti i slični ibretite do Bajrama...ok može i do Limburga. :mrgreen: Ti si smiješan lik ako misliš da je Amerima zaista stalo da donesu demokratiju u prosperitet Avganistanu.
Prije će biti da ti ne znaš šta da odgovoriš - pod uvjetom da uopće i razumiješ pitanja, naravno, što bi izgleda bilo odista pretjerano očekivati :D

Očito je da ti, blago rečeno, nije najjasnije šta jesu, a šta nisu "judeo kršćanske dogme" :D

Upadljivo je da si površan lik, jer u postu koji komentiraš piše da Ameri nisu imali stvarnog interesa za promjene u toj nesretnoj zemlji :D

A ja se, vjeruj, ne ibretim skoro ničemu i nikome - pogotovo ne budalinama sa nakaznim i nakaradnim svjetonazorom ni plitkoumnoj percepciji raznih pojava, jer to zaista nije novina, a nažalost nije ni rijetkost :| :D
Truba

#3697 Re: Afganistan

Post by Truba »

kažu da je ruska instalirana vlada bez ruske pomoći dulje opstala od američke
tako kažu nisam provjeravao
tek kad su neke sankcije uveli propala

znaci komunisti su se znali boriti protiv talibana

AleksoMKD

#3698 Re: Afganistan

Post by AleksoMKD »

Truba wrote: 31/10/2024 13:52 kažu da je ruska instalirana vlada bez ruske pomoći dulje opstala od američke
tako kažu nisam provjeravao
tek kad su neke sankcije uveli propala
Mislim da su propali kad je prestala finansiska i vojna pomoc kao i isporuke hrane.
JovicSA

#3699 Re: Afganistan

Post by JovicSA »

John Cleese wrote: 31/10/2024 13:34
JovicSA wrote: 31/10/2024 13:03

Prije će biti da ti ne znaš šta da odgovoriš - pod uvjetom da uopće i razumiješ pitanja, naravno, što bi izgleda bilo odista pretjerano očekivati :D

Očito je da ti, blago rečeno, nije najjasnije šta jesu, a šta nisu "judeo kršćanske dogme" :D

Upadljivo je da si površan lik, jer u postu koji komentiraš piše da Ameri nisu imali stvarnog interesa za promjene u toj nesretnoj zemlji :D

A ja se, vjeruj, ne ibretim skoro ničemu i nikome - pogotovo ne budalinama sa nakaznim i nakaradnim svjetonazorom ni plitkoumnoj percepciji raznih pojava, jer to zaista nije novina, a nažalost nije ni rijetkost :| :D
Ono kada ponestane argumenata onda krene ad hominem i fraze "ti ne razumiješ", "ne znaš da čitaš" i slične izlizane djetinajste fraze što na ovom forumu nije ništa novo. Misli ti šta hoćeš o meni, to je irelevantno i baš me zalibo čošak :) , ali činjenice o Avganistanu su dostupne svima pa i tebi a to što ih izvćeš i joguniš se na pomen zapadnih vrijednosti koje se pokušavaju etablirati tamo gdje nisu kompatibilne pa kasnije kuku lele i čuđenje mogu upravo površni likovi koji zbog vlastitih dogmi i iskrivljene percepcije dobrih i loših ne žele da prihvate golu istinu da je ta i takva politika nametanja ideala propala i doživjela svoj fijasko. Grohotom se smijem likovima koji sebi za pravo uzimaju određivati čiji je svjetonazor ispravan a čiji je nakaradan. Upravo zbog takvih koji sebi daju za parvo da određuju ko je ispravan i ko loš i nastaju ovakva sranja kao u Avganistanu i diljem Bliskog istoka, ponašaju se kao slon u radnji stakla pa se poslije pitaju - šta ovo bi! :oops:
geoxx

#3700 Re: Afganistan

Post by geoxx »

Ne samo da su nekompatibilni sa zapadnim vrijednostima, vec opcenito sa vrijednostima.

A logicno neka zive kako hoce, slazem se i ne osporava im niko to tamo, pa i imamo sto imamo. Samo ti to previse banalizujes, kao da voze drugom stranom ceste.
Post Reply