Ko se s mladima druži život mu je duži
BiH - Crna hronika
- nadžak
#2952 Re: BiH - Crna hronika
-
radostan dan
#2953 Re: BiH - Crna hronika
Pola emisija History Chanela snimljeno po Muhinim sjećanjima...
- ljubicasti limun
- muha_sa
#2956 Re: BiH - Crna hronika
Nek je off
trebamo se malo i zezat, pun mi je klinac namrgodjenih faca, prepucavanja na haman svakoj temi i da ne duljim...................................
Ljubicasti limune
kako znam za sebe tako se izjavljivalo saucešce jer sam bezbroj puta cuo a iskren da budem znam napisat (moguce da griješim i kod pisanja) al ne znam pravilno izgovorit tako da i ne izjavljujem saucešce na taj nacin vec samo kažem---žao mi je, rahmet mu/joj duši i to je to.
Ljubicasti limune
- muha_sa
#2957 Re: BiH - Crna hronika
Osupnut samradostan dan wrote: ↑30/10/2024 20:00 Pola emisija History Chanela snimljeno po Muhinim sjećanjima...
-
Hakiz
#2958 Re: BiH - Crna hronika
Neka ti je živa glava.ljubicasti limun wrote: ↑30/10/2024 19:31Nigdje to nisam drugdje cula, no u Sa. I to kad mi je umrla mama, dosao mrtvozornik i kaze Basum sagosum. Mi u cudu, rekoh, molim? Ponovi lik jos dva tri puta to, dosta je tragickomicna situacija bila. Sta znaci to u prijevodu inace? I otkad se u Sa upotrebljava, sta kazu Sarajlije?
Muslimani u Crnoj Gori kažu "Neka ti je živa glava", na "našem". Preveli i ne kažu na Turskom.
- vjeshalica
#2959 Re: BiH - Crna hronika
Basum sagosum
A odgovara dostum sagosum
A odgovara dostum sagosum
- nadžak
#2960 Re: BiH - Crna hronika
@vjeshalicanadžak wrote: ↑30/10/2024 19:43 Jeste off ali evo malo općeg znanja.![]()
Ispravno na turskom se piše ovako: "başın sağ olsun"(negdje ima i zajedno riječ sagolsun) . Izgovara ovako po naški :Bašin sagolsun. Prijevod je klasičan za frazu iskazivanja saučešča nekome, dakle kao "My condolences!" na engleskom. Ništa posebno, neka uobičjna fraza prilikom iskazivanja saučešča nekome. Čuje se i koristi u cijeloj BiH, ništa posebno na tu temu.
Slabo čitaš prošle postove, fino sam pojasnio.
Edit. Odgovara sa Dostum sag olsun!
Sve u svemu to je čisti turski jezik i nema nikakve potrebe ga koristiti prilikom izjavljivanja saučešča kod nas. To su klasične turske riječi i fraze i nemaju veze sa vjerom. To bi vam bilo isto kao kad bi došli na sahranu/dženazu kod nas i rekli nekome na engleskom jeziku “Sorry for your loss” or “My condolences”?
Ovaj ti odgovora "Thank you my friend".
- ljubicasti limun
#2961 Re: BiH - Crna hronika
nadžak wrote: ↑30/10/2024 20:49@vjeshalicanadžak wrote: ↑30/10/2024 19:43 Jeste off ali evo malo općeg znanja.![]()
Ispravno na turskom se piše ovako: "başın sağ olsun"(negdje ima i zajedno riječ sagolsun) . Izgovara ovako po naški :Bašin sagolsun. Prijevod je klasičan za frazu iskazivanja saučešča nekome, dakle kao "My condolences!" na engleskom. Ništa posebno, neka uobičjna fraza prilikom iskazivanja saučešča nekome. Čuje se i koristi u cijeloj BiH, ništa posebno na tu temu.
Slabo čitaš prošle postove, fino sam pojasnio.![]()
![]()
Sve u svemu to je čisti turski jezik i nema nikakve potrebe ga koristiti prilikom izjavljivanja saučešča kod nas. To su klasične turske riječi i fraze i nemaju veze sa vjerom. To bi vam bilo isto kao kad bi došli na sahranu/dženazu kod nas i rekli nekome na engleskom jeziku “Sorry for your loss” or “My condolences”?
Ovaj ti odgovora "Thank you my friend".i sad bi to trebalo naučit i da ostane praksa kod nas? U redu, bilo tursko doba pa ostalo kod nas u upotrebi ali eto, sad kad smo pojasnili, nek se zna u čemu je kvaka.
- vjeshalica
#2962 Re: BiH - Crna hronika
Sta te briga uostalom kako ce ko kome izjaviti saucesce?nadžak wrote: ↑30/10/2024 20:49@vjeshalicanadžak wrote: ↑30/10/2024 19:43 Jeste off ali evo malo općeg znanja.![]()
Slabo čitaš prošle postove, fino sam pojasnio.![]()
![]()
Ovaj ti odgovora "Thank you my friend".i sad bi to trebalo naučit i da ostane praksa kod nas? U redu, bilo tursko doba pa ostalo kod nas u upotrebi ali eto, sad kad smo pojasnili, nek se zna u čemu je kvaka.
- Optimus09
#2963 Re: BiH - Crna hronika
Nikad nisam nikog cuo da koristi taj turski izraz.U zadnje vrijeme mladje osobe na fejsbuku to pisu i nervira me poprilicno.
Wanna be Turci ili sta.
Wanna be Turci ili sta.
- banjaluka078
- banjaluka078
#2965 Re: BiH - Crna hronika
On topic: babo nije vehabija, amidža nije vehabija, haman ni vehabije nisu vehabije, ko onda jeste i ko ovom malom napuni glavu i nauči ga kako da vitla nožem tako da rani/ubije dosta krupniju osobu?
- Ludzak
#2966 Re: BiH - Crna hronika
Mi se već odavno okrećemo od pravog bosanskog jezika. Mi se busamo u prsa, a i sami se sramimo bosanskog.
Nemoj slučajno da si nazvao Dobra večer, ni slučajno Dobro jutro. Već Akšam hajrola, i Sabah harojla koji su turski jezici. Gdje ćeš to? To su vlaški pozdravi.
Nemoj slučajno nazvati 'mir s tobom', već eselamum Alejkum.
Nemojmo slučajno nekome pozdrav nazvati, već Merhaba (već sa tvrdim i jakim H).
A da ne govorim o odavanjima saučešća.
Mi smo zaboravili na bosanski jezik.
Nemoj slučajno da si nazvao Dobra večer, ni slučajno Dobro jutro. Već Akšam hajrola, i Sabah harojla koji su turski jezici. Gdje ćeš to? To su vlaški pozdravi.
- nadžak
#2967 Re: BiH - Crna hronika
Opet malo o onom događaju.
https://avaz.ba/vijesti/bih/936964/amid ... -ga-vidjao
Dovoljno je samo da vidiš sliku ovog čovjeka kojeg su optužili da je povezan sa "vehabijama".
Dovoljno je samo da vidiš sliku ovog čovjeka kojeg su optužili da je povezan sa "vehabijama".
- basicm
#2968 Re: BiH - Crna hronika
Imao slova arapska na papirunadžak wrote: ↑30/10/2024 22:36 Opet malo o onom događaju.
Dovoljno je samo da vidiš sliku ovog čovjeka kojeg su optužili da je povezan sa "vehabijama".![]()
- kabal1337
#2969 Re: BiH - Crna hronika
ko kec na desetku da se smanji prica u vezi kampova u rs
-
Vjecita_zavrzlama
#2970 Re: BiH - Crna hronika
Kako gdje, kod nas dominira cao i sta ima , akdamhajrola i merhaba govore nene i djedoviLudzak wrote: ↑30/10/2024 21:53 Mi se već odavno okrećemo od pravog bosanskog jezika. Mi se busamo u prsa, a i sami se sramimo bosanskog.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#2971 Re: BiH - Crna hronika
Jednom da se i s tobom slažem.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/10/2024 22:47Kako gdje, kod nas dominira cao i sta ima , akdamhajrola i merhaba govore nene i djedoviLudzak wrote: ↑30/10/2024 21:53 Mi se već odavno okrećemo od pravog bosanskog jezika. Mi se busamo u prsa, a i sami se sramimo bosanskog.
Ne znam kada sam uživo ikad čuo, čitao Akšam hajrulah, čak ni kod vehabija. Ili Sabah hajrulah.
Merhaba i Selam, nije baš samo nene i djedovi, ali to je više izraz koji se koristi od srednjih godina pa nadalje, forma kurtuazije donekle.
"Mir s tobom" je klasični katolički pozdrav, nema tu ništa bosanskog.
Kada je saučešće u pitanju, Allahrametelje. Mi smo muslimani (90%) i tako se govori. S tim da to i jeste "bosansko", arapi npr. kažu "allah yerhamo", i kod Turaka je malo drugačije.
To je puno više dio naše tradicije, ovo što Ludzak govori su novotarije, a ne obrnuto.
-
sumirprimus
#2972 Re: BiH - Crna hronika
Primi moje saucesce . Mejnstrim do jednom
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#2973 Re: BiH - Crna hronika
Kada? Gdje?
Ako išta, može se reći da je postojao jaz između tradicionalnih i ovih više ateističko-socijalističkih klijentela društva, ali sigurno to nije bio mainstream u tom smislu.
- nadžak
#2974 Re: BiH - Crna hronika
Što se tiče noža, ne treba praviti bauk toliki oko njegove upotrebe, barem što se tiče ovog događaja! Na internetu je gomila materijala koji pokazuje tehnike napada nožem i odbrane od njega ali za te primjene se duuugo i puno radi i opet će ti svaki instruktor reći da se ne upuštaš u borbu sa nekim ko ima hladno oružje, osim ako baš ne moraš!banjaluka078 wrote: ↑30/10/2024 21:41 On topic: babo nije vehabija, amidža nije vehabija, haman ni vehabije nisu vehabije, ko onda jeste i ko ovom malom napuni glavu i nauči ga kako da vitla nožem tako da rani/ubije dosta krupniju osobu?
Za ove udarce koje je mali uradio nije potrebna neka aman obuka. Uzmite samo da je njemu 14,5 godina i da postoje izjave majke da je tek odnedavno postao drugačiji, dakle i da je bio na nekim obukama kod nekoga, ne može se dobra obučenost postići za tako kratko vrijeme, pogotovo što je njemu 14,5 godina!
Sad je pitanje i tog noža koji je koristio. Navodi se da je to bio crni, poseban i narezan nož! To me na prvu asocira na nož koji se montira na AK47 ili našu M70 pušku. Netko će reći otkud mu? Možda mu je netko dao? MOguće ali ne mora ni da znači! Sad sam ukucao na OLX pojam bajonet i vidio sam nekoliko baš takvih primjeraka o kojim govorim za smiješne pare. Dakle, mogao ga je i sam kupiti. Nemojte podcjenjivati inteligenciju današnje djece i omladine.
U momentu kad je uletio u stanicu prvo je naletio na Avdu i njega ubo u stomak i odmah nakon toga zarezao po glavi a nakon toga je Ozren krenuo i dobio smrtonosni udarac u grudi. Da je Ozren Bogdom odmah potegoa pištolj i srokao kretena ali lako je sada pametovat. Navodi se da mu je Avdo rekao da ga udari palicom i moguće da je to i navelo Ozrena da krene da savlada napadača. Uglavnom, sasvim je realno postaviti se u tu situaciju gdje su Ozren i Avdo potpuno opušteni u stanici i gdje ni na kraj pameti nije ovakav scenario da bi mogao da se desi pa stoga i reakcija možda nije bila adekvatna, na žalost.
Ovdje se postavlja ponovo problem nakaradnog Zakona! Postoji Zakon o postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku a takođe i Zakon o krivičnom postupku je usklađen po tom pitanju pa je postupanje prema djeci i maloljetnicima, a posebno upotreba sredstava prinude prema njima, krajnje zabranjena osim izuzetnih slučajena. Laički rečeno, ne smije se koristiti ama baš nikakva sila niti nešto od opreme (palica, suzavac a da ne govorim o službenom oružju) prema njima osim u sluačju kad je život direktno ugrožen.
Jeste, sada će mnogi pametnjakovići reći da je to bila situacija kada im je život bio ugrožen i trebali su koristiti oružje ali mora se shvatiti da postoji blokada kod naših policijaca za korištenje sredstava prinude a pogotovo vatrenog oružja jer je od doba posranog IPTF pa ovih diletanata iz kojekavih evropskih komisija utuvljeno u glavu da nema korištenja prinude i da su ljudska prava na prvom mjestu i bla-bla šta sve ne!
Uglavnom, svaki bjelosvjetski šljam koji je htio, potrudio se i bilo mu je omogućeno da od nas napravi nakaradu od države. Naši su samo to dobro iskoristili i pokrali šta su htjeli. Stranci su nam mijenjali Zakone, nametali kojekakve uslove, svašta nešto i sada "uživamo" u svemu tome.
-
sumirprimus
#2975 Re: BiH - Crna hronika
Vidi legendo naporan si, kontam ja da si ti porijjeklom iz manje sredine i da ni njemacka nije uspjela poraditi na tvojoj emancipaciji. Nije bosna uvijek bila ovakva . Pogledaj ako nista snimke i slike prije rata . Na selu je bilo tih srednjovojekovnih i protursko kvislinskih atavizama vise no u gradskim sredinama . Sada jasno je da je selo pobijedilo, i da je zalud rasprava sa reprezentima takvih svjetonazora . Ono sta god da kazes nemoguce je ne pomisliti na radomira konstantinovica.